Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробна ателектаза: симптоми и третман

Белите дробови ателектаза - главни симптоми:

Ателектазата на белите дробови е прилично опасна болест во која има безвоздушно белодробно ткиво. Ова значи дека нема доволно мазнење или дифузно распаѓање на ткивата на овој орган. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои доведуваат до развој на таква болест, почнувајќи од вродени аномалии и завршувајќи со многу години зависност од пушењето цигари.

Во клиничката слика доминираат специфични симптоми, кои се изразени со болка во градната коска, скратен здив и цијаноза на кожата.

Можно е да се направи точна дијагноза врз основа на физички преглед и инструментални испитувања на пациентот. Третман на ателектаза на белите дробови често е конзервативен, но во напредна форма хирургија може да биде неопходна.

Меѓународната класификација на болестите го нагласува своето значење за оваа патологија. Кодот за ICD-10 е J98.1.

Етиологија

Бидејќи болеста е конгенитална или стекнати, тогаш причините за појавата ќе бидат малку различни.

Белите дробови во ателектаза кај новороденче може да се должи на:

 • во белите дробови на бебешкиот мекониум, амнионска течност или слуз;
 • намалување на формацијата или целосно отсуство на површински активно-антиателен фактор, кој се синтетизира од пневмоцити;
 • малформации на формирањето или функционирањето на левото или десното белодробно крило;
 • интракранијални повреди при примена на трудот - во оваа насока, постои депресија во функционирањето на респираторниот центар.

Други извори на развој на болеста кај возрасните и децата може да бидат:

 • опструкција на луменот на бронхусот;
 • продолжена надворешна компресија на белите дробови;
 • патолошки реакции од алергиска природа;
 • рефлексни механизми;
 • хит во бронхиите на странски објект;
 • акумулација на големи количини на вискозна течност;
 • било волумен бенигни или малигни неоплазми во градите, што доведува до компресија на ткивото на белите дробови.

Најчестите причини за ателектаза на белите дробови се претставени со следните заболувања:

Покрај тоа, ваквата болест често е резултат на оперативен третман кој се врши на бронхиите или на белите дробови. Во исто време, се развива зголемување на бронхијалната секреција и намалување на капацитетот за одводнување на овие органи.

Често, патологијата се наоѓа кај пациентите со постелнина, кои претрпеле тешка прогресија на заболувања, кои се карактеризираат со рефлексна инхалација на здивот. Тие вклучуваат:

Покрај тоа, вреди да се истакнат главните ризични групи кои се најмногу подложни на колапс на белите дробови:

 • возраст од три години и над шеесет години;
 • продолжено почитување на одмор во кревет;
 • ребро фрактури;
 • недоносени бебиња;
 • неконтролиран внес на одредени лекови, особено хипнотици или седативи;
 • деформитети во градите;
 • присуството на било која неврогена состојба кај лице, што може да доведе до слабост на респираторната мускулатура;
 • висок индекс на телесна маса;
 • трајна злоупотреба на таква навика како пушење цигари.

Класификација

Во пулмонологијата, постојат голем број на сорти на оваа болест. Првиот од овие подразбира поделба на болеста во зависност од неговото потекло:

 • примарно - дијагностициран кај доенчиња веднаш по раѓањето, кога, поради влијанието на одреден фактор, тој не можеше да го земе својот прв здив, а белите дробови не беа целосно решени;
 • секундарно - се стекнува. Во такви случаи, белите дробови паѓаат, што веќе учествуваше во процесот на дишење.

Треба да се забележи дека колапсот што се развил во матката и е забележан кај дете во матката на детето, како и физиолошката ателектаза, е својствен за секоја личност. Интраутерината и физиолошката форма не спаѓа во категоријата на вистинска ателектаза.

Според преваленцата на патолошкиот процес, болеста е поделена на:

 • ацинар;
 • лобуларен;
 • сегментален;
 • споделување;
 • дифузни.

Според етиопатогенетскиот принцип, се разликуваат следните видови на болеста:

 • опструктивна - формирана поради опструкција на бронхиите, предизвикани од механички нарушувања;
 • компресија ателектаза на белите дробови - предизвикани од надворешна компресија на белодробното ткиво, на пример, воздух, гној или крв, кој се акумулира во празнината на плеврата;
 • контракциона - предизвикани од стегање на алвеолите;
 • ацинарот се дијагностицира кај деца и кај возрасни во случаи на респираторен дистрес синдром .

Развојот на болеста поминува низ неколку фази:

 • светлина - изразена во колапсот на алвеолите и бронхиолите;
 • умерена - се карактеризира со појава на плетора и подпухнатост на белодробното ткиво;
 • тешка - се јавува замена на здравото ткиво во сврзното ткиво. Кога се случи ова, развојот на пневмосклероза .

Во зависност од сликата добиена по снимањето со Х-зраци, патологијата има неколку типови:

 • дискоидна ателектаза - се развива против позадината на компресијата на неколку лобуси на белите дробови;
 • субсегментална ателектаза - се карактеризира со комплетна опструкција на левото или десното белодробно крило;
 • линеарна ателектаза .

Покрај тоа, постојат и следниве класификации на оваа болест:

 • според степенот на компресија на ткивото на белите дробови - акутен и постепен;
 • со присуство на последици - некомплицирано и комплицирано;
 • според природата на протокот - минливи и перзистентни;
 • на механизмот на појава - рефлексен и постоперативен;
 • на погодената област - унилатерално и билатерално.

Симптоматологија

Степенот на интензитет на сериозноста на симптомите на клиничката слика директно ќе зависи од обемот на белите дробови вклучени во патолошкиот процес. На пример, микроателектазата или оштетувањето на само еден дел од белите дробови може да биде целосно асимптоматски. Во такви случаи, патологијата ќе биде дијагностички наод, кој често се среќава за време на профилактички рентгенграфи.

Болеста е најмногу акутна во поразот на целиот лобус на овој орган, особено ателектаза на горниот дел на десниот белд. Така, основата на клиничката слика ќе биде следните знаци:

 • недостаток на здив - се појавува ненадејно, и за време на вежбање и во мирување, дури и во хоризонтална положба;
 • синдром на болка со различен интензитет во градите од зафатеното белодробно крило;
 • тешка сува кашлица;
 • нарушување на срцевиот ритам, имено неговото зголемување;
 • намалување на бројот на крв;
 • цијаноза на кожата.

Слични симптоми се карактеристични и за возрасните и за децата.

Дијагностика

Можно е да се направи точна дијагноза и да се дознае локализација и преваленција на патолошкиот процес само со помош на инструментални испитувања на пациентот. Меѓутоа, пред спроведувањето на таквите постапки, потребно е пулмонологот независно да спроведе неколку манипулации.

Така, примарната дијагноза ќе вклучува:

 • проучување на медицинската историја и прибирање на историјата на животот на пациентот - да се идентификува најверојатниот етиолошки фактор;
 • темелно физичко испитување, вклучувајќи и аускултација на пациентот. Покрај тоа, потребно е лекарот да ја процени состојбата на кожата, да ги мери срцевите отчукувања и крвниот притисок;
 • Детално истражување на пациентот - за детални информации во врска со прв пат на појава и степен на интензитет на симптоми Ова ќе му овозможи на лекарот да ја процени сериозноста на текот на болеста и нејзината форма, на пример, ателектаза на долниот дел на десниот бел дроб.

Лабораториските студии се ограничени само на примената на биохемијата во крвта, која е неопходна за проучување на неговиот гасен состав. Таквата анализа ќе покаже намалување на парцијалниот притисок на кислородот.

За конечна потврда на дијагнозата се изведува:

 • бронхоскопија - ќе помогне да се идентификува точноста на причината за појава на таква болест;
 • радиографија - изведена при вдишување. Во исто време, ќе има поместување на органите на медијастинумот кон погодените бели дробови, а на издишување - во регионот на здравата половина;
 • бронхографија и ангиопулмонографија - да се процени нивото на лезија на светло-бронхијалното дрво;
 • КТ на белите дробови се изведува со сомнителни индекси на Х-зраци и да се разјасни локализацијата на патологијата, особено да се детектира ателектаза на горниот дел на левото белодробно крило или било кој друг фокус.
Ателектаза на белите дробови на радиографи

Третман

По проучувањето на резултатите од сите дијагностички мерки, клиничарот подготвува индивидуална тераписка тактика за секој пациент, земајќи го предвид етиолошкиот фактор.

Сепак, во скоро сите случаи, доволно е да се изведуваат конзервативни методи. Така, третманот на ателектаза на белите дробови може да вклучува:

 • вшмукување на ексудат од респираторниот тракт со помош на гумен катетер - оваа мерка е индицирана кај пациенти со примарна ателектаза. Во некои случаи, на новороденчињата можеби им е потребна интубација или измазнување на белите дробови со воздух;
 • терапевтска бронхоскопија - ако етиолошкиот фактор е присуство на странски објект;
 • бронхирање со антибактериски супстанции;
 • рехабилитација на бронхијалното дрво на ендоскопски начин - ако белите дробови паѓаат поради акумулација на крв, гној или слуз. Оваа постапка се нарекува бронхоалвеоларна лаважа;
 • трахеална аспирација - во случаи кога ателектазата на белите дробови е предизвикана од претходната хируршка интервенција.

Пациенти со болест од секаква природа се индицирани:

 • земање антиинфламаторни лекови;
 • вежби за дишење;
 • текот на ударната масажа;
 • постурална дренажа;
 • терапија за вежбање;
 • УХФ и лек електрофореза;
 • вдишување со бронходилататори или ензимски супстанции.

Вреди да се напомене дека на пациентите не им е дозволено самоутврдување на болеста со народни лекови, бидејќи тоа само може да го влоши проблемот и да доведе до развој на компликации.

Со неефективноста на конзервативните методи на третман во проширувањето на белите дробови прибегнаа кон хируршка интервенција - ресекција на погодената област на белите дробови, на пример, со ателектаза на средниот лобус на десниот белодроб или друга локализација на патологијата.

Можни компликации

Белите дробови ателектаза е прилично опасна болест која може да доведе до формирање на такви компликации:

Превенција

Превентивните мерки за спречување на развојот на таквата болест ги вклучуваат следните правила:

 • одржување на здрав и активен животен стил;
 • надлежно управување со периодот на опоравување по сериозни болести и операции на бронхиите или белите дробови;
 • земање лекови строго како што е пропишано од лекарот што посетува;
 • контрола на телесната тежина, така што не ја надминува нормалата;
 • спречување на пенетрација на туѓи предмети во бронхиите;
 • редовен премин на целосен превентивен преглед во здравствена установа.

Прогнозата на ателектаза на белите дробови директно зависи од причината, која ја предизвикала и навременото лекување. Тешка или молња форма на болеста често доведува до компликации, што често доведува до смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ателектаза на белите дробови и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пневмоторакс (појавување симптоми: 6 од 6)

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

...
Срцева слабост (појавување на симптоми: 5 од 6)

Срцева слабост го одредува таков клинички синдром, во рамките на кој се јавува повреда на функцијата на пумпање карактеристична за срцето. Срцева слабост, чии симптоми можат да се манифестираат на различни начини, се карактеризира и со тоа што се карактеризира со постојана прогресија, врз основа на која пациентите постепено губат соодветен работен капацитет и се соочуваат со значително влошување на квалитетот на нивниот живот.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 5 од 6)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Еквидативен плеврит (хидроторакс) (појавување симптоми: 5 од 6)

Еквидативниот плеврит (хидроторакс) е опасна болест на респираторниот систем, која се карактеризира со развој на воспалителен процес во плеврата, со последователна акумулација на екссудатот (излив) во него. Недостатокот е лукав бидејќи влијае на луѓе од различни возрасни групи, но најчесто неговите цели се луѓе на работоспособна возраст. Хидротораксот може да се развие како болест самостојно, но во повеќето клинички случаи воспалителни или заразни болести на белите дробови и други органи придонеле за неговото формирање.

...
Тромбоемболизам (појавување на симптоми: 5 од 6)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .