Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Саркоидоза на белите дробови: симптоми и третман

Саркоидоза на белите дробови - главните симптоми се:

Белодробната саркоидоза е болест која е класифицирана како бенигна системска грануломатоза. Саркоидозата на белите дробови, чиишто симптоми главно се јавуваат млади луѓе и просечната возраст (во рок од 20-40 години), главно е болест што се јавува кај жените во оваа возрасна група.

Кога е концентрирана во областа на белите дробови, болеста е слична по изглед на туберкулозата поради формирање на саркоидни грануломи, спојувајќи се со мали и големи фокуси. Поради нивната акумулација, функциите на белите дробови се нарушени, што ги формира соодветните манифестации на симптоми на саркоидоза. Исходот на болеста може да има две опции: целосна ресорпција на грануломите или промени во фиброзната природа на зафатените бели дробови.

Карактеристики на болеста: причини, развојен механизам

Етиологијата на болеста (т.е. причините што го предизвикале) не е сосема јасна, освен тоа, ниту една од постоечките теории денес не дава сигурна слика за природата на нејзиното потекло. На пример, приврзаниците на инфективната теорија се придржуваат кон идејата дека предизвикувачките агенси на саркоидозата на белите дробови се габи, микроби, спирохети, протозои, хистоплазми или други видови микроорганизми.

Во меѓувреме, некои од податоците добиени од голем број студии на скалата на фамилијарната манифестација на оваа болест покажуваат дека пулмоналната саркоидоза, како саркоидозата во другите негови форми, е од генетско потекло. Современите истражувачи исто така ја изнесоа својата верзија, која се базира на нарушувања кои се јавуваат во имуниот одговор на телото на ефектите на ендогените (автоимуни) или егзогените фактори (прашина, бактерии, вируси, хемикалии).

Според тоа, врз основа на ваквите изјави, сликата на саркоидозата на белите дробови може да се базира на дејството на имуните, биохемиските, морфолошките и генетските аспекти. Претставниците на голем број професии кои се најмногу подложни на оваа болест според резултатите од истражувањето, заслужуваат посебен момент. Ова ги вклучува, особено, земјоделските и хемиските работници, морнарите и здравствените работници, поштенските работници и пожарникарите. Причината за ова е особено заразни и токсични ефекти врз овие лица. Пушачите исто така се изложени на ризик.

Текот на болеста

Прво, забележуваме дека пулмоналната саркоидоза се карактеризира со повеќекратен органски тек. Неговиот почеток е лезија која се јавува во алвеоларното ткиво, проследено со последователен развој на алвеолитис или интерстицијален пневмонитис. Тогаш процесот се карактеризира со формирање на саркоидни грануломи, кои се формираат во перибронхијалните и субплеуралните ткива, вклучително и во областа на интерлобарните фисури. Како што веќе бевме забележано, последователно грануломите или се подложени на ресорпција или фибротични промени, што предизвикува нивна трансформација во стаклестото тело. Прогресијата на болеста доведува до појава на нарушувања што произлегуваат од функцијата на вентилација. Стиснувањето на бронхијалните ѕидови на лимфните јазли може да доведе до опструктивни нарушувања, а во некои случаи и до развој на зоните со хипервентилација и ателектаза.

Саркоидоза на белите дробови: класификација

Саркоидозата на белите дробови поради проучувањето на радиографските податоци ги одредува трите главни фази на својот тек со соодветни форми за нив.

 • Фаза I Почетната форма се карактеризира со билатерално и главно асиметрично зголемување на бронхопулмоналните јазли, а во некои случаи и трахеобронхијални, паратрахеални и бифуркациони лимфни јазли.
 • Фаза II Медијастинална пулмонална форма. Се карактеризира со билатерална фокална или милијарна дисеминација, како и инфилтрација на ткивото на белите дробови и лезијата формирани во хиларните лимфни јазли.
 • Фаза III. Белодробна форма. Тоа е изразена фиброза која се појавила во белодробното ткиво. Во овој случај, нема карактеристично зголемување на хиларните лимфни јазли. За време на прогресијата на овој процес се формираат конфлуентни конгломерати, кои се појавија како резултат на зголемување на ефимзема и пневмосклероза.

Текот на пулмоналната саркоидоза се јавува во три фази:

 • активна фаза (егзацербација);
 • фаза на стабилизација;
 • фаза со карактеристичен обратен развој (односно регресија, ремисија), што се карактеризира со ресорпција или компактирање, во поретки случаи, со калцификација на грануломи во лимфните јазли и ткивата на белите дробови.

Стапката на зголемување на карактеристичните промени е абортивна и бавна, како и прогресивна и хронична.

Саркоидоза на белите дробови: симптоми

За развојот на саркоидозата на белите дробови, симптомите на неспецифичен тип се карактеристични. Тие вклучуваат особено:

 • Malaise;
 • Немир;
 • Замор;
 • Општа слабост;
 • Губење на тежината;
 • Губење на апетитот;
 • Треска;
 • Пореметувања во спиењето;
 • Ноќно потење.

Интракранијалната (лимфоцилиферозна) форма на болеста се карактеризира за половина од пациентите со отсуство на какви било симптоми. Во меѓувреме, другата половина има тенденција да ги потенцира следниве симптоми:

 • Слабост;
 • Болни сензации во градите;
 • Болки во зглобовите;
 • Недостаток на здив;
 • Вишок;
 • Кашлица;
 • Зголемување на температурата;
 • Појава на еритема нодозум (воспаление на поткожни маснотии и кожни садови);
 • Перкусии (проучување на белите дробови во вид на перкусија) го одредува зголемувањето на корените на белите дробови билатерално.

Што се однесува до текот на ваквата форма на саркоидоза како медијастролно-белодробна форма, таа се карактеризира со следниве симптоми:

 • Кашлица;
 • Недостаток на здив;
 • Болка во градите;
 • Аускултацијата (слушање на карактеристични звучни појави во погодената област) го одредува присуството на крепита (карактеристичен "остри" звук), расфрлани суви и влажни буриња.
 • Присуство на екстрапулмонални манифестации на болеста во вид на оштетување на очите, кожата, лимфните јазли, коските (во форма на симптомот Морозов-Јунинг), лезии на плункомидни жлезди (во форма на Херфорд симптом).

Компликации на болеста

Најчестите компликации на пулмоналната саркоидоза се изразени во ефимземе, респираторна инсуфициенција, бронхообструктивен синдром, како и во пулмоналното срце (проширување и зголемување на десниот дел на срцето, предизвикан од зголемување на крвниот притисок во пулмоналната циркулација поради развојот на болеста).

Во некои случаи, во однос на позадината на пулмоналната саркоидоза, аспергилоза, туберкулоза и други видови на неспецифични инфекции се забележани. Поради фиброза на грануломи, околу 10% од пациентите наидуваат на дифузна интерстицијална пулмонална фиброза, што може да предизвика промени до формирање на "саќе" белите дробови.

Дијагноза на пулмонална саркоидоза

Во акутните случаи, пулмоналната саркоидоза предизвикува промени на нивото на лабораториски параметри во крвта, што овозможува да се потврди присуството на воспалителниот процес. Карактеристични промени во белите дробови поради саркоидоза, исто така, се откриени за време на Х-зраците, како и за време на МРИ и КТ на белите дробови. Неодамнешните студии ги идентификуваа, особено, зголемувањата во областа на лимфните јазли, фокалната дисеминација итн.

Околу повеќе од половина од пациентите имаат позитивна реакција на Квеим, која се манифестира во формирање на пурпурно-црвен јазол со воведување на одредена количина на антиген. Бронхоскопија и биопсија овозможуваат откривање на директни и индиректни знаци на пулмонална саркоидоза во форма на вазодилатација во регионот на отвори на лобарните бронхии и други карактеристични манифестации.

Најинформирачки метод за дијагностицирање е хистолошко испитување извршено на примерок од биопсија запленети за време на бронхоскопија, отворена пулмонална биопсија, транстична пункција или прескална биопсија.

Саркоидоза на белите дробови: третман

Пред сè, за да се одреди специфичната прогноза, како и специфичниот третман врз основа на тоа, во текот на пациентите во период од 6-8 месеци, се утврдува динамична природа. Медицинска интервенција е потребна во случај на сериозен и активен тек на белодробна саркоидоза, како и нејзина генерализирана или комбинирана форма, присуство на лезии во интраторакалните јазли, дисеминација на белодробно ткиво со изразена природа.

Директно третманот на таква болест како саркоидоза на белите дробови, чиишто симптоми може да имаат поинаков карактер на сериозноста, е долготраен, со што повторно се враќа околу 6-8 месеци. Во неговиот процес се користат стероидни и анти-воспалителни лекови, антиоксиданти и имуносупресиви. Што се однесува до регистрацијата на диспанзерите, во случај на поволен развој на болеста, трае две години, а со потешка слика на болеста, времетраењето на овој период може да биде до пет години, по што пациентите се отстранети од регистрацијата.

Дијагнозата и утврдувањето на специфични мерки на истражување и соодветен курс на третман врз основа на добиените резултати се врши од страна на пулмонолог, кој треба да се упати во случај на сомневање за болеста и за наведените симптоми кои се карактеристични за него.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате саркоидоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пневмонија (појавување симптоми: 6 од 8)

Пневмонијата е инфективно воспаление на белите дробови што ги погодува алвеолите или другото белодробно ткиво. Пневмонијата може да се појави од различни патогени - бактерии, вируси, габи. Затоа, постојат голем број на видови на пневмонија, од кои секоја има свои симптоми и карактеристики на перколација. Во белите дробови на здраво лице, одредена количина на бактерии е секогаш присутна. И во повеќето случаи, имунолошкиот систем добро се бори со нив. Но, кога телото е слабо и не може да се справи со нив, постои активен развој на пневмонија.

...
Плеврити (појавување на симптоми: 6 од 8)

Плевритис е заедничко име за болести во кои се јавува воспаление на серозната мембрана околу белите дробови - плеврата. Болеста обично се развива против позадината на веќе постоечките болести и може да биде придружена со формирање на излив на површината на мембраната (ексудативен плеврит) или фибрин (сув плеврит). Овој проблем се смета за една од најчестите белодробни патологии (300-320 случаи на 100 илјади жители), а прогнозата за третман целосно зависи од сериозноста на примарната болест и од стадиум на воспаление.

...
Периферни рак на белите дробови (појавување на симптоми: 5 од 8)

Периферниот рак на белите дробови е опасна патолошка состојба во која туморот се развива од малите бронхии и бронхиоли. Оваа болест е ужасна поради фактот дека првите симптоми се појавуваат веќе кога формирањето расте во големи бронхии и плевра. Тоа е, може да се открие случајно, правејќи рентген за друга болест, или намерно, но во доцна фаза на развој, кога прогнозата е веќе многу неповолна.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 4 од 8)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Грип (појавување симптоми: 4 од 8)

Инфлуенца е тешка акутна инфективна болест која се карактеризира со тешки токсикози, катарливи симптоми и бронхијални лезии. Инфлуенца, симптоми кои се јавуваат кај луѓе, без оглед на нивната возраст и пол, годишно се манифестира во форма на епидемија, најчесто за време на студената сезона, а околу 15% од светската популација е засегната.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .