Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бронхијален карцином: Симптоми и третман

Рак на бронхија - главните симптоми:

Ракот на бронхиите или централниот рак на белите дробови е патолошки процес кој се карактеризира со формирање на нов раст на малигната природа од епителниот епител на бронхиите и бронхијалните жлезди. Медицинската статистика денес е таква што заболувањето на било која форма (мала ќелија, сквамоза и други) се дијагностицира кај пациенти меѓу 45 и 75 години. Вреди да се спомене дека најчесто симптомите се појавуваат кај претставниците на посилниот пол. Во текот на изминатите неколку децении, инциденцата на централен рак на белите дробови се зголеми неколку пати. Научниците го припишуваат овој тренд на зголемени канцерогени ефекти.

За време на прогресијата на карцином на бронхија, следниве симптоми почнуваат да му пречат на лицето: кашлица, тешка отежнато дишење, трескави состојба. Исто така, како што напредува болеста, се појавува уште еден карактеристичен симптом на патологија - хемоптиза. Со цел да се потврди развојот на сквамозен, мали клетки или друг вид централен рак на белите дробови кај пациент, на пациентот му се препишува бронхолошко испитување. Една од најинформативните дијагностички методи е ендоскопијата, што овозможува да се идентификуваат не само промени во ткивата на бронхиите и белите дробови, туку и да се земе мал дел од туморот за цитолошки и хистолошки преглед.

Третманот на бронхијален карцином зависи од фазата на патолошкиот процес, како и од сериозноста на симптомите. Најчесто пропишаната оперативна интервенција е да се отстрани неоплазмата. Ако е веќе невозможно да се оперира, во овој случај, хемотерапијата, како и радиотерапијата се вклучени во текот на третманот.

Прогнозата за централен рак на белите дробови директно зависи од фазата на откривање на патолошкиот процес. Спроведување на радикална оперативна интервенција помага да се постигнат многу високи резултати во околу 80% од случаите. Ако ракот има метастази на лимфните јазли, тогаш стапката на преживување се намалува и изнесува 30%. Во отсуство на хируршки третман, карциномот на бронхијата постепено ќе напредува и ќе го наруши функционирањето на виталните органи и системи. Во овој случај, петгодишната стапка на преживување е помала од осум проценти.

Причини

До денес, научниците сеуште не се во можност да ги утврдат причините за развој на сквамозен, мали клетки или друг вид на рак на бронхиите. Повеќето истражувачи во оваа област се согласуваат дека оштетувањето на ткивата на бронхиите и на белите дробови се јавува како резултат на активното пушење. Статистичките податоци се такви што ако пушите две кутии цигари дневно, ризикот од прогресија на централниот рак на белите дробови се зголемува за 25 пати. Ако пушите повеќе, прогнозата ќе биде уште разочарувачка. Но, не заборавајте за пасивни пушачи кои вдишуваат чад. Ако неколку години редовно го вдишуваат, постепено се развива метаплазија на епителот на бронхијалната мукоза. Причината за ова е дека чадот содржи зголемена концентрација на канцерогени.

Споредба на пушач на белите дробови и непушач

Ризикот од симптоми на карцином на бронхија се зголемува со оние луѓе кои работат во индустрии со штетни работни услови. Во овој случај, се подразбираат оние растенија каде што луѓето доаѓаат во контакт со арсен, азбест, никел, сенф и други небезбедни супстанции. Покрај тоа, сквамозните, малите клетки или друг вид на рак на бронхиите може да се развијат како компликации од воспаление на дишните патишта, особено по бронхитис, пулмонална туберкулоза, пневмонија и така натаму. Но, со навремен третман, прогнозата ќе биде поволна (во раните фази на развојот на патолошкиот процес).

Класификација

Постојат неколку класификации на централниот рак на белите дробови, во зависност од хистолошката структура, клиничката и анатомската форма и моделот на раст. Во зависност од хистолошката структура, се разликуваат следниве видови болести:

 • аденокарцином. Оваа болест е дијагностицирана во 10% од вкупниот број на случаи;
 • сквамозен карцином на клетките. Симптомите на оваа форма на болеста најчесто се откриваат кај пациенти (околу 60% од случаите);
 • мали клетки и макроцелуларни. Детектирани во околу 30% од случаите.

Во зависност од тоа кои области на бронхиите биле погодени, периферниот и централниот рак е изолиран. Планоцелуларниот, мали клетки или карцином на големи клетки често ги зафаќа големите бронхии. Според медицинската статистика, во околу 60% од случаите. Периферниот тип на болеста ги напаѓа првенствено бронхиолите и субсегменталните бронхии.

Класификација по природа на раст:

 • егзофитен канцер. Во овој случај, неоплазмата на малигниот карактер расте во луменот на бронхусот;
 • ендофит Во овој случај, туморот расте кон паренхимот на белите дробови.

Фази

Планоцелуларниот или друг вид на карцином на бронхијалниот тракт продолжува во четири фази, од кои секоја има свои симптоми. Третманот ќе биде поефективен во првите две фази. Прогнозата ќе биде поволна доколку патологијата е идентификувана што е можно порано.

 • фаза 1 - не се почитуваат метастази. Во дијаметар, туморот не е повеќе од три сантиметри. Најчесто локализиран во сегментарниот бронх;
 • Фаза 2 - метастази на регионалните лимфни јазли. Големината на туморот - до шест сантиметри;
 • фаза 3 - со големина на тумор повеќе од шест сантиметри. Симптомите на патологија стануваат се поизразени. Постојат метастази во лимфните јазли. Канцерниот процес се префрлува на главниот или на секој соседен бронх;
 • фаза 4 - манифестација на симптоми на плеврит на ракот. Метастази на виталните органи. Прогнозата е крајно неповолна. Ракот на оваа фаза е неупотреблив, па третманот се состои од хемотерапија, радиотерапија, како и при препишување на лекови за намалување на интензитетот на симптомите.
Слика на развој на четири фази на рак

Симптоматологија

Симптоматологијата на болеста зависи од големината на погодениот бронх, анатомскиот тип на неоплазмата и неговата структура (сквамозен, голема клетка или мала ќелија). Кога централниот рак напредува, првите симптоми се следните:

 • сува кашлица;
 • отежнато дишење и отежнато дишење;
 • цијаноза на кожата;
 • спутум со крвави ленти.

Ако процесот на рак влијае на плеврата, тогаш во овој случај има болка во градите. Ако туморот се преклопува со бронх, тогаш тој дел од белите дробови што нема да прима кислород постепено ќе се разбуди, што ќе предизвика прогресија на опструктивниот пневмонитис. Првите знаци на болест се следните: кашлица се зголемува, многу плунка, треска, отежнато дишење и општа слабост.

Третата и четвртата фаза на ракот се карактеризира со развој на синдромот на супериорна вена кава, како што е нарушен одлив на крв од горниот дел од телото. Оваа состојба се карактеризира со оток на венски садови во вратот, рацете и градите, како и сина кожа на лицето. Метастази на регионални лимфни јазли, како и витални органи.

Дијагностика

Во раните фази, ракот на овој тип, како и секој друг, ретко се дијагностицира. Обично се открива случајно, на пример, при полагање на испит во друга прилика. За да се потврди дијагнозата, се пропишуваат такви дијагностички мерки:

 • радиографија на белите дробови;
 • бронхоскопија;
 • биопсија;
 • хистологија;
 • МНР на белите дробови;
 • Ултразвук;
 • скелетна сцинтиграфија;
 • торацентеза со цитологија на плеврален излив.

Третман

Третман на патологија вклучува оперативна интервенција, радиотерапија и хемотерапија. Редоследот на настаните го одредува лекар. Хируршки третман вклучува отстранување на дел или на целото белодробно ткиво (во зависност од дистрибуцијата на патолошкиот процес). Ако пациентот има вообичаена форма на онкологија, тогаш хируршки третман, хемотерапија и радиотерапија се комбинираат.

Во случај на неоперабилна форма на рак, се пропишува само симптоматски третман - антитусивни лекови, како и лекови против болки.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на бронхија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Циста на белите дробови (појавување симптоми: 8 од 12)

Циста на белите дробови е празнина која се наоѓа во десниот или левиот лобус на овој орган. Секој човек може да ја развие болеста, без оглед на полот и возраста. Болеста може да биде и вродена и стекната, а тоа значи дека причините за појавата ќе бидат различни. Втората категорија на болеста може да биде заразна и неинфективна.

...
Трахеобронхитис (појавување симптоми: 6 од 12)

Трахеитисот и бронхитисот често се меѓусебно поврзани, комбинирајќи во една патолошка состојба - трахеобронхитис. Ова е болест, како резултат на која воспалителниот процес го опфаќа трахеата и бронхиите. Според ICD-10, болеста го има шифрата J06-J21. Може да биде целосно излечен само во болница. Неприфатливо е да се вклучите во само-лекување со помош на народни лекови (без рецепт).

...
Медијастинитис (појавување симптоми: 6 од 12)

Медијастинитис е воспалителен процес во медијастиналното ткиво. Во оваа болест, нервите и садовите се компресирани, што предизвикува развој на клиничката слика. Ако третманот не се започне навремено, веројатноста за смрт е висока. Треба да се напомене дека овој патолошки процес дава сериозни компликации на работата на другите телесни системи.

...
Фокална пневмонија (појавување симптоми: 6 од 12)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Фулеров синдром (појавување симптоми: 6 од 12)

Фудлеров синдром (пост-инфарктен синдром) е автоимуна лезија на перикардиумот, плеврата и белите дробови на лице, предизвикани од миокарден инфаркт. Оваа болест се карактеризира со прогресија од 2 до 6 недели по почетокот на срцев удар. Од 1% до 3% од луѓето кои доживеале екстензивен, комплициран или рекурентен миокарден инфаркт се соочуваат со проблемот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .