Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Периферни рак на белите дробови: симптоми и третман

Периферни рак на белите дробови - главните симптоми се:

Периферниот рак на белите дробови е опасна патолошка состојба во која туморот се развива од малите бронхии и бронхиоли. Оваа болест е ужасна поради фактот дека првите симптоми се појавуваат веќе кога формирањето расте во големи бронхии и плевра. Тоа е, може да се открие случајно, правејќи рентген за друга болест, или намерно, но во доцна фаза на развој, кога прогнозата е веќе многу неповолна.

Причините за патологијата

Главната причина за развојот на таквата патологија како периферниот рак на белите дробови е во пушењето. И не само оние кои се пушат, туку и оние што вдишуваат чад од тутун се разболуваат. Според некои истражувачи, пасивното пушење е уште поопасно од аспект на појавата на онкологија во белите дробови отколку активното, па треба да размислите дали сте блиску до лицето кое пуши цигара или му дава можност да го пушат сам.

Сепак, не само активното и пасивното пушење води кон онкологија во белите дробови. Исто така, болеста може да се развие кај луѓе кои долго време вдишуваат азбестна прашина (работат во фабрики) или кај оние кои се изложени на арсен, хром, радон или никел.

Ризикот од онкологија во белите дробови е својствен за луѓето кои работат во опасни хемиски растенија и постојано дишат во пареа на разни хемикалии. Опасност, исто така, ги намалува оние кои работат во претерано правливи подрачја, редовно дишејќи прашина во белите дробови и со тоа го нарушуваат нормалното снабдување со крв до нив.

Периферни тумори

Луѓето кои живеат во големи градови, почесто страдаат од рак на белите дробови отколку жителите на малите градови, што е поврзано со вдишување на голем број штетни материи во атмосферата на градот. Просечната возраст на пациентите кои страдаат од оваа болест е 40-50 години, но жените, особено пушачите, почесто се болни. Понекогаш се случува болеста да се најде кај лице кое никогаш не пушело и водело здрав начин на живот. Зошто ова се случува, научниците се уште не можат да објаснат - тие имаат тенденција да неповолна екологија и слаб имунолошки систем.

Фактори како што може да предизвикаат развој на патологија кај луѓето:

  • генетска предиспозиција (присуството на роднините на оваа патологија ги зголемува шансите на лицето да го добие);
  • хронични воспалителни процеси во бронхиите и белите дробови.

Видови

Овој рак има многу форми, кои зависат од локацијата на примарниот тумор и карактеристиките на туморот.

Кога нодуларната форма на туморот се јавува во ткивата на бронхиолите, но може да се открие само кога расте во големина и прераснува во меко ткиво. Х-зраци на таков тумор покажува јасно обележано место на ридестиот карактер.

Кортико-плевралната сорта е претставена со притаен тумор, кој е форма на овална форма со проширена база, која со текот на времето расте во околните ткива. Овој рак се нарекува сквамозен, а понекогаш и таков тумор може да прерасне во пршлените или ребрата.

Периферниот рак на горниот дел на десниот белодроб се јавува почесто од левата, што е поврзано со анатомските карактеристики на овој орган. Во овој случај, појавата и симптомите ќе бидат слични на оние кои се јавуваат кај пациент со рак кој се наоѓа на левата страна на органот.

Што се однесува до формата на онкологијата на белите дробови, тогаш, како што се подразбира под името, таков тумор има депресија во средината, што произлегува од неисхранетоста. Таквите тумори често растат доволно големи, поради што може да се помешаат со апсцес или циста, што ја комплицира дијагнозата и, следствено, текот на болеста и прогнозата. Најчесто болеста се дијагностицира веќе во напредни фази, кога нема надеж за пациентот.

За време на онколошкиот процес во врвот на белите дробови, туморот расте во нервите на рамениот појас, кој предизвикува такви карактеристични симптоми како болка во супраклавикуларниот регион, кој се шири по должината на нервните завршетоци, вкочанетоста на прстите од наоѓање на тумор, па дури и ја наруши мобилноста во раката. Таквите специфични симптоми се карактеристични за овој тип на рак на белите дробови, како што се различна сенка на очите, повлекување на окото, констрикција на ученикот. Овие симптоми се нарекуваат Хорнер-овиот синдром.

Постои уште еден вид на оваа патологија - периферна форма на пневмонија. Туморот кај овој вид е претежно локализиран во средниот белодробен лобус или понизок, а се одликува со неговиот вроден карактер. Х-зраците во овој случај ќе го покажат бронхијалниот лумен на позадината на солидна темна точка, која е карактеристика на воспалителниот процес. Симптомите на овој тумор се слични на симптомите на продолжен воспалителен процес во органот, но постепено се зголемуваат. Дијагнозата претставува одредена тежина.

Симптоми

Карциномот на сквамозните клетки се јавува почесто од другите форми на онкологија во белите дробови, иако симптомите на секоја рак на лезија на органи се речиси идентични. Долго време, тие се целосно отсутни, а само Х-зраци ви дозволуваат да ги видите карактеристичните промени во онкологијата во засегнатиот орган.

Кога рак на сквамозните клетки или друга форма на рак расте во големина и расте во соседните ткива, лицето почнува да доживува одредени симптоми, најчести од кои може да биде:

  • појава на недостаток на здив;
  • отечени лимфни јазли ;
  • кашлица која се јавува на позадината на доброто здравје и не може да се лекува со соодветни лекови;
  • болки во градите со различен интензитет (во зависност од позицијата и движењата на пациентот);
  • обилен спутум.

Дополнително, кога има тумор во горниот дел на левото белодробно крило, се појавуваат изразити невролошки симптоми, што се јавува при метастазирање на неоплазмата до мозокот. Како и пациентот привлекува внимание кон целокупните симптоми, што е за зголемување на температурата, слабоста, намалувањето на способноста за работа, брзо замор, одбивање на храна и губење на тежината. Може да има болка во зглобовите и мускулите.

Фази на патологија

Како што е споменато погоре, секоја форма на периферни рак на белите дробови, сквамозен или нодуларен, има неколку клинички фази кои се карактеризираат со сериозноста на симптомите и преваленцата на тумороподобниот процес.

Првата фаза е почеток на развојот на тумор, кога е мал, не прерасне во лимфни јазли и околните ткива, и нема клинички манифестации. Во втората фаза, големината на туморот се зголемува, а клетките на ракот се наоѓаат поблиску до лимфните јазли, но сепак не се '' ртеат '' во нив. Симптомите во оваа фаза исто така се отсутни. Кога туморот е откриен во првата и втората фаза, прогнозата може да биде поволна, бидејќи навременото лекување им овозможува на лекарите да го отстранат туморот и да го избегнат ширењето на метастази. Но, ова откривање се случува случајно - ако лицето е х-зраци или флуорографски за дијагностички цели.

Третата фаза се вели кога туморот ги напаѓа околните ткива и лимфните јазли. Овде, веќе се појавуваат првите симптоми, кои сепак не се специфични, а едно лице може да се третира веќе долго време целосно од друга патологија, не сомневајќи се дека има рак на сквамозен клетки или друга форма на периферни рак на белите дробови. И четвртата фаза , кај која често се дијагностицира туморот, се карактеризира со ширење на метастази низ телото, поради што прогнозата на текот на болеста е крајно неповолна. Симптомите на онкологија во оваа фаза се јасно изразени, а поставувањето на дијагнозата не е тешко - обичниот Х-зраци може да ја покажат локацијата и големината на туморот.

Фази на периферниот рак на белите дробови

Третман

Периферниот карцином треба да се третира според својата форма (сквамозен, мали клетки, нодуларни, итн.) И фаза. Формата на мали клетки е подложна на конзервативна терапија користејќи хемотерапевтски лекови. Други форми кои се наоѓаат во рана фаза бараат хируршко отстранување проследено со хемотерапија (или без неа).

Најчесто се користат следните операции: отстранување на самиот тумор, отстранување на зафатениот лобус, отстранување на целото белодробно крило. Или, лекарот врши хируршка екскреција на туморот, заедно со ткивата во која пораснала. Терапијата со радијација се користи кога болеста е откриена во последните фази. Зрачењето и хемотерапијата во комплексот може да го продолжат животот на лице со мали клеточни карциноми, дури и ако патологијата е пронајдена во доцната фаза.

Карциномот на сквамозните клетки е откриен премногу доцна, па затоа операцијата е често непрактична. Во овој случај, лекарот пропишува масивна хемотерапија и радиотерапија. Треба да се каже дека периферниот рак на белите дробови е тешка патологија, чија прогноза е неповолна во повеќето случаи. За време на хируршка интервенција за тумор во орган, често се развиваат компликации, од кои може да умре некој. И дури и ако операцијата е успешна, постои ризик од враќање на онкологијата. Особено, кога е откриен тумор на белите дробови во првата фаза, веројатноста за преживување е околу 40-50%. Кога патологијата е откриена во втората фаза, 20-30%, во третата фаза, 5-10%, а во четвртата фаза, прогнозата е исклучително неповолна и речиси нема надеж за лицето. Затоа, важно е редовно да се вршат превентивни прегледи, да се прават рендгенски снимки или флуорографија, за да се сомнева во нешто друго во раните фази.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Периферни рак на белите дробови и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: онколог , пулмолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хистиоцитоза (појавување симптоми: 8 од 13)

Хистиоцитозата е група на патолошки процеси со слабо утврдена етиологија која може да влијае на белодробните и другите ткива на човечкото тело. Патогенезата на Лангерханс хистиоцитозата е дека телото почнува да произведува абнормални клетки, што доведува до пролиферација на сврзното (оскудно) ткиво. Овој процес на замена доведува до нарушување на функционирањето на засегнатиот орган и развој на сродни компликации.

...
Леукемија (појавување симптоми: 7 од 13)

Леукемија (син леукемија, лимфосарком или рак на крв) е група на неопластични заболувања со карактеристичен неконтролиран раст и различни етиологии. Леукемијата, чии симптоми се одредуваат врз основа на неговата специфична форма, продолжува со постепена замена на нормалните клетки со леукемични клетки, наспроти позадината на која се развиваат сериозни компликации (хеморагии, анемија, итн.).

...
Склеродерма (појавување симптоми: 7 од 13)

Причините за оваа болест на сврзното ткиво сè уште не се потполно разбрани, и покрај тоа што нејзините симптоми влијаат врз кожата на едно лице од античко време. Склеродерма може да се нарече малку проучена болест од дифузна природа, со нејзиниот развој, забележливи кондензации кои се појавуваат на кожата, можат да влијаат на одделни делови од телото или да се шират низ телото. Што го карактеризира овој феномен, како се дијагностицира и колку опасно е склеродермата - прочитајте ја нашата статија. Ние, исто така, ќе ви кажам во детали за причините и симптомите на манифестацијата на болеста, да споделувате вредни совети за лекување на болеста, вклучувајќи и народни лекови.

...
Фиброзивен алвеолитис (појавување симптоми: 7 од 13)

Фиброзивен алвеолитис - болест која влијае на белодробното ткиво, се карактеризира со развој на воспалителниот процес. Како резултат на тоа, фиброзата се развива - здравото ткиво на белите дробови се заменува со сврзно ткиво, кое може да предизвика развој на респираторна инсуфициенција (ДН). Ако не се третира навремено, може да биде фатална. Оваа болест е ретка и слабо подложна на терапија со лекови.

...
Лимфом (појавување симптоми: 7 од 13)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
пулмонолог го зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .