Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пневмоцистис пневмонија: симптоми и третман

Pneumocystis пневмонија - главните симптоми:

Pneumocystis пневмонија или пневмоцистоза - е воспалителна лезија на белите дробови предизвикани од влијанието на патогенот. Главната група на ризици се доенчињата и лицата со имунодефициенција. Патолошки агенс може да навлезе во човечкото тело на неколку начини, но најчесто инфекцијата се врши со капки во воздухот. Покрај тоа, лекарите знаат многу предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за развој на таква болест.

Клиничката слика вклучува многу знаци, вклучувајќи скратен здив, цијаноза на кожата, чувство на недостаток на воздух, како и кашлица, сува или со спутум.

Дијагнозата се утврдува врз основа на податоците добиени при лабораториски и инструментални испитувања. Меѓутоа, во процесот на дијагностицирање, последното место не е дадено на темелно испитување и слушање на пациентот.

Однесувајте се кон такви заболувања земени од конзервативни методи, имено со помош на лекови. Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, пневмоцистозата има своја шифра. Кодот за МКБ-10 е Б59.

Етиологија

Пневмоцистичната пневмонија делува како процес на инфекција поврзан со имунодефициенција, која во огромно мнозинство од ситуациите страдаат деца пред пропишаниот временски период. Покрај тоа, главната ризична група се состои од лица со имунодефициенција, како основно, така и секундарно потекло. Оваа болест е најтешка кај ХИВ-инфицираните пациенти и кај СИДА-та - во вакви случаи, веројатноста за смрт е висока.

Главниот предизвикувач е специфична габа - пневмоцистис. Патогенезата на оваа патологија лежи во фактот дека таквите микроорганизми минуваат низ неколку фази на развој низ целиот животен циклус, кои се јавуваат во алвеолоцитите. Откако цистата е целосно созреана, голем број спорозоити навлегуваат во пулмоналните алвеоли. Потоа започнува следниот животен циклус на пневмоцистот на новата регенерација.

Изворот на инфекцијата е и заразено лице и асимптоматски носач на патогени габи - во секој случај, спорозоитите се излачуваат во надворешното опкружување со честички на слуз кои се формираат при кашлање или кивање.

Преносниот механизам на патолошкиот агенс е аспирација, а начините на неговото продирање во човечкото тело може да биде:

 • авион - најчесто имплементиран;
 • воздушна прашина;
 • вдишување;
 • аерогени.

Исто така вреди да се напомене дека приближно 10% од клинички здрави луѓе се пневмоцистни носители, но кај лица со нормално функционален имунолошки систем, болеста е целосно асимптоматска и не развива никакви последици.

Во прилог на недоносените бебиња и пациентите кои страдаат од имунодефициенција, пневмоцистозата најчесто се развива кај луѓе со историја на болеста:

Исто така, од таква болест често страдаат:

 • стари лица;
 • пушачи со долгогодишно искуство;
 • работници присилени да стапат во контакт со токсични или токсични супстанции;
 • пациенти кои се принудени да земаат имуносупресија насочени кон сузбивање на имунолошкиот систем.

Покрај горенаведените фактори, веројатноста за појава на пневмоцистична пневмонија поради појава на било која неспецифична болест која влијае на овој орган не е исклучена.

Класификација

Pneumocystis пневмонија кај деца и возрасни, како што се развива, поминува низ неколку фази на прогресија кои одговараат на текот на животниот циклус на патогенот. Тие вклучуваат:

 • Трофозојот е микроорганизам кој не е поголем од 5 микрометри и е прикачен на епителните клетки на алвеолите. Симптоматологијата во такви случаи сè уште е сосема отсусна;
 • predzistu - се карактеризира со зголемување на бројот на јадра
 • циста - клетка со овална или заоблена форма, со димензии до 10 микрометри, ретко до 30 микрометри поделени на 8 јадра, со светла експресија на клинички знаци;
 • спорозоит - е интра-цистична формација на не повеќе од 3 микрометри. Во 1 циста, бројот на спорозоити може да достигне 8. Ако дијагнозата се изведува само во оваа фаза, тогаш се забележува присуство на голем број спорозоити, што укажува на активен проток на инфективниот процес.

Покрај тоа, пневмоцистозата е поделена на:

 • спорадични;
 • нозокомијални - додека инфекцијата најчесто се развива во одделот за педијатрија, пулмонологија и туберкулозни болници.

Во клиничкиот курс се разликуваат следниве фази:

 • едематозен - трае од 1 до 7 недели;
 • ателектален - времетраењето е околу еден месец;
 • емфизематозен.

Симптоматологија

Бидејќи ваквата болест има габична природа, треба да се има на ум дека ќе има период на инкубација - ова е времето од времето кога патогенот ќе влезе во болеста додека не се појават првите симптоми. Во овој случај, времето на инкубација е од 10 дена до 5 недели.

Првите знаци, т.е. манифестации на едематозна фаза на пневмоцистоза се земаат предвид:

 • мало зголемување на температурата на субфебрилни вредности;
 • слабост и летаргија на телото;
 • брзо дишење;
 • тешка сува кашлица;
 • скратен здив.

Во ателекталната фаза, симптомите на ПМС ќе бидат како што следува:

 • трескавична состојба;
 • кашлица, придружена со ослободување на пенливи плунка;
 • недостаток на здив кој се јавува дури и во мирување;
 • константна цијаноза на кожата, особено на назолабилниот триаголник;
 • брзо и слабо дишење;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • оток на градите;
 • знаци на интоксикација ;
 • зголемување на големината на меѓуребрените простори;
 • отежнато дишење при вдишување или издишување.

Последната, емфизематозна фаза е инхерентна:

 • намалување на диспнеа;
 • подобрување на општата состојба на пациентот;
 • пулмонален емфизем ;
 • намалување на перформансите на надворешното дишење.

Со пневмоцистична пневмонија кај доенчиња и мали деца, забележано е присуство на такви манифестации:

 • слабите цицање на градите или потполн неуспех да се хранат;
 • бавна телесна тежина или губење на тежината;
 • цијаноза на назолабилниот триаголник;
 • чести плитки дишења;
 • зголемено потење, особено ноќе;
 • наизменична треска.

Кај постарите деца, како и кај возрасните, не постои јасна поставеност на таквата болест. Треба да се има на ум дека најтешкиот тек на болеста е забележан кај луѓе со ХИВ инфекција или СИДА.

Симптоми на пневмонија

Дијагностика

Наспроти позадината на фактот дека клиничката слика на оваа форма на пневмонија не е специфична и е карактеристична за некои други респираторни болести, процесот на утврдување на точна дијагноза бара цела низа релевантни мерки.

Пред сè, специјалист во областа на пулмонологијата треба:

 • да се запознаат со историјата на болеста - да се утврдат патологиите кои влијаеле на намалување на имунитетот;
 • собира и анализира животна историја - неопходно е да се одреди патот на инфекцијата со габи и други предиспонирачки фактори;
 • спроведе темелно испитување на градите;
 • слушајте го пациентот со форендоскоп;
 • мерење на температурата и отчукувањата на срцето;
 • Сослушајте го пациентот или неговите родители во детали (ако се развие болеста кај доенчињата) - да изготвите комплетна симптоматска слика, да дознаете колку се изразени симптомите на пневмоцистоза и фазата на патолошкиот процес.

Лабораториската дијагноза ги вклучува следните студии:

 • општ клинички и биохемиски тест на крв;
 • определување на составот на гасот во крвта;
 • микроскопско испитување на биопсија;
 • бактериска култура на спутум излачена за време на кашлањето;
 • PCR тестови;
 • серолошки тестови.

Инструменталните дијагностички мерки се прикажани со следниве постапки:

 • рентген на градите;
 • бронхоскопија;
 • сцинтиграфија;
 • трансбронхијална биопсија на белите дробови;
 • КТ и МРИ на погодениот сегмент.
Белодробна биопсија

Горенаведените мерки ќе помогнат не само со утврдување на точна дијагноза, туку и за спроведување на диференцијална дијагноза, при што оваа форма на пневмонија се разликува од:

Третман

По потврдувањето на текот на пневмоцистозата кај една личност, пациентот мора да биде хоспитализиран, особено со изразена клиничка слика. Покрај тоа, пред сè, на пациентот е пропишана усогласеност со штетна исхрана, чиишто принципи ќе варираат во зависност од општата состојба.

Лекот третман на Pneumocystis пневмонија вклучува неколку шеми. Првата е етиотропна, т.е. директно влијае на предизвикувачкиот агенс на заболувањето и вклучува земање такви лекови:

 • "Пентамидин";
 • "Трихопол";
 • Бисептол;
 • "Фуразолидон".

Вториот третман опција е патогенетски, со цел борба против штетните ефекти на паразитот. Во вакви случаи, мора да го користите:

 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • муколитици;
 • антипиретични агенси.

Покрај тоа, можеби ќе ви требаат:

 • вештачка вентилација на белите дробови;
 • кислородна терапија;
 • интубација.

Елиминацијата на Pneumocystis пневмонија кај ХИВ-инфицирани пациенти или кај пациенти со СИДА-та се врши преку употреба на антиретровирусни лекови.

Просечното времетраење на третманот е 2 недели, а за пациенти со имунодефициенција - 21 ден. Соодветната терапија води кон олеснување на состојбата на лицето околу 4 дена.

Можни компликации

Прогресијата на болеста, без да се бара квалификувана помош, често доведува до формирање на такви последици:

Превенција и прогноза

Со цел да се намали веројатноста за појава на таква опасна болест како пневмоцистоза, треба да се следат овие едноставни превентивни правила:

 • постојано зајакнување на имунолошкиот систем;
 • целосно отфрлање на контакт со заразено лице;
 • хигиена;
 • целосно отфрлање на лошите навики, особено од пушењето цигари;
 • рано откривање и соодветен третман на сите патологии кои може да ја намалат отпорноста на имунолошкиот систем;
 • редовни лекарски прегледи.

Прогнозата на пневмоцистичната пневмонија е често поволна - стапката на преживување достигнува 80%. Сепак, смртноста во детството е околу 20%, а кај луѓе со ХИВ или СИДА 25%. Со целосно отсуство на терапија во првиот случај, морталитетот се јавува во 60%, а во втората - 90%.

Покрај тоа, опасноста од таква болест лежи во развојот на компликации и чести рецидиви. Најчесто смртта настанува од респираторна инсуфициенција. Со цел да се спречи повторна инфекција со Pneumocystis, неопходна е антирелациска хемотерапија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Pneumocystis пневмонија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: специјалист за заразни болести , пулмолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Циста на белите дробови (појавување симптоми: 8 од 20)

Циста на белите дробови е празнина која се наоѓа во десниот или левиот лобус на овој орган. Секој човек може да ја развие болеста, без оглед на полот и возраста. Болеста може да биде и вродена и стекната, а тоа значи дека причините за појавата ќе бидат различни. Втората категорија на болеста може да биде заразна и неинфективна.

...
Билатерална пневмонија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Билатералната пневмонија кај возрасен или дете е прилично тешка пулмонална патологија, во која се засегнати двете бели дробови. Воспалителниот процес се развива поради ефектите на бактериите, најчесто кај пневмококите, и е многу тешко, а компликациите од оваа патологија може да предизвикаат смрт на лицето.

...
Фокална пневмонија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Тонзилитис кај деца (појавување на симптоми: 7 од 20)

Тонзилитот кај децата е отоларинголошка воспалителна болест која влијае на лимфоидното ткиво на крајниците. Треба да се забележи дека акутниот тонзилитис кај дете често се нарекува ангина. Често повторените релапси на акутната форма доведуваат до хронизирање на овој воспалителен процес и, како последица на тоа, зголемен ризик од компликации.

...
Криптоспоридиоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Cryptosporidiosis - протозоална инфективна болест која предизвикува криптоспоридија, влијае главно на дигестивниот тракт. Се манифестира како акутна минлива инфекција. Инфекцијата се јавува преку фекално оралниот пат преку контаминирана вода, храна и нечисти раце.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .