Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробен аденокарцином: симптоми и третман

Белодробен аденокарцином - главни симптоми:

Аденокарциномот на белите дробови (рак на желудникот на белите дробови) е рак на не-малите клетки, дијагностициран кај 40% од сите онколошки белодробни заболувања. Главната опасност од овој патолошки процес е дека во повеќето случаи таа е асимптоматска. Мажите од возрасната група 50-60 години се најмногу подложни на болеста. Со навремено започната терапија не предизвикува компликации.

Етиологија

Клиничарите забележуваат дека оваа болест најчесто се дијагностицира кај мажи, што може да се должи на трошоците за работа, прекумерната потрошувачка на никотин и други производи од тутун.

Етиологијата на оваа болест е добро проучена. Предиспонирачките фактори на онколошкиот процес се следните:

 • пушењето;
 • прекумерна потрошувачка на алкохолни пијалаци;
 • систематска потрошувачка на масна, зачинета, солена и брза храна;
 • еколошки карактеристики на местото на живеење (лоцирани во близина на индустриски објекти, лоша еколошка состојба воопшто);
 • вдишување на токсични супстанции;
 • долго хормонска терапија;
 • хронична болест на белите дробови;
 • генетска предиспозиција.

Треба да се забележи дека умерено диференцираниот аденокарцином на белите дробови, исто така, може да се развие кај луѓе со минимално искуство со пушењето или кај оние кои воопшто не пушат. Со ослабен имунолошки систем, доволно е да се биде пасивен пушач за да бидете изложени на ризик.

Класификација

Степенот на диференцијација ги разликува следниве форми на болест:

 • умерено диференцирани;
 • високо диференцирани;
 • слабо диференцирани.

За високо диференцирана форма вклучуваат болести со активно формирање на слуз. Развојот на вродената мукозна структура е карактеристичен за умерената форма. Низок степен на аденокарцином на белите дробови се карактеризира со присуство на полигонални клетки кои формираат мукус.

Рентгеграм на белодробен аденокарцином

Исто така, во зависност од степенот на лезијата, постојат четири фази во развојот на онколошкиот процес:

 • првиот - нема метастази, големината на туморот не е повеќе од 3 сантиметри;
 • вториот - големината на туморот достигнува 6 сантиметри, дијагностицира присуство на метастази во бронхопулмоналните јазли;
 • третиот - големината на туморот е повеќе од 6 сантиметри, онколошкиот процес го опфаќа целиот лобус на белите дробови;
 • четврто, туморот се протега до второто белодробно крило, започнува развојот на плевритис на ракот.

Третманот е најефективен во првата или втората фаза од развојот на пулмоналната болест. Ако пациентот е дијагностициран со четвртиот степен на болеста, тогаш воопшто не постои целосно опоравување. Терапијата во овој случај е насочена кон одржување на животот на пациентот.

Симптоматологија

Во почетната фаза на развој на болеста, во повеќето случаи, асимптоматски. Исто така, клиничката слика може да се разликува од општите знаци, во зависност од локацијата на туморот и фазата на лезијата.

Како што се развива патологијата, може да се појават следниве симптоми:

 • пролонгирана кашлица со спутум, која има непријатен мирис;
 • непријатност и болка во градите;
 • недостаток на воздух;
 • нестабилна телесна температура;
 • отекување на лицето и вратот;
 • замор;
 • губење на апетитот и, како резултат на тоа, остра загуба на маса;
 • рапав во неговиот глас;
 • зголемени лимфни јазли;
 • чест плеврит.

Ако постои брз раст на туморот, тогаш пациентот може да развие пулмонална хеморагија. Со оваа клиничка слика, веднаш треба да побарате медицинска помош. Само-лекувањето е строго контраиндицирано.

Дијагностика

Раната дијагноза на оваа болест речиси целосно може да го излечи пациентот. Сепак, тоа е речиси невозможно, бидејќи во почетната фаза болеста е асимптоматска.

Првично, лекарот врши личен преглед и ја дознава историјата на пациентот, ако неговата здравствена состојба дозволи. За точна дијагноза користејќи ги следните истражувачки методи:

 • КТ и МРИ на градите;
 • општ и биохемиски крвен преглед;
 • цитологија на спутум;
 • рентген на градите;
 • флуорографија;
 • биопсија;
 • бронхоскопија;
 • крв земање мостри за тест за тумор маркери.

Според резултатите од тестовите, лекарот точно може да го одреди подвидот и фазата на развој на овој патолошки процес.

Третман

Третманот на белодробниот аденокарцином има смисла само во почетните фази на развојот на онколошкиот процес. Општо земено, тактиката на третман е избрана врз основа на локацијата и степенот на оштетување на десното или левото белодробно крило.

Како по правило, третманот за рак на желудникот може да го содржи следново:

 • оперативна интервенција;
 • терапија со зрачење;
 • хемотерапија.

Одделно, неопходно е да се одвои хируршки третман. Во зависност од степенот на оштетување, се користи еден од следниве методи:

 • сегментиктомија - отстранување само на погодениот дел од белите дробови;
 • лобектомија - отстранување на лобусот на белите дробови;
 • пулмонектомија - отстранување на целиот орган.
Видови операции за рак на белите дробови

Како по правило, последниот тип на оперативна интервенција се користи само на третата, понекогаш четвртата фаза. Треба да се забележи дека операцијата не се изведува ако метастазите се наоѓаат во близина на трахеата или ако пациентот има истовремени болести на кардиоваскуларниот систем.

Терапијата со лекови, како посебен вид на третман, не се користи во оваа патологија. По правило, лекарот пропишува некои лекови по операцијата, така што телото на пациентот ќе се опорави што е можно побрзо. Во однос на употребата на традиционалната медицина, во овој случај, не може да се постави прашање.

Прогноза

Најдобра прогноза за третман е дадена ако пациентот е дијагностициран со фаза 1-2 болест. Операцијата или еден од горенаведените видови на терапија дава позитивни резултати. Целокупното преживување е 60-70%.

Во случај на рак во третата фаза, прогнозите не се утешни. Операцијата може да доведе до делумно закрепнување. Според статистичките податоци, вкупното преживување во оваа фаза на рак е 20-25%.

Четвртата фаза на аденокарциномот на белите дробови има исклучително негативни предвидувања. Операцијата, во овој случај, не се врши. Терапијата е насочена само кон одржување на човечкиот живот. Стапката на преживување е 2-3%.

Превенција

Спречувањето на ракот на желудникот на белите дробови е многу полесно отколку лекување. Со цел да се минимизира ризикот од развој на одреден онколошки процес, во практиката треба да се применат следните правила за превенција:

 • комплетен прекин на пушењето;
 • Избегнувајте долготраен престој во правливи, слабо вентилирани простории;
 • навремено и правилно лекување на вирусни заболувања;
 • правилна исхрана;
 • умерена редовна вежба;
 • Избегнувајте контакт со опасни канцерогени материи, како што се арсен, радон, азбест, никел.

Исто така, не заборавајте за редовниот премин на флуорографија. Ова ќе помогне да се открие болеста во рана фаза, што овозможува целосно да се излекува. На првите симптоми треба да побараат медицинска помош, а не да се третира самостојно.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аденокарцином на белите дробови и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: пулмолог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Белодробна туберкулоза (појавување на симптоми: 7 од 16)

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

...
Алвеолитис (појавување симптоми: 6 од 16)

Алвеолитис на белите дробови е процес на болест во текот на кој се погодени алвеолите, проследено со формирање на фиброза. Во ова нарушување, ткивото на органот се губи, што не дозволува белите дробови целосно да функционираат и честопати доведуваат до недостаток на кислород. Другите органи во тоа време, исто така, не добиваат целосно кислород, што, пак, го нарушува метаболизмот.

...
Медијастинален тумор (појавување симптоми: 6 од 16)

Медијастиналниот тумор е неоплазма во медијастиналниот простор на градите, кој може да биде различен во морфолошката структура. Бенигна неоплазми често се дијагностицира, но за секој трет пациент има онкологија.

...
Лимфом (појавување симптоми: 5 од 16)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Вегенерова грануломатоза (појавување симптоми: 5 од 16)

Вегенеровата грануломатоза е подтип на системски некротичен васкулитис, кој главно влијае на ткивата и крвните садови на горниот респираторен тракт. Во главната група на ризик од овој патолошки процес се мажи и жени од 25 до 40 години. Со генерализирана форма на патологија, клиничката прогноза е крајно неповолна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
онколог зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .