Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на грлото (ларинкс): симптоми и третман

Рак на грлото (гркланот) - главните симптоми:

Ракот на грлото (рак на гркланот) е исклучително сериозна болест, која се карактеризира со формирање на малигна туморска формација врз основа на ткивата на грлото. Ракот на грлото, чии симптоми се предизвикани од голем број на одредени фактори, претежно е болест што се јавува кај мажи во возраста од 40 до 70 години.

Општ опис

Ракот, во смисла на малигни тумори во оваа област, се рангира прво меѓу нивните можни опции. Регионот од интерес за нас, кој е гркланот, се состои од три главни делови:

 • Горниот дел (исто така познат како вестибулар), кој, пак, има ларингеален езофагусен лигамент, како и морганични комори, епиглотис и лажни вокални жици.
 • Одделот е просечен, ги опфаќа вистинските гласните жици.
 • Пониската поделба (или подсегната поделба), претставена, всушност, како поделба на самата грклана.

Причини за рак

Разгледување и долгорочна студија на фактори кои можат да влијаат врз развојот на ракот на грлото кај пациентите, покажува дека сеуште е невозможно да се издвои јасна причина за развојот на оваа болест. Во исто време, не се исклучуваат голем број на такви фактори, кои носат одреден ризик, зголемување на можноста за рак на грлото. Овие фактори вклучуваат следново:

 • Пушењето Оваа причина е најчеста и, во исто време, важна во контекст на разгледување на проблемот со ракот на грлото. Во овој случај, поголемо е искуството на пушачот, односно го зголемува ризикот од развој на рак на грлото, покрај што може да се потенцира ризикот од можна појава на рак на белите дробови , рак на долната усна и други видови на рак.
 • Пол . Значи, мажите, кои веќе ги идентификувавме, развиваат рак на грлото многу почесто отколку жените.
 • Критериум за возраста . Во овој случај, постои и дефинитивна тенденција кон развој на рак - нејзината важност значително се зголемува кај луѓето на возраст над 60 години.
 • Користење алкохол . Особено, нејзината злоупотреба, овој фактор особено го зголемува ризикот во комбинација со пушењето.
 • Професионална активност . Се покажа дека развојот на ракот на грлото се јавува почесто кај оние лица кои во своите професионални активности се поврзани со производство на сулфурна киселина, никел, азбест и други супстанции.
 • Присуство на рак . Во овој случај, се подразбира зголемување на ризикот од можен развој на ракот на грлото и ларинксот на позадината на постоечкиот канцер или рак кој претходно се излечил и концентриран во областа на главата или вратот.

Етиологијата на оваа болест, исто така, укажува на голем број на болести на ларингеалната област, која исто така може да се идентификува како нејзини претходници. Особено, овие вклучуваат следниве болести:

 • долг тековен папилом ;
 • пахидермија;
 • мукозна леукоплакија во комбинација со дискератоза;
 • фиброма широка база;
 • Бранхиогени цисти и други видови на потекло, концентрирани во регионот на ларингеалните комори;
 • присуството на воспалителни процеси во хроничната форма на курсот, кои не се подложни на ефективен третман и се должат на влијанието на факторите како пушењето, сифилисот и алкохолизмот.

Најсигурната причина, според некои извори, е процесот со кој папиломите стануваат малигни.

Рак на грлото: главни типови на болеста

Врз основа на специфичната област која претрпе формирање на формирање на тумор со неговиот последователен развој, се разликуваат следниве:

 • рак на горниот дел на ларинксот (т.е. слоевит дел лоциран, соодветно, во регионот над вокалните набори);
 • рак на средниот дел (концентриран во областа на гласовните набори);
 • рак на долниот дел на гркланот (тоа е, podskladochnogo оддел, кој се наоѓа под гласовните набори).

Рак на лакиране на сквамозните клетки е најчестиот тип на рак на грлото, повторно, најчесто се забележува кај пушачите.

Рак на грлото: главни фази

Врз основа на карактеристиките на преваленцата на болеста на ткивата што ја опкружуваат, се разликуваат следните главни фази на оваа болест:

 • Нулта сцена . Оваа фаза на ракот на грлото ја покажува преписката на формирањето на туморот на незначителна големина, додека таа не оди подалеку од мукозната мембрана која ја покрива внатрешната страна на ларинксот. Откривањето на ракот во оваа фаза е исклучително ретко, бидејќи симптомите на ракот на грлото во оваа фаза се едноставно отсутни. Во меѓувреме, ако болеста е откриена во оваа фаза, тогаш успехот на опоравување од него е доста висок, додека стапката на преживување во текот на следните пет години е околу 100%.
 • Фаза I Оваа фаза на болеста го одредува фактот на раст на формирањето на туморот во областа над ларингеалната мукоза, но без да се шири во блиските ткива, лимфни јазли и други органи. Ракот на фазата на грло I (степен) подразбира можност за вибрации на гласовните набори и генерирање на звуци од нив. Правилниот третман на ракот на грлото укажува на статистиката на преживување во третманот на оваа болест во следните 5 години, околу 80%.
 • Фаза II Во оваа фаза, туморот се шири до делот што се наоѓа веднаш до ларинксот, на пример, на гласните набори на ларинксот од субглацијалниот оддел. Прекршувањата што се појавуваат во гласните набори, доведуваат до бучно дишење на пациентот, така и на засипнатост на неговиот глас. Во случај на спроведување на правилната тераписка тактика, рак на грлото на втората фаза (степен) го одредува преживувањето во следните пет години во 70% од случаите.
 • Фаза III . Ракот на грлото во текот на оваа фаза е ртење на формирањето тумор на сите ѕидови на ларинксот со паралелно нарушување на подвижноста (ова е точно за барем еден од гласовните набори). Ракот на стадиум III на грлото е придружен со изразена засипнатост на гласот или целосно отсуство. Ако болеста се третира правилно, тогаш, во согласност со условите на курсот, стапката на преживување во текот на следните пет години е до 60%.
 • Фаза IV . Оваа фаза на ракот на грлото го одредува ширењето на туморот на лимфните јазли или на други органи (односно, се појавија метастази). Во услови на правилно одбран третман, ракот на грлото во оваа фаза во текот на следните пет години укажува на стапка на преживување од околу 25%.
Општа слика на болеста: рак на грлото (ларинкс) во третата фаза

Рак на грлото: Симптоми

Симптоматологијата на болеста е директно утврдена од карактеристиките на одредена фаза, која го карактеризира, како и локализацијата на формирањето на туморот. На пример, туморот во областа на лажни гласните жици или епиглотисот долго време не може да се манифестира, останувајќи, односно, незабележан од пациентот.

Можен е уште еден пример во кој локализацијата на туморскиот процес е концентрирана во регионот на вистинските гласните жици, како резултат на што вокализацијата, која е релевантна за ракот на грлото како симптом, е предмет на дефинитивно пореметување. Со таквиот курс, првично се јавуваат промени во тембросот на гласот, се стекнува одредена грубост, тогаш воопшто се појавува засипнатост, што, како по правило, ги тера пациентите да се консултираат со специјалист.

Понатаму, во согласност со растот на формирањето на туморот, се забележува зголемена заситеност, поради што пациентот може да зборува само со шепот. Покрај тоа, тој развил и недостаток на здив. Напредните фази на болеста се придружени од силна болка што се јавува при голтање.

Ако зборуваме за релевантноста за пациентот од рак на рскавичните рскавици и епиглотис, тука, пред почетокот на болката, постои непријатност во грлото (" грутка во грлото "), чувство на присуство на туѓ предмет во него. Со распаѓањето на формирањето на туморот во комплексот со последователното додавање на перихендритот во секундарната форма на нејзиниот тек, забележано е значително зголемување на болката.

По одредено време, се појавуваат симптоми кои го придружуваат ракот на грлото и гркланот, како што се гушење и хемоптиза. Процесот на внесување храна по хранопроводот станува тешко. Постои, исто така, долго време да не поминува сува кашлица, а не подложна на стандарден третман. Дополнително, може да се појави и ушница.

Дезинтеграцијата на туморот е пропратена со смрдеа. Пациентите имаат губење на тежината, ослабуваат, постепено се зголемува кахексијата - состојба придружена со длабоко осиромашување на телото со забележана физичка слабост.

Соодветно на тоа, при разгледување на гореспоменатите симптоми, може да се тврди дека првиот симптом на рак на грлото и ларинксот, како по правило, е засипнатост. Во меѓувреме, со оглед на тоа што овој симптом исто така придружува и голем број други болести кои се релевантни за ларинксот, идентификацијата на точна дијагноза е можна само преку ларингоскопија.

Дијагноза на рак на грлото

Дијагнозата на болеста се прави со примена на неколку методи:

 • Ларингоскопија. Овој метод е заклучен во проучувањето на областа на ларинксот, за што се користи посебно огледало (кое се дефинира како индиректна ларингоскопија) или ларингоскоп, специјален оптички уред (со тоа се дефинира постапката како директна ларингоскопија). Користејќи го овој метод, лекарот може да изврши детално испитување на ларингеалната празнина и гласните набори, со што ќе најде тумор кој расте до луменот на органот. Како по правило, ларингоскопијата е придружена со биопсија, постапката на земање примероци на ткиво за понатамошно проучување.
 • Биопсија. Биопсијата, како што претходно ја идентификувавме, ја придружува ларингоскопијата и е прилично ефикасен метод за истражување на дијагнозата на ракот на грлото (ларинкс). Со биопсија, постои можност не само да се воспостави оваа дијагноза, туку и да се утврди неговиот хистолошки тип, кој е исто така важен за одредување на ефективна терапија за дадена болест.
 • КТ на ларинксот . Во поширока форма - ова е компјутерска томографија, со чија помош лекарот ја одредува големината на туморот, како и степенот на нејзината преваленца на околните ткива.

Рак на грлото: Третман

Третманот на болеста која се разгледува е утврдена од нејзината фаза и состојбата на пациентот како целина. Вклучува хируршки метод (т.е. хирургија), третман со лекови (хемотерапија) и радиотерапија (постапка со која се озрачува туморот).

За време на операцијата, или самиот тумор, или дел од ларинксот во кој е концентриран туморот, или ларинксот е целосно отстранет. Отстранување на целата грклана е операција на вкупно (што е, комплетна) ларингектомија, отстранувањето на дел од ларинксот со тумор лоциран во него е делумна (односно делумна) ларингектомија. За да се отстрани еден или двата лигаменти, се прави кордектомија.

Радиотерапијата е еден од методите што се користат во лекувањето на ракот на грлото. Тоа е и независен метод и метод кој се користи во комбинација со други видови третман (хирургија, хемотерапија). Во овој случај, туморот е озрачен со користење на х-зраци, со чија помош клетките на ракот се убиваат (или се случува забавување во процесот на нивното формирање). Времетраењето на зрачната терапија за оваа дијагноза е околу 5-8 недели.

Што се однесува до хемотерапијата, се состои во употреба на еден или повеќе лекови за убивање на клетките на ракот, или повторно, за да се попречат процесите на нивната поделба. Претежно хемотерапијата се користи во комбинација со било кој од горенаведените третмани за рак на грлото.

За да се дијагностицира ракот на грлото и ларинксот кога се појавуваат симптоми кои се релевантни за оваа болест, неопходно е да се контактира со отоларинголог (ЛОР).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на грлото (гркланот) и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ENT специјалист може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на штитната жлезда (појавување симптоми: 6 од 15)

Канцер на тироидната жлезда е малигна патологија во која формира грутка (нодула) која влијае на тироидната жлезда и се развива врз основа на неговиот фоликуларен епител или парафоликуларен епител. Ракот на штитната жлезда, чии симптоми главно се откриваат кај жени на возраст од 40 до 60 години, се дијагностицира во просек во 1,5% од случаите при разгледување на било кој тип на малигни туморски форми на една или друга област на локализација.

...
Перикардитис (појавување симптоми: 5 од 15)

Перикардитисот е кардиоваскуларна болест, која се карактеризира со присуство на воспалителни процеси во надворешната мембрана на срцето - перикардот. Перикардот целосно го обвива срцето и е прикачен на градите, со садови и дијафрагма што се протега од срцето. Оваа школка е дизајнирана да го спречи срцето да се протега при тешки товари, како и да се избегне поместување на срцето од неговата нормална положба во градите. Перикардот се состои од два слоја: еден е цврсто прикачен на срцевиот мускул, а вториот го опкружува срцето прилично слободно. Меѓу нив има течност која го намалува триењето помеѓу слоевите за време на движењата на срцето.

...
Рак на езофагусот (појавување симптоми: 5 од 15)

Формирањето на малигнен тумор на ѕидовите на езофагусот придонесува за развој на рак, кој во медицината се нарекува рак. Оваа болест често се среќава кај постарите лица. Претставниците на посилниот пол најмногу се подложни на болест, што првенствено се должи на употребата на алкохол и тутунски производи. Тоа е преку овие недостатоци дека оваа болест е предизвикана.

...
Дерматомиозитис (појавување на симптоми: 5 од 15)

Болеста карактеризирана со повреда на мускулите со манифестации на абнормални моторни функции и формирање на еритема на кожата и еритема се нарекува Вагнеровата болест или дерматомиозитис. Ако не постојат синдроми на кожата, тогаш болеста се нарекува полимиозитис.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 5 од 15)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .