Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хронична пневмонија: симптоми и третман

Хронична пневмонија - главните симптоми:

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

Оваа болест се јавува како резултат на доцниот или несоодветен третман на пневмонија , поради што болеста како хронична пневмонија најчесто се забележува кај возрасни, поради несоодветна терапија во детството. Но, неодамна, случаите на развој на хроничен тек на болеста кај децата се намалени, слично со случаи на фатален исход од таква патолошка состојба.

Главните причини кои можат да доведат до прогресија на оваа болест се сметаат за злоупотреба на никотин, повреди на градите и тежок тек на заразни или вирусни заболувања, чија компликација е болеста. За време на егзацербација, пациентите често страдаат од симптоми како силна кашлица, често со спутум, што може да има гној, општа слабост и треска. Но, комбинацијата на сите знаци и текот на болеста за секое лице ќе се одржи поединечно. Постои широка класификација на хронична пневмонија, но интерстицијалниот тип на болеста се смета за еден од најчестите.

Етиологија

Како што споменавме погоре, хроничната пневмонија е резултат на погрешен третман на акутната или долготрајна форма на болеста, што е дополнително придонесено со погрешни методи на терапија, рано празнење и некои поврзани фактори:

 • нездравиот животен стил, во кој едно лице е зависно од никотин и алкохол;
 • возраст на пациентот. Болеста која не е целосно излекувана, зафаќа хронична форма кај постариот организам, што се должи на намалениот имунитет;
 • недостаток на витамини и хранливи материи во телото.

Покрај тоа, за појава на хронична пневмонија кај деца и возрасни, плодната почва се состои од:

 • туберкулоза ;
 • претходно префрлени на акутна респираторна вирусна инфекција , инфлуенца , бронхитис на хронична природа;
 • крајот на екстракција на туѓи тела од бронхиите;
 • несоодветна грижа за децата;
 • хронични заболувања на респираторниот систем;
 • продолжен ефект на ниски температури на телото;
 • употребата на алкохолни пијалаци во големи количини (кај возрасни и адолесценти);
 • компликации по операцијата и, како последица на тоа, долг престој во лежечка положба;
 • злоупотребата на никотин е главната причина за интерстицијална пневмонија;
 • паразити или црви во телото може да доведат до хронична еозинофилна пневмонија;
 • нарушувања на нервниот систем;
 • пенетрација во телото на разни бактерии или вируси;
 • возрасна група на пациенти. Кај постарите лица, хроничната пневмонија може да стане стагнација.
Патогенеза на хронична пневмонија

Видови

Класификација на хронична пневмонија, во зависност од причините или патогените:

 • аспирација - се развива поради контакт со респираторниот тракт на надворешни содржини од устата, носот или стомакот;
 • интерстицијален - се јавува поради различни причини, вклучувајќи вирусни инфекции и пушење. За овој тип на болест се карактеризира со тежок и продолжен тек;
 • бактериски - оштетување на белите дробови од разни бактерии;
 • вирусот - главните вируси се предизвикувачи на грип, херпес . Овој тип на хронична пневмонија кај деца може да се појави поради мали сипаници или сипаници;
 • апсцес - комплицирана форма на болеста, која се карактеризира со формирање на гнојни шуплини;
 • еозинофилен - се карактеризира со голем број на еозинофили во крвта или во плунка што се излачува од луѓето;
 • габични - врз основа на името, се јавува поради инфекција на телото со габични инфекции;
 • хеморагичен - во плунка кога кашлањето има примеси на крв и слуз;
 • стафилококна;
 • пневмококна;
 • Кламидија - може да се појави не само кај возрасни, туку и кај доенчиња кои се под една година, или може да бидат вродени;
 • стрептококна;
 • атипични - комбинирање на неколку фактори на појава, на пример, хронична инфекција, бактерии и вируси. Овој тип, исто така, вклучува микоплазма пневмонија.

Со локализација и дистрибуција на хронична пневмонија во белите дробови:

 • Лобарно-инфективното воспаление опфаќа еден или повеќе лобуси на органот и се протега на плеврата;
 • сегментален - само одредена единица од функционалниот лобус на белите дробови станува воспалена. Овој тип најчесто се среќава кај деца;
 • фокално воспаление се наоѓа на мали структурни единици на белите дробови;
 • интерстицијално - ги допира ѕидовите на алвеолите и сврзното ткиво.

Во зависност од тежината на курсот, хронична пневмонија кај деца и возрасни може да биде:

 • акутен - придонесува за формирање на компликации;
 • долготрајни - периоди на егзацербација се прилично долги и траат повеќе од четири недели;
 • конгестивен - причината за прогресија е стагнација во пулмоналната циркулација. Постои такво нарушување поради нарушено функционирање на бронхиите и белите дробови.

Покрај горенаведената поделба на болеста, постои класификација на хронична пневмонија според местото каде што се случило воспаление:

 • дома или заедница - се случила инфекција надвор од клиничка институција. За возврат, тој е поделен на типичен - пациентот не се соочува со оштетен имунитет, а атипичниот е кога имунитетот на лицето е оштетен поради влијанието на СИДА или други нарушувања на имунодефициенцијата. Како и за аспирација - влегување во респираторниот тракт на туѓите тела, честички на храната или повраќање;
 • нозокомијално - воспаление се случи неколку дена откако едно лице влезе во болница (како последица на хируршки операции или трансплантација на внатрешни органи, или со вештачка вентилација на белите дробови).

Покрај тоа, постојат неколку форми во кои болеста може да се појави - почетна, умерена и тешка, но овие степени се одредуваат од страна на лекар за секој пациент поединечно, врз основа на сериозноста на симптомите и општата состојба на пациентот.

Симптоми

Во зависност од видот на болеста, знаците на нејзината манифестација ќе се разликуваат. Така, аспирационата пневмонија е придружена со следниве симптоми:

 • респираторна инсуфициенција - станува почеста и длабока;
 • замор;
 • тешка сува кашлица, што предизвикува лице да страда од тешки болки во градите;
 • треска;
 • промена на срцевите удари;
 • кашлање до спутум.

Лобарната пневмонија се јавува неочекувано и со акутна манифестација на следниве симптоми:

 • тешки треска;
 • треска;
 • тешко потење;
 • недостаток на здив;
 • чувство на болка при дишење;
 • кашлица со спутум.

За микоплазма (што често се јавува кај деца) пневмонијата се карактеризира со:

 • сува нос;
 • кашлица, најчесто сува, претходи на воспалено грло;
 • главоболки;
 • дијареа;
 • болест

Симптомите на сегменталниот тип на болест може да бидат:

 • остриот пораст на температурата;
 • срцеви палпитации;
 • чувство на болки во телото;
 • главоболки;
 • прекумерно потење;
 • остар пад на силата;
 • мускулна слабост;
 • напади може да се појават кај деца.

Интерстицијална пневмонија е придружена со:

 • треска;
 • стекнување на синкаста нијанса на кожата;
 • тешка треска;
 • кашлица со спутум;
 • намален апетит;
 • главоболки;
 • нередовно отчукување на срцето.

Бактериската пневмонија има такви знаци како што се:

 • тешка кашлица со спутум, често со мешавина на пурулентна течност и мирис на фетус;
 • сериозна слабост и слабост;
 • недостаток на здив;
 • целосно одбивање да јаде;
 • главоболки;
 • зголемување на телесната температура до четириесет степени;
 • нарушување на отчукувањата на срцето.
Симптоми на микоплазма пневмонија

Симптоми на фокална пневмонија се:

 • мало зголемување на телесната температура;
 • треска до пет дена;
 • срцеви палпитации;
 • тешко и рапав здив.

Вирусна пневмонија се карактеризира со:

 • повраќање;
 • кашлица кратка, но честа, со искашлување;
 • висока температура;
 • конјуктивитис ;
 • фарингитис ;
 • недостаток на здив;
 • отежнато дишење при вдишување.

Со апсцесната пневмонија кај луѓето ќе бидат присутни:

 • анорексија ;
 • летаргија;
 • конфузија;
 • промена на бојата на кожата до бледа сива боја;
 • кашлица со спутум, која се карактеризира со нечистотии во крвта и непријатен мирис.

Хроничната еозинофилна пневмонија ги комбинира симптомите:

 • мала сува кашлица;
 • мало зголемување на температурата;
 • болки во градите;
 • осип на кожата;
 • чешање и горење на погодената кожа;
 • прекумерно потење;
 • губење на тежината.

Карактеристичните знаци на хеморагична пневмонија се:

 • крварење од носот;
 • кашлање крв;
 • намалување на крвниот притисок;
 • интоксикација на телото;
 • висока телесна температура.

Во речиси сите случаи, манифестацијата на еден од типовите на таква хронична болест, поради наглото појавување на симптомите, состојбата на пациентот драматично се влошува и во некои случаи може да биде фатална. Особено често децата се предмет на таков тажен крај, поради несоодветен, нецелосен или ненавремен третман.

Компликации

Компликации на хронична пневмонија

Ако водиме правилно и навремено лекување на хронична пневмонија, можно е да се постигне прилично долг период на повлекување на симптомите и знаците, што во овој курс е еквивалентно на опоравување. Меѓутоа, често може да се појават следните последици:

 • формирање на апсцес на белите дробови ;
 • умирање надвор од белите дробови;
 • прекршување на протокот на воздух преку бронхиите;
 • респираторна или срцева слабост ;
 • ингестија на вируси, токсини, бактерии во крвта, што често доведува до смрт;
 • нарушување на срцето, воспаление на некои од неговите делови;
 • воспаление на мозочното ткиво;
 • онколошки неоплазми.

Во некои случаи, особено со интерстицијална хронична пневмонија, последиците од болеста, односно неправилна терапија или целосно отсуство при егзацербација, доведуваат до смрт на пациентот. Особено често тоа се случува кај децата.

Дијагностика

Бидејќи постојат многу видови на хронична пневмонија, дијагностичките методи се насочени кон откривање на факторите кои станаа предизвикувачки агенси на оваа болест. За да го направите ова, пациентот ќе треба:

 • помине испит од страна на лекар, при што специјалист ќе ја испита кожата, ќе ги слуша белите дробови;
 • да обезбедат целосни информации за нивните претходни болести, да дадат можни сугестии за тоа што е почеток на болеста, да ги кажат сите симптоми кои ја придружуваат оваа болест. Таквите информации ќе му помогнат на лекарот да разбере каков тип на хронична пневмонија се занимава;
 • донира крв за биохемиска анализа која го потврдува или го оспорува присуството на бактерии, вируси, габи и други микроорганизми поврзани со воспаление;
 • да обезбеди примероци на спутум за лабораториски испитувања;

Покрај тоа, на пациентот ќе треба да помине хардверски преглед, кој вклучува:

 • х-зраци на белите дробови и бронхиите;
 • проучување на овие органи со бронхоскоп, кој директно дава слика на состојбата на респираторниот тракт;
 • КТ на белите дробови ;
 • биопсија на белите дробови, во која се зема мал дел од органот, со цел да се потврди или побие присуството на канцерогени израстоци, како и други ефекти врз белите дробови. Многу често се спроведува биопсија за интерстицијална пневмонија.
Радиограф за хронична пневмонија

Третман

Третманот на хроничната пневмонија треба да се спроведува сеопфатно, постојано, како и во комбинација со други методи на лекување на секундарни болести. Често, за време на егзацербација, пациентот мора да го следи неговиот лекар, кој, доколку е потребно, може да одлучи за хоспитализација.

За време на егзацербацијата на болеста, пациентот мора да се придржува до строгите правила:

 • задржи смирен и одмор во кревет;
 • храната во таков период треба да се збогати со витамини, протеини и хранливи материи;
 • земајте лекови насочени кон проширување на бронхиите, за подобар проток на воздух;
 • користете инхалација, но само со дозвола на лекарот;
 • присуствуваат на масажа на гради и процедури за физиотерапија препишани од лекарот кој го посетува, како што е електрофореза или кислородна терапија;
 • земаат антимикробни лекови во случаи кога микроорганизмот стана предизвикувачки агенс на болеста;
 • користат антибиотици и експекторентни супстанции;
 • Изведување на вежби за физичка терапија и вежби за дишење.

Најдобро од сè, ако горенаведените процеси ќе се одржат во услови на одморалиште-одморалиште. Во некои случаи, хирургија може да биде неопходна - со онкологија или формирање на компликации, или вештачка вентилација на белите дробови. Благодарение на таквите методи на терапија, ќе биде можно да се постигне прилично долго отстапување од болеста.

Превенција

Кај хроничната пневмонија, превенцијата се смета за одржување на силен имунитет, така што тоа не е засегнато со ниту еден од факторите и не започнува со болеста. Кај децата, превенцијата се изведува со цел да се избегне појава на оваа болест на постара возраст.

Правилата за превенција вклучуваат:

 • зајакнување на имунитет физички напор и калење;
 • здраво живеење без зависност;
 • побарајте помош на време за првите симптоми на секаков вид хронична пневмонија;
 • минимизира или целосно ја ограничува иритацијата на респираторниот тракт;
 • се подложени на профилактички тестови за испитување и лекување во клинички услови;
 • постојано под надзор на квалификувани професионалци.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хронична пневмонија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Алвеолитис (појавување симптоми: 11 од 21)

Алвеолитис на белите дробови е процес на болест во текот на кој се погодени алвеолите, проследено со формирање на фиброза. Во ова нарушување, ткивото на органот се губи, што не дозволува белите дробови целосно да функционираат и честопати доведуваат до недостаток на кислород. Другите органи во тоа време, исто така, не добиваат целосно кислород, што, пак, го нарушува метаболизмот.

...
Фокална пневмонија (појавување симптоми: 11 од 21)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Воспаление на белите дробови (појавување на симптоми: 10 од 21)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Атипична пневмонија (појавување симптоми: 10 од 21)

Атипична пневмонија е воспалителен процес во белите дробови, чија етиологија не е типична. Тоа е, болеста не е предизвикана од бактерии, главно коки, како што е случајот со типична пневмонија, туку со микроорганизми и вируси.

...
Десна страна пневмонија (појавување симптоми: 10 од 21)

Право еднострана пневмонија - се јавува неколку пати почесто од воспалителна лезија на левото белодробно крило. Ова се должи на специфичната структура на десниот бронх - таа е помала и поширока, што придонесува за пенетрација на агенси кои предизвикуваат болести. Инфекцијата се јавува преку капки во воздухот, но има многу други предиспонирачки фактори, меѓу кои одредено место е окупирано од текот на други хронични заболувања. Многу често, десната еднострана пневмонија делува како компликација.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .