Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пневмокониоза: Симптоми и третман

Пневмокониоза - главните симптоми:

Пневмокониозата е болест со хроничен тек кој се развива во ткивата на белите дробови поради редовните ефекти на човечкото тело на различни видови прашина. Нема ограничувања во однос на полот и возраста.

Влијанието на прашината врз човечкото тело било забележано во антиката. Оние луѓе чија работа била поврзана со екстракција на руди или разни видови индустрии, често страдале од силна кашлица со спутум и починале со текот на времето. Овој феномен беше опишан од страна на докторите на антиката - Хипократ, Парацелс и други, но терминот пневмокониоза беше употребен за назначување на болеста во 1866 година.

Денес во многу земји во светот бројот на луѓето кои се разболуваат од оваа патологија останува исклучително висок. Меѓутоа, во нашата земја, благодарение на вистинските заштитни мерки за работниците во производните и рударските компании, стапката на инциденца полека, но сигурно опаѓа.

Во текот на болеста структурите на сврзното ткиво растат во белите дробови, заменуваат здраво ткиво со нив, што доведува до воспаление, а подоцна и кон развој на едем.

Патогенеза

Со оглед на патогенезата на болеста, треба да се забележи дека пневмокониозата се развива како резултат на човечка инхалација на најмалите честички на прав кои не задржуваат во горниот респираторен тракт, но навлегуваат во алвеолите. Од таму, тие се апсорбираат од алвеоларни макрофаги или продираат во ткивата на органот. Во двата случаи, честичките со цитотоксичен ефект предизвикуваат пероксидација на масни клетки, што предизвикува пролиферација на фибробластите и формирање на колаген во ткивата на засегнатиот орган.

Се докажува дека имунопатолошките механизми се директно вклучени во развојот на оваа болест.

Патолошките промени во ткивата на органот можат да бидат од различна природа, што ги одредува видовите на пневмокониоза. Тоа може да биде нодуларна лезија, нодуларна или интерстицијална.

Во случај на нодуларна фиброза, во органот се формираат голем број мали фокуси, кои се состојат од макрофаги кои содржат честички од прав и честички на сврзното ткиво. Во интерстицијална форма, таквите нодули се отсутни или се наоѓаат многу малку, додека постои задебелување на алвеоларната септа.

Ако малите нодули се спојат во една единствена целина, се јавува формирање на големи јазли. Оваа форма е најтешка, бидејќи голем дел од органот е засегнат, дури и на целата лобуси.

Овој фиброзен процес често е проследен со развој на мали фокални или раширени емфизем во белите дробови. Покрај тоа, бронхите исто така страдаат од патологија - пациентите често развиваат бронхиолитис и ендобронхитис на позадината на пневмокониозата.

Болеста се развива во две фази. Во почетната фаза, воспалителни и дистрофични промени се забележани во органот, а склеротичните промени се откриваат во фазата на прогресија на болеста. Најчесто, во втората фаза на болеста, патологијата може да се дијагностицира рендгенско.

Причини

Како што споменавме погоре, причините за развој на болест, како што е пневмокониоза кај едно лице, е редовното вдишување на штетните честички на прашина. Овие честички можат да бидат од органско или неорганско потекло, и во зависност од типот на вдишената прашина, постојат неколку видови на пневмокониоза.

Класификацијата на болеста е како што следува:

 • силикозата е најчестата патологија поврзана со воведувањето на прав на база на силициум диоксид во алвеолите;
 • карбокониозата е болест предизвикана од вдишување на прашина што содржи јаглерод;
 • силикатоза - се развива со продолжено вдишување во големи дози на различни силикати;
 • металоиониоза - хит во белите дробови метална прашина.

Постојат и други видови прашина што ја предизвикуваат оваа патологија. Особено, пневмокониозата може да се развие кога мешаната прашина се вдишува - сечилата за гас и електричните заварувачи често страдаат од болеста. Органската прашина, на пример, од лен, памук, волна, исто така, предизвикува оваа патологија.

Стапката на развој на болеста кај луѓето зависи од интензитетот на пенетрацијата на честичките од прав во белите дробови - толку е помала големина на таквата честичка, толку побрзо и полесно продира во срцето на органот, а со тоа и порано лице развива симптоми на болеста. Во случај на големи честички, болеста се развива само по долг период на изложеност, бидејќи е потешко за пробивање на алвеолите, а најчесто се отстранети од мукоцилијарниот апарат на бронхиите.

Симптоматологија

Постојат неколку варијанти на оваа болест. Првиот тип е полека прогресивна пневмокониоза. Со овој тип на болест, симптомите растат бавно, и воспалителни и дистрофични промени во белите дробови се случуваат во текот на многу години (10-15).

Вториот тип е брзо прогресивен тип на патологија, кога неколку години по почетокот на изложеноста на несакан фактор во форма на прашина на телото, лицето почнува да страда од кашлање, а во неговите бели дробови се јавуваат сериозни дистрофични промени.

Третата форма е доцна пневмокониоза. Со овој тип на курсеви, симптомите на болеста се развиваат кај лице по завршувањето на ефектите од прашина на телото. Ова може да се случи неколку години откако лицето ги променило работните места или се пензионирало.

Постои уште еден вид на болест - регресивно. Ова е најповолна патологија, која се карактеризира со постепено отстранување на честички прашина кои влегле во белите дробови од телото по крајот на негативниот ефект. Во овој случај, телото се чисти како што беше и ги враќа изгубените функции на зафатеното белодробно крило.

Форми на пневмокониоза

Без оглед на видот на пневмокониозата, симптомите на оваа патологија се слични. Болен се жали на симптоми како што се:

 • недостаток на здив;
 • постојана кашлица за време на која се ослободува мала количина на спутум;
 • болка која се јавува прво за време на кашлањето, а потоа во мирување;
 • зголемено потење;
 • синеста на слузните усни;
 • деформација на ноктите и терминалните фаланги;
 • Чести симптоми вклучуваат треска, слабост, губење на апетитот и губење на тежината.

Ако некој не се обрне внимание на овие симптоми и не го спречува ефектот на негативен фактор врз лицето, тој развива патолошки состојби како: хипертензија , зголемување на големината на десната комора, респираторна инсуфициенција .

Компликациите во оваа патологија се поврзани со развојот на коморбидитети како што се бронхитис , бронхијална астма , туберкулоза , бронхиектаза, па дури и рак на белите дробови .

Дијагноза на патологија

Кога ја дијагностицира оваа болест, многу е важно да се земат предвид особеностите на професионалната активност на лицето и веројатноста за појава на негативни фактори кои влијаат врз неа.

Примарната дијагноза на оваа болест е поврзана со редовни медицински прегледи, при што промените во белодробното ткиво се можни за време на флуорографијата.

Подетална дијагноза се состои од радиографија на белите дробови, која ви овозможува да покажете лезии и дури да ја одредите формата на пневмокониоза.

Градна радиографија на пациент со пневмокониоза

Исто така, за дијагнозата на болеста е прикажано спроведување на процедури насочени кон проучување на респираторната функција. Особено, спирометријата е најчеста дијагностичка метода.

Макроскопското испитување на испуштањето при кашлање овозможува да се воспостави вид на пневмокониоза и да се одреди неговиот карактер (слузница, мукопурулентност).

Во тешки случаи, кога дијагнозата не може да се утврди, се индицираат бронхоскопија и пункција на лимфните јазли на коренот на белите дробови.

Карактеристики на третманот

Третманот на оваа патологија, како што е пневмокониозата, е насочен кон елиминирање на негативните ефекти на прашината врз телото. Целта на лекувањето на патологијата е да се забави прогресијата на болеста, да се спречи развојот на компликации и да се елиминираат постојните симптоми.

Важно место во лекувањето на болеста е диета - на пациентите се препорачува да консумираат повеќе храна богата со протеини, како и витамини. За да се подигне имунитетот е прикажана употребата на таков агенс како тинктура на Елеутерококус. Физиотерапевтските процедури се задолжителни, особено, физикална терапија и масажа. Покрај тоа, се прикажани и третирани третмани, ултравиолетово зрачење и електрофореза.

Физиотерапијата како третман за пневмокониоза дава добар ефект, но најдобро е да се комбинираат процедурите со земање лекови за лекови (expectorants, антиинфламаторни и други.).

Во тешки случаи, како и во случај на развој на компликации, пациентите се покажуваат да примаат глукокортикоиди и за абнормалности во работата на срцето - антикоагуланти, бронходилататори и срцеви гликозиди.

Превенција на болести

Превенција на болести е за подобрување на условите за работа на луѓето изложени на несакани ефекти од различни видови прашина. Употребата на средства за лична заштита помага да се спречи правот да влезе во телото, а периодичните лекарски прегледи даваат можност за откривање на патологијата во рана фаза и ефикасно лекување.

Ако зборуваме за прогноза на болест како пневмокониоза, тоа зависи од видот и фазата на болеста. По престанокот на ефектите врз телото, повеќето пневмокониози престануваат да напредуваат, па прогнозата е доста поволна. Само силикоза и асбестоза се болести кои напредуваат дури и по прекинот на изложеноста, па затоа нивната прогноза е најнеповолна.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пневмокониоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: пулмолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 8 од 14)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Билатерална пневмонија (појавување симптоми: 8 од 14)

Билатералната пневмонија кај возрасен или дете е прилично тешка пулмонална патологија, во која се засегнати двете бели дробови. Воспалителниот процес се развива поради ефектите на бактериите, најчесто кај пневмококите, и е многу тешко, а компликациите од оваа патологија може да предизвикаат смрт на лицето.

...
Алвеолитис (појавување симптоми: 8 од 14)

Алвеолитис на белите дробови е процес на болест во текот на кој се погодени алвеолите, проследено со формирање на фиброза. Во ова нарушување, ткивото на органот се губи, што не дозволува белите дробови целосно да функционираат и честопати доведуваат до недостаток на кислород. Другите органи во тоа време, исто така, не добиваат целосно кислород, што, пак, го нарушува метаболизмот.

...
Белодробна туберкулоза (појавување на симптоми: 7 од 14)

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

...
Бронхопнеумонија (појавување симптоми: 7 од 14)

Бронхопнеумонија е вид на пневмонија. Оваа болест се разликува од конвенционалната пневмонија во која бактериите и вирусите кои влегуваат во телото, влијаат не само на белите дробови, туку и на гранките на бронхијалното дрво. Често, воспалението се развива како резултат на инфекција на горниот респираторен тракт. Во повеќето случаи, бронхијална пневмонија предизвикува стрептокок и пневмокок.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .