Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Десна страна пневмонија: симптоми и третман

Право-еднострана пневмонија - главните симптоми:

Право еднострана пневмонија - се јавува неколку пати почесто од воспалителна лезија на левото белодробно крило. Ова се должи на специфичната структура на десниот бронх - таа е помала и поширока, што придонесува за пенетрација на агенси кои предизвикуваат болести. Инфекцијата се јавува преку капки во воздухот, но има многу други предиспонирачки фактори, меѓу кои одредено место е окупирано од текот на други хронични заболувања. Многу често, десната еднострана пневмонија делува како компликација.

Што се однесува до симптомите, тоа практично не се разликува од клиничките манифестации карактеристични за левичарската полигегментална пневмонија. Единствената разлика е во локализацијата на болка и непријатност во градите - во овој случај, тие се наоѓаат на десната страна.

Дијагнозата вклучува спроведување на цела палета на активности - од слушање до пациентот за откривање на карактеристични боцки и завршување со инструментални испитувања.

И покрај фактот дека главниот третман на пневмонија кај деца и возрасни вклучува употреба на конзервативни методи, тие често се свртуваат кон хирургија, бидејќи понекогаш ова е единствениот начин да се спаси животот на една личност.

Во меѓународната класификација на болести кај таква болест постојат неколку вредности кои се разликуваат во зависност од етиолошкиот фактор. Така, пневмонијата има ICD-10 код - J 15-J15.9.

Етиологија

Главните причини за воспаление на десниот бел дроб се ингестија на здрави микроорганизми во телото на здраво лице, чиј носител е пациент со слична дијагноза.

Така, меѓу патогените се следниве:

 • стрептококи - најчесто дејствуваат како виновник за формирање на воспаление на слична локализација;
 • пневмококи - во големо мнозинство случаи тие ги инфицираат лицата од постарата возрасна група;
 • микоплазми и кламидија - особено често влијаат на доенчиња и деца на училишна возраст;
 • хемофилни стапчиња - често негативно влијаат на белите дробови на пушачите;
 • E. coli - честа кај пациенти со дијагноза на дијабетес ;
 • Легионела е најретката предизвикувачка агентура на десната еднострана пневмонија кај возрасен или дете. Сепак, опасноста од такви бактерии е дека тие најчесто се фатални.
Причини за пневмонија

Исто така, вреди да се нагласи група на болести, целосно отсуство или несоодветен третман на кој доведува до такви компликации како десно-еднострана пневмонија. Слична категорија е претставена:

Покрај тоа, намалувањето на заштитните сили на имунолошкиот систем и, следствено, зголемената веројатност за формирање на таква болест се засегнати од:

 • продолжен ефект на ниски температури на човечкото тело;
 • присуство на секаква слаба болест која влијае на белите дробови;
 • текот на срцева слабост или дијабетес мелитус;
 • присилна хиподинамија - ова се случува во случаи на напредок или обновување на пациентот по сериозна болест;
 • претходна хирургија;
 • злоупотреба на лоши навики, особено пиење алкохолни пијалоци.

Класификација

Специјалистите од областа на пулмонологијата при утврдувањето на точната дијагноза земаат предвид голем број фактори, кои се поделени во неколку класификации.

Првата од нив ја дели правата на пневмонија во форма на проток:

 • типичен;
 • атипичен.

Според нивната патогенеза или развојни механизми, воспалителниот процес во десниот бел дроб може да биде:

 • примарно - ова значи дека пневмонијата е независна болест предизвикана од влијанието на патогените бактерии или габи;
 • средно - во вакви случаи дејствува како компликација на коморбидитети;
 • посттрауматски;
 • постоперативен.

Во зависност од условите во кои се појавила инфекцијата, пневмонијата може да биде:

 • стекнат во заедница;
 • нозокомијална инфекција може да се појави во три случаи. Првиот е престојот на пациентот во болницата во првите два дена, вториот е постапка на вештачка вентилација на белите дробови, третиот е за пациенти кои биле подложени на трансплантација на донаторски орган;
 • здравствена заштита, на пример, во старечки домови или дома.

Правото белодробно крило, слично на лево, се состои од неколку сегменти, во зависност од штетата од која има посебно одвојување на воспаление:

 • десната еднострана пневмонија;
 • десната лобарна пневмонија од десната страна;
 • десно-страната на горниот лобус пневмонија;
 • Правостепената базална пневмонија е најреткиот и тежок тип на болест, бидејќи е многу тешко да се открие дури и за време на инструменталниот преглед. Ова се должи на фактот дека фокусот на воспалението е локализиран во коренот на белите дробови.

Исто така, може да се дијагностицира полисегментална пневмонија на десниот белодроб - целиот орган е вклучен во воспалителниот процес.

По својата природа, појавата на таква болест може да биде:

 • акутен;
 • акутен бавни;
 • хроничен;

Со оглед на развојните последици од пневмонијата, може да биде комплицирано и некомплицирано.

Симптоматологија

Десната еднострана пневмонија кај дете или возрасен често продолжува во акутна, долготрајна форма, која има и почетни симптоми и доцни.

Наспроти позадината на фактот дека пневмонијата често се објаснува со влијанието на патолошките бактерии или габи, вреди да се напомене дека болеста има период на инкубација. Ова е време што поминува од моментот на инфекција до изразување на раните симптоми. Во типична форма, ќе трае до три дена, а со атипичен тек - до три недели.

Така, првите клинички манифестации на воспаление на десниот бел дроб се:

 • кашлица без спутум, која се изразува постојано;
 • нагло зголемување на телесната температура;
 • времетраењето на треската е повеќе од три дена.
Знаци на пневмонија

Акутна десна страна, која влијае на долниот дел на белите дробови, се изразува во:

 • прекумерно потење;
 • тешки треска;
 • присилната положба на телото, што лицето го презема за време на спиењето, имено на левата страна;
 • голема количина вискозен спутум при кашлање;
 • појавата на патолошки појави во плунката - станува збор за гној и крв;
 • недостаток на здив;
 • појавата на болки во градите на десната страна додека вдишувате.

Правостраната пневмонија на горниот дел на белите дробови ги има следните симптоми:

 • висока температура и треска;
 • тешка сува кашлица;
 • перзистентни болки во градите;
 • недостаток на здив;
 • специфични осипи околу устата;
 • купување склера жолтеникава боја;
 • гадење и повраќање.

И покрај фактот што полисегменталната пневмонија кај дете често продолжува во латентна форма, во тешка форма следните клинички знаци ќе бидат:

 • воспалено грло;
 • главоболки и вртоглавица;
 • нездраво црвенило на кожата;
 • сини усни и прсти;
 • конфузија;
 • аверзија кон храната.

Вреди да се забележи дека ако вкупната пневмонија на десната белодробна болест се развила во однос на позадината на друга болест, тогаш клиничката слика ќе биде надополнета со симптомите на провокативната болест.

Дијагностика

Процесот на дијагностицирање на таква болест бара интегриран пристап, кој се базира на лабораториски и инструментални испитувања на пациентот. Сепак, пред сè, пулмонологот мора самостојно да изврши неколку манипулации, вклучувајќи:

 • проучување на историјата на пациентот и животна историја на пациентот - за да се утврди болеста која може да послужи како извор на воспаление на десното белодробно крило кај возрасни или деца;
 • спроведување темелно физичко испитување има за цел да ја процени респираторната функција и да ги слуша белите дробови со помош на специјални алатки. Ова е неопходно за да се утврди присуството на карактеристични бури во десниот бел дроб;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - за да го дознаат првиот пат на појава и степенот на интензитет на експресија на симптоми на десно-еднострана пневмонија.

Лабораториските тестови вклучуваат:

 • општ клинички и биохемиски тест на крв;
 • бактериска крвна култура;
 • анализа на спутум.

Сепак, основата на дијагнозата се состои од следниве инструментални испитувања:

 • рентген на градите;
 • фибробронхоскопија;
 • ехокардиографија;
 • Ултразвук на плевралната празнина;
 • КТ и МРИ.
Ехокардиографија

Десната фокална пневмонија треба да се диференцира со воспаление на белите дробови, кое се наоѓа на спротивната страна.

Третман

Дијагнозата на фокална пневмонија кај дете или возрасен подразбира непосредна хоспитализација на пациентот во одделот за пулмонологија.

Пред се, се врши медицинска терапија на воспалителниот процес во десниот бел дроб, кој се базира на приемот:

 • антибиотиците се главни лекови кои се користат во третманот на оваа болест;
 • експекторанти и антихистаминици;
 • супстанции кои ја елиминираат детоксификацијата;
 • гликокортикостероиди и имуномодулатори;
 • лекови за да го намалат плунката;
 • антипиретични и други лекови за олеснување на симптомите.

Покрај тоа, третманот за псоријација со десната страна треба да вклучува:

 • строго почитување на одмор во кревет;
 • диета терапија;
 • терапевтска масажа на градите;
 • вдишување со инхалатор;
 • вежби за дишење;
 • изобилен режим на пиење.

Во случаи на тешка полисегментална пневмонија, неопходно е да се спроведе терапија со кислород и вештачка вентилација на белите дробови.

Понекогаш болеста може да се излечи само со помош на хируршка интервенција. Индикации за ова се:

 • комплициран тек на болеста;
 • неефикасност на конзервативните терапии.

Можни компликации

Десната еднострана пневмонија е опасна, бидејќи може да доведе до развој на голем број на компликации кои најчесто се поделени во пулмонални и екстрапулмонални. Првата група се состои од:

Белодробен апсцес

Екстрапулмоналните компликации вклучуваат:

Апсолутно сите горенаведени компликации се својствени и за возрасните и за децата.

Превенција и прогноза

Посебна карактеристика на десната еднострана сегментална пневмонија е тоа што таа има специфична профилакса, која се состои од вакцинација, која вклучува воведување на вакцини против патолошки агенси на заболувањето.

Неспецифичните профилактички мерки за спречување на воспаление на десното белодробно чело се во насока на усогласување со следните едноставни правила:

 • до умерено активен животен стил;
 • целосно отфрлање на зависности;
 • избегнувајте хипотермија, особено кај деца;
 • постојано зајакнување на имунитетот, особено во есен-зимскиот период;
 • навремена елиминација на болести кои можат да предизвикаат развој на десната страна на пневмонија;
 • редовен превентивен преглед во здравствена установа.

Често, раната дијагноза, комплексната терапија и усогласеноста со препораките на лекарот што посетува може да постигне целосна наплата. Неповолна прогноза може да се забележи со појавата на пневмонија поради појава на друга болест. Во такви ситуации, постои висок ризик од компликации својствени на основната болест. Пневмонијата на новороденчето во околу 30% од случаите завршува со смрт на мал пациент.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате десната страна пневмонија и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лево-еднострана пневмонија (појавување симптоми: 13 од 20)

Лево-еднострана пневмонија е најретката форма на инфекција во белите дробови на двете постоечки сорти. И покрај ова, болеста претставува голема закана за животот на пациентот. Главната причина за развојот на болеста е патолошкото влијание на патогените микроорганизми кои продираат во левото белодробно грло исклучително ретко и често со силно слабеење на имунолошкиот систем. Покрај тоа, лекарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори.

...
Хронична пневмонија (појавување симптоми: 10 од 20)

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Септикемија (појавување симптоми: 10 од 20)

Септикемијата е вид на труење со крв, во кое постои повреда на општата состојба на телото поради воспаление што се појавило во него, но нема гнојни области на внатрешните органи. Во случаи на формирање на чирови нанапред се појавува различен тип на сепса - септикопиемија. Карактеризира со фактот дека се јавува поради продирањето на патолошките бактерии во крвта директно од изворот на инфекции или воспаление. Оваа патологија се развива против позадината на секоја болест.

...
Фокална пневмонија (појавување симптоми: 10 од 20)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Воспаление на белите дробови (појавување симптоми: 9 од 20)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .