Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Емпиема: симптоми и третман

Empyema плевра - главните симптоми:

Empyema pleura - меѓу специјалистите во областа на пулмонологијата, оваа болест е исто така позната како pyothorax и гноен плеврит. Патологијата се карактеризира со воспаление и акумулација на големи количини на гноен ексудат во плевралната празнина. Во речиси сите случаи, болеста е секундарна, односно формира на позадината на акутни или хронични процеси кои негативно влијаат на белите дробови или бронхиите. Во некои случаи, воспалението се развива по повреда на градите.

Pyothorax нема специфична клиничка слика - таа е карактеристична за голем број заболувања кои влијаат на белите дробови. Симптомите како што се перзистентно зголемување на температурата, профузно потење, треска и отежнато дишење се сметаат за најистакнати.

Клиничарот може да направи точна дијагноза само откако ќе ги проучи податоците за инструменталните испитувања на пациентот. Дополнително, процесот на дијагностицирање вклучува и лабораториски тестови и голем број на манипулации кои лично ги врши лекар.

Тактиката на терапија ќе биде диктирана од варијантата на воспалителниот процес, на пример, во акутна форма, конзервативните методи доаѓаат во прв план, а во случај на хронична, тие често се свртуваат кон хируршка интервенција.

Во меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, оваа патологија нема посебна шифра, туку спаѓа во категоријата "други лезии на плеврата". Така, кодот ICD-10 ќе биде J94.

Етиологија

Бидејќи воспалението со лезија во плевралната шуплина може да биде примарно и секундарно, вообичаено е да се предиспонираат факторите во неколку категории. Најчесто, во околу 80% од ситуациите, патологијата се развива против позадината на појавата на други патолошки процеси, кои вклучуваат:

Empyema плевра

Примарниот емпием во поголемиот дел од ситуациите се развива поради:

 • рана или трауматска повреда на структурниот интегритет на градниот кош;
 • торакоабдоминално оштетување на градната коска;
 • претходни операции кои можат да предизвикаат формирање на бронхијална фистула.

Од сите погоре, следува дека механизмите за активирање на болеста се намалување на отпорноста на имунолошкиот систем, пенетрација на воздух или крв во плевралната празнина, како и патогени микроорганизми.

Класификација

Врз основа на горенаведените етиолошки фактори, вообичаено е да се разликуваат ваквите болести:

 • parapneumonic;
 • постоперативен;
 • посттрауматски;
 • метапневмонија.

Поделбата на патолошкиот процес во зависност од времетраењето на курсот:

 • акутна емпиема на плеврата - е таква ако симптомите опстојуваат помалку од еден месец;
 • субакутна емпием на плеврата - клиничките знаци на болеста го нарушуваат лицето од 1 до 3 месеци;
 • хроничен емпием - клиничката слика не исчезнува повеќе од 3 месеци.

Со оглед на природата на инфламаторниот ексудат пиоторакс е:

 • гноен;
 • пусти;
 • специфични;
 • мешани

Класификацијата според локацијата на фокусот и преваленцата на воспаление сугерира постоење на:

 • едностран и билатерален плеврален емпием;
 • вкупен и субпотентен емпием на плеврата;
 • разграничен емпием на плеврата, кој, пак, е поделен на апикални или апикални, паракостални или париетални, базални или дијафрагматски, интерлобарни и парамедијастинални.

Се издвојуваат обемот на избраниот гној:

 • мали емпием - од 200 до 250 милилитри;
 • просечен емпием - од 500 до 1000 милилитри;
 • повеќе empiema - повеќе од 1 литар.

Покрај тоа, се случува патологија:

 • затворена - тоа значи дека воспалената течност не излегува;
 • отворени - во такви ситуации, на телото на пациентот се формираат фистули, на пример, бронхоплеврални, плеврални, бронхоплеврални и плеуропулмонарни.

Како што напредува, плевралната емпиема поминува низ неколку фази на развој:

 • серозен - продолжува со формирање на серозен излив во плевралната празнина. Навремената терапија промовира целосно опоравување без развој на било какви компликации. Во случаи на несоодветно избрани антибактериски супстанции, болеста оди во следнава форма;
 • фиброзно гноен - наспроти позадината на зголемување на бројот на патогени бактерии, инфламаторната течност станува заматена, т.е. гнојна. Покрај тоа, се формираат влакнести плаки и адхезии;
 • фиброзна организација - се изведува формирање на густи плеврални киселини - тие ги покриваат заболените бели дробови како школка.

Симптоматологија

Клиничката слика во акутен и хроничен тек на болеста ќе биде малку поинаква. На пример, симптомите на плеврален емпием се претставени во акутна форма:

 • силна сува кашлица, која по некое време станува продуктивна, односно со празнење на спутумот - може да има сива, зеленикава, жолтеникава или 'рѓосана нијанса. Често, плунка е придружена со непријатен мирис;
 • диспнеа, која се јавува и на позадината на физичката активност и во мирување;
 • зголемени температурни вредности;
 • болка во градната коска, појава на вдишувањето и издишувањето;
 • знаци на интоксикација ;
 • намалување на работниот капацитет;
 • чувство скршено;
 • слабост и замор;
 • намален апетит;
 • сини усни и прсти;
 • нарушување на срцевиот ритам.

Во околу 15% од случаите, акутниот тек станува хроничен, кој се карактеризира со слаба манифестација на горенаведените симптоми, но присуство на деформитет во градите, сколиоза и главоболки.

Симптоми на pyothorax

Дијагностика

За да се направи точна дијагноза, неопходно е да се спроведат цела низа активности - од физички преглед до инструментални процедури.

Првата фаза на дијагностицирање е насочена од клиничарот за да изврши такви манипулации:

 • проучување на историјата на болеста - да се побара патолошки фактор кој служеше како извор на развојот на воспалителниот процес во плевралната празнина;
 • собирање и анализа на животната историја - да се утврди фактот на повреда на градната коска или операцијата во оваа област;
 • темелно испитување на градите, слушање со помош на форендоскоп со задолжителни перкусии;
 • детално истражување на пациентот - за прв пат да се појави почетокот на симптомите и да се утврди неговата тежина. Таквите информации ќе помогнат да се разјасни природата и формата на патологијата.

Вториот дијагностички чекор ги вклучува следните лабораториски тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • бактериска култура на воспалителен ексудат;
 • крвна биохемија;
 • тест бактериоскопија;
 • микроскопско испитување на аспирираната течност и спутум;
 • општа анализа на урината.

Конечната фаза на дијагностицирање на плевралниот емпием е инструментална процедура. Тие вклучуваат:

 • Х-зраци на градната коска;
 • плеурофистулографија - ќе покаже присуство на фистули;
 • ултрасонографија на плеврална празнина;
 • КТ и МРИ на белите дробови;
 • плеврална пункција.
Плеврална пункција

Оваа болест треба да се разликува од:

 • воспалителни лезии на белите дробови;
 • ателектаза и апсцес на белите дробови;
 • специфични лезии на плеврата;
 • малигни или бенигни белодробни тумори.

Третман

Елиминацијата на оваа болест го вклучува однесувањето на конзервативните и хируршките терапевтски техники. Ненамерни тактики на третман вклучуваат:

 • воведување на антимикробни агенси;
 • орален антибактериски лек;
 • детоксикација третман;
 • употребата на витамински комплекси;
 • трансфузија на протеински препарати, раствори со гликоза и електролити;
 • плазмафереза ​​и плазмацитофереза;
 • хемосорбција и ултравиолетово зрачење на крв;
 • вежби за дишење и терапија за вежбање;
 • ултразвук;
 • терапевтска масажа на градите, што може да биде вибрации, перкусии и класични.

Конзервативната терапија, исто така, вклучува употреба на традиционална медицина, но алтернативниот третман нужно мора да биде договорено и одобрено од вашиот лекар. Оваа можност за отстранување на болеста е насочена кон подготвување на decoctions, кои може да вклучуваат такви лековити билки и растенија:

 • анасон и Тасев биле;
 • бел слез и мудрец;
 • конска опашка и сува кожа;
 • липа цвеќиња и бреза пупки;
 • дупка и корен девјасила.

Покрај тоа, традиционалната медицина не ја забранува употребата на:

 • кромид сок и мед;
 • мешавина од цреши и маслиново масло;
 • лекови од сок од алое и варов мед;
 • црно ротквица сок измешан со мед.

Хируршко лекување на плеврална емпиема овозможува:

 • евакуира гноен ексудат;
 • намалување на токсичноста;
 • исправете го белите дробови;
 • елиминирање на шуплините на емпиемот.

Операцијата може да се изврши на неколку начини:

 • терапевтска бронхоскопија;
 • плеврактомија проследена со деконтекција на белите дробови на пациентот;
 • торакостомија е отворена дренажа;
 • интраплеврална торакопластика;
 • затворање на бронхоплеврална фистула;
 • ресекција на белите дробови.
Модел на ресекција на белите дробови

Медицинска интервенција најчесто се користи за хроничен тек на болеста.

И покрај фактот дека третманот на емпием е долг, тежок и комплициран процес, скоро секогаш е можно да се постигне целосна наплата.

Можни компликации

Воспалението на плевралните листови може да доведе до следните последици:

Превенција и прогноза

За да се намали веројатноста за развој на емпием, се користат општи превентивни мерки, вклучувајќи:

 • зголемена отпорност на имунолошкиот систем;
 • избегнувајте повреда и повреда на градите;
 • ако е неопходно да се изврши операција на градната коска, да се даде предност на минимално инвазивни техники;
 • навремено откривање и сложено лекување на сите инфективни процеси во телото, како и болести кои можат да доведат до воспаление на плеврата;
 • редовни посети на медицински установи за целосен превентивен преглед.

Прогнозата на таква болест е често поволна - поради комплексна терапија, можно е да се постигне целосно опоравување. Сепак, вреди да се напомене дека околу 20% од пациентите доживуваат компликации. Смртноста при дијагностицирање на емпием е 15%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате емпием и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сегментална пневмонија (појавување симптоми: 10 од 16)

Сегментална пневмонија е болест која се карактеризира со појава на воспалителен процес во еден од сегментите на белите дробови. Се разликува од фокалната пневмонија со тоа што влијае на голема површина на овој орган и има потежок курс. Во огромното мнозинство на случаи, на развојот на воспалението му претходи пенетрација во човечкото тело на патогени агенси кои имаат негативен ефект. Сепак, пулмонолозите идентификуваат голем број дополнителни предиспонирачки фактори.

...
Воспаление на белите дробови (појавување симптоми: 7 од 16)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Белодробен апсцес (појавување симптоми: 7 од 16)

Белодробниот апсцес е неспецифична инфламаторна болест на респираторниот систем, како резултат на прогресијата на која се формира празнина со тенки ѕидови во белите дробови, во која содржи гноен ексудат. Оваа болест почесто започнува да се развива ако се изврши инфериорно лекување на пневмонија - на местото на белите дробови постои топење проследена со некротизација на ткивата.

...
Крупна пневмонија (појавување симптоми: 7 од 16)

Крупна пневмонија е воспалителна и алергиска болест на белите дробови, која се карактеризира со набивање на еден или неколку лобуси на белите дробови, како и формирање на патолошки ексудат во алвеолите. Како резултат на тоа, белодробното ткиво престанува активно да учествува во процесот на размена на гасови. Предизвикајте ги патогените микроорганизми со опасни болести.

...
Хронична пневмонија (појавување симптоми: 7 од 16)

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .