Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемоторакс: Симптоми и третман

Хемоторакс - главните симптоми:

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

Оваа состојба се развива поради отворена или затворена повреда на градниот кош. Најчесто, хемоторакс се јавува по прекин на крвните садови на белите дробови или ѕидот на градниот кош. Количината на крв што може да се ослободи во овој случај, во некои случаи надминува два литра.

Со екстензивна хемоторакс, најчесто се открива интегритетот на аортата и меѓуребрените артерии. Оваа состојба е опасна не само за здравјето, туку и за животот на една личност, бидејќи како резултат на нејзината прогресија, постои силно стегање на белите дробови и развој на респираторна инсуфициенција. Затоа, потребно е да се дијагностицира што е можно поскоро и да се спроведе соодветен третман.

Причини

Во зависност од етиолошките фактори, хемотораксот е поделен на следниве видови:

 • трауматски хемоторакс. Во овој случај, причината за акумулација на крв во плевралната празнина е пенетрантно оштетување на градната коска или затворена повреда;
 • патолошки. Постоечките внатрешни патологии придонесуваат за нејзиниот развој;
 • јатрогени. Неговиот развој е олеснет со операција на градната коска, плевралните пункции, катетеризација на централните венски крвни садови.

Следниве состојби и болести исто така можат да бидат причини за крварење во плевралната празнина:

 • торакална повреда;
 • дренажа на плеврална празнина;
 • фрактури на компресија;
 • повреди на градите (честа причина за хемоторакс);
 • торакоцентеза;
 • ребро фрактура;
 • аортна аневризма ;
 • лоша згрутчување на крвта;
 • онкологија на плеврата;
 • апсцес на белите дробови.

Класификација

Во медицината, користете неколку опции за класификација на hemothorax.

Според тежината на крварењето:

 • мал степен или мала хемоторакс. Крвта се акумулира во синусот и нејзината количина не надминува 500 ml;
 • среден степен. Волуменот на акумулираната крв - максимум 1,5 литри;
 • сутотален степен. Губење на крв од околу два литра;
 • вкупен степен. Во овој случај, обемот на загуба на крв надминува два литра. Ако изведувате испитување на Х-зраци, тогаш сликата јасно ќе покаже дека плевралната празнина на погодената страна е целосно затемнета.

На текот на болеста:

 • завиткан Овој тип се развива по операцијата, при што коагулантната терапија ја вршат хирурзи. Поради ова, се зголемува коагулацијата на крвта кај пациентот. Целата крв што влегува во плевралната празнина веднаш коагулира;
 • трауматски. Причината за нејзиниот развој е повредата на градната коска. Обично се развива како резултат на скршеното ребро;
 • спонтано. Овој вид се дијагностицира многу ретко. Хеморагијата во плевралната шуплина се јавува спонтано и без очигледна причина. Зошто се случува ова, научниците сè уште не можат да се инсталираат. Исто така, нема јасна тактика за неговиот третман;
 • лево едностран. Крвта се акумулира во плевралната шуплина на страната на левото белодробно крило;
 • десно едностран. Крв се акумулира од десниот лобус на белите дробови;
 • два начин. Во овој случај, крвта го исполнува дел од плевралната шуплина на двете страни. Овој тип на патологија се смета за фатален.

На местото на акумулација на крв:

 • апикален;
 • паракостален;
 • мал;
 • епифрен;
 • парамедијастинална;
 • спакувани
 • интерлобар.

Симптоматологија

Акумулација на крв во плевралната шуплина со hemothorax

Тежината на симптомите зависи директно од количината на крв што се акумулира во плевралната шуплина, поместувањето на органите лоцирани во градната коска, како и степенот на компресија на белите дробови. Првите знаци на патологија се појавуваат веднаш штом крв почнува да тече во плевралната празнина:

 • ако некое лице развие мала хемоторакс и нивото на акумулираната крв не стигне до скапулата, тогаш знаците за таква состојба може да бидат благи. Во некои случаи, пациентот почнува да се жали на мала недостаток на здив, како и слаба болка во градите, што може да се зголеми при кашлање;
 • hemotorax, кој се развил како резултат на фрактура на ребро, се карактеризира со следниве симптоми: хематоми на меките ткива, поткожна емфизема, хемоптиза (ако се случи прекин на белите дробови);
 • hemotorax големи и средни. Симптоматологијата е многу изразена. Пациентот се жали на остра и силна болка во градите, дури и при дишење. Тие зрачат на грбот и на рамото. Крвниот притисок паѓа, постои слабост и плитко дишење;
 • тешка хемоторакс се карактеризира со тахикардија , анемија , бледило на кожата, ладна пот, тешка болка во градите, вртоглавица и губење на свеста;
 • инфицираната хемоторакс е проследена со треска и тешки треска, симптомите на интоксикација се значително подобрени;
 • коагулираната хемоторакс е придружена со силно отежнато дишење, неподнослива болка во градите. Склеротичните процеси се случуваат во ткивото на белите дробови, респираторната функција е оштетена.

Со развојот на овие симптоми, потребно е пациентот да се однесе во болница што е можно поскоро или да се јави брза помош.

Дијагностика

Дијагнозата на хемоторакс вклучува и лабораториски и инструментални техники. Најинформираните се следниве:

 • Х-зраци
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • Ултразвук на плевралната празнина (една од најефикасните дијагностички техники);
 • цитологија на спутум;
 • бронхоскопија истовремено со биопсија;
 • Торакоцентеза со примероци Риловиу-Грегоар и Петров.

За целта на дијагнозата, исто така може да се користи плеврална пункција. Не само што го потврдува или го оспорува присуството на крв во плевралната празнина, туку исто така помага да се спаси животот на една личност.

Најефективен дијагностички метод е плеуроцентеза. Може да се користи за да се утврди дали крварењето продолжува или не, како и дали настанало плеврална инфекција. Истовремено со овој метод на дијагностицирање се вршат тестови - Rivilua Gregoire и Petrov.
Дијагностиката треба да се спроведе што е можно побрзо, бидејќи хемотораксот е состојба која бара итна прва помош.

Прва помош

Ако постои сомневање за развој на оваа патологија, брза помош бригада треба веднаш да се нарече. Следно, пациентот мора да ја преземе позицијата за половина седење. Нанесете ладно на погодената област. Ако постои таква можност, можете да го внесете погоденото решение на дипирон или кардиоваскуларни лекови.

Прва помош при пристигнувањето на лекарите е да се спроведе анестезија и терапија со кислород. Исто така, доколку е потребно, спроведете мерки против шок:

 • Калциум хлорид, хидрокортизон, раствор на гликоза се инјектира во вена;
 • стави тесни завој;
 • се врши вагосимпатична новокаична блокада.

Третман

Современите методи на третман даваат можност за брзо елиминирање на хемотораксот. Изборот на методот на лекување зависи од сериозноста на симптомите, од типот на крварење, како и од причините што ја предизвикале патологијата. Малиот хемоторакс може да се отстрани со помош на конзервативни методи на лекување:

 • се врши симптоматски третман;
 • имунокорекција;
 • понекогаш се пропишани антибактериски лекови;
 • дезагрегирачка терапија.

Важно е да се евакуира акумулираната крв. Ако хеморагијата е мала, тогаш човечкото тело може да се справи со тоа независно (максималниот период е 2 недели) и нема да има потреба од други методи на лекување. Но, во текот на овој период, пациентот треба да остане во болница за да го отстрани ризикот од повторно крвавење.

Ако има многу крв, тогаш се изведува торацентеза или дренажа. Протеолитичките ензими, антибиотиците и антисептиците се инјектираат во шуплината. Се врши целосна хируршка интервенција во случај на коагулирана hemothorax, или ако не постои начин да се исправи на белите дробови со други средства. Исто така, во случај на оштетување на големите крвни садови е индицирана итна операција.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хемоторакс и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , хирург , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 9 од 17)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 8 од 17)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Пневмоторакс (појавување симптоми: 8 од 17)

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

...
Медијастинитис (појавување симптоми: 8 од 17)

Медијастинитис е воспалителен процес во медијастиналното ткиво. Во оваа болест, нервите и садовите се компресирани, што предизвикува развој на клиничката слика. Ако третманот не се започне навремено, веројатноста за смрт е висока. Треба да се напомене дека овој патолошки процес дава сериозни компликации на работата на другите телесни системи.

...
Хемосидероза (појавување симптоми: 8 од 17)

Хемосидерозата е болест што спаѓа во категоријата пигментални дистрофии, а исто така се карактеризира со акумулација во ткивата на голема количина на хемосидерин, што е пигмент кој содржи железо. Механизмот на развој на болеста и понатаму не е целосно познат, но експертите од областа на дерматологијата откриле дека причините за формирањето може да се разликуваат во зависност од формата на појавата на таквото нарушување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
хирургот зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .