Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фарингитис: Симптоми и третман

Фарингит - главните симптоми:

Фарингитис е воспалителна болест на лимфоидното ткиво и фарингеалната мукоза. Фарингитисот, чии симптоми главно се карактеризираат со инфективната природа на појавата, ретко се јавува во изолација, и затоа главните манифестации на оваа болест најчесто се комбинираат со болести на горниот респираторен тракт.

Општ опис

Доста често, болеста што се разгледува е забележана кај пациентите на средовечни и сенилни пациенти. Фарингитот кај децата, како по правило, продолжува во акутна форма. Покрај тоа, статистиките за инциденцата на фарингитис укажуваат на тоа дека мажите се разболуваат почесто од жените.

Фарингитот, како што веќе забележавте, може да биде акутен, но нејзиниот премин во хроничната форма на курсот не е исклучен. Болеста е придружена со болно грло, чувство на општа непријатност и болка во него.

Со оглед на особеноста дека фаринксот е анатомски поделен на три главни секции (назофаринкс, орофаринкс и хипофаринкс), воспалителните процеси кои се развиваат во неа, исто така, може да се конвенционално поделени на типови кои соодветствуваат на нивната локализација. Поделбата, повторуваме, ќе биде условна, особено ако станува збор за акутна форма на фарингитис, ова се објаснува со дифузна лезија на акутни бактериски и вирусни инфекции на мукозната мембрана на горниот респираторен тракт. Соодветно на тоа, природата на новите болести може да се дефинира повеќе како мигрант и, во најголем дел, капка.

Во хроничната форма на фарингитис, морфолошките промени кои се случуваат во мукозната област главно се концентрирани во еден од фарингеалните делови, поради што е можно да се започне од конвенционалност при идентификување на индивидуалните нозологии (на пример, хроничен назофарингит).

Развојот на фарингитисот се јавува под влијание на заразен агенс, а во 70% од случаите вирусот дејствува како таков, а во останатите 30% станува збор за бактериска инфекција, алергиска реакција, габична инфекција или траума.

Што се однесува до хроничен фарингит, развојот на болеста во оваа форма се јавува во позадина на долг тек на воспаление што се јавува во областа на фарингеалната мукоза, како и на позадината на честите настинки или приклучување на бактериска инфекција од вирусна инфекција која веќе е релевантна за болеста. Како причина за хроничен фарингит, може да се идентификуваат и неповолни климатски услови, карактеристики на околината и лоши навики (пушење, алкохол). Како што забележавме погоре, хроничната форма на болеста е продолжена.

Хроничната форма на фарингитис, како, всушност, сите други хронични заболувања, се влошува во времето на намален имунитет, со појава на разни видови на заразни болести, со хипотермија, како и како резултат на ефектите врз телесните оптоварувања и стресовите.

Како резултат на долгиот тек на воспалителниот процес, кој е концентриран во областа на мукозните и лимфоидните ткива, постои кршење во циркулацијата на крвта, што, пак, води до атрофија. Врз основа на специфичниот степен на лезијата, како и од нејзината длабочина, се разликуваат катарларната форма на фарингитис, хипертрофичната форма и атрофичната форма, соодветно. Во средните форми помеѓу горенаведеното, фарингитот на латералната и гранулозата е исто така изолиран. Ние ќе ги испитаме секоја од овие форми поединечно откако ќе ги обезбедиме општите информации за симптомите на фарингит.

Причини за фарингитис

Симптоми на фарингитис

Целокупната слика за симптомите на болеста што ги разгледуваме во акутна форма е исклучително разновидна, но во повеќето случаи жалбите на пациентите се сведуваат на непријатни сензации кои се случуваат за време на голтањето. Тие можат да се манифестираат во форма на сувост, скокоткање, горење или скокоткање, чувство на туѓо тело во грлото и други слични манифестации во оваа област. Покрај тоа, може да има слабост, главоболка (константна или периодична), ниска температура.

Покрај тоа, акутниот фарингит, исто така, може да се појави во комбинација со такви симптоми како зголемување на окципиталните и субмандибуларните лимфни јазли, во некои случаи, притискање врз нив може да биде придружено со болка. Застојот и болките во ушите во овој случај бараат итна посета на докторот - таквите манифестации укажуваат на движење од фаринксот на инфекцијата до средното уво, што, пак, може да предизвика воспаление во него со последователна губење на слухот.

Овие симптоми исто така можат да ја придружуваат катарална ангина или болно грло гноен , па затоа разликата од него е поголема сериозност на болката во комбинација со нагло зголемување на индикаторите за температура (до 39 ° C). Понекогаш овие болести може да се комбинираат.

Фарингит кај деца често се дијагностицира како акутна инфективна болест ( црвена треска , мали сипаници ). Во некои случаи, како болест како дифтерија се јавува во форма на манифестации на фарингитис, што доведува до не премногу сериозен однос кон него. Дифтеријата особено се карактеризира со формирање на бела или сиво-бела боја во крајниците и задниот ѕид, што е тешко да се отстрани.

Некои типови на невролошки нарушувања, системски болести, исто така, можат да ги маскираат симптомите на фарингитис. Со оглед на овој фактор, без знаци на внимание што укажува на можен фарингит, не можете да заминете, невозможно е и целосно да се потпрете на само-лек во оваа ситуација.

Хроничен фарингитис

Симптомите на хроничен фарингит не се придружени со треска и значителна промена во општата состојба на пациентот.

Основните чувства опишани од пациентите се сведуваат на сувост и сувост во грлото, до присуство на "грутка" во неа, поради што постои потреба од кашлање и искашлување. Манифестацијата на кашлица, по правило, е тврдоглав, оваа кашлица е сува. Реалниот непријатност во грлото најмногу се должи на потребата од постојано голтање на слуз, концентрирана во регионот на задниот фарингеален ѕид, поради што пациентите стануваат нервозни, оваа состојба одредува непријатност за нормална работа, а исто така го нарушува квалитетот на спиењето.

Нагласете ги главните фактори кои придонесуваат за појава на хроничен фарингит:

  • уставни карактеристики релевантни за структурата на фарингеалната лигавица и гастроинтестиналниот тракт;
  • времетраење на изложеност на егзогени фактори (хемикалии, чад или сува и топол воздух, прашина , итн.);
  • тешкотии поврзани со назално дишење (злоупотреба на деконгестанти, дишење во устата);
  • алергии;
  • лоши навики (алкохол, пушење);
  • дијабетес мелитус ;
  • бубрежна , срцева , пулмонална инсуфициенција ;
  • нарушувања на ендокриниот тип (хипотироидизам, менопауза , итн.);
  • берибери А.

Хроничниот фарингит, по правило, не е независна болест, која тече главно со патологии на гастроинтестиналниот тракт ( панкреатит , холециститис , гастритис , итн.). Кога содржината на стомакот се влезе во фаринксот во сон, што е можно на позадината на гастроезофагеалната рефлуксна болест или кога има хернија во регионот на езофагеалното отворање на дијафрагмата , често се развива хроничен катарактурен фарингит. Во овој случај, недостатокот на мерки за отстранување на главната причинителна причина води кон фактот дека е невозможно да се излечи оваа форма на фарингит - третманот ќе биде недоволен и ќе го определи краткорочниот позитивен ефект од неговата употреба.

Катаричен фарингитис

Катарларниот фарингит, како што бевме забележано претходно, е форма на хроничен фарингит. Главните симптоми на катаргналниот фарингит се карактеристични за болеста воопшто, манифестацијата на болка во грлото и мукотот во него, чувството на присуство на туѓо тело и болка во светлина при голтање. Мукозниот вискозен исцедок се акумулира во грлото, поради што пациентите систематски се кашлаат и кашлаат.

Кашлањето наутро е особено изразено, згора на тоа, во некои случаи може да биде придружено со тешка гадење и повраќање.

Фарингоскопијата како метод на дијагностицирање на болеста открива присуство на дифузна хиперемија во областа на фарингеалната лигавица, како и негово задебелување, присуство на гноен секрет на неа. Сето ова се должи на постојан оток, кој е релевантен во хроничната форма на болеста за сврзното ткиво и зафатената мукоза.

Хипертрофичен фарингитис

Хипертрофичен фарингит е следната форма на хроничен фарингитис. Оваа форма се карактеризира со епителијална хипертрофија, која го одредува, всушност, нејзиното име. Покрај тоа, постојат гранули и други видови на пломби. Мукозната мембрана станува светло црвена, такво воспаление не се појавува насекаде во погодената област, одредени неправилности се забележани во горната мембрана. Исто така, станува возможно да се добие варијанта на манифестации во кои малите крвни садови во регионот на одредени области на мукозната мембрана се предмет на зголемување, што создава специфичен тип на шема од нив.

Мекото непце, како и јазикот, се карактеризира со остра задебелување, постои остра хиперплазија на лимфните јазли, која се јавува поради влијанието на иритирачките фактори, како резултат на која се формираат крупни зрна со црвена боја.

Симптоматологијата е слична на претходната форма на фарингитис (catarrhal форма), но во овој случај има подлабока и поизразена природа на манифестациите. Повторно, наутро, кашлањето е особено изразено, може да се јават гадење и повраќање.

Со оваа форма на фарингитис, станува возможно хипертрофична дегенерација во ткивата на аденоидите, која се наоѓа од страничните ѕидови на фаринксот. Gagging движења доведе до значително издаденост на нив напред, што го прави возможно да ги слободно ги испита. Со значајна хипертрофија, тригеминалниот нерв е подложен на иритација, поради што кашлицата станува рефлексна.

Во некои случаи, лимфаденоидното ткиво формира долги жици, кои може да се препознаат зад малку инфилтрираните задни лакови. Овој тип на фарингитис се дефинира како страничен фарингит, во кој фаринксот изгледа ограничен. Во некои случаи, оваа форма на фарингитис може да се комбинира со грануларна форма на фарингитис.

Грануларен фарингитис

Главниот симптом на болеста во оваа форма е особена манифестација во форма на скокоткање во грлото, гребење. Често, пациентите исто така чувствуваат сувост во грлото, голтањето е придружено со умерено тешка болка. Повторно, забележано е појавување на богат слој во форма на вискозни и мукозни секрети, цврсто во непосредна близина на фарингеалните ѕидови. Овие секрети тешко може да се издвојат, нивното одвојување од ѕидовите на фаринксот практично не се јавува.

Овие процеси исто така се придружени со значителна иритација на грлото, поради што постои честа потреба за повраќање.

Во текот на ноќта, акумулацијата на слуз се јавува во поинтензивен начин, може да биде овенат во ларингеалната област, поради што пациентите доживуваат изразити спазми во комбинација со тешки кашлица.

Грануларен фарингит е придружен со изразена лезија на лимфоидното ткиво, што особено се манифестира во форма на црвени нодули со различна големина, концентрирани во задниот фарингеален ѕид. Формирани гранули стануваат силно надразнување на тригеминалниот нерв. Често постои премин од фарингитис на гранулоза до атрофичен фарингит, поради што фарингеалната мембрана се карактеризира со тешка анемија и сувост кои се појавија во однос на позадината на атрофија на жлездите во комбинација со ткивна фиброза.

Атрофичен фарингитис

Хроничниот фарингит во оваа форма дејствува како последна фаза на болеста. Неговото завршување е придружено со формирање и развој на прогресивна склероза на секој од органите на мукозната мембрана, како и лимфоиден и вроден апарат и подмукозен слој.

Тајната во овој случај станува се повеќе и повеќе вискозитет, се забележува тешкотијата во нејзината поделба. Сушење на испуштањето форми густи кора, поради што пациентите доживуваат значително непријатност и анксиозност.

Поради кората формирана во назофаринксот, пациентите формираат парестезии во различни форми, како и непријатни чувства за присуство на туѓо тело во оваа област. Исто така се случува, со значителен напор од страна на пациентот, овие кора да издвојат, да имаат појава на значајни фрагменти, па дури и целосно калапи од површината на назофаринксот.

Мукозната мембрана на задниот фарингеален ѕид се стекнува со сувост и бледило, станува брилијантна, преку која можат да се видат извиткани крвни садови. Острината на фарингеалните рефлекси изразени во почетните фази на атрофичната форма на протокот на фарингит исчезнува целосно, што укажува на тоа дека нервните завршетоци не се погодени само од сензорни нерви, туку и со трофични нерви, односно вегетативни. Токму поради овој резултат, воопшто, може да се направи разочарувачка функција во однос на можноста за постигнување на репаративен ефект во процесот на лекување во оваа фаза на болеста.

Кога се разгледува хроничниот атрофичен фарингитис како последна фаза на развој на претходно наведените форми на оваа болест, може да се утврди дека резултатот од неговиот тек е определен од особините на обичниот воспалителен процес, чија клучна улога е доделена на патолошки процеси на хронична скала на назална фарингеална лезија.

Во меѓувреме, поради оваа причина, не треба да се пропушти т.н. есенцијален (или геничен) атрофичен фарингит, кој делува како примарно уставно заболување, а тоа е синдром на системска дистрофична болест на гастроинтестиналниот тракт. Оваа болест доведува до неухранетост на секоја од структурите на гастроинтестиналниот тракт, а во исто време ги намалуваат нивните функционални карактеристики. Актуелните дисфункции во овој случај стануваат гастритис (анацид, хипоцидален), хипотонија на цревата, функционален вид на повреда поврзани со активноста на хепатолеаналниот систем итн.

Најчесто овие нарушувања, кои, сосема веројатно, може да се карактеризираат со одредена предиспозиција кон нив (конгенитални или стекнати), се јавуваат заедно со примарна форма на атрофичен фарингит, а манифестациите на последниот може да немаат специфичен инфективен почеток.

Според тоа, заедно со цревната и желудечната дискинезија, исто така постојат нарушувања во фарингеално-езофагеалниот регион. Ова, од своја страна, доведува до сосема разбирлив интерес на лекарот во одредувањето на атрофичниот фарингит на актуелните карактеристики на пациентот во гастроинтестиналниот тракт, а повеќето пациенти всушност ќе можат да го детектираат присуството на одредени симптоми на болести во оваа област.

Како резултат на таквата поврзаност, спротивниот ефект не е исклучен, односно со ефективноста на терапијата специфична за пациентот, состојбата на фаринксот истовремено се подобрува, и за тоа понекогаш не е неопходно да се преземат мерки за постигнување на овој резултат.

Вреди да се спомене дека хроничниот колитис може да биде проследен со катарактен фарингитис, и веќе во овој случај третманот треба да биде комплексен, односно ориентиран кон двете болести.

Дијагностицирање

За да се дијагностицира болеста, доволно е да се консултира со лекар за рутинско испитување на усната шуплина. Можеби ќе биде неопходно да се соберат (размазат) испуштањата, што е потребно за да се идентификува специфичен тип на патоген.

Третман на фарингитис

Третманот на фарингит е симптоматски, ако, се разбира, текот на болеста не е проследен со општо влошување на состојбата на пациентот. Ова подразбира заштеда на диета и облоги на предната површина на вратот, топли бањи за нозете, чорапи, топли пијалаци, инхалации.

Неслободните форми на болеста ја елиминираат потребата од антибиотици. Се спроведува локална (и не системска) антимикробна терапија. Препишувањето на антимикробните лекови може да се направи со ориентација за инхалација, инсуфлација или испирање, исто така, може да се препишат бонбони и таблети, антиинфламаторни, антисептични, аналгетски лекови.

Основными критериями в выборе препаратов является соответствие их широкому спектру действия (в т.ч. сюда относится противомикробная и противовирусная активность), низкая степень абсорбции препаратов со слизистых, отсутствие в них токсического эффекта, пониженная аллергенность и полное отсутствие раздражающего эффекта, оказываемого на слизистую.

Для диагностирования заболевания необходимо обратиться к отоларингологу (ЛОРу), можно предварительно посетить терапевта, который впоследствии проведения общего осмотра определит дальнейшие действия и специалистов для последующего консультирования.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Фарингит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: оториноларинголог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гемолитический стрептококк (совпадающих симптомов: 9 из 13)

Хемолитичен стрептокок е грам-позитивна бактерија со специфична форма. Припаѓа на семејството на лактобацили. Често, истовремено коегзистира со Staphylococcus aureus. Бактеријата може да го зарази телото на секое лице - и возрасно и мало дете.

...
ОРЗ (совпадающих симптомов: 8 из 13)

ОРЗ (острое респираторное заболевание) – это группа недугов вирусного или бактериального происхождения, характерной особенностью которых является поражение верхних дыхательных путей, симптомы общей интоксикации организма. Респираторные инфекции поражают людей из всех возрастных категорий – от маленьких детей до стариков. Данная группа заболеваний проявляется сезонно – чаще патологии возникают при смене времён года (в осенне-зимний период). Важно своевременно заняться профилактикой ОРЗ, чтобы в разгар эпидемии не заразиться.

...
Фаринголарингит (совпадающих симптомов: 8 из 13)

Фаринголаринтот е воспалителна болест на фаринксот и гркланот предизвикани од разни вируси и бактерии. Карактеристично е сушење на фарингеалната мукоза и отекување на задниот ѕид со црвено грло. Пациент ощущает боль в горле, слабость, мигрень, осиплость голоса, повышение температуры тела. Се среќава кај возрасни и деца. Се развива поради нацрти, хипотермија или под влијание на инфекции.

...
Тонзиллит (совпадающих симптомов: 7 из 13)

Тонзиллит – это воспалительный процесс, возникающий в области небных миндалин и характеризующийся длительностью собственного течения. Тонзиллит, симптомы которого также определяют в качестве более распространенного названия заболевания «ангина», заключается в патологических изменениях ротоглотки, схожих между собой, но отличающихся особенностями собственной этиологии и течения.

...
Катаролна болки во грлото (појавување симптоми: 7 од 13)

Катаральная ангина (острый тонзиллофарингит) – патологический процесс, вызываемый патогенной микрофлорой, и поражающий верхние слои слизистой оболочки горла. Данную форму, согласно медицинской терминологии, также именуют эритематозной. Из всех форм ангины именно эта считается самой лёгкой, но это совершенно не говорит о том, что её не требуется лечить. Как лечить катаральную ангину правильно может сказать только квалифицированный врач после проведения комплексной диагностики. Стоит также отметить, что для лечения недуга не всегда требуется применять антибактериальные препараты.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

оториноларинголог принимает
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Давыдковская, д. 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .