Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробни хамартоми: симптоми и третман

Белодробни хамартоми - главни симптоми:

Белодробни хамартоми (синдром Хондадероном, хамартохондрома, липохондроденом) е неоплазма, често бенигна. Особеноста на таков вроден тумор е во тоа што содржи различни елементи на ембрионското ткиво, особено маснотии, мускулни и влакнести компоненти.

Во моментов, постојат многу спорови меѓу специјалистите во областа на пулмонологијата во врска со механизмот и причините за хамартомите. Сепак, повеќето експерти веруваат дека патогенезата е малформација со неколку предиспонирачки фактори.

Клиничката слика е индивидуална, бидејќи кај некои пациенти болеста е целосно асимптоматска, додека други се жалат на болка во градите, оштетено дишење, тешка кашлица и хемоптиза.

Дијагнозата се базира на резултатите од инструменталните испитувања и лабораториските студии на биопсија. Важни податоци имаат активности што ги врши непосредно лекарот.

Третманот на хамартомите на белите дробови се изведува само хируршки, чија суштина лежи во целосна ексцизија на неоплазмата и околните ткива, што ќе помогне да се избегне ризикот од малигнитет (малигна трансформација).

Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија на оваа патологија има своја шифра. Кодот за белодробни хамартоми според МКБ-10 е Q85.9.

Етиологија

Меѓу сите бенигни неоплазми на оваа локализација, белодробната хамартома се јавува во просек во 60% од случаите. Во повеќето ситуации, болеста се дијагностицира кај луѓе на возраст од 30 до 50 години. Вреди да се напомене дека мажите се изложени на болеста неколку пати почесто од жените.

Моментално, механизмите и причините за белодробните хамартоми остануваат непознати. Многу специјалисти од областа на пулмонологијата веруваат дека таков тумор е малформација што произлегува од позадината на нарушувањето на внатрешните органи на ембриогенезата.

Главните фактори на ризик се:

 • оптоварена наследност;
 • необјаснети генски мутации;
 • долгорочни ефекти врз родителите на мутагени, кои вклучуваат хемиски и токсични материи и јонизирачко зрачење;
 • тешко труење и интоксикација;
 • неконтролиран прием кај идните родители на лекови со тератогени ефекти.

Причините против кои не е утврдено зголемување на големината на туморот во текот на животот на една личност.

И покрај фактот дека формирањето вклучува 'рскавица и васкуларни, масни и влакнести структури, неговите компоненти се идентични со компонентите на здравите бели дробови. Разликите се различен степен на диференцијација и неточна локација.

Сличен тумор на левото или десното белодробно подрачје ги има следните карактеристики:

 • наликува на јазол опкружен со капсула (поретко без неа);
 • јасно ограничување од здравото ткиво;
 • сенка - сива или жолта;
 • тесна еластична конзистентност;
 • лобуларна структура со влакнести слоеви;
 • обемот може да варира од 1 до 12 сантиметри, но честопати големини се 5 сантиметри;
 • жлечното ткиво, лимфните клетки и крвните садови, може да бидат вклучени коскени подмножества, присуството на варовнички и цистични честички е можно.

Факторите на малигнитетот на белодробните хамартоми на лекарите не се познати, но се забележува дека повторното раѓање се развива многу ретко - шансата за развој на онколошкиот процес е многу мала.

Класификација

Лекарите се свесни за неколку класификации на хамартомите. На пример, поделбата од доминантно ткиво сугерира постоење на следниве видови на тумор:

 • хроничен или хондроматичен хамартом е најчестиот тип (дијагностициран во 50% од случаите);
 • масни или липоматозни;
 • бронхијален, мазен мускул или леомиотоматозен;
 • мускулна или фиброматозна;
 • васкуларна или ангиоматозна;
 • мешани или органоидни.

Според бројот на хамартоми се:

 • сингл;
 • повеќекратни - се исклучително ретки.

Во зависност од локализацијата на изгледот е:

 • периферни или паренхимални хамартоми - најчесто локализирани во регионот на десниот лобус на белите дробови;
 • ендобронхијален хамартом или се наоѓа во ѕидовите на бронхиите - се јавува во изолирани случаи, е локализиран во малите бронхи;
 • интрапулмонален хамартом - може да се формира во коренот, средината или кортикалната зона на белите дробови;
 • супплерален хамартом - кој се наоѓа на површината, често во врвот на белите дробови.

Според сериозноста на клиничките знаци, лекарите идентификуваат неколку степени на сериозност:

 • лесно - има асимптоматски се разбира;
 • умерени - симптомите се скудни, поретко целосно отсутни;
 • тешка - се карактеризира со изразени симптоми, поради растот на туморите и компресијата на околните ткива.

Симптоматологија

Здрава белодробна и хамартома

Во повеќето ситуации, белодробната хамартома има долг и асимптоматски пат. Туморот се открива сосема случајно за време на профилактичната радиографија или обдукцијата.

Неколку симптоми може да укажуваат на развој на таква аномалија, вклучувајќи:

 • силна кашлица - во почетните фази на болеста непродуктивна, но колку повеќе проблемот е отежнат, толку повеќе секретираат спутумот, кој може да има мукозна или гнојна конзистентност;
 • хемоптиза;
 • скратен здив кој се јавува по продолжената физичка активност;
 • дишење при дишење;
 • локален непријатност во градите;
 • знаци на бронхитис и пневмонија .

Повеќе хамартоми ја зголемуваат тријадата на Carnei, која може да се комбинира со гастричен леомиобластом и параганглиома. Нови израстоци се соочуваат со развој на Кауден-синдром, кога формирањето на повеќе бенигни тумори на внатрешните органи, што често предизвикува развој на овие видови на рак:

 • млечни жлезди;
 • дигестивниот систем;
 • уринарни органи;
 • тироидна жлезда.

Дијагностика

Патологијата нема специфични клинички знаци, па правилна дијагноза може да се направи само по минување низ целиот комплекс на дијагностички мерки.

Лекарот мора самостојно да изврши неколку манипулации:

 • да ја проучува историјата на болеста (и пациентот и неговото потесно семејство) - причините за белгарните хамартоми можат да бидат генетски;
 • собирање и анализа на животната историја - да се утврди фактот на влијанието врз телото на хемикалии, токсични материи и јонизирачко зрачење;
 • слушање на пациентот со фоендоскоп - за откривање на отежнато дишење за време на вдишување и издишување;
 • перкусии и аускултација на градите;
 • детално истражување - за да ги дознаете за прв пат симптомите и нивната тежина.

Најважна дијагностичка процедура е рентген на градите, на чии резултати неоплазмата може да се изрази на неколку начини:

 • сенка со среден интензитет и хомогена структура;
 • нерамномерна сенка на просечен интензитет со калцификација;
 • нерамномерна сенка на просечен интензитет со слоевита калцификација или набивање лоцирани во центарот на туморот;
 • нерамномерна сенка на висок интензитет со масивна инкрустација.

Следниве инструментални процедури се вклучени во дијагностичкиот процес:

 • КТ или МРИ на бронхите и белите дробови;
 • игла биопсија;
 • бронхоскопија;
 • дијагностичка торакоскопија;
 • торакотомија.
Белодробна торакоскопија

Лабораториските тестови се ограничени на спроведување на вакви тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • микроскопско испитување на биопсијата.

Во прилог на пулмонолог, пациентот треба да се испита:

 • терапевт;
 • Специјалист за ТБ;
 • онколог;
 • торакален хирург.

Хамартомот во белите дробови треба да се разликува од таквите патологии:

Третман

Третманот на хамартомите е само хируршки. Единствен исклучок е хамартомите со мала големина, до 2,5 см. Во такви случаи, клиничарите земаат тактика за чекање и гледање: пациентот е под постојан надзор на пулмонолог, кој може да трае со години.

Во други ситуации, операција е неопходна. Индикации за хирургија:

 • една неоплазма, поголема од 2,5 сантиметри во големина;
 • раст хамартоми;
 • неможноста да се елиминираат симптомите на лекот;
 • се сомневате во клиничарот за квалитетот на образованието;
 • најсилните ментални искуства за присуството на лице со сличен тумор.

Хируршката интервенција може да се изврши на неколку начини:

 • сегментална или маргинална ресекција на белите дробови;
 • туширање на туморот;
 • отстранување на погодениот белодробен лобус;
 • бронхотомија со ексцизија на јазолот;
 • фенестрирана или кружна ресекција на бронхите;
 • комплетна ексцизија на погоденото белодробно крило.
Модел на ресекција на белите дробови

Во некои случаи, отстранувањето може да се направи со минимално инвазивни методи:

 • испарување со високо-енергетски ласер;
 • употреба на електрокоагулациска јамка;
 • cryodestruction;
 • плазма коагулација со аргон.

Изборот на медицинската процедура е под влијание на големината и локацијата на неоплазмата.

Третманот на хамартомите не се спроведува, освен тоа - е контраиндициран, бидејќи може да предизвика раст на туморот.

Можни компликации

И покрај фактот дека хамартомот од белите дробови има бениген тек, тоа не значи дека болеста не може да се излечи. Со целосно отфрлање на квалификуваната помош, веројатноста за развој на ваквите патологии е висока:

 • малигнитет;
 • опструктивна пневмонија;
 • сегментална или лобарна ателектаза ;
 • оштетување на други внатрешни органи и системи - во помалку од 7% од случаите, таквото образование може брзо да расте, давајќи метастази на црниот дроб, 'рбетниот столб и дијафрагмата.

Случаите на трансформација на хамартомите во такви малигни тумори се екстремно ретко регистрирани:

Превенција и прогноза

Специфичноста на хамартомите е дека туморот нема јасно утврдени причини за нејзиното појавување. Специфичната профилакса не е развиена денес.

За да се намали веројатноста за појава на развој на белодробни хамартоми, можете да ги почитувате овие правила:

 • одржување на здрав начин на живот;
 • избегнување на јонизирачко зрачење;
 • употреба на лична заштитна опрема при работа со опасни материи;
 • земајќи ги само оние лекови кои ќе бидат препишани од лекарот што присуствува;
 • Редовно се спроведува целосна превентивна проверка во медицинска установа, која мора задолжително да вклучува флуорографија.

Прогнозата на болеста во повеќето случаи е поволна - по операцијата, способноста на лицето за работа е целосно обновена. Трансформацијата во рак и рецидивите на хамартомите на белите дробови се доста ретки.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Хамартом на белите дробови и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: пулмолог , терапевт , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Опструктивен бронхитис (појавување симптоми: 4 од 8)

Опструктивниот бронхитис е воспалителна болест која ги зафаќа бронхиите и е комплицирана со опструкција. Овој патолошки процес е проследен со изразен оток на респираторниот тракт, како и влошување на капацитетот за вентилација на белите дробови. Опструкцијата се развива поретко, не-опструктивниот бронхитис е дијагностициран од лекарите неколку пати почесто.

...
Аспирациона пневмонија (појавување на симптоми: 4 од 8)

Аспирационата пневмонија е воспалителна лезија на белите дробови, која е поврзана со влегувањето на туѓите предмети или течности во нив. Прогнозата зависи од тежината на текот на болеста. Смртта се забележува кај секои 3 пациенти.

...
Рак на белите дробови (појавување симптоми: 3 од 8)

Ракот на белите дробови е болест поврзана со развој на малигнен тумор во белите дробови. Ракот на белите дробови, чии симптоми може да бидат отсутни за долго време, најчесто се должи на пушењето, а неговото откривање, токму поради отсуството на симптоми, без превентивни методи за испитување на предметната област, често се јавува во сериозни фази на процесот.

...
Ревматизам (појавување симптоми: 3 од 8)

Ревматизмот е воспалителна патологија, во која концентрацијата на патолошкиот процес се јавува во поставата на срцето. Најчесто, луѓето со тенденција да се разболат со оваа болест се на возраст од 7 до 15 години. Само непосредната и ефективна терапија ќе помогне да се справат со сите симптоми и да ја надминат болеста.

...
Срцева болест (појавување на симптоми: 3 од 8)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .