Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пневмоторакс: Симптоми и третман

Пневмоторакс - главните симптоми:

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

Воздухот што се акумулира во плевралната празнина, е причина за колапс на белите дробови - целосно или делумно. Во некои случаи може да се развие спонтан пневмоторакс. Исто така, болеста може да се развие поради болести, медицински постапки или повреди кои се веќе присутни во човечкото тело (трауматски пневмоторакс).

Како резултат на масивната акумулација на воздухот, капацитетот за вентилација на белите дробови е значително намален, тие се компресирани и се забележува хипоксија. Како резултат на тоа, пациентот започнува респираторна инсуфициенција . Воздухот во плевралната празнина, исто така, предизвикува поместување на големи крвни садови, срцето, алвеоларен процес. Како резултат на тоа, процесот на циркулација на крвта во градната коска е нарушен.

Видови

Видови на пневмоторакс, во зависност од присуството или отсуството на комуникација со околината:

 • отворен пневмоторакс. Во случај на развој, депресирација на респираторниот систем се јавува поради повреда на градите. Преку формираната дупка, воздухот постепено се влева во плевралната празнина за време на чинот на дишење. Нормално, притисокот во градите е негативен. Во случај на развој на отворен пневмоторакс, се менува и тоа води до фактот дека белите дробови се смируваат и повеќе не ги извршуваат своите функции. Размена на гасови во него запира, и кислородот не влезе во крвта;
 • затворена пневмоторакс. Овој вид на лек се смета за наједноставен. Како резултат на прогресијата на затворен пнеумоторакс, одредена количина на гас се акумулира во плевралната празнина, но нејзиниот волумен е стабилен, бидејќи резултирачкиот дефект се затвора. Воздухот може сама да ја напушти плевралната шуплина. Во овој случај, белите дробови, кои беа компресирани поради нејзината акумулација, се порамнети и респираторната функција е нормализирана;
 • интензивен пневмоторакс. Исто така во медицинските кругови се нарекува вентил пнеумоторакс. Овој вид на болест е најопасниот и тежок. Во механизмот на градниот кош е формиран, што доведува до фактот дека воздухот влегува во плевралната шуплина за време на вдишување, но не излегува од него за време на издишување. Притисокот во шуплината постепено ќе се зголемува, што ќе доведе до поместување на медијастиналните органи, нарушување на нивното функционирање и плевропулмонален шок. Со интензивен пнеумоторакс, воздухот влегува во плевралната шуплина преку рана.
Видови на пневмоторакс

Класификација со присуство или отсуство на компликации:

 • некомплициран пнеумоторакс. Во овој случај, во позадина на развојот на патологијата, не се развиваат никакви компликации;
 • комплицирано Како резултат на развојот на отворени, валвуларни или затворени пнеумоторакс, се приклучуваат следниве компликации: плеврит , емфизем , крварење (хемоторакс или хидропневмоторакс е можно).

Според типот на дистрибуција:

 • еден начин. Се зборува за неговиот развој во случај да се смири само едно белодробно крило;
 • два начин. Засегнатото лице има право и лево лобуси на белите дробови. Оваа состојба е исклучително опасна за животот на една личност, па затоа е неопходно да започне со итна помош што е можно поскоро.

Со воздушен волумен:

 • заврши. Светлината целосно паѓа. Особено е опасно ако жртвата има целосен билатерален пневмоторакс, бидејќи постои критичен неуспех на респираторната функција, што може да биде фатално;
 • париетален. Овој тип е карактеристичен за затворената форма на болеста. Во овој случај, воздухот пополнува само мал дел од плеврата и белите дробови не се целосно проширени;
 • спакувани. Овој тип не претставува никаква посебна опасност за животот на пациентот. Во овој случај, адхезии се формираат помеѓу листовите на плеврата, кои ја ограничуваат зона пневмоторакс.

Вредно е да се нагласи хидропневмоторакс. Во овој случај, не само во воздухот, туку и течноста се акумулира во плевралната празнина. Ова води до брз колапс на белите дробови. Затоа, кога е откриена таква патологија, жртвата треба да се транспортира во медицинска установа што е можно поскоро.

Пневмоторакс е болест која влијае не само на возрасните. Може дури да се развие кај новороденчињата. За нив, оваа состојба е многу опасна и без давање навремена и соодветна помош доведува до смрт. Кај новороденчињата, пневмоторакс се јавува поради многу причини, но тактиката на елиминација е иста како кај возрасните.

Причини

Сите причини за пневмоторакс се конвенционално поделени во три групи - спонтани, јатрогени и трауматични.

Спонтан пневмоторакс

За развојот на спонтан пневмоторакс зборуваат во случај дека одеднаш постои повреда на интегритетот на плеврата и полнење со воздух. Надворешни повреди додека не се почитуваат. Спонтаниот пневмоторакс може да биде примарен и секундарен.

Причини за примарна спонтана пневмоторакс:

 • висок;
 • пушењето;
 • кои припаѓаат на машкиот пол;
 • генетски детерминирана плеврална слабост;
 • притисок се намалува при нуркање, летање во авион, нуркање.

Причини за секундарна спонтана пневмоторакс:

Јатроген пневмоторакс

Главната причина за прогресијата на овој тип е спроведувањето на разни медицински процедури. Следниве процедури го отвораат патолошкиот процес:

 • вентилација на белите дробови;
 • плеврална биопсија;
 • инсталирање на централен катетер;
 • пункција на плевралната празнина;
 • кардиопулмонална реанимација.

Трауматски пневмоторакс

Трауматската пневмоторакс се развива како резултат на траума во градите, поради што скршен интегритетот на органот:

 • затворена повреда. Тоа може да се случи кога паѓа од височина, паѓа на цврст објект, за време на борба и така натаму;
 • рана на дојката, која го нарушила интегритетот на нејзините ткива - огнени рани, рани со предмети за сечење со пирсинг.

Пневмоторакс кај новороденчиња

Пневмоторакс кај новороденчиња не е невообичаен. Може да се случи дури и во процесот на породување поради блокада на респираторниот тракт на бебето со слуз и амнионска течност.

 • пулмонална принудна вентилација;
 • руптура на белодробниот апсцес;
 • зголемениот плач на новороденчето, исто така, може да предизвика прекин на плевралниот комесар;
 • руптура на вродена или стекната циста;
 • генетска патологија на белите дробови.

Симптоматологија

Симптомите на пнеумотораксот зависат од видот на болеста, сериозноста на нејзиниот тек, како и присуството или отсуството на компликации. Општите симптоми на болеста се:

 • тешко е за пациентот да дише, тој има површно чести дишења;
 • студ, леплива пот;
 • напад на сува кашлица;
 • Подесувања добиваат сина боја;
 • срцеви палпитации;
 • остра болка во градите;
 • страв;
 • слабост;
 • намалување на крвниот притисок;
 • поткожна емфизема;
 • жртвата зазема присилна позиција - седи или полу-седница.

Пациенти со спонтан пневмоторакс имаат болки во градите кои се посилни од развојот на болеста. Исто така обележана со остриот изглед на недостаток на здив. Прво, болката е акутна, но постепено тие стануваат досадна и болна. Во случај на спонтан пневмоторакс, се почитуваат хипотензија и хипоксемија. Кожата може да добие сина боја. Во спонтан пневмоторакс, пациентот треба веднаш да биде однесен во болница.

Симптомите на валвуларниот пневмоторакс се многу изразени. Пациентот е возбуден и се жали на остра болка во градите. Болка нож или прободен карактер. Може да озрачи до абдоминалната празнина (се јавува болка во цревата), рамо, скапула. Рапидно растечка слабост, скратен здив, цијаноза на кожата. Без итна медицинска помош, пациентот се онесвестува.

Вентил пневмоторакс

Симптомите на пнеумоторакс кај новороденчиња и кај децата под една година се силно изразени. Се забележува:

 • тахикардија ;
 • анксиозност;
 • новороденчето е возбудено;
 • недостаток на здив;
 • поткожен крепита на вратот и торзото;
 • подпухнатост на лицето;
 • потешкотии со дишењето.

Прва помош

Вентил или отворен пневмоторакс - најопасната форма на болеста, чиј развој мора веднаш да повика брза помош. Следно, треба да дадете прва помош за пневмоторакс:

 • запирање на процесот на прием на воздух во плевралната празнина;
 • запре крварење.

За таа цел, првично се применува германско завојување во градите. За да ја запечати раната колку што е можно, се става пластична кеса на врвот на облекувањето. Пациентот се преместува на покачена позиција. За да се спречи болниот шок, тие му даваат аналгин или аспирин. Подобро е администрирање на лекови директно во мускулите.

Третман

Третманот на пнеумоторакс започнува во амбулантата. Лекарите однесување:

 • кислородна терапија;
 • олеснување на болката;
 • отстранете го рефлексот од кашлицата;
 • трошат плеврална пункција.

Во болница, главните точки во третманот на пнеумоторакс е отстранувањето на воздухот што се акумулира во плевралната празнина. За таа цел се изведува плеврална пункција или одводнување со активна или пасивна аспирација за воздух. Понатаму, важно е да се преведе отворениот пневмоторакс во затворен. За таа цел, раната се шие. До целосно закрепнување, пациентот треба да остане во болница под постојан надзор на лекарите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Pneumothorax и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хемоторакс (појавување симптоми: 8 од 19)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Срцева слабост (појавување на симптоми: 7 од 19)

Срцева слабост го одредува таков клинички синдром, во рамките на кој се јавува повреда на функцијата на пумпање карактеристична за срцето. Срцева слабост, чии симптоми можат да се манифестираат на различни начини, се карактеризира и со тоа што се карактеризира со постојана прогресија, врз основа на која пациентите постепено губат соодветен работен капацитет и се соочуваат со значително влошување на квалитетот на нивниот живот.

...
Срцева болест (појавување симптоми: 7 од 19)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Еквидативен плеврит (хидроторакс) (појавување симптоми: 7 од 19)

Еквидативниот плеврит (хидроторакс) е опасна болест на респираторниот систем, која се карактеризира со развој на воспалителен процес во плеврата, со последователна акумулација на екссудатот (излив) во него. Недостатокот е лукав бидејќи влијае на луѓе од различни возрасни групи, но најчесто неговите цели се луѓе на работоспособна возраст. Хидротораксот може да се развие како болест самостојно, но во повеќето клинички случаи воспалителни или заразни болести на белите дробови и други органи придонеле за неговото формирање.

...
Хидропекардиум (појавување симптоми: 7 од 19)

Hydropericardium - е колекција на течности во атријалната кошула. Оваа болест укажува на појава на сериозни проблеми во човечкото тело. Овој феномен бара лекарска грижа и итна нега. Болеста е подложна на секој човек, без разлика на пол и возраст. Покрај тоа, болеста може да се дијагностицира дури и во фаза на развој на фетусот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .