Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробна инсуфициенција: симптоми и третман

Белодробна инсуфициенција - главните симптоми:

Белодробна инсуфициенција е состојба која се карактеризира со неможноста на пулмоналниот систем да го одржува нормалниот гасен состав на крвта или се стабилизира поради силниот пренапон на компензаторните механизми на респираторниот апарат. Основата на овој патолошки процес е нарушување на размената на гасови во белодробниот систем. Поради тоа, потребното количество кислород не се доставува до човечкото тело, а нивото на јаглерод диоксид постојано се зголемува. Сето ова предизвикува кислород гладување на органи.

При белодробна инсуфициенција, делумната тензија на кислород во крвта се намалува под 60 mm Hg. ул. Во исто време, се забележува зголемување на парцијалниот стрес на јаглерод диоксид. Неговите стапки надминуваат 45 mm Hg. ул. Овој патолошки синдром може да почне да напредува кај луѓе од различни возрасни групи. Пол не му е чуден.

Етиологија

Главната причина за прогресија на пулмоналната инсуфициенција кај луѓето е оштетување на надворешниот апарат за дишење на различни нивоа:

 • невромускулен систем. Различни инфективни или невролошки болести кои имаат штетен ефект врз централниот нервен систем и ги нарушуваат физиолошките механизми на пренесување на импулси од мозокот на мускулите на респираторниот апарат, може да бидат причините за прогресијата на пулмоналната инсуфициенција. Овие патологии вклучуваат ботулизам , миастенија и други;
 • респираторен центар и централен нервен систем. Во овој случај, причините за прогресијата на пулмоналната инсуфициенција може да биде оштетување на мозокот со различна тежина, употреба на потентни лекови, оштетена циркулација на крвта во мозокот и така натаму;
 • градниот кош. Сколиозата , пневмотораксот и акумулацијата на прекумерниот ексудат во плевралната празнина може да доведат до пулмонална инсуфициенција;
 • оштетување на дишните патишта: ларингеален едем, емболија на бронхија, астма , ХОББ ;
 • алвеоли. Белодробната инсуфициенција често се манифестира како главен симптом на пулмонален едем , пневмонија , како и заболувања кои се карактеризираат со пролиферација на сврзното ткиво во белите дробови.

Видови

Со механизмот на прогресија:

 • хипоксемичен. Во овој случај, постои опаѓање на концентрацијата на кислород во крвта (хипоксемија). Нормализацијата на парцијалниот притисок е тешка дури и при терапија со кислород. Оваа форма на патологија е повеќе карактеристична за болести кои директно влијаат на респираторниот систем, како и за оние болести, чија основа е брзата замена на белодробното ткиво со сврзно ткиво;
 • хиперкапничен. Премногу јаглерод диоксид се акумулира во крвта. Треба да се напомене дека во оваа форма има недостаток на кислород, но може да се коригира со помош на кислородна терапија. Хиперкапничната пулмонална болест напредува поради слабоста на мускулните структури на респираторниот систем, хроничната опструктивна пулмонална болест, дебелината и така натаму.

Со брзина на развој:

 • акутна пулмонална инсуфициенција. Оваа форма на патологија напредува многу брзо. Симптомите на акутната форма можат да се појават во рок од неколку минути, неколку часа или денови. Бидејќи овој период е многу краток, телото нема време да ги вклучи своите компензирачки способности. Затоа акутната инсуфициенција е многу опасна состојба која не само што го загрозува здравјето, туку и животот на пациентот. За да го спречи тоа, неопходно е да се прибегне кон интензивна терапија. Третманот на акутната форма на патологијата обично се изведува во услови на реанимација;
 • хронична пулмонална инсуфициенција. Карактеристична особина на хроничната форма е бавниот развој. Патолошката состојба напредува во текот на неколку месеци или дури години. Ова му овозможува на човечкото тело да ги максимизира своите компензирачки способности, со што се одржува комплетен гасен состав на крвта. Хроничната форма е побезбедна, бидејќи во повеќето клинички ситуации таа е откриена и третирана навремено. Фаталниот исход е исклучително редок.

Врз основа на сериозноста:

Фаза 1 - делумниот напон на кислородот (ПНА) во крвта е во рамките на 60-79 mmHg. ул. Заситеноста на крвта со кислород во даден степен се движи од 90 до 94%;

2 степени. PNK е намален на 40-59 mm Hg. Уметност и сатурација на кислород со крв до 75-89%;

3 степени. PNA во крвта се сведува на критични вредности - под 40 mm Hg. Уметност и сатурација на кислород во крвта - помалку од 75%.

Врз основа на сериозноста на симптомите кои се манифестираат (само за хронична пулмонална инсуфициенција), постојат:

LN 1 степен. Болно лице има скратен здив со умерена или значајна физичка активност. товари;

2 степени. Недостатокот на здивот се јавува дури и со слаб товар. Додека личноста е во целосен мир, може да се забележи дека активирани се компензирачки механизми;

3 степени. Диснеа и акроцијаноза се појавуваат дури и во состојба на комплетен одмор.

Симптоматологија

Во белодробна инсуфициенција се јавуваат следните симптоми:

 • отежнато дишење со различен интензитет;
 • во утринските часови, болно лице може да има главоболки;
 • несоница;
 • зголемувањето на пулсот се зголемува;
 • гадење и гадење;
 • кожата станува сина боја;
 • помошни мускулни структури се вклучени во респираторниот акт;
 • оштетување на меморијата;
 • намалување на крвниот притисок;
 • респираторната стапка и длабочината се разликуваат;
 • нарушување на свеста.

Дијагностика

Стандарден дијагностички план за сомнителна пулмонална инсуфициенција вклучува:

 • собирање на жалби за пациентот;
 • инспекција;
 • проценка на составот на крвниот гас;
 • проценка на состојбата на ацидо-базата на крвта;
 • Х-зраци
 • спирометрија.

Медицински настани

Третманот на патолошката состојба се врши во болницата, така што лекарите имаат можност да ја следат состојбата на пациентот. Терапијата треба да биде само комплексна, само тогаш ќе биде можно да се постигне позитивна динамика:

 • третман на главната болест која предизвикала патологија. Во овој случај, тие третираат срцева слабост, респираторни заболувања и така натаму;
 • кислородна терапија. Таа мора да биде вклучена во планот за лекување со цел да се одржи составот на гасот на крв на потребното ниво;
 • постурална дренажа;
 • вибрациона масажа на градната коска - метод на третман кој овозможува да се обезбеди нормална проодност на бронхиите;
 • рецепт на флегматични разредувачи;
 • IVL Овој третман е индициран за дефицит од степен 2;
 • трахеална интубација. Правила, ако не постои позитивна динамика, но постои голема закана за задушување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пулмонална инсуфициенција и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: пулмолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Респираторна инсуфициенција (појавување на симптоми: 7 од 14)

Како што знаете, респираторната функција на телото е една од главните функции на нормалното функционирање на телото. Синдромот во кој се нарушува рамнотежата на крвните компоненти и, поточно, се зголемува концентрацијата на јаглероден диоксид и се намалува количината на кислород, се нарекува "акутна респираторна инсуфициенција", може да се претвори во хронична форма. Како, во овој случај, пациентот се чувствува болен, какви симптоми може да го нарушат, какви знаци и предизвикува овој синдром - прочитајте подолу. Исто така, од нашата статија ќе научите за методите на дијагностицирање и најсовремените методи за лекување на оваа болест.

...
Исхемија (појавување симптоми: 7 од 14)

Ишемијата е патолошка состојба што се јавува со остра слабеење на циркулацијата на крвта во одреден дел од органот, или во целиот орган. Патологијата се развива поради намалување на протокот на крв. Недостатокот на циркулација на крв предизвикува кршење на метаболизмот, а исто така води кон нарушување на функционирањето на одредени органи. Вреди да се напомене дека сите ткива и органи во човечкото тело имаат поинаква чувствителност на недостаток на снабдување со крв. Помалку осетливи се структури на 'рскавица и коски. Повеќе ранливи - мозокот, срцето.

...
Белодробно срце (појавување симптоми: 6 од 14)

Пулмоналното срце подразбира таков вид патологија на десните делови на срцето, во кое постои зголемување и проширување на неговата комора во комбинација со десниот атриум. Пулмоналното срце, чии симптоми се појавуваат и на позадината на циркулаторната слабост поради вистинската хипертензија во малата циркулација (т.е. висок крвен притисок), се формира како резултат на патолошки процеси кои се јавуваат кај пациенти во градниот кош, во бронхопулмоналниот систем и во белите дробови.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 6 од 14)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 6 од 14)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
терапевтот прифаќа
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .