Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Саркоидоза: Симптоми и третман

Саркоидоза - главните симптоми се:

Саркоидозата е болест кај која се зафатени одредени внатрешни органи на личноста, како и лимфните јазли, но најчесто на белите дробови се зафатени оваа болест. Оваа болест се карактеризира со појава на специфични грануломи на органите, кои содржат здрави и модифицирани клетки. Пациентите со оваа болест се карактеризираат со сериозен замор, треска и болка во градите.

Болестите се подеднакво подложни на луѓето од двата пола, на возраст меѓу дваесет и триесет и пет години. Главните причини се генетската предиспозиција и вирусни инфекции. Најчестите, кои се јавуваат во речиси 90% од случаите на вкупната инциденца, е саркоидозата на белите дробови , во која се појавуваат неоплазми на лимфните јазли. Второ место во однос на преваленцата е саркоидоза на кожата и очите. Болеста е неинфективна, поради што не се пренесува од заразено лице на здрава, иако ова не е целосно докажано во медицината.

Грануломите кои се појавуваат во саркоидозата се спојуваат и формираат многу фокуси на различни големини. Ако не почнеме да ги третираме во време, постојат само два можни исходи - или неоплазмите ќе се решат, или ќе има промена во структурата на органот на кој е изложен, што може да доведе до неповратни здравствени последици. Третманот на саркоидозата се јавува само на сеопфатен начин и со различни средства, од фармацевтски препарати од различни групи до традиционални методи и диети.

Етиологија

Вистинските причини за појава на таква болест кај луѓето се непознати за лекарите, постои само теорија за предиспонирачки фактори кои придонесуваат за манифестација на саркоидоза:

 • предиспозиција поради генетиката;
 • оштетен имунитет поради изложеност на разни микроорганизми, бактерии, вируси;
 • загадување на воздухот;
 • Пушењето може да биде поттик за појава на болеста кај луѓето од адолесценција. Таквиот фактор го отежнува лекувањето на саркоидозата;
 • туберкулоза . Луѓето кои имале инфекција имаат подобри шанси да ја најдат оваа болест;
 • работните услови под кои лицето е во контакт со токсични супстанции;
 • несакани ефекти на одредени лекови кои едно лице ги зема подолго време;
 • ХИВ инфекција .

Причините за појава на саркоидоза во човечкото тело не се целосно разјаснети, но се покажа дека еден или неколку од горенаведените фактори може да доведат до формирање на болеста.

Видови

На местото на потеклото се разликуваат:

 • саркоидоза на белите дробови;
 • саркоидоза на кожата и очите;
 • срцева саркоидоза;
 • лимфни јазли;
 • мешана саркоидоза на белите дробови и лимфните јазли;
 • саркоидоза на црниот дроб;
 • други можни комбинации на оштетување на внатрешните органи.
Саркоидоза на белите дробови

Саркоидозата на белите дробови може да се појави во различни фази:

 • непроменети органи на рентген;
 • растот на лимфните јазли во градите, но не постојат патологии во ткивата на белите дробови;
 • зголемување на обемот на лимфните јазли со промена на структурата на белодробното ткиво;
 • абнормалности во структурата на ткивото на белите дробови без оштетување на лимфните јазли;
 • неповратно оштетување на ткивата и откажување на органите.

Како што напредува болеста, саркоидозата е поделена на неколку степени:

 • првата е интензивната појава и раст на грануломите. Првите знаци на болеста се појавуваат;
 • втората - неоплазми за некое време не се зголемува во квантитет, а нивниот раст забавува, грануломите се целосно формирани, симптомите се изразени, но пациентот не се влошува;
 • третиот степен се карактеризира со мало зголемување на грануломите. Се појавуваат првите знаци на дисфункција на засегнатиот орган.

Стапката на ширење на болеста може да биде:

 • хронична форма - бавно и долго;
 • бавно - може да се третира;
 • прогресивна - превенција се врши со народни лекови;
 • огноотпорни - не може да биде ниту еден третман методи.

Во однос на болеста, пациентите се поделени во неколку групи:

 • луѓе кои имаат саркоидоза во активна форма;
 • пациенти за кои првпат се дијагностицира;
 • пациенти со егзацербации и знаци на повлекување;
 • оние со неактивна форма.

Симптоми

Бидејќи постои широк спектар на разновидност на видовите и манифестации на саркоидоза, нејзините симптоми ќе зависат од кој орган е подложен на болеста.

Знаци на саркоидоза на белите дробови:

 • непријатност и болка во градите, кои се влошуваат со вдишување и издишување;
 • недостаток на здив;
 • треска
 • постојан недостаток на воздух, предизвикувајќи скратен здив;
 • силна сува кашлица.

Симптоми на саркоидоза на кожата:

 • појавата на мали густи јазли на кожата првично е црвена. По неколку дена тие добиваат жолтеникаво-зелена нијанса, малку издигнувајќи над здравата кожа. Тие можат да одат сами, дури и без лекување;
 • ненадејна црвенило и интензивна болка на застарени лузни или лузни;
 • појавата на телото, екстремитетите и лицето на специфични плаки со виолетова боја со бел центар. Без соодветен третман не поминува;
 • промена на бојата на кожата на лицето, ушите и прстите во виолетова или црвена боја. Практично се спротивставува на третманот;
 • нарушување на структурата на кожата - се појавуваат чирови и грубост.

Манифестација на саркоидоза на очите:

 • намалена острина на гледање. Ако времето не започне со третманот, пациентот може целосно да ја изгуби способноста за гледање;
 • заматен и заматен слика пред моите очи.

Знаци на срцева саркоидоза:

 • ритамот на срцевиот ритам често се менува;
 • болка и непријатност во срцето;
 • изгледот на недостаток на здив не само при изведување на физички активности, туку и во состојба на одмор;
 • треска;
 • сериозна слабост на телото;
 • оток на долните екстремитети;
 • губење на свеста

Оштетување на ларинксот и слушните органи:

 • промена на гласовниот тембр;
 • периодичен недостаток на глас;
 • недостаток на здив;
 • губење на слухот;
 • постојано ѕвонење во ушите со различен интензитет.

Нарушување на нервниот систем:

 • нарушена перцепција на околниот свет од страна на сите сетила, чувство на вкус, мириси, итн;
 • парализа на одредени нерви или целосна имобилизација на една половина од лицето;
 • почетокот на нападите;
 • губење на чувствителноста на прстите, постојани губитни испакнатини или пецкање;
 • мускулна слабост и болка;
 • постојана поспаност;
 • сериозна вртоглавица;
 • мигрена;
 • треска (ретко се јавува).
Саркоидоза на кожата

Со поразот на другите внатрешни органи, постои повреда на нивното функционирање. За време на патолошкиот ефект врз лимфните јазли, се јавува консолидација. Често влијае на јазлите на вратот, лактот, клучната коска, препоните и подлогата. Оштетувањето на коските е полн со чести фрактури.

Компликации

Саркоидозата, како самостојна болест, во многу ретки случаи станува изговор за смрт на лице или сериозни здравствени проблеми. Опасноста лежи во можниот развој на последиците од болеста, најчести меѓу кои се:

 • ментални проблеми;
 • белодробна фиброза ;
 • целосна загуба на видот или критичко намалување;
 • нарушување на ритамот на отчукување на срцето;
 • формирање на бубрежни камења ;
 • хронична пневмонија;
 • хеморагија;
 • колапс на белите дробови.

Дијагностика

За изјавата за точната дијагноза, пулмонологот мора да има доволно информации за болеста, која ја добива од:

 • пациентот, врз основа на поплаки, времето на појава на интензитет на изразување на симптоми;
 • палпација на лимфните јазли;
 • испитување на пациентот, за откривање на карактеристичниот осип;
 • крвен тест, општ и биохемиски ;
 • Mantoux тест - извршена за да се утврди подложноста на организмот за инфекција со туберкулоза;
 • Х-зраци на засегнатиот орган, лимфни јазли или очите (во зависност од тоа што му пречи на пациентот);
 • КТ на внатрешните органи;
 • проучување на премин на воздухот низ белите дробови;
 • биопсија;
 • ЕКГ;
 • МНР;
 • Ултразвук на органи вклучени во патолошкиот процес;
 • консултација со офталмолог (по испитување на очите);
 • ендоскопија.

Третман

Третманот на саркоидозата се одвива на неколку начини:

 • дрога - не се користи за луѓе кои претходно не страдале од таква болест, и не доживеале симптоми. Основата е глукокортикостероиди, кои можат да се администрираат во форма на таблети или интравенски инјекции. Препишување на стероиди, антиинфламаторни лекови и лекови кои го зајакнуваат имунолошкиот систем е прикажано. Покрај тоа, користете специјална маст за елиминација на лезиите и употреба на терапевтски капки за очи;
 • хируршка интервенција - овој метод на третман се нарекува саркоидоза на белите дробови или други внатрешни органи. Врз основа на отстранување на инфицираниот дел од телото, комплетна трансплантација, запирање на крварење во гастроинтестиналниот тракт или отстранување на телото. Не се користи кај саркоидоза на очите и лимфните јазли;
 • зрачење - експериментален метод, кој се користи само ако други методи на терапија не му помогнат на пациентот. Само проблемот орган е озрачена;
 • народни лекови;
 • почитување на специјална диета.
Лекови за третман на саркоидоза

Третман на саркоидоза со народни лекови вклучува подготовка на тинктури од:

 • Билна колекција - мудрец, корен Althea, цвеќиња на calendula, лисја од лисја;
 • коприва, нане, камилица, кантарион, календула, celandine, дланка и сукцесија;
 • женшен и розова родиола;
 • прополис;
 • јоргова;
 • ѓумбир

Важно е да се запамети дека на народните лекови им е забрането да се користат како единствен начин за лекување на саркоидоза и да ги применуваат без да се консултира лекар.

Важна компонента на третманот на саркоидозата е резервирана за специјална диета, која обезбедува минимална употреба, а во некои случаи и комплетен исклучок:

 • производи од брашно;
 • шеќер;
 • слатки газирани пијалоци;
 • солена и пржена храна;
 • зачинети зачини и сосови;
 • млечни и ферментирани млечни производи;
 • сите јадења со јаглени хидрати и калциум.

Диетата за саркоидоза вклучува ингестија во која било количина:

 • посно месо и риба, парен;
 • каша со путер;
 • мешунки;
 • овошје и зеленчук;
 • свежи сокови, компоти и овошни пијалаци.

Превенција

Главните превентивни мерки за саркоидоза вклучуваат:

 • ограничи контакт со носители на заразни болести;
 • здрав начин на живот - целосно да се откаже од никотин;
 • навремено лекување на болести кои предизвикуваат слабеење на имунолошкиот систем;
 • рационална исхрана и почитување на лабава исхрана. Јадете мали оброци пет или шест пати на ден;
 • ако е можно, промена на животната средина, се пресели во област со почист и незагаден воздух;
 • неколку пати годишно да се подложи на целосен медицински преглед на клиниката.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате саркоидоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , пулмолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Перикардитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Перикардитисот е кардиоваскуларна болест, која се карактеризира со присуство на воспалителни процеси во надворешната мембрана на срцето - перикардот. Перикардот целосно го обвива срцето и е прикачен на градите, со садови и дијафрагма што се протега од срцето. Оваа школка е дизајнирана да го спречи срцето да се протега при тешки товари, како и да се избегне поместување на срцето од неговата нормална положба во градите. Перикардот се состои од два слоја: еден е цврсто прикачен на срцевиот мускул, а вториот го опкружува срцето прилично слободно. Меѓу нив има течност која го намалува триењето помеѓу слоевите за време на движењата на срцето.

...
Еквидативен плеврит (хидроторакс) (појавување симптоми: 5 од 20)

Еквидативниот плеврит (хидроторакс) е опасна болест на респираторниот систем, која се карактеризира со развој на воспалителен процес во плеврата, со последователна акумулација на екссудатот (излив) во него. Недостатокот е лукав бидејќи влијае на луѓе од различни возрасни групи, но најчесто неговите цели се луѓе на работоспособна возраст. Хидротораксот може да се развие како болест самостојно, но во повеќето клинички случаи воспалителни или заразни болести на белите дробови и други органи придонеле за неговото формирање.

...
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување на симптоми: 5 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Хемоторакс (појавување симптоми: 5 од 20)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Парагонимијаза (појавување на симптоми: 5 од 20)

Парагонимијаза - болест која се манифестира како лезија на респираторниот систем. Причинителот на патолошкиот процес е паразитски организам - белодробни флукови Paragonimus westermani. Обично е локализиран во областа на белите дробови. Ретко, но сепак, може да се пресели во мозокот и другите внатрешни органи. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .