Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аспирациона пневмонија: симптоми и третман

Аспирационата пневмонија е главната симптоми:

Аспирационата пневмонија е воспаление во ткивата на белите дробови што се развива како резултат на туѓи тела или супстанции што влегуваат во органот. Аспирацијата може да се врши и од механички предмети од надворешната страна и од телесните течности, на пример, од содржината на стомакот или од амнионската течност, што предизвикува аспирациона пневмонија кај новороденчињата. При опишување на оваа патологија, неопходно е да се направи разлика помеѓу аспирационата пневмонија кај возрасните и кај децата, бидејќи причините и механизмите на штетните ефекти во овие случаи се различни.

Аспирациона пневмонија кај возрасни

Меѓу сите патологии на белите дробови, аспирационата пневмонија кај возрасните и децата трае најмалку 25%, што е доста голем индикатор. Според ICD 10, оваа болест е класифицирана според причината за развојот. Таа спаѓа во категоријата пневмонија стекната во заедницата и има код од Ј12 - J18.9. Патологијата што се развила како резултат на ингестија на цврсти или течни честички во белите дробови, според ICD 10, е кодирана како J69, и ако станува збор за болест што се развила кај новороденчиња како резултат на аспирација на амнионската течност, тогаш кодот R23.6 или R23.9 е напишан во болницата, во зависност од видот на патоген кој е вклучен во воспалителниот процес.

Во зависност од тоа каков тип на објект, течност или дури и аспирација за воздух, се развиваат разни синдроми. Најчесто, болеста се јавува кај постари лица кои имаат оштетена свест или проблеми со голтањето, како и кај млади луѓе и луѓе од средната возраст, под услов да имаат такви патологии како што се:

Според студиите, 50% од здрави луѓе за време на ноќниот сон, телесните течности влегуваат во белите дробови, но болеста на белите дробови се развива само во ретки случаи, бидејќи едно странско тело не е доволно. Важно е да се влезе во голема количина или да има реакција на киселина (како гастричен сок) - само во овој случај се развива воспалителниот процес.

Најчесто, оваа патологија е полимикробна, односно во процесот се вклучени и аеробни и анаеробни микроорганизми.

Аспирациона пневмонија

Симптоматологија

Клиничката слика за таквата патологија како аспирациона пневмонија се развива избришана и постепено. Затоа, понекогаш лекарите не можат веднаш да ја дијагностицираат болеста. Во клиниката на болеста постојат 4 фази:

Првиот симптом, кој се манифестира наредниот ден или ден по аспирацијата, е зголемување на телесната температура за субфебрилни вредности, како и појава на сува кашлица. Личноста во ова време се чувствува слабост и општа слабост.

Со текот на времето, симптомите само се зголемуваат - има тешкотии со дишењето, се појавуваат болки во градите, се развиваат хипертермија и цијаноза на кожата и мукозните мембрани. Неколку дена подоцна, лицето има кашлица со пенлив плунка, во која може да има крвни нечистотии.

После една и пол до две недели по почетокот на болеста се развива апсцес и емпием. За време на овој период, температурата на лицето се зголемува критично, гној се ослободува за време на кашлица, забележан е лош здив и се појавува хемоптиза.

Аспирациона пневмонија кај деца

Аспирационата пневмонија кај новородените се развива како резултат на ингестија на амнионска течност во респираторниот тракт или мајчиното млеко за време на хранењето. Текот на болеста е слаб, со благи симптоми - може да се сомневате дека нешто не е во ред со периодично појавата на цијаноза на кожата.

Покрај тоа, нерамномерното дишење со периодични застанувања (апнеа) е симптом на оваа патологија кај новороденчињата. Основата на болеста е формирање на една или повеќе ателектази, поради што детето развива дистрофија и анемија .

Како и кај возрасните, аспирационата пневмонија кај децата влегува во развој на апсцес со соодветните симптоми.

Карактеристики на дијагноза и третман

Докторите може да дијагностицираат аспирациона пневмонија само по темелно испитување на пациентот. Дури и покрај фактот што се присутни сите симптоми на оваа патологија, важно е да се разјасни историјата во која треба да се открие фактот на аспирација (или проблеми со голтање).

Возрасните и децата кои имаат типични симптоми на оваа патологија се пропишани со рендгенско испитување, кое овозможува идентификување на области на оштетување на ткивото на белите дробови и одредување на фазата на развој на воспалителниот процес. Плунката на спутум на микрофлората овозможува да се идентификува предизвикувачкиот агенс на болеста и да се изберат потребните антибактериски лекови. Бронхоскопијата често се користи за собирање на спутум. Во тешки случаи, кога се појави апсцес во белите дробови или емпием, е индицирана трансторакална пункција под ултразвук и рентгенска контрола, како и одводнување на плевралната празнина. Покрај тоа, крвните култури се доделуваат за бактериска флора и биохемиска анализа.

По утврдувањето на дијагнозата и утврдувањето на фазата на болеста, се пропишува потребниот курс на терапија. Третман на аспирациона пневмонија се состои во спроведување масивна антибактериска терапија. Покрај тоа, лековите се препишуваат со комбиниран ефект, а времетраењето на нивниот прием е приближно две недели.

Избор на лекови за аспирациона пневмонија

Ако аспирацијата настане со вдишување на цврсти супстанции, потребно е ендоскопски да се отстрани аспирата од бронхиите или трахеата.

Со формирање на абсцеси и емпием, третманот на аспирационата пневмонија мора да се надополни со отстранување на гноен содржина, за која е индициран одводнување на органот. Во случаи на сериозно оштетување на респираторната функција, се покажува оксигенација и ако е невозможно да се дише независно, пациентот е поврзан со вентилаторот.

Во зависност од сериозноста на аспирационата пневмонија кај возрасните и децата, последиците од оваа болест може да бидат различни. Ако патологијата е откриена во рана фаза и навремено лекување, прогнозата не предизвикува загриженост, но ако болеста е започната, тогаш прогнозата ќе биде исклучително сериозна - до 25% од пациентите со тешки форми умираат од компликации предизвикани од оваа болест.

Имајте во предвид дека конгениталната и стекната аспирациона пневмонија кај децата е често резултат на абнормалности во телото на мајката за време на бременоста или абнормалности во развојот на фетусот. Затоа, многу е веројатно дека децата со оваа болест (аспирација на амнионска течност) ќе умрат во првите денови или недели од животот.

Важно е спречување на аспирациона пневмонија. Ова особено важи за децата и лицата со нарушувања на голтањето - околните луѓе треба да се осигураат дека храната и течноста влегуваат во дигестивниот тракт, па затоа е подобро да ги хранат полека, со штетна храна и мали порции.

За оние кои фрлаат гастрична содржина во хранопроводот, неопходно е да се создадат поволни услови за хранење, имено, да се јаде во седечка положба со агол од 45 степени. Хигиената и навремена рехабилитација на усната шуплина е исто така спречување на оваа болест.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аспирациона пневмонија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , општ лекар , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Белодробна циста (појавување симптоми: 7 од 16)

Циста на белите дробови е празнина која се наоѓа во десниот или левиот лобус на овој орган. Секој човек може да ја развие болеста, без оглед на полот и возраста. Болеста може да биде и вродена и стекната, а тоа значи дека причините за појавата ќе бидат различни. Втората категорија на болеста може да биде заразна и неинфективна.

...
Висока кашлица (појавување симптоми: 6 од 16)

Големата кашлица е таква акутна инфективна болест, преносот на кој се обезбедува со капки во воздухот. Голема кашлица, чии симптоми се карактеризираат со цикличната природа на сопствените манифестации, како и долгорочен кашлица, пароксизмален карактер, особено опасен за децата (особено до две години), иако тие можат да се разболат од луѓе од било која возраст.

...
Белодробна туберкулоза (појавување симптоми: 6 од 16)

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

...
Хемолитичен стрептокок (симптоми на појавување: 6 од 16)

Хемолитичен стрептокок е грам-позитивна бактерија со специфична форма. Припаѓа на семејството на лактобацили. Често, истовремено коегзистира со Staphylococcus aureus. Бактеријата може да го зарази телото на секое лице - и возрасно и мало дете.

...
Криптококоза (појавување симптоми: 6 од 16)

Криптококозата е опасна болест, која се нарекува длабока микоза со хроничен тек. Карактеристична особина на оваа патологија - микозата не влијае само на кожата, туку и ткивата на централниот нервен систем, белите дробови и мускулите. Криптококозата почнува да напредува веднаш по габата, предизвикувачкиот агенс, влегува во белите дробови на лицето со воздухот. Од белите дробови, тој продира во циркулаторниот систем и се шири низ телото. Најчесто, го "напаѓа" мозокот. Оваа болест влијае главно кај мажи од 40 до 60 години. Децата се разболуваат многу ретко.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .