Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тумор на белите дробови: симптоми и третман

Тумор на белите дробови - главните симптоми:

Туморот на белите дробови - комбинира неколку категории на тумори, имено, малигни и бенигни. Вреди да се одбележи дека првите влијаат врз луѓето постари од четириесет години, а втората се формираат кај лица под 35 години. Причините за формирање на тумори во двата случаи се скоро исти. Најчесто, трајната зависност од штетни навики, работат во опасно производство и изложеноста на телото делува како провокатори.

Опасноста од болеста лежи во фактот дека во секоја варијанта на текот на белодробниот тумор, симптомите кои се веќе неспецифични може да бидат отсутни за долго време. Главните клинички манифестации се сметаат за слабост, треска, блага непријатност во градите и постојана влажна кашлица. Во принцип, симптомите на белодробната болест се неспецифични.

Диференцијацијата на малигните и бенигните тумори на белите дробови е можна само со помош на инструментални дијагностички процедури, на прво место меѓу кои се зема биопсија.

Третманот на сите видови неоплазми се изведува само хируршки, кој не се состои само од ексцизија на туморот, туку и при делумно или целосно отстранување на зафатеното белодробно ткиво.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија доделува посебни вредности за тумори. Така, формирањето на малигнен курс има код за ICD-10-C34, и бенигни-D36.

Етиологија

Формирањето на малигни неоплазми е предизвикано од неправилна диференцијација на клетките и патолошка пролиферација на ткивата, која се јавува на ниво на ген. Меѓутоа, меѓу најверојатно предиспонирачките фактори кои се појавуваат во туморот на белите дробови, испуштаат:

 • трајни зависности од никотин - ова вклучува и активно и пасивно пушење. Овој извор предизвикува развој на болеста кај мажите кај 90%, а кај женскиот во 70% од случаите. Вреди да се забележи дека пасивните пушачи имаат поголема веројатност за појава на малигнен тумор;
 • специфични работни услови, имено постојан контакт на лице со хемиски и токсични супстанции. Азбест и никел, арсен и хром, како и радиоактивна прашина се сметаат за најопасни за луѓето;
 • постојана изложеност на човечкото тело на радон зрачење;
 • дијагностицирани бенигни тумори на белите дробови - ова се должи на фактот дека некои од нив, ако не се лекуваат, се склони кон трансформација во рак;
 • текот на воспалителни или супуративни процеси директно во белите дробови или во бронхиите;
 • лузни на белодробното ткиво;
 • генетска предиспозиција.

Тоа е горенаведените причини кои придонесуваат за оштетување на ДНК и активирање на клеточните онкогени.

Провокатори на фактот дека бенигните тумори на белите дробови се формираат во моментов не се познати, сепак експертите за пулмологија сугерираат дека ова може да биде засегнато:

 • оптоварена наследност;
 • генски мутации;
 • патолошки ефекти на разни вируси;
 • воспалителна лезија на белите дробови ;
 • влијанието на хемиските и радиоактивните супстанции;
 • зависност од лоши навики, особено на пушење;
 • ЦОПД ;
 • бронхијална астма ;
 • туберкулоза ;
 • контакт со контаминирана почва, вода или воздух, додека формалдехид, ултравиолетово зрачење, бентратрацен, радиоактивни изотопи и винил хлорид најчесто се сметаат за провокатори;
 • намалување на локалниот или општиот имунитет;
 • хормонална нерамнотежа ;
 • постојаното влијание на стресни ситуации;
 • слаба исхрана;
 • зависност од дрога.

Од горенаведеното следува дека апсолутно секој човек е склон кон појава на тумор.

Класификација

Специјалисти од областа на пулмонологијата одлучија да одвојат неколку видови на малигни неоплазми, меѓутоа водечкото место меѓу нив е окупирано од рак дијагностициран кај секои 3 лица кои имаат тумор во оваа област. Покрај тоа, малигни се исто така сметаат:

 • Лимфом - потекнува од лимфниот систем. Често оваа формација е резултат на метастази на сличен тумор од млечната жлезда или дебелото црево, бубрезите или ректумот, стомакот или грлото на матката, тестисите или тироидната жлезда, коскениот систем или простатата и кожата;
 • сарком - вклучува интраалвелорарно или перибронхијално сврзно ткиво. Најчесто локализиран во левото белодробно крило и е карактеристичен за машкиот;
 • малигните карциноиди - има способност да формираат далечни метастази, на пример, на црниот дроб или бубрезите, мозокот или кожата, надбубрежните жлезди или панкреасот;
 • сквамозен карцином;
 • плеврален мезотелиом - хистолошки се состои од епителијални ткива кои ја поврзуваат плевралната шуплина. Многу често дифузни;
 • карцином на овесни клетки - се карактеризира со присуство на метастази во почетните фази на прогресија на болеста.

Покрај тоа, малигниот тумор на белите дробови е:

 • високо диференцирани;
 • просечен диференциран;
 • слабо диференцирани;
 • недиференциран.
Фаза на рак на белите дробови

Ракот на белите дробови поминува низ неколку фази на прогресија:

 • почетна - туморот не надминува 3 сантиметри во големина, влијае само на еден сегмент од овој орган и не метастазира;
 • умерено - образование достигнува 6 сантиметри и дава поединечни метастази во регионалните лимфни јазли;
 • тешка - неоплазма во волумени поголеми од 6 сантиметри, се протега до соседниот лобус на белите дробови и бронхиите;
 • комплицирано - ракот дава екстензивни и далечни метастази.

Класификација на бенигни тумори според типот на ткиво вклучени во нивниот состав:

 • епителијален;
 • невроектодермални;
 • мезодермална;
 • герминален.

Бенигните тумори на белите дробови, исто така, вклучуваат:

 • аденомот е форма на жлезда, која, пак, е поделена на карциноиди и карциноми, цилиндроми и аденоиди. Треба да се забележи дека малигнитет е забележан кај 10% од случаите;
 • хамартом или хондрома - ембрионски тумор, кој ги вклучува составните делови на герминативното ткиво. Ова се најчесто дијагностицираните лица во оваа категорија;
 • папилома или фиброепителиом - се состои од строма на сврзното ткиво и има голем број на папиларни процеси;
 • фиброма - по волумен не надминува 3 сантиметри, но може да прерасне во гигантски големини. Се јавува кај 7% од случаите и не е склон кон малигнитет;
 • липома е масен тумор кој ретко е локализиран во белите дробови;
 • Леомиома - ретка формација која вклучува мазни мускулни влакна и изгледа како полип;
 • група на васкуларни тумори - ова вклучува хемандиоентолиом, хеманџио-перицитома, капиларна и кавернозен хемангиом , и лимфангиом . Првите два вида се условно бенигни тумори на белите дробови, бидејќи тие се склони кон дегенерација во рак;
 • тератома или дермоид - делува како ембрионски тумор или циста. Фреквенцијата на појавата достигнува 2%;
 • neurino или shvanomu;
 • неврофиброма ;
 • хемодектом;
 • туберкулома;
 • фиброзен хистиоцитом;
 • ксантома ;
 • плазмоцитом.

Последните 3 видови се сметаат за најретки.

Покрај тоа, бенигниот тумор на белите дробови, според огништето, е поделен на:

 • централно;
 • периферни;
 • сегментален;
 • дома;
 • Сподели

Класификацијата во насока на раст подразбира постоење на следните формации:

 • endobronchial - во таква ситуација, туморот расте длабоко во луменот на бронхусот;
 • екстрабрончален - раст насочен кон надвор;
 • Интрамурална - ртење се јавува во дебелината на белите дробови.

Покрај тоа, неоплазмите од било кој тип на курсеви може да бидат единечни или повеќекратни.

Симптоматологија

Симптоми на рак на белите дробови

Тежината на клиничките знаци е под влијание на неколку фактори:

 • локализација на образованието;
 • големината на туморот;
 • ртење шема;
 • присуство на истовремени заболувања;
 • бројот и преваленцата на метастази.

Знаците на малигните тумори не се специфични и се претставени:

 • безоблична слабост;
 • замор;
 • периодично зголемување на температурата;
 • општа слабост;
 • симптоми на САРС , бронхитис и пневмонија ;
 • хемоптиза;
 • перзистентен кашлица со мукозен или пурулентен спутум;
 • недостаток на здив кој се јавува во мирување;
 • болка со различна тежина во градите;
 • остар пад на телесната тежина.

Бениген тумор на белите дробови ги има следните симптоми:

 • кашлица со мала количина на спутум измешана со крв или гној;
 • свирче и бучава за време на дишењето;
 • намалување на работниот капацитет;
 • недостаток на здив;
 • постојано зголемување на показателите за температурата;
 • астма напади;
 • плима во горната половина на телото;
 • бронхоспазам ;
 • нарушување на движењето на дебелото црево;
 • ментални нарушувања.

Вреди да се забележи дека најчесто знаците на формации на бенигни протекување се целосно отсутни, поради што болеста е дијагностичко изненадување. Што се однесува до малигните неоплазми на белите дробови, симптомите се изразат само кога туморот расте до огромна големина, екстензивни метастази и продолжувања во доцните фази.

Дијагностика

Точна дијагноза може да се направи само со спроведување на широк спектар на инструментални прегледи, на кои мора да му претходат манипулации кои ги врши непосредно лекарот. Тие вклучуваат:

 • проучување на историјата на болеста - да се идентификуваат болести што доведуваат до појава на одреден тумор;
 • запознавање со историјата на животот на едно лице - да ги дознае условите за работа, животните услови и начинот на живот;
 • слушање на пациентот со форендоскоп;
 • Детално истражување на пациентот - да се состави комплетна клиничка слика за текот на болеста и да се утврди сериозноста на симптомите.

Меѓу инструменталните процедури кои вреди да се истакнат:

 • Х-зраци на левото и десното белодробно крило;
 • КТ и МРИ;
 • плеврална пункција;
 • ендоскопска биопсија;
 • бронхоскопија;
 • торакоскопија;
 • Ултразвук и ПЕТ;
 • ангиопулмонографија.
Бронхоскопија

Покрај тоа, се потребни следните лабораториски тестови:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • тестови за тумор маркери;
 • микроскопско испитување на спутум;
 • хистолошка анализа на биопсија;
 • цитолошка студија за излив.

Третман

Апсолутно сите малигни и бенигни белодробни тумори (без оглед на веројатноста за малигнитет) се подложени на хируршка екскреција.

Како медицинска интервенција, може да се избере една од следниве операции:

 • кружна, маргинална или фенестерирана ресекција;
 • лобектомија;
 • билобектомија;
 • пневмонектомија;
 • лушпење;
 • целосна или делумна ексцизија на белите дробови;
 • торакотомија.

Оперативниот третман може да се спроведува отворено или ендоскопски. За да се намали ризикот од компликации или ремисија по интервенцијата, пациентите се подложени на хемотерапија или зрачење.

Можни компликации

Ако ги игнорирате симптомите и не ја третирате болеста, тогаш постои висок ризик од компликации, имено:

Превенција и прогноза

Намалување на веројатноста за појава на било какви неоплазми во телото придонесува за:

 • целосно отфрлање на сите лоши навики;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • избегнување на физичка и емоционална препрека;
 • употреба на лична заштитна опрема при работа со токсични и токсични супстанции;
 • избегнување на изложеност на телото;
 • навремена дијагноза и третман на патологии кои можат да доведат до формирање на тумори.

Исто така, не заборавајте за редовно превентивно испитување во здравствена установа, која мора да се одржува најмалку 2 пати годишно.

Дијагностициран тумор во белите дробови има поинаква прогноза на курсот. На пример, условно поволен исход е карактеристичен за бенигна едукација, бидејќи некои од нив може да се претворат во рак, но со рана дијагноза, стапката на преживување е 100%.

Исходот на малигните тумори директно зависи од степенот на прогресија на дијагнозата. На пример, во првата фаза, петгодишната стапка на преживување е 90%, на стадиум 2 - 60%, на 3-30%.

Смртноста по операцијата варира од 3 до 10%, и колку пациенти живеат со тумор на белите дробови, директно зависи од природата на текот на неоплазмата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тумор на белите дробови и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бронхиектазии (појавување на симптоми: 7 од 20)

Бронхиектазии - воспалителни процеси во респираторниот систем. Болеста се карактеризира со патолошки промени, експанзија или деформација на бронхиите, како резултат на која во нив се формира голема гној. Ова изобличување на внатрешните органи се нарекува бронхиектазија.

...
Аспергилоза (појавување на симптоми: 7 од 20)

Аспергилозата е габична болест, која е предизвикана од патолошкото влијание на габите на мувлата Аспергилус. Оваа патологија нема ограничувања за половата и возрасната група, зошто дури и може да се дијагностицира кај дете.

...
Хемосидероза (појавување симптоми: 7 од 20)

Хемосидерозата е болест што спаѓа во категоријата пигментални дистрофии, а исто така се карактеризира со акумулација во ткивата на голема количина на хемосидерин, што е пигмент кој содржи железо. Механизмот на развој на болеста и понатаму не е целосно познат, меѓутоа, експертите од областа на дерматологијата откриле дека причините за формирањето може да се разликуваат во зависност од формата на појавата на таквото нарушување.

...
Empyema плевра (појавување симптоми: 7 од 20)

Empyema pleura - меѓу специјалистите во областа на пулмонологијата, оваа болест е исто така позната како pyothorax и гноен плеврит. Патологијата се карактеризира со воспаление и акумулација на големи количини на гноен ексудат во плевралната празнина. Во речиси сите случаи, болеста е секундарна, односно формира на позадината на акутни или хронични процеси кои негативно влијаат на белите дробови или бронхиите. Во некои случаи, воспалението се развива по повреда на градите.

...
Аспирациона пневмонија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Аспирационата пневмонија е воспалителна лезија на белите дробови, која е поврзана со влегувањето на туѓите предмети или течности во нив. Прогнозата зависи од тежината на текот на болеста. Смртта се забележува кај секои 3 пациенти.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .