Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробна циста: симптоми и третман

Циста на белите дробови - главни симптоми:

Циста на белите дробови е празнина која се наоѓа во десниот или левиот лобус на овој орган. Секој човек може да ја развие болеста, без оглед на полот и возраста. Болеста може да биде и вродена и стекната, а тоа значи дека причините за појавата ќе бидат различни. Втората категорија на болеста може да биде заразна и неинфективна.

Тежината на клиничките знаци ќе зависи од варијантата на текот на таков патолошки процес. Најчести симптоми се болка, тежина и непријатност во градите, како и краток здив и силна кашлица.

Точна дијагноза може да се направи само по извршување на разни инструментални испитувања на пациентот. Освен тоа, манипулациите од примарната дијагноза го земаат последното место.

Белодробните цисти треба да се третираат само со помош на хируршка интервенција, други методи на терапија, особено, употребата на народни лекови не само што нема да донесе позитивен резултат, туку и може да го влоши текот на болеста.

Во Меѓународната класификација на болестите на оваа патологија се дава посебно значење. Така, кодот МКБ-10 ќе биде - Q 33.0.

Етиологија

Вродените цисти на белите дробови кај децата се директно поврзани со оштетено формирање на овој орган во периодот на ембрионалниот развој. Цистичните формации можат да дејствуваат како структурен елемент на аномалии, кои се претставени со:

 • одложено формирање на периферни бронхии;
 • генезата на алвеолите;
 • зголемени терминални бронхиоли;
 • цистична хипоплазија;
 • лобарен емфизем;
 • MacLeod синдром;
 • бенигни неоплазми во белите дробови и други нарушувања.

Меѓутоа, често се дијагностицираат стекнати цистични лезии во белите дробови, кои имаат паразитски, инфективни и неинфективни основи. Првата категорија на тумори е формирана на позадината:

Останатите видови на патологија може да се должи на:

 • протокот на воспаление во еден сегмент или двата бели дробови;
 • формирање на апсцес;
 • бактериско уништување на белите дробови;
 • повреда и повреда на овој орган;
 • обтурација на бронх и гангрена на белите дробови;
 • канцери кои се во фаза на распаѓање.

Класификација

Главната поделба на оваа болест е претставена со форми кои се разликуваат во зависност од причините за формирањето и механизмот на формирање. Така, постојат:

 • вродена циста на белите дробови - се развива за време на феталниот развој, што значи дека бебето е веќе родено со сличен дефект;
 • Дизонтогенетските цисти во белите дробови се, исто така, конгенитални неоплазми кои се појавуваат на позадината на абнормален развој на бронхопулмонални бубрези во фазата на ембриогенезата. Главната разлика од претходните видови е дека тие може да се дијагностицираат на било која возраст, а не од моментот на раѓање;
 • Стекнуваните цисти - се јавуваат во одреден сегмент од животот на еден човек, често поради влијанието на повредите и појавата на други заболувања.

Треба да се напомене дека секој од горенаведените видови на белодробни цисти е посебна група која вклучува неколку видови на бенигни шуплини.

Така, основните неоплазми треба да вклучуваат:

 • цистична хипоплазија;
 • бронхиоларна емфизема;
 • цистично-изменета додаток на белите дробови;
 • интралобарна секвестрација;
 • вродена гигантска циста.

Дизонтогенетските цисти се поделени на:

 • бронхогена циста на белите дробови;
 • дермоидна циста;
 • бронхоген цистаденом.

Стекнатите неоплазми ја формираат следната група:

 • хидатидна циста;
 • синдром на топење на топење;
 • циста на задржување на белите дробови;
 • булозен емфизем;
 • паразитска циста на белите дробови;
 • туберкуларна празнина;
 • коеломична циста;
 • емфизематозно-булозна секвестрација на овој орган.

Покрај горенаведените поделби, во текот на дијагнозата, лекарите обрнуваат внимание на неколку дополнителни критериуми:

 • со морфолошки карактеристики - цистите се вистинити и лажни. Првиот тип е вроден, а вториот е стекнат;
 • од бројот на шуплини , тие се еднокреветни или осамени, како и повеќекратни, што исто така се нарекува полицистична;
 • со присуство на компликации - комплициран и некомплициран курс;
 • во зависност од содржината - воздух и полнети шуплини;
 • во големина - мала (не повеќе од три сегменти), средна (од три до пет сегменти), гигантска (повеќе од пет сегменти);
 • во зависност од манифестацијата на симптомите - асимптоматски, клинички изразен курс и развој на компликации.

Исто така, се прави разлика помеѓу отворената и затворената циста во белите дробови. Во првиот случај, формирањето ќе биде поврзано со луменот на бронхусот, а во втората нема таква порака.

Схема на развој на циста на задржување на белите дробови

Симптоматологија

Мали цистични тумори без некомплициран курс не можат да се манифестираат долго време. Симптомите ќе бидат изразени само во случаи кога ќе има зголемување на волуменот на циста, што ќе доведе до компресија на околните ткива. Големи и мултипли цистични шуплини може да бидат придружени со:

 • болка и тежина со локализација во градите;
 • прекршување на процесот на голтање;
 • недостаток на здив што се јавува со мал напор;
 • сува, силна кашлица.

Клинички изразен курс, покрај гореспоменатите симптоми, ги има следните симптоми на белите дробови:

 • нарушување на срцевиот ритам;
 • треска;
 • слабо дишење;
 • осиромашување и други манифестации на интоксикација;
 • кашлица со испуштање на пурулентна течност;
 • оток на вените во вратот;
 • цијаноза на кожата;
 • ненадејно горење во градите;
 • појавата на свирки во процесот на дишење;
 • недостаток на здив не само за време на физичкиот напор, туку и во мирување;
 • хемоптиза;
 • зголемено потење;
 • тешки главоболки;
 • аверзија кон храната;
 • слабост и општа слабост;
 • напади на гадење.

Сите горенаведени клинички манифестации на циста формирани во ткивото на белите дробови се карактеристични и за возрасните и за децата.

Дијагностика

Опасноста од болеста е тоа што малите цисти на некомплицираниот курс многу често остануваат непризнаени, во услови на отсуство или манифестација на неспецифични симптоми. Поради ова, ваквите цисти често се дијагностички наоди кои се наоѓаат за време на рутински преглед на лицето или инструментално испитување на сосема друга патологија.

Воспоставувањето на присуство на повеќе и големи цисти не е тешко, меѓутоа, потребна е сеопфатна дијагноза, чија прва фаза вклучува:

 • медицинска историја и анализа на историјата на животот;
 • спроведување на физички преглед - да се процени состојбата на кожата, да се слуша пациентот со специјални алатки, како и мерење на срцевиот ритам и температурата;
 • Детално истражување на пациентот - да се утврди интензитетот на симптомите.

Меѓу постапките на инструментална дијагностика вреди да се потенцира

 • Х-зраци на засегнатиот орган;
 • MSCT и МРИ на белите дробови - да се разјасни составот и фокусот на цистичната неоплазма;
 • бронхографијата е најинформативниот дијагностички метод, бидејќи се состои од флуороскопија со помош на контрастно средство;
 • Ангиопулмонографија - се користи за затворени цисти;
 • дијагностичка торакоскопија - за конечна потврда на дијагнозата. Често, дијагностичката постапка оди на третманот.
Белодробен цист на радиографија

Пред изготвувањето на тактиката за тоа како да се ослободи од цистата на белите дробови, неопходна е диференцијална дијагноза, при што слична патологија се разликува од:

 • периферни белодробни тумори со бениген и малиген тек;
 • метастази на онкологија на друга локализација во белите дробови;
 • туберкулом и апсцес;
 • ограничен пневмоторакс ;
 • перикардијална циломична циста;
 • неоплазми на медијастинумот.

Третман

Болеста може да се излечи само со операција, но техниката на медицинска интервенција може да се разликува во зависност од текот на болеста.

На пример, со некомплициран курс на терапија се состои од:

 • изолирана ексцизија на цистична формација;
 • ресекција на зафатеното белодробно крило;
 • лобектомија.

Со развојот на компликации, хируршки третман на циста во белите дробови ќе вклучува:

 • итна дренажа на плевралната празнина;
 • дифузна ексцизија на погодениот сегмент;
 • пневмоектомија.

Вреди да се напомене дека пред и по операцијата на пациентот му се потребни подготовки за лекови, особено со антибактериски лекови.

Можни компликации

Игнорирајќи ги симптомите, само-третманот на народни лекови, појавата на САРС или пневмонија може да доведе до комплициран тек на болеста, која може да се развие:

Покрај тоа, не заборавајте за компликации на основната болест.

Превенција и прогноза

За да се избегне развојот на вродени цисти не е можно. Што се однесува до стекнатиот облик на болеста, следните едноставни правила служат како превентивни мерки:

 • рано откривање и лекување на сите болести кои негативно влијаат на белите дробови;
 • спречување на повреди и повреди на белите дробови;
 • одржување на активен и здрав животен стил;
 • избегнување на физичка и емоционална препрека;
 • правилна исхрана;
 • редовни прегледи на клиниката, со задолжителна посета на пулмонолог.

Прогнозата целосно зависи од причината за циста во белите дробови. Вродените некомплицирани цисти, со навремена операција, имаат поволен исход. Што се однесува до стекнатиот облик на болеста, стапката на преживување е 75%. Во такви случаи, основната болест и развојот на компликации се опасни, што може да доведе до смрт или до попреченост. Осудените пациенти со белодробна циста треба да бидат следени за живот од страна на пулмонолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате циста на белите дробови и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Фокална пневмонија (појавување симптоми: 9 од 20)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Рак на бронхија (појавување на симптоми: 8 од 20)

Бронхијален карцином или централен рак на белите дробови е патолошки процес кој се карактеризира со формирање на малигнен тумор од епителниот епител на бронхиите и бронхијалните жлезди. Медицинската статистика денес е таква што заболувањето на било која форма (мала ќелија, сквамоза и други) се дијагностицира кај пациенти меѓу 45 и 75 години. Вреди да се спомене дека најчесто симптомите се појавуваат кај претставниците на посилниот пол. Во текот на изминатите неколку децении, инциденцата на централен рак на белите дробови се зголеми неколку пати. Научниците го припишуваат овој тренд на зголемени канцерогени ефекти.

...
Сегментална пневмонија (појавување на симптоми: 8 од 20)

Сегментална пневмонија е болест која се карактеризира со појава на воспалителен процес во еден од сегментите на белите дробови. Се разликува од фокалната пневмонија со тоа што влијае на голема површина на овој орган и има потежок курс. Во огромното мнозинство на случаи, на развојот на воспалението му претходи пенетрација во човечкото тело на патогени агенси кои имаат негативен ефект. Сепак, пулмонолозите идентификуваат голем број дополнителни предиспонирачки фактори.

...
Пневмоцистична пневмонија (појавување на симптоми: 8 од 20)

Pneumocystis пневмонија или пневмоцистоза - е воспалителна лезија на белите дробови предизвикани од влијанието на патогенот. Главната група на ризици се доенчињата и лицата со имунодефициенција. Патолошки агенс може да навлезе во човечкото тело на неколку начини, но најчесто инфекцијата се врши со капки во воздухот. Покрај тоа, лекарите знаат многу предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за развој на таква болест.

...
Дисеминирана туберкулоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Дисеминирана туберкулоза е специфична патологија на бактериска природа, која се јавува со формирање на голем број на фокуси на туберкулозниот воспалителен процес со локализација во ткивата на белите дробови. Се смета за прилично честа болест која се дијагностицира кај 15% од случаите на лезии на респираторниот систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .