Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дисеминирана туберкулоза: симптоми и третман

Дисеминирана туберкулоза - главните симптоми:

Дисеминирана туберкулоза е специфична патологија на бактериска природа, која се јавува со формирање на голем број на фокуси на туберкулозниот воспалителен процес со локализација во ткивата на белите дробови. Се смета за прилично честа болест која се дијагностицира кај 15% од случаите на лезии на органите на респираторниот систем.

Дисеминираната пулмонална туберкулоза во фазата на инфилтрација најчесто е резултат на инфекција со туберкулоза, односно се развива без третман. Постојат неколку патишта за патолошки агенс да влезат и предиспонирачки фактори кои го зголемуваат ризикот од оваа болест.

Клиничката слика не е специфична, но ќе се разликува во зависност од формата на инфективниот процес. Најчесто, пациентите се жалат на отежнато дишење и влажна кашлица, општа слабост и хемоптиза.

Правилната дијагноза е направена земајќи ги предвид информациите добиени за време на широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања. Во процесот на дијагностицирање, учествуваат манипулации лично од страна на пулмонолог или фтизиолог.

Третманот на дисеминирана пулмонална туберкулоза се изведува само со помош на конзервативни методи на терапија, која се состои во земање на лекови според индивидуална шема.

Етиологија

Дисеминирана инфекција со туберкулоза се јавува со оштетување на разни внатрешни органи и системи, но повеќе од 90% од случаите вклучуваат инволвираност во патолошкиот процес на белите дробови.

Оваа болест е компликација на примарната туберкулоза, но често е секундарна по природа, поради што се развива кај лицата кои претходно доживеале примарно туберкулозно и инфективно воспаление.

Формирањето на болеста е поврзано со ширењето на микобактериите во човечкото тело, кое може да се случи на следниве начини:

 • хематогено-дисперзија на бактерии се врши заедно со крв и делува како најчеста варијанта на формирање на таква болест;
 • лимфоген - реализиран со помош на лимфни садови и колектори, најважните помошни фактори - стагнација и лимфостаза ;
 • лимфатегеногено - гранична варијанта, што е најретко.

Болеста се развива кај луѓе кои не биле подложни на инфекција со примарна туберкулоза, па затоа одговорот на прашањето дали заразна туберкулоза е заразен или не, ќе биде позитивен.

Постојат следниве начини на пренесување на патогенот - Коч стапчиња:

 • воздухопловот - најчесто се применува и се развива главно во случаи кога постои инфицирано лице и здрави луѓе во едно семејство, инфекција во работни групи и места каде што голем број луѓе се собираат не е исклучена;
 • контакт-делење или допирање на садовите, постелнината или додатоците за бања, облеката на пациентот води кон пробивање на провокатор во организмот на здрави луѓе;
 • храна - се врши преку употреба на прехранбени производи кои биле заразени со патогена бактерија;
 • интраутерина - микроорганизмот се пренесува од мајка на дете преку воведување на плацентарна бариера.

Хематогената дисеминирана туберкулоза се развива само кога има соодветни поволни услови:

 • туберкулозна бактериемија;
 • зголемена подложност на туберкулозна инфекција;
 • остар пад на отпорноста на имунолошкиот систем.

Расфрлањето на MTB (патогени микобактерии кои се опасни за луѓето) се промовира со следните фактори:

Главната ризична група вклучува:

 • жени за време на бременоста;
 • стари лица;
 • лица со ослабен имунолошки систем;
 • пациенти кои неконтролирано земаат дрога;
 • лица кои одбиваат да јадат подолго време;
 • пациенти кои се принудени да се подложат на процедури за физикална терапија.

Кај децата, слична болест се развива во отсуство на имунизација со вакцинација против BCG.

Класификација

Покрај постоењето на неколку патишта на дисперзија на микобактериите во човечкото тело, лекарите одлучија да издвојат неколку опции за текот на патологијата:

 1. Акутна дисеминирана туберкулоза. Најчесто има хематоген механизам на ширење. Големината на патолошките жаришта може да варира од 1 милиметар до 1 сантиметар. Протокот е поделен на 3 форми - тифус, белодробен и менингеален. Во првиот случај, треска и интоксикација драматично се развива, во втората - респираторна инсуфициенција е присутна, а во третиот - се појавуваат знаци на болести како менингитис или менингоенцефалитис .
 2. Субакутна дисеминирана пулмонална туберкулоза. Може да биде и хематоген и лимфоген во природата, а патолошките фокуси можат да имаат средни и големи големини.
 3. Хронична дисеминирана туберкулоза. Развиена под дејство на рекурентна микобактериемија.

Симптоматологија

Хематогената дисеминирана туберкулоза има различни клинички знаци кои ќе бидат диктирани од текот на болеста.

Околу секои 3 пациенти, кои подоцна ќе бидат дијагностицирани на овој начин, патологијата делува како дијагностичко изненадување што се случува за време на годишното испитување на Х-зраци.

Акутната дисеминирана туберкулоза се карактеризира со следниве симптоми:

 • нагло зголемување на индикаторите на температурата до 38-40 степени;
 • чести главоболки;
 • општа слабост;
 • диспептично растројство;
 • силна продуктивна кашлица со спутум гноен-мукозна конзистенција;
 • хемоптиза;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • ослободување на голема количина на пот навечер;
 • напади на гадење и повраќање;
 • брзо губење на тежината;
 • изречена хиперхидроза ;
 • абдоминална болка;
 • алергиско воспаление на крвните садови и капиларите;
 • халуцинации;
 • хепатоспленомегалија ;
 • делумен состојба;
 • чести промени во расположението.

Симптоми на субакутната форма на болеста:

 • непријатност во градите;
 • сува кашлица;
 • светлина без воздух;
 • пониска температура;
 • ноќно потење;
 • мала интоксикација на телото;
 • слабост и замор;
 • намалување на работниот капацитет;
 • раздразливост;
 • губење на апетитот.

Хроничната дисеминирана пулмонална туберкулоза во ремисија не покажува знаци. За време на егзацербација, може да се изразат следниве симптоми:

 • кашлица;
 • недостаток на здив - се појавува само за време на емоционална или физичка активност;
 • знаци на интоксикација ;
 • мало зголемување на температурата;
 • белодробен срцев синдром;
 • рецесија на супраклавикуларниот регион.

Лезијата на белодробното ткиво често се комбинира со туберкулоза на овие сегменти:

 • ларинкс;
 • коски;
 • зглобовите;
 • бубрези;
 • гениталиите.

Во такви ситуации, клиничките манифестации ќе бидат надополнети со симптоми кои се карактеристични за вклучување во патолошкиот процес на одреден орган.

Дијагностика

Дисеминирана туберкулоза на Х-зраци

Хематогената дисеминирана туберкулоза нема специфични надворешни знаци, па затоа процесот на утврдување на точна дијагноза треба да биде интегриран пристап.

Прво, пулмонологот мора самостојно да спроведе неколку дијагностички мерки:

 • да се запознаат со историјата на човечката болест - да го идентификуваат почетниот етиолошки фактор;
 • собира и анализира животна историја - да се утврди патот за пенетрација или механизмот на ширење на патогенот;
 • спроведе темелен физички преглед;
 • слушајте го пациентот со форендоскоп;
 • мерење на температурни вредности;
 • Сопрашајте го пациентот детално - да состави комплетна слика за текот на болеста, која ќе укаже на формата на текот на дисеминирана туберкулоза.

Лабораториски тестови - вториот чекор на дијагнозата, кој вклучува:

 • општи и биохемиски анализи на крвта;
 • испирање од бронхиите;
 • општа клиничка анализа на урина, мостра според Нечипорко;
 • PCR тестови;
 • бактериска култура на спутум излачена со кашлање.

Инструментални испитувања:

 • радиографија и ултрасонографија на белите дробови;
 • КТ и МРИ;
 • бронхоскопија;
 • биопсија на бронх, белите дробови и еден од регионалните лимфни јазли;
 • лумбална пункција.

Подеднакво важно е и диференцијалната дијагноза на дисеминирана туберкулоза, при што болеста се разликува од следните патологии:

Третман

Потврдувањето на болеста бара непосредна хоспитализација на пациентот во болницата за туберкулоза. Терапијата се изведува со употреба на конзервативни методи, кои се базираат на:

 • насочена хемотерапија;
 • прием на анти-туберкулоза и антибактериски агенси - во случај на дисеминирана пулмонална туберкулоза, третманот е избран поединечно;
 • употребата на муколитици, експекторантни супстанции, хепатопротектори и имуномодулатори;
 • физиотерапија, особено медицинска електрофореза, микробранова терапија, магнетна терапија, вдишување и аеротерапија - физикалната терапија е забранета во акутниот тек на туберкулоза;
 • употреба на традиционална медицина за зајакнување на имунолошкиот систем.

Во случај на неефективност на терапевтските мерки и во случај на нетолеранција на еден или друг лек, хематогената дисеминирана туберкулоза се елиминира со помош на хируршка интервенција. За време на операцијата се врши целосна или делумна ексцизија на белите дробови.

Можни компликации

Дисеминирана туберкулоза е болест која, без оглед на варијанта на курсот, доведува до формирање на тешки компликации.

Главните последици од игнорирање на симптомите и недостатокот на третман за туберкулоза се :

Превенција и прогноза

Навременото и соодветно лекување на примарната туберкулозна инфекција може да ја намали веројатноста за појава на болеста.

Како дополнителни превентивни мерки се:

 • целосно отфрлање на контакт со заразено лице и било какви предмети на кои може да допре;
 • одржување на здрав начин на живот;
 • здрава и хранлива храна;
 • постојано зајакнување на имунитетот;
 • избегнување на хипотермија или прегревање на телото;
 • јаде доволно витамини;
 • рационализација на работата и одмор;
 • BCG вакцинација во првата недела од животот, на возраст од 7 и 14 години;
 • редовни (неколку пати годишно) целосен медицински преглед.

Исходот од дисеминирана туберкулоза ќе биде поволен само со навремена дијагноза и сложено лекување на патологијата. Во акутниот тек на голема веројатност за смрт поради развојот на компликации. Субакутната форма е склона да го промени развојот или да премине во хронична форма. Хроничната варијанта на текот на болеста се разликува по тоа што е прилично тешко да се лекува.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дисеминирана туберкулоза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: пулмолог , специјалист за туберкулоза .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 10 од 20)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болеста - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Фасциолијаза (појавување симптоми: 9 од 20)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, клиничарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Аскаријаза кај деца (појавување на симптоми: 9 од 20)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Клонорхоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
ТБ лекар прифаќа
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .