Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сегментална пневмонија: симптоми и третман

Сегментална пневмонија - главните симптоми:

Сегментална пневмонија е болест која се карактеризира со појава на воспалителен процес во еден од сегментите на белите дробови. Се разликува од фокалната пневмонија со тоа што влијае на голема површина на овој орган и има потежок курс. Во огромното мнозинство на случаи, на развојот на воспалението му претходи пенетрација во човечкото тело на патогени агенси кои имаат негативен ефект. Сепак, пулмонолозите идентификуваат голем број дополнителни предиспонирачки фактори.

Таквиот тип на пневмонија е клинички изразен во акутен почеток, нагло зголемување на температурата, изразена интоксикација на телото и тешка болка во градите, може да потрае подолг тек и да доведе до развој на компликации.

Основата на дијагнозата се состои од инструментални испитувања на пациентот, кои се надополнети со физички преглед, проучување на медицинска историја и лабораториски тестови.

Како да се третираат сегменталната пневмонија само може да му каже на лекар. Често овие се конзервативни методи кои вклучуваат земање лекови и изведување на процедури за физиотерапија. Вреди да се напомене дека терапијата со народни лекови во овој случај не е само ефикасна, туку може да ја влоши состојбата на пациентот.

Етиологија

Како и другите форми на воспалителниот процес со локализација во белите дробови, сегменталната пневмонија се јавува врз основа на пенетрацијата на бактериите во човечкото тело. Најчестите патогени микроорганизми се:

Неколку пати помалку патолошки агенси се:

 • легионела;
 • кламидија;
 • микоплазма.

Многу е ретко да стане извор на инфекција:

Сепак, и покрај бактериското потекло, вирусите, исто така, можат да предизвикаат воспаление, вклучувајќи:

Предизвикувачи на пневмонија во зависност од условите на инфекција

Слабоста на имунолошкиот систем е главен предиспонирачки фактор, предизвикувајќи патогени да предизвикаат воспаление. Покрај состојбата на имунодефициенција од која било природа, може значително да се зголеми веројатноста за развој на болест:

 • патологии на бронхиите, особено бронхитис и астма , хронична опструкција и бронхоспазам ;
 • болести на белите дробови, имено ХОББ и плевритис , пневмоторакс и туберкулоза, како и малигни или бенигни тумори;
 • болести на кардиоваскуларниот систем;
 • онколошки процеси на секоја локализација;
 • пролонгирана вештачка вентилација на белите дробови;
 • долгорочно искуство со пушењето;
 • неконтролиран лек;
 • труење со токсини;
 • текот на ексудативната катарактна дијатеза кај децата;
 • продолжена хипотермија;

Вреди да се напомене дека главната ризична група се состои од деца и постари лица. Сепак, не е исклучена веројатноста за развој на болеста кај луѓето од работоспособна возраст.

Исто така, треба да се има на ум дека во секоја бели дробови има неколку сегменти кои личат на скратен конус во форма, а врвот е насочен кон коренот на белите дробови. Горниот дел на десниот белодроб вклучува следниве сегменти:

 • апикален;
 • заден;
 • фронт.

Просечниот дел се состои од латерален и медијален сегмент, а помал од пет дела, меѓу кои:

 • врвот;
 • медијален базал;
 • предниот базал;
 • латерален базален;
 • заден базал.

Горниот лобус на белите дробови, кој се наоѓа лево, се формира со такви сегменти:

 • апикален;
 • назад;
 • напред;
 • горниот трска;
 • пониски трска.

Компонентите на долниот лобус на левото белодробно потполно се совпаѓаат со сегментите на десното белодробно крило.

Класификација

Според неговиот етиолошки фактор, сегменталната пневмонија кај деца и возрасни е:

 • примарно - ова значи дека патологијата дејствува како независна болест и е предизвикана од еден од горенаведените микроорганизми;
 • секундарно - се карактеризира со тоа што се развива против позадината на други патологии, односно дејствува како нивна компликација.

Примарниот воспалителен процес во одреден сегмент на белите дробови е поделен на:

 • типичен - предизвикан од влијанието на бактериите од категоријата на најчестите патогени;
 • атипичен - во такви случаи, воспаление предизвикано од ретки видови на патогенот;
 • вирусни - предизвикани од зголемување на бројот на вируси;
 • габични - аспергилус или кандида, најчесто е примарна причина;
 • лековити ;
 • токсични .

Покрај тоа, постојат неколку начини на инфекција преку кои патогените влегуваат во човечкото тело:

 • бронхогени - предизвикувачкиот агенс на болеста влегува преку вдишан воздух;
 • хематоген - со проток на крв;
 • метастатски - од друг извор на воспаление во телото.

Одделување на болеста во зависност од местото каде што се случила инфекцијата:

 • сегментална пневмонија стекната во заедницата или дома;
 • нозокомијална или нозокомијална пневмонија;
 • воспаление поврзано со обезбедување на медицинска нега, особено постапката на вештачка вентилација на белите дробови.
Класификација на пневмонија

Според сериозноста на текот на болеста поминува три степени:

 • лесно
 • умерена;
 • тешки.

Во зависност од бројот на погодените сегменти, болеста е поделена:

 • сегментална пневмонија - ова влијае само на еден сегмент од левото или десното белодробно крило;
 • полисегментална пневмонија - овој тип се зборува кога неколку сегменти се истовремено вклучени во патологијата;
 • потсегментална пневмонија е воспаление на дел од сегментот на белите дробови, односно целосно горен, среден или долен лобус.

Покрај тоа, според локализацијата на инфламаторниот фокус, левата и десната сегментална пневмонија е изолирана.

Симптоматологија

Во ситуации каде што воспалението е бактериски или вирусен по природа, препорачливо е да се забележи должината на периодот на инкубација - ова е периодот од моментот кога патолошкиот агент навлегува во првите знаци на надворешноста. За типични форми, периодот на инкубација е приближно три дена, а за атипични, може да трае до три недели.

Карактеристична карактеристика на овој вид на пневмонија е нејзиниот акутен почеток, поради што се смета дека главните симптоми на сегменталната пневмонија кај возрасните и децата се:

 • нагло зголемување на температурата на 39 степени;
 • замор и сериозни главоболки;
 • зголемено потење и намалени перформанси;
 • болки во телото и други знаци на синдром на интоксикација;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • конфузија и напади - најчесто забележани кај децата;
 • ретка сува кашлица, при што се слуша карактеристичен свиреж. Како што воспалението напредува, се појавува спутум;
 • епигастрична осетливост;
 • болка во градите од погодениот сегмент. Вреди да се спомене дека лево-страничната сегментална пневмонија се јавува неколку пати поретко отколку десноориентирана;
 • намален апетит;
 • напади на гадење и повраќање;
 • недостаток на здив;
 • нарушување на движењето на дебелото црево;
 • нездраво руменило на лицето.

Дијагностика

Со цел лекарот да се сомнева во појава на сегментална пневмонија, неопходно е да се спроведат не само голем број лабораториски и инструментални испитувања, туку и манипулации направени директно од пулмонолог.

Така, првата фаза од утврдувањето на точната дијагноза вклучува:

 • запознавање со историјата на болеста - да се идентификува хронична болест, што може да доведе до развој на сегментално воспаление во белите дробови;
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот;
 • темелно физичко испитување со цел да се слуша пациентот со фоноенскоп и мерење на температурата;
 • Детален преглед на пациентот - ова е потребно за да се утврди првиот почеток на почетокот и сериозноста на симптомите, што, пак, ќе укаже на сериозноста на болеста.

Лабораториски и инструментални дијагностички мерки вклучуваат:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • анализа на кашлица на спутум;
 • бактериска крвна култура;
 • градите на градите на градите;
 • КТ и МРИ.
Градна радиографија за сегментална пневмонија

Сите горенаведени процедури овозможуваат не само да се направи точна дијагноза, туку и да се разликува сегментална пневмонија од:

Третман

Дијагнозата на сегменталната пневмонија вклучува третман во амбулантско опкружување, но исклучок се деца и тешка воспаление.

За да се ослободи од болеста прилично конзервативни методи на терапија, имено:

 • земање дрога;
 • детоксикација третман;
 • физиотерапевтски процедури.

Третман на лекови на болеста вклучува употреба на:

 • антибиотици - тие се земаат најмалку две недели;
 • муколитици и експекторентни супстанции;
 • бронходилататори;
 • антипиретични лекови;
 • антихистамински лекови;
 • глукокортикостероиди;
 • седативи;
 • антипиретици, лекови против болки и други лекови со цел олеснување на симптомите.

Покрај тоа, лекарот што посетува може да ги пропише таквите физиотерапевтски постапки на пациентот:

 • НЛО и UHF;
 • медицинска електрофореза;
 • Inductothermy;
 • кислородна терапија.
Кислородна терапија

Задолжителниот третман треба да се надополни со:

 • вибрира градите;
 • респираторна гимнастика;
 • терапевтска масажа.

Честопати е доволно три недели комплексна терапија за целосно опоравување на пациентот.

Можни компликации

Најчесто, развојот на последиците е предизвикан од независни обиди да се излечи болеста со народни лекови. Во такви ситуации, формирањето на:

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки од сегментна пневмонија не постојат, меѓу мерките кои ја намалуваат веројатноста за формирање на воспалителниот процес, вреди да се истакне:

 • вакцинација против бактерии и вируси кои можат да дејствуваат како предизвикувач на болеста;
 • целосно отфрлање на зависности;
 • избалансирана и урамнотежена исхрана
 • избегнување на хипотермија;
 • секогаш кога е можно, минимизирајте го влијанието на стресни ситуации;
 • навремено отстранување на патологиите кои можат да дејствуваат како основно заболување, врз основа на кој се развива сегменталната пневмонија;
 • земање лекови што ги пропишува само лекарот што присуствува;
 • отфрлање на употребата на традиционалната медицина за олеснување на првите знаци на слична болест - ова е неопходно за да се спречат компликации;
 • редовен премин на целосен преглед на клиниката.

Раната елиминација на болеста води кон фактот дека сегменталната пневмонија често има поволна прогноза. И покрај фактот дека компликациите се развиваат ретко, тие можат да бидат фатални.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате сегментална пневмонија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Empyema плевра (појавување симптоми: 10 од 20)

Empyema pleura - меѓу специјалистите во областа на пулмонологијата, оваа болест е исто така позната како pyothorax и гноен плеврит. Патологијата се карактеризира со воспаление и акумулација на големи количини на гноен ексудат во плевралната празнина. Во речиси сите случаи, болеста е секундарна, односно формира на позадината на акутни или хронични процеси кои негативно влијаат на белите дробови или бронхиите. Во некои случаи, воспалението се развива по повреда на градите.

...
Лево-еднострана пневмонија (појавување симптоми: 9 од 20)

Лево-еднострана пневмонија е најретката форма на инфекција во белите дробови на двете постоечки сорти. И покрај ова, болеста претставува голема закана за животот на пациентот. Главната причина за развојот на болеста е патолошкото влијание на патогените микроорганизми кои продираат во левото белодробно грло исклучително ретко и често со силно слабеење на имунолошкиот систем. Покрај тоа, лекарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори.

...
Менингитис (појавување симптоми: 8 од 20)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 8 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Хронична пневмонија (појавување симптоми: 8 од 20)

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .