Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Устата на Волкот: симптоми и третман

Волкот е - главните симптоми:

Устата на Волкот - аномална структура на небото, во средината на која јазот е јасно видлив. Оваа патологија е конгенитална, во присуство на која новороденчиња не можат целосно да се хранат и нивната респираторна функција е до одреден степен оштетена. Ова се должи на фактот што помеѓу шуплините на устата и носот нема септум, од кој конзумираната храна и течност влегуваат во носот. Со таква болест се раѓаат многу малку деца, за илјада бебиња, има само еден кој има таков синдром.

Причините за устата на волкот се почесто - нездравиот животен стил на бремената мајка за време на бременоста, како и голем број на одредени фактори кои влијаат на животот на жената во овој период. Во првите неколку месеци, фетусот е најмногу подложен на влијанието на разните патолошки процеси, а во тој период започнува овој тип на деформација. За прв пат да се открие таква болест може да биде за време на преминувањето на ултразвук кај жена во доцна бременост, но, за жал, невозможно е да се влијае на прогресијата на устата на волкот.

Со оваа болест, јазот во тврдото и мекото непце варира во големина. Но, и покрај ова, постојат модерни и ефикасни методи за отстранување на таквата маана.

Етиологија

Причините за оваа болест се директно поврзани со начинот на живот и околината во која живее бремена жена. Устата на волкот е формирана од следните етиолошки фактори:

 • злоупотреба на алкохол, никотин или наркотични супстанции;
 • пасивното пушење (се разликува во уште пострашно влијание од вообичаено);
 • критично зголемување на телесната тежина на жените за време на бременоста;
 • одредени еколошки услови за живеење со високо загадување на воздухот;
 • ефектите од изложеноста на радијација;
 • генетска предиспозиција. Ако во семејството еден од родителите веќе имал случаи на појава на устата на волкот, тогаш веројатноста за повторување на изразувањето на болеста е одлична.

Лекарите покажаа дека голема разлика во возраста помеѓу родителите на бебето е причина за изразување на овој синдром. Но, само под услов дека еден човек е многу постар од девојка која самата не стасала на возраст од дваесет и пет или, обратно, кога една жена постара од четириесет години забременила од еден млад човек.

Покрај тоа, причините за болеста можат да бидат од поинаква природа:

 • физички. Тие вклучуваат рани абортуси, тумори на матката, абдоминални повреди во почетните фази на бременоста, неуспешен обид да се ослободат од детето, долго време поминато под директно влијание на сонцето, жена која посетува сауни, бањи или сончање поради што фетусот може да се прегрее;
 • хемиско - недоволно снабдување на фетусот со воздух, многу силна токсикоза, инфективни воспалителни заболувања, нездрава исхрана, која содржи мала количина на витамини, калциум и железо, неконтролиран внес на лекови;
 • ментален константен стрес, за кој е изложена жена во текот на еден ваков период на живот, недоволно време за одмор, силен физички напор, неуспешно искуство од претходната бременост.

Видови

Според големината на јазот формирана, устата на волкот кај децата е:

 • скриена - инфериорност во структурата е забележана само во мекото непце, но мукозната мембрана е непроменета;
 • нецелосни - јазот влијае на мекото непце и дел од тврдиот;
 • полн - дупка во двете меки и тешко небо;
 • преку - придружени со формирање на расцеп за усни , допира двата небо. Овој тип на патологија може да биде унилатерален и билатерален.

Симптоми

Симптоми на расцеп на непцето

Во прилог на видливото нарушување на интегритетот на небото и усните, устата на волкот е придружена со следниве симптоми:

 • респираторна инсуфициенција;
 • тешкотии во доењето, бидејќи новороденото дете не може целосно да си го цица и да проголта;
 • намалување на слухот, кој со возраста само се зголемува;
 • нарушување на говорот - детето зборува нејасно и тивко;
 • раст и развој задоцнување. Тоа е предизвикано од фактот дека недоволно се снабдува кислород со телото, а тоа го одложува развојот на многу структури на телото;
 • постојани депресии и недостаток на расположение, бидејќи детето ја забележува неговата разлика од другите деца кои можат да се потсмеваат на него. Но, многу е полошо кога возрасното му обрнува внимание на таква особина и почнува да го потсмева. Затоа вреди да се започне што е можно порано во третманот на синдром на устата волк.

Повеќето од горенаведените симптоми се забележани кај дете од првиот ден од раѓањето.

Компликации

Компликациите од оваа болест се појавуваат само во случај на долготраен тек на симптоми и доцна лекување. Можните компликации на расцеп на непцето може да бидат:

 • сериозно оштетување или целосно губење на слухот;
 • погрешен залак;
 • заоблување на забите;
 • инфериорноста на говорот;
 • ниска самодоверба;
 • неможност да се прилагодат на општествениот живот;
 • тешкотијата за избор на идна професија.

Дијагностика

Првите знаци на појава на устата на волкот кај фетусот може да се утврдат за време на ултразвучно скенирање околу петнаесеттата недела од бременоста, но невозможно е да се направи дијагноза и да се утврди степенот на нарушување на интегритетот на небото пред да се роди бебето.

Во нашево време, односот кон оваа болест значително се промени. Пред неколку децении, лекарите инсистираа да прекинат бременоста, но сега, напротив, им кажуваат на родителите како да се ослободат од таквата болест.

Третман

Третманот на устата на волкот го вршат само оние експерти кои го следеле детето од раѓањето. Возраста препорачана за корективни мерки не треба да биде помала од шест месеци, но честопати изнесува многу повеќе. Во секој случај, подготовката на план за лекување се врши за секое дете поединечно. Завршувањето на периодот на третман, кој вклучува целосна реставрација на небото, достигнува шест или седум години.

Главната задача на операциите е насочена кон враќање на интегритетот на мекото и тврдото непце - сето ова е изводливо со помош на уранопластиката. Пред да започне овој метод на лекување, потребно е да се изработи детален план за хируршка интервенција, која ќе биде строго индивидуална за секој мал пациент. Најновата технологија на операции и високото ниво на квалификација на лекарите овозможуваат целосно враќање на интегритетот на небото во 95% од случаите.

Почнувајќи од три години, детето може да биде подложено на пластична хирургија со цел да ги отстрани дефектите, како и да преземе дополнителни козметички операции. Последователните хируршки интервенции треба да се вршат не порано од една година по претходното.

По оперативната рехабилитација е важна компонента во третманот на устата на волкот. Во првите неколку дена по медицинска интервенција, пациентот треба да го почитува одмор во кревет, дозволено е да го нахрани само со течна или пирено храна. Важно е да се изврши соодветна орална нега, за да се избегнат инфекциите и да се дезинфицира. По двонеделен период по операцијата, пациентот мора да почне да го развива оперираниот непце со помош на специјални вежби пропишани од логопед. Покрај тоа, детето ќе треба да подлежи на редовен преглед кај педијатрискиот стоматолог и отоларинголог.

Со право, а што е најважно, навремено лекување и последователна рехабилитација, се гарантира целосна наплата на детето, кое нема да се разликува од нивните врсници и ќе може да стане успешна личност во иднина.

Превенција

Превентивните средства за спречување на оваа болест треба да ги изврши бремена мајка:

 • целосно да престане да пие алкохол, никотин и дрога;
 • јаде урамнотежена исхрана, консумираат големи количества витамини, минерали, калциум и железо;
 • се откаже од силен физички напор;
 • ограничување на ефектите од стресни ситуации, непријатна комуникација, штетни работни услови;
 • остатокот многу и трошат време на свеж воздух, по можност во санаториуми или во одморалиште;
 • избегнувајте секакви повреди не само на абдоменот, туку и на други внатрешни органи.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате устата на Волкот и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , хирург , оториноларинголог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Церебрална парализа (појавување на симптоми: 4 од 9)

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...
Астроцитом (појавување симптоми: 3 од 9)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Цитомегаловирус (појавување симптоми: 2 од 9)

Цитомегаловирусот е прилично честа вирусна болест, која во меѓувреме не е позната на сите. Цитомегаловирусот, чии симптоми и карактеристики се првенствено определени од состојбата на имунолошкиот систем, во нормална состојба не може да се манифестира воопшто, без да предизвика штетни ефекти врз телото на вирусниот носач. Вреди да се спомене дека во овој случај единствената карактеристика на вирусот носител е можноста за пренесување на цитомегаловирусната инфекција на друго лице.

...
Хидроцефалус (појавување симптоми: 2 од 9)

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...
Аутизам (појавување симптоми: 2 од 9)

Аутизмот е конгенитална болест од овој тип, чии главни манифестации се сведуваат на тешкотиите на детето во обидот да комуницираат со луѓето околу него. Аутизмот, чиишто симптоми лежат и во неможноста да се изразат сопствените емоции и неспособноста да се разберат во однос на другите луѓе, е придружено со тешкотии во зборувањето, а во некои случаи и со намалување на интелектуалните способности.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .