Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Спонтан пневмоторакс: симптоми и третман

Спонтан пневмоторакс - главните симптоми:

Спонтаниот пневмоторакс е патолошка состојба која се карактеризира со нарушување на структурниот интегритет на плеврата и пенетрацијата на воздухот во плевралната празнина без очигледна причина. Причините за развој на примарни и секундарни сорти на спонтан пневмоторакс ќе се разликуваат. Во првиот случај, болеста се дијагностицира во совршено здрава личност, додека во втората е формирана против позадината на широк спектар на пулмонални патологии.

Болеста има живи симптоми, вклучително и акутна болка во градите, срцева аритмија, отежнато дишење, промени во кожата и потреба да се присили позицијата.

Пулмонологот може да направи точна дијагноза и да го открие изворот на болеста само врз основа на резултатите од инструменталните дијагностички постапки. Третманот во сите случаи вклучува медицинска интервенција, особено дренажа и отворена операција.

Во меѓународната класификација на болести, слична патологија е претставена со неколку вредности кои се разликуваат во форма на својот тек. Код ICD-10 е J93.0 - J 93.1.

Етиологија

Специјалисти од областа на пулмонологијата ја разбираат како спонтан пневмоторакс како белодробна болест на идиопатска или спонтана природа. Ова значи дека болеста не е поврзана со повреда на белите дробови, дијагностички процедури или медицинска интервенција.

Примарен спонтан пневмоторакс најчесто ги погодува луѓето кои:

 • имаат привремено локализиран емфизематозен бик - се открива со помош на торакотомија и делува како предизвикувачки фактор во 75% од ситуациите;
 • имаат одреден тип на тело. Клиничарите откриле дека во огромното мнозинство на случаи, патологија се јавува кај посно и високи луѓе. Сепак, тоа воопшто не значи дека болеста не се развива кај лица со различна уставна структура;
 • За многу години, зависник од лошите навики, односно пушењето цигари. Пушењето ја зголемува веројатноста за развој на пневмоторакс кај здраво лице до 20 пати;
 • припаѓаат на машкиот пол - кај мажите, болеста е откриена неколку пати почесто отколку кај жените;
 • ја сочинуваат работната возраст.

Секундарниот спонтан пневмоторакс има патолошка основа, поради што спектарот на етиолошки фактори е претставен со такви заболувања:

Најретки причини за спонтан пневмоторакс се:

 • Торакална ендометриоза - формирана кај млади жени во првите неколку дена од менструацијата. Најчесто болестите се изложени на жени на возраст од 30 до 40 години;
 • пробив апсцес во плевралната празнина.

Пневмоторакс дури може да предизвика новороденчиња, но ова се случува многу ретко, само во 2% од случаите. Често ова се должи на:

 • прекршување на процесот на постпартално пулмонално мазнење;
 • руптура на белодробното ткиво, што може да се појави на позадината на спроведувањето на вештачката вентилација на белите дробови;
 • конгенитални аномалии на развој на белите дробови - во овој случај, бебињата имаат цисти или бикови;
 • респираторен дистрес синдром .
Механизмот на развој на спонтан пневмоторакс

Класификација

Поради појавата разликуваат:

 • примарна спонтана пневмоторакс - се смета како таква кога пулмоналната патологија не служела како активирачки фактор;
 • секундарна спонтана пневмоторакс - се јавува поради појава на болести на белите дробови или други органи кои го сочинуваат респираторниот систем.

Поделбата со нивото на колапс на белите дробови ја дели патологијата во следниве форми:

 • делумно - пак, е поделен на мали и средни. Во првиот случај, постои белодробно намалување за една третина од оригиналниот волумен, а во втората - за половина;
 • вкупно - пад се јавува повеќе од половина во споредба со почетната големина на белите дробови.

Друга класификација ја дели болеста на:

 • затворен спонтан пневмоторакс ;
 • отворена спонтана пневмоторакс - се карактеризира со присуство на порака помеѓу плевралната шуплина и бронхијалниот лумен. По некое време, дефектот е затворен со фибрин, поради што се јавува формирање на затворен тип пнеумоторакс;
 • интензивен пневмоторакс - е таков кога има пролонгиран притисок во плевралната празнина, додека воздухот влегува во него, но не излегува.

Покрај тоа, постојат неколку фази на протокот, кои се разликуваат во патолошки нарушувања:

 • стабилна компензација - се развива кога пнеумоторакс е мал или среден волумен. Знаци на кардиоваскуларна и респираторна инсуфициенција се целосно отсутни;
 • нестабилна компензација - одговара на тежок колапс на белите дробови, што предизвикува појава на најкарактеристични симптоми - нарушена срцева фрекфенција и отежнато дишење;
 • декомпензација или недоволна компензација - се карактеризира со жив израз на симптоми и отежнато дишење, развивање во состојба на одмор.

Се презентираат најретките варијанти на болеста:

 • pyopneumothorax;
 • менструален пневмоторакс;
 • неонатален пневмоторакс.

Исто така, идентификувајте ги опциите за текот на болеста - типични и избришани, комплицирани и некомплицирани.

Симптоматологија

Симптоматската слика е диктирана од текот на болеста. На пример, примарен спонтан пневмоторакс се формира во комплетен одмор без претходни фактори. Главниот симптом е синдром на болка, кој е острен и интензивен и е локализиран на дел од погоденото белодробно ткиво. Покрај тоа, таа се дополнува со:

 • тешка недостаток на здив;
 • кашлица, во која болката е значително зголемена;
 • зрачење на болка на раката од погодената страна, вратот, стомакот и долниот дел на грбот;
 • краткорочни напади на губење на свеста;
 • бесчувствителен страв и вознемиреност;
 • принудена држење на телото - полу-седење или потпирање на болна страна;
 • бледа кожа;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • зголемување на волуменот на вените во вратот;
 • зголемување на поткожно емфизем;
 • нарушување на процесот на дишење и чувство на недостаток на воздух - таквите знаци се појавуваат само во позадина на физичкиот напор.

Вреди да се забележи дека еден ден по почетокот, над симптомите на спонтаниот пневмоторакс се оддалечуваат самостојно, но тоа не значи дека лицето се ослободило од болеста.

Клиничките манифестации на секундарниот спонтан пневмоторакс се разликуваат само во интензитетот на нивната манифестација. Тие се изразени многу посветли, а исто така можат да бидат придружени со знаци на основна болест која предизвика таква компликација.

Во секој случај, неопходно е да се обезбеди итна медицинска помош за спонтан пневмоторакс. Итни предучилишни настани го имаат овој алгоритам:

 • амбулантен повик;
 • обезбедувајќи најудобна положба за жртвата - полу-седење со потпора за грбот или лажењето, така што главата е над долната половина од телото;
 • отстранување на тесна облека и појас;
 • снабдување на просторијата каде што пациентот е, со свеж воздух.

Дијагностика

Дијагноза на спонтан пневмоторакс

Точна дијагноза може да се направи само врз основа на слики и податоци за инструментални испитувања на пациентот, меѓутоа, пред нивното спроведување, пулмонолог мора задолжително да изврши низа примарни дијагностички мерки, кои вклучуваат:

 • проучување на историјата на болеста - ова ќе помогне да се направи разлика на секундарниот пнеумоторакс од примарната форма на болеста;
 • запознавање со животната историја на пациентот;
 • темелно физичко испитување насочено кон палпација и перкусија на градите, слушање на пациентот со фоноенскоп и мерење на срцевиот ритам;
 • Истражување на жртвата - да изготви комплетна симптоматска слика за текот на таквата болест.

Најефективни, во смисла на дијагноза на спонтан пневмоторакс, се следниве постапки:

 • градна радиографија;
 • КТ и МРИ на белите дробови;
 • рентгеноскопија;
 • торакоскопија - може да ја утврди причината за болеста. Спонтаниот пнеумоторакс најчесто се развива кај туберкулоза и онкологија;
 • биопсија.

Лабораториските тестови немаат дијагностичка вредност.

Разликувајте ја болеста што ви треба од хернија на дијафрагмалниот хранопровод и џиновската бронхопулмонална циста.

Третман

Основата на третманот на болеста е раната евакуација на воздухот од плевралната празнина и измазнувањето на белите дробови. Ова може да се постигне со:

 • пункција или дренажа;
 • бронхоалвеоларна лаважа;
 • трахеална аспирација;
 • терапевтска бронхоскопија.

Во прилог на горенаведените манипулации, третманот на спонтан пневмоторакс може да вклучува:

 • спроведување на инхалација со лекови како што се муколитици и бронходилататори;
 • вежби за дишење;
 • кислородна терапија.

Ако лезијата од зафатеното белодробно ткиво не се јави за време од пет дена, тогаш се свртуваат кон отворена операција. За третман на спонтан пневмоторакс се користи:

 • торакоскопска дијатермокоагулација на адхезии, фистули и бикови;
 • хемиска плеуродеза;
 • атипична маргинална ексцизија на белите дробови;
 • лојктомија и пневмоектомија.

Многу пациенти се заинтересирани за прашањето - дали е можно да се играат спортови по оперативен третман? Одговорот на лекарот во секој случај ќе биде негативен. Во некои случаи, дозволено е само лесен спорт.

Можни компликации

Ако не се занимавате со навремена елиминација на болеста, тогаш постои голема веројатност за развој на такви компликации од спонтан пневмоторакс:

Компликациите се изразени во околу 5%, но честопати доведуваат до смрт.

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки кои го спречуваат развојот на таквата болест, не постојат. Луѓето треба само:

 • целосно се откаже од зависноста;
 • да се вклучат во раното откривање и елиминација на патологии кои можат да бидат комплицирани од спонтан пневмоторакс;
 • редовно се подложени на целосен физички преглед со посети на сите лекари.

Примарната форма на болеста има поволна прогноза - можно е да се постигне измазнување на белите дробови со минимално инвазивни методи. Секундарниот тип е склон кон релапси, кои се забележани кај приближно секој втор пациент со слична дијагноза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате спонтан пневмоторакс и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 5 од 13)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Хемоторакс (појавување симптоми: 5 од 13)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Состојба на преинфакција (појавување на симптоми: 4 од 13)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Лево вентрикуларна хипертрофија (појавување симптоми: 4 од 13)

Левата вентрикуларна хипертрофија (кардиомиопатија) е типично срцево заболување кај пациенти со дијагноза на хипертензија. Левата вентрикуларна хипертрофија, чии симптоми овозможуваат оваа патологија да се смета како процес кој вклучува структурна адаптација на срцето во однос на метаболните потреби релевантни за миокардот, како и промени кои се јавуваат кај хемодинамските параметри, е доста опасна по тоа што често резултира со фатален исход.

...
Ангина пекторис (појавување симптоми: 4 од 13)

Ангина пекторис е една од најчестите форми на коронарна артериска болест - коронарна срцева болест, која се заснова на нарушување кое се појавило во позадина на атеросклероза, а нејзиниот тек, пак, изложува коронарни артерии. Ангина пекторис, чии симптоми се состојат првенствено во појавата на недостаток на здив и болка во срцето, често се дефинира како "ангина пекторис" поради специфични симптоми.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .