Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лево-страна пневмонија: симптоми и третман

Лево-еднострана пневмонија - главните симптоми:

Лево-еднострана пневмонија е најретката форма на инфекција во белите дробови на двете постоечки сорти. И покрај ова, болеста претставува голема закана за животот на пациентот. Главната причина за развојот на болеста е патолошкото влијание на патогените микроорганизми кои продираат во левото белодробно грло исклучително ретко и често со силно слабеење на имунолошкиот систем. Покрај тоа, лекарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори.

Клиничките знаци на лезија на левото белодробно крило се речиси исти како и воспалението на десниот лобус. Најкарактеристичните манифестации се сметаат за значајна треска, тешка кашлица, горење и болка во левата страна на градите.

Дијагнозата на лево-страната на пневмонија се утврдува врз основа на резултатите од инструменталните испитувања, кои ќе бидат надополнети со лабораториски тестови и физички прегледи.

Третманот е често конзервативен, но ако теренот е тежок или се развиваат компликации, ќе биде потребна хируршка интервенција.

Етиологија

Овој вид фокална пневмонија се пренесува од болен човек на здрава капка во воздухот. Ова често се случува за време на кивање, бидејќи патогените агенси се ослободуваат од респираторниот тракт, кои, заедно со течните честички, навлегуваат во белите дробови на другите.

Со слаб имунолошки систем, таквите бактерии почнаа активно да го зголемуваат нивниот број, предизвикувајќи локален воспалителен процес во ткивото на белите дробови. Вреди да се забележи дека левото белодробно подрачје е засегнато многу поретко од десниот сегмент, што е предизвикано од специфичноста на општата протокот на крв и структурата на овој орган.

Најчестите патогени микроорганизми се:

Исто така, многу често лево-страната пневмонија кај дете или возрасен делува како компликација на нецелосно излекувана вирусна или акутна респираторна болест. Меѓу овие патологии е да се истакне:

Покрај тоа, се смета дека се предиспонирачки фактори:

 • продолжена хипотермија;
 • текот на дијабетес или хронична болест на белите дробови;
 • присуство на срцева слабост ;
 • седентарен начин на живот, особено, почитување на долг одмор во кревет;
 • долгорочна зависност од лоши навики, особено кон пиење алкохолни пијалоци;
 • претходни операции - треба да се одбележи дека воопшто не е потребно интервенцијата да се изврши во градината. Пулмоналното воспаление е еден од најчестите ефекти на секоја оперативна терапија.

Сите горенаведени фактори доведуваат до фактот дека лицето го намалува отпорноста на имунолошкиот систем. Вреди да се напомене дека главната ризична група се состои од деца и постари лица.

Класификација

Воспалението на ткивото на белите дробови кај лево-страна пневмонија може да се појави во неколку форми:

 • типичен - се карактеризира со инфекција со еден од горенаведените патогени;
 • атипичен - се развива на позадината на пенетрацијата на специфични инфективни агенси, кои вклучуваат - пневмоцити, микоплазма, кламидија и легионела;
 • аспирација - воспаление се јавува во случаи кога туѓите предмети, повраќањето или честичките на храната влегуваат во респираторниот тракт.

Во зависност од тоа каде настанала инфекцијата, болеста е поделена на две форми:

 • нозокомијална левострана пневмонија - врз основа на името, станува јасно дека инфекцијата се случила во медицинска установа. Во исто време, воспалителниот процес може да се појави кај пациентите во првите неколку дена од болничкиот престој кај пациенти кои бараат вештачка вентилација на белите дробови или кај пациенти кои биле подложени на трансплантација на донаторски орган;
 • левичарска пневмонија стекната во заедницата - тоа значи дека инфекцијата се случила надвор од болницата.

Одделно се прави разлика помеѓу лево-еднострана пневмонија поврзана со обезбедување на медицинска нега.

Во зависност од карактеристиките на клиничката слика, постојат неколку видови на болеста:

 • лево-страната на горниот лобус;
 • лева централна пневмонија;
 • лево-страна долна решетка пневмонија.

И покрај присуството на овие видови на заболувања, често се дијагностицира полисегментална пневмонија .

Покрај тоа, специјалистите во областа на пулмонологијата ја распределуваат лобарната и плеуропневмонијата.

Природата на протокот на лево-страна полисегментална пневмонија е:

 • хроничен;
 • долготраен;
 • акутен.

Во зависност од развојниот механизам, оваа патологија е поделена на:

 • примарно - дејствува како независна болест;
 • секундарна - е компликација на придружните болести;
 • посттрауматски;
 • постоперативен;
 • срцев удар пневмонија.

Симптоматологија

Бидејќи во поголемиот дел од случаите пневмонијата е предизвикана од патолошкото влијание на инфективните агенси, вреди да се напомене дека времетраењето на периодот на инкубација во типична форма ќе трае до три дена, а во атипичен тек - до три недели.

Најчестата акутна левичарска полигегментална пневмонија, која се карактеризира со постепен развој.

Првите знаци на воспалителниот процес во левото белодробно крило се:

 • постојана кашлица без спутум;
 • зголемување на температурата до 39 степени;
 • времетраењето на треска повеќе од три дена.

Ако изразувањето на такви клинички манифестации бара квалификувана помош, може да го избегнете развојот на компликации.

Симптоми на пневмонија

Како што напредува болеста, покрај гореспоменатите симптоми, ќе се појават и следниве симптоми:

 • зголемено потење, особено ноќе;
 • слабост и слабост;
 • болка во мускулите и зглобовите;
 • брзо дишење;
 • болка и воспалено грло;
 • силна болка во градите на левата страна;
 • напади на гадење и повраќање;
 • главоболки и вртоглавица;
 • стилски отежнато дишење дури и во мирување;
 • спутум со кашлица.

Вреди да се напомене дека кај децата болеста е посложена од сегменталната пневмонија кај возрасните. Во такви случаи, специфичните знаци ќе бидат:

 • патолошки руменило на лицето на детето;
 • нездраво сјај во очите;
 • конфузија;
 • синест на усните и ноктите;
 • комплетен недостаток на апетит;
 • намалена физичка активност;
 • интензивна болка во градната коска, полошо за време на дишењето.

Покрај тоа, клиничката слика ќе биде надополнета со манифестации на болеста против која можеше да се формира воспалителен процес на горниот, централниот или долниот лобус на левото белодробно крило.

Опасноста од лево-страната фокална пневмонија е дека левото белодробно и бронхос се наоѓа во близина на срцето. Поради оваа причина, кога се појавува еден или повеќе од горенаведените симптоми, потребно е да се проверат од страна на лекар колку што е можно поскоро и да се започне со третман.

Дијагностика

За да се направи точна дијагноза, на пулмонолог му се потребни резултати од лабораториски и инструментални испитувања, но дијагнозата не е ограничена само на такви мерки.

Прво, лекарот треба:

 • да се запознаат со историјата на болеста и историјата на животот на пациентот - за да ја откријат провокацијата на болеста на левичарската полисегментална пневмонија;
 • да спроведе темелно физичко испитување на градите и да ги слушаат белите дробови со посебна алатка - фоноенскоп;
 • прашајте го пациентот детално за тоа кога се појавуваат симптомите на воспаление и колку интензивно тие се појавуваат.

Лабораториската дијагноза е ограничена на спроведување на:

 • општа клиничка анализа на крв;
 • крвна биохемија;
 • бактериска крвна култура;
 • анализа на кашлица на спутум.

Сепак, следните дијагностички испитувања имаат најголема дијагностичка вредност:

 • радиографија на градната коска;
 • фибробронхоскопија;
 • ехокардиографија;
 • Ултразвук на плевралната празнина;
 • КТ скенирање на градите шуплина.
Радиограф на лево-страна пневмонија

Левата фокална пневмонија треба да се диференцира со воспаление на десното белодробно крило.

Третман

Откако дијагнозата е разјаснета, пациентот веднаш се хоспитализира во одделот за пулмологија. Прво на сите, се покажа лекувањето на лево-страната пневмонија, која вклучува примање:

 • антибактериски агенси се главниот лек кој се користи во третманот на оваа болест;
 • експекторантни супстанции;
 • детоксикација лекови;
 • глукокортикостероиди;
 • имуномодулатори;
 • антипиретични и други лекови насочени кон елиминирање на симптомите.

Во тешки случаи на полигегментална пневмонија кај деца и возрасни се сврти кон кислородна терапија и вештачка вентилација на белите дробови.

Хируршка интервенција е неопходна кога неефективноста на конзервативните методи на терапија или во случаи на развој на компликации.

Можни компликации

Игнорирањето на симптомите или несоодветниот третман може да доведе до развој на белодробни и екстрапулмонални ефекти. Првата категорија вклучува:

Се презентираат екстрапулмонални компликации:

Сите горенаведени компликации им се припишуваат и на возрасните и на децата.

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки против лево-страната фокална пневмонија се претставени со имунизација - воведување на вакцини против патогени на слична болест.

Општата превенција на воспаление на левото белодробно чело е во согласност со овие правила:

 • одржување здрав и умерено активен животен стил;
 • избегнување на хипотермија;
 • зајакнување на имунитетот;
 • навремен третман на патологии кои можат да доведат до развој на лево-еднострана пневмонија;
 • редовни лекарски прегледи.

Во 70% од случаите раната дијагноза и сеопфатен третман можат да постигнат целосна наплата. Помалку поволна прогноза се забележува кога пневмонијата се јавува во присуство на друга болест. Во такви ситуации, веројатноста за појава на компликации на провокатор на болеста. Смртноста кај децата варира од 10 до 30%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате левостојна пневмонија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Десна страна пневмонија (појавување симптоми: 13 од 20)

Право еднострана пневмонија - се јавува неколку пати почесто од воспалителна лезија на левото белодробно крило. Ова се должи на специфичната структура на десниот бронх - таа е помала и поширока, што придонесува за пенетрација на агенси кои предизвикуваат болести. Инфекцијата се јавува преку капки во воздухот, но има многу други предиспонирачки фактори, меѓу кои одредено место е окупирано од текот на други хронични заболувања. Многу често, десната еднострана пневмонија делува како компликација.

...
Орнитоза (пситакоза) (појавување симптоми: 10 од 20)

Орнитоза (пситакоза) е опасна зооноза, која е придружена со силен интоксикален синдром, наклонетост на дишните патишта, особено на белите дробови. Долго време патологијата може да се случи со влошување. Болеста се дијагностицира кај возрасни и деца. Не постои дефинитивен возрасен опсег за пситакоза.

...
Кардитис (појавување симптоми: 10 од 20)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Фокална пневмонија (појавување симптоми: 10 од 20)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Тонзилитис (појавување симптоми: 9 од 20)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .