Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробен инфаркт: симптоми и третман

Белодробен инфаркт - главни симптоми:

Белодробниот инфаркт е патолошка состојба која се развива како резултат на блокада на мали или средни белодробни садови со тромб формиран во пулмоналниот циркулациски систем или земен од периферните вени. Оваа болест е слична по природа со миокарден инфаркт - истиот има брз развој и се карактеризира со смрт на ткивата на погодената област.

Причини

Згрутчувањето на крвта кое предизвикува затнување на крвните садови во белите дробови може да се формира и во самиот орган и во други садови, па дури и во срцето, а потоа со протокот на крв се пренесува во пулмоналните артерии, блокирајќи ги. Овој процес се нарекува пулмонална емболија , а причините за нејзиниот развој се различни патолошки состојби и надворешни влијанија.

Особено белодробниот инфаркт често е компликација на различни хируршки процедури на долните екстремитети. Дополнително, ваквата патолошка состојба може да доведе до такви причини како чести фрактури на коските на екстремитетите, што доведува до развој на масна емболија.

Други причини за оваа патологија се следните:

 • долг одмор во кревет;
 • нарушувања на срцето;
 • постпартален период;
 • присуство на малигни неоплазми во телото.
 • тромбофлебитис и тромбоза на садовите на долните екстремитети.

Патогенеза

Без оглед на причината за развојот на патолошката состојба како што е белодробниот инфаркт, васкуларната оклузија со згрутчена крв предизвикува иста патолошка реакција. Прво, постои затворање на садовите, односно нејзината блокада со емболичната маса.

Понатаму, исхраната на дел од органското ткиво на која оклудираниот сад обезбедува крв е целосно скршен, па дури и запира. Како резултат на недостаток на кислород и хранливи материи, одреден дел од белите дробови се дегенеративни промени и умира.

Белодробен инфаркт

Но, дефектот на белите дробови не е единствениот феномен поврзан со оваа патологија - исто така е нарушена општата размена на гасови во телото, како резултат на која се засегнати други органи и системи.

Што се однесува до затнат садот себе, во него се гради притисок, што доведува до развој на пулмонална хипертензија . Со прогресијата на оваа патолошка состојба, садот не издржи и е раскинат - во овој случај се развива хеморагичен белодробен инфаркт, кој се карактеризира со впивање на зафатеното белодробно ткиво со крв и нејзина брза некротизација. Во хеморагичен инфаркт, невозможно е да се поправи оштетеното ткиво.

Симптоми

Симптомите на патолошка состојба, како што е пулмоналниот инфаркт, зависат од тежината на текот на болеста, која, пак, зависи од присуството кај лице со различни истовремени патологии на белите дробови или срцето. Покрај тоа, тежината на протокот зависи од бројот на погодените крвни садови.

Главните симптоми на развојот на оваа патологија се следниве:

 • ненадеен почеток на недостаток на здив;
 • појавата на кашлица, која може да биде придружена со ослободување на крвав или мукозен спутум;
 • тешка болка во градите;
 • Сино од назолабијалниот триаголник, како и синеста на прстите;
 • бледило на кожата (често со доминација на пепел сенка);
 • хипертермија ;
 • намалување на крвниот притисок;
 • дефект на срцето ( аритмија , зголемен пулс).

Имајте на ум дека сите горенаведени симптоми се појавуваат веднаш, наспроти позадината на целокупната благосостојба на едно лице. Многу е важно да се разликуваат симптомите на таквата патологија како белодробен инфаркт од симптомите на миокарден инфаркт , бидејќи првично тие се идентични.

Анамнеза е важна за дијагностички цели. Кога се собираат, едно лице може да каже за присуството на тромбофлебитис и други венски патологии. Во овој случај, лицето се жали на симптомите на тромбофлебитис, дури и ако болеста не била дијагностицирана навремено.

Во повеќето случаи, со навремен третман, прогнозата на патологијата е поволна, но во некои случаи, со тежок тек, лицето умира речиси веднаш.

Третман

Дијагноза на патолошка состојба, како што е пулмонален инфаркт, се спроведува со помош на рендгенска студија на органот, најверојатно со боење на белите дробови. Покрај тоа, важна дијагностичка вредност е дадена на ЕКГ.

Специфични методи на дијагностицирање на оваа патологија се селективна ангиопулмонографија, која се состои во воведување на специјален катетер во пулмоналните артерии, како и белодробна сцинтиграфија, која се состои во воведување на специфична супстанција во вена.

Третманот на белодробниот инфаркт, чиишто симптоми се изговара, треба да биде навремено - пациентот е хоспитализиран во болницата и веднаш започнува сеопфатна терапија, бидејќи секое одложување може да предизвика смрт кај пациентот.

Бидејќи причината за оваа патолошка состојба е блокада на крвните садови со згрутчување на крвта, примарна задача на лекарите е да им препише такви пациенти антикоагулантна терапија.

Ако некое лице е дијагностицирано со белодробен инфаркт, третманот исто така ќе се состои од администрирање на хепарин или други лекови под строг медицински надзор кој помага да се раствори емболичната маса и да се врати нормалниот проток на крв во зафатеното белодробно крило. Вообичаено, овие лекови се препишуваат во текот на неделата, со постепено намалување на дозата на лекови.

Покрај тоа, истовремено назначување на средства кои придонесуваат за ресорпција на згрутчување на крвта. За оваа цел се користи стрептокиназа или урокиназа - овие лекови треба да се администрираат под контрола на параметрите за згрутчување на крвта.

За да се спречи повторното формирање на згрутчување на крвта, користете докажана алатка - аспирин, и за ублажување на болката, која често ја придружува оваа патолошка состојба, на пациентите им се прикажани инјекции на ненаркотични аналгетици.

Во исто време потребно е да се спроведе и спречување на можни компликации. Како што споменавме погоре, патолошката состојба како што е пулмоналниот инфаркт има различни последици, од кои најчесто е бактериска пневмонија, која се развива како резултат на прицврстување на секундарна бактериска инфекција.

За да се спречи оваа компликација, потребна е антибактериска терапија - за оваа цел се индицира воведување на трета генерација цефалоспорини, како што е цефтриаксон.

Во некои случаи, лекарите прибегнуваат кон операција. Се врши тромбектомија, со инсталација на филтер за кафе во долната вена кава, што го спречува понатамошниот проток на крв.

Кава филтер во вена

Исто така, треба да кажете за други сериозни последици од пулмонален инфаркт:

 • развој на апсцеси по инфаркт;
 • појава на спонтан пневмоторакс;
 • акутна респираторна инсуфициенција.

Имајте на ум дека ефектите од болеста зависат од видот на засегнатите крвни садови - со поразот на мали садови, тие може да бидат целосно отсутни, и со поразот на медиумот - тие ќе бидат повеќекратни и изразени.

Прогнозата зависи од навременото назначување на соодветен третман, како и од сериозноста на состојбата на пациентот. Затоа, при првите знаци на пулмонален инфаркт, лицето треба веднаш да биде хоспитализирано.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате белодробен напад на белите дробови и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш хирургот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бронхопнеумонија (појавување симптоми: 6 од 13)

Бронхопнеумонија е вид на пневмонија. Оваа болест се разликува од конвенционалната пневмонија во која бактериите и вирусите кои влегуваат во телото, влијаат не само на белите дробови, туку и на гранките на бронхијалното дрво. Често, воспалението се развива како резултат на инфекција на горниот респираторен тракт. Во повеќето случаи, бронхијална пневмонија предизвикува стрептокок и пневмокок.

...
Бронхиектазии (појавување симптоми: 6 од 13)

Бронхиектазии - воспалителни процеси во респираторниот систем. Болеста се карактеризира со патолошки промени, експанзија или деформација на бронхиите, како резултат на која во нив се формира голема гној. Ова изобличување на внатрешните органи се нарекува бронхиектазија.

...
Фокална пневмонија (појавување симптоми: 6 од 13)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Хемосидероза (појавување симптоми: 6 од 13)

Хемосидерозата е болест што спаѓа во категоријата пигментални дистрофии, а исто така се карактеризира со акумулација во ткивата на голема количина на хемосидерин, што е пигмент кој содржи железо. Механизмот на развој на болеста и понатаму не е целосно познат, меѓутоа, експертите од областа на дерматологијата откриле дека причините за формирањето може да се разликуваат во зависност од формата на појавата на таквото нарушување.

...
Белодробна туберкулоза (појавување на симптоми: 5 од 13)

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .