Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Еозинофилна пневмонија: симптоми и третман

Еозинофилна пневмонија - главните симптоми:

Еозинофилна пневмонија е болест на белите дробови со инфективна алергиска природа, во која еозинофилите се акумулираат во алвеолите, а еозинофилија е забележана во крвта. Еозинофилите се компоненти на човечкиот имунолошки систем. Нивниот број се зголемува во случаи кога се развиваат воспалителни и алергиски процеси во белите дробови. Вклучувајќи го и бројот на еозинофилите се зголемува кај бронхијална астма, која често ја придружува оваа патологија.

Покрај тоа, треба да се забележи дека еозинофилите не се наоѓаат само во респираторните меури од белите дробови (алвеоли), туку и во крвта. До сега, научниците не утврдиле поради која причина алвеолите се полни со еозинофили, сепак постојат предлози што може да предизвика токму оваа патологија, како што е еозинофилната пневмонија.

Причини

Најчеста причина за оваа болест е хелмитските инвазии. Овој вид на еозинофилна пневмонија е опишан во XIX век од Лефлер, кој открил дека испарливите инфилтрати во белите дробови се предизвикани од фактот дека ларвите на гелмитите мигрираат низ телото и, кога влегуваат во алвеолите, предизвикуваат иритација, на која имунолошкиот систем реагира со производство на еозинофили.

Оваа болест најчесто се развива кај луѓе на млада возраст - од 19 до 40 години, а луѓето од двата пола се болни.

Речиси секој црв може да предизвика развој на таква болест. Особено, познато е дека еозинофилите се произведуваат во белите дробови кога ларвите на шистозомијаза , тококар , аскари , трихинела и други хелминти влегуваат во органот. Црвените јајца се воведуваат во ткивото на белите дробови преку крвните садови, а возрасните влегуваат во белите дробови долж асцендентната патека.

Во прилог на црвот инфестации, други фактори може да предизвика оваа болест, на пример, габична инфекција. Покрај тоа, алергиска реакција на различни ефекти станува честа причина за болеста:

 • лекови;
 • инхалациски алергени (полен од цвеќиња, животинска коса);
 • опасност (прашина, рефус материјали, токсични гасови, итн.).

Лекови кои најчесто може да предизвикаат развој на оваа болест се:

 • сулфа лекови;
 • пеницилини;
 • ацетилсалицилна киселина;
 • хормонални лекови.

Што се однесува до инхалираните алергени, најчесто тоа е полен од растенија и цветни дрвја (крин од долината, крин, липа и други). Хемиските компоненти кои се во производството и кои исто така можат да предизвикаат развој на оваа болест кај луѓето, вклучуваат никел соли.

Во ретки случаи, еозинофилната пневмонија може да стане манифестација на серумска болест кога се дава туберкулин. Третманот во повеќето случаи вклучува елиминација на контакт со алергенот.

Симптоми

Оваа патологија е од три вида:

 • едноставно;
 • акутен;
 • хроничен.

Во едноставна форма, симптомите не се премногу изразени. Пациентите се жалат на слабост, замор, зголемување на температурата на телото до субфебрилни параметри, појава на неисправен кашлица, чија природа е сува, како и мала болка во трахеата. Понекогаш, кога пациентите кашлаат, може да се појави спутум во кој се меша крвта. Ако хелминтизацијата на телото е широко распространета, може да се појави осип и чешање на човечкото тело и се развие отежнато дишење со бронхијална компонента.

Во случаи кога хелминтовите јајца влегуваат во други органи, може да се забележат симптоми на нивно вклучување во воспалителниот процес, кои брзо исчезнуваат - зголемување на црниот дроб, слезината, воспаление на гастричната слузница со појава на симптоми на гастритис , развој на панкреатит и сл.

Акутна еозинофилна пневмонија е состојба која почнува одеднаш со пораст на телесната температура. Во овој случај, болеста е тешка, со тешки симптоми на интоксикација. Пациентите се жалат на:

 • мускулна болка;
 • болка во градите;
 • нарушено дишење и појава на отежнато дишење.

Многу брзо, за само неколку дена може да се развие респираторна инсуфициенција или респираторен дистрес синдром. Третманот на оваа патологија е многу потежок отколку кај другите форми, и пациентот треба да биде хоспитализиран.

Хроничната еозинофилна пневмонија е болест која трае повеќе од четири недели и се карактеризира со помалку изразени симптоми. Хроничната патологија е најчеста кај жените со историја на бронхијална астма . Субакутната болест е придружена со прекумерно потење, губење на тежината и зголемување на недостатокот на здив.

Понекогаш симптомите на болеста исчезнуваат како одеднаш како што се појавиле, а телото само-лечи без употреба на терапија со лекови. Ова е особено честа појава во едноставната форма на патологија. Во други случаи, болеста трае од неколку дена до 2 недели. Во хронична форма, болеста напредува и води кон развој на инфилтрати, оштетена респираторна функција и развој на пулмонална фиброза .

Изработка на дијагноза

Тешко е да се дијагностицира еозинофилната пневмонија базирана исклучиво на Х-зраци или КТ податоци. Затоа, тестовите во крвта во кои еозинофилија и силно зголемување на ESR се определени се индикативни во овој случај. Исто така, за да се потврди дијагнозата, се прикажани анализи на измет за цревни јајца, тестирање на алергија и серолошки тестови. Аускултацијата ви овозможува да слушате влажна парична казна со отежнато дишење или крепитација. Во случај на повеќе фокуси на инфилтрација во засегнатиот орган, перкусијата го определува скратувањето на белодробниот звук.

Карактеристики на третманот

Бидејќи оваа болест најчесто е предизвикана од хелминтични инвазии, третманот вклучува администрација на антихелмитски лекови. Антибактериски третман во овој случај не е ефикасен, така што антибиотиците за пациенти со таква патологија како еозинофилна пневмонија не се пропишани.

Многу е важно да се лекува болеста по идентификување и елиминирање на алергенот кој го предизвикал. Затоа, ако патологијата се развила во однос на позадината на други алергиски ефекти (не на хелминти), тогаш е неопходно да се отстранат овие ефекти со цел да се започне со ефективна терапија. Често, употребата на глукокортикостероиди кај оваа болест дава позитивен ефект во рок од два дена - постои регресија на воспаление. Затоа, третманот со глукокортикостероиди е исто така дијагностички критериум во случај на сомневање за точноста на дијагнозата - ако ефектот е отсутен, тогаш пациентот нема еозинофилна пневмонија, и ако е присутен ефектот на терапијата, тогаш дијагнозата е точна.

Во тешки случаи и со развој на компликации (респираторна инсуфициенција, пулмонална фиброза), се бара механичка вентилација, како и назначување на долгорочна хормонска терапија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Еозинофилна пневмонија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: терапевт , педијатар , пулмолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Леукемија (појавување симптоми: 8 од 20)

Леукемија (син леукемија, лимфосарком или рак на крв) е група на неопластични заболувања со карактеристичен неконтролиран раст и различни етиологии. Леукемијата, чии симптоми се одредуваат врз основа на неговата специфична форма, продолжува со постепена замена на нормалните клетки со леукемични клетки, наспроти позадината на која се развиваат сериозни компликации (хеморагии, анемија, итн.).

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Еозинофилија (појавување симптоми: 8 од 20)

Еозинофилијата е состојба на телото во кое се дијагностицира релативно или апсолутно зголемување на бројот на еозинофилите во крвта. Како последица на тоа, овие клетки може да се инфилтрираат од овие клетки на други ткива. Вреди да се напомене фактот дека еозинофилијата не е независна болест. Ова е еден вид на симптом кој укажува на присуство на различни алергиски, инфективни, автоимуни и други патологии во човечкото тело.

...
Билиарната цироза (појавување на симптоми: 8 од 20)

Билиарната цироза е патологија на црниот дроб, што резултира од долготрајно нарушување на одливот на жолчката поради холестаза или оштетување на билијарниот тракт. Ова е процес на хронично воспаление со автоимуна генеза. Патологијата е секундарна и примарна. Треба да се забележи дека претежно кај лицата со оваа патологија се забележува примарна билијарна цироза.

...
Фасциолијаза (појавување симптоми: 8 од 20)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .