Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хореа: Симптоми и третман

Хореа - главни симптоми:

Хореа е патолошка состојба која се карактеризира со развој на хиперкинеза на различни мускули на телото. Едно лице прави бесцелни, убедливи, хаотични и отсечени движења, главно горните и долните екстремитети. Основата на болеста е оштетувањето на базалните ганглии на мозокот, како и на денталното јадро на малиот мозок. Ова се случува под влијание на разни фактори.

Во повеќето клинички ситуации, ретикуларното формирање на мозокот е исто така вклучено. Поради сите овие патолошки промени, физиолошкиот процес на пренос на допамин (невротрансмитер) е нарушен. Како резултат на тоа, ова води кон убедливо и непредвидливо движење на мускулите. Третман на патологија ќе биде долг и тежок. Колку порано се забележуваат првите симптоми и се прави точен третман, поповолна е прогнозата.

Форми

 • наследни форми. Тие вклучуваат Хантингтоновата хореа . Ова е наследна болест од два вида: хронична со доцен почеток и не напредува со рана појава;

 • хореа со екстрапирамидни болести. Овој тип често се развива кај Леш-Нихан синдром, хепатоцеребрална дистрофија;

 • секундарни форми. Се случуваат со поразот на базалните структури на мозокот. Причините можат да бидат различни - инфекција, траума и така натаму. Секундарните форми вклучуваат мали хореа. Се развива поради стрептококна инфекција која влегува во циркулаторниот систем. Изворот може да биде кариозни заби, воспалени крајници. "Целни органи" за инфекција: зглобови, срцеви залистоци, мозокот. Болеста во повеќето клинички случаи ги зафаќа младите деца чие тело е ослабено. Се карактеризира со релаксирачки курс.

Хореа Хантингтон

Причини

 • неуспех на имунолошкиот систем;
 • оптоварена наследност. Ова е причината за Хантингтоновата хореа (генетска болест). Првите симптоми на присуство на патологија во телото може да се појават само во 40 години. Дотогаш човек не може да се сомнева дека е болен. Хиперкинеза се појавува на позадината на емоционална нестабилност и развој на деменција;
 • повреда на мозокот;
 • церебрална парализа;
 • заразни болести од бактериска или вирална природа, како што се енцефалитис, менингитис и слично;
 • болести на крвните садови кои го снабдуваат мозокот;
 • интоксикација на телото;
 • метаболички нарушувања (билирубинска енцефалопатија);
 • ревматизам (во овој случај, лицето развива ревматска хореа);
 • системски лупус еритематозус .

Најчестите типови на болеста се:

 • Хореа Хантингтон. Може да се манифестира кај некоја личност на која било возраст, но, по правило, почесто го зафаќа телото за 35-40 години. Се карактеризира со хореална хиперкинеза, деменција и нарушувања на личноста. Болеста се развива постепено и во првите фази речиси е невозможно да се забележи хиперкинеза. Може да се забележи хаотичен грч во лицето. Човекот се намурчува или ја отвора устата, ги лиже усните и го држи јазикот. Следниот симптом е "прстите што свират на пијано". По промената на одењето и статиката, говорот и голтањето се нарушени. Меморија се влошува, се развива деменција. Човекот престанува да му служи на елементите. Важно е да се забележат првите симптоми на болеста навреме за да се консултира специјалист и да се спроведе соодветен третман;
 • Sideyama хореа или ревматска хореа. Болеста се развива некое време по стрептококна инфекција или егзацербација на ревматизам. Болеста кај повеќето клинички случаи се јавува кај деца и адолесценти. Најчесто девојчињата се болни. Симптомите на болеста се јасно изразени. Во раните фази на развојот на патологијата, моторната дезинхибиција е забележана со гримаси и претерани гестови. Ако генерализирана хиперкинеза е поизразена, тогаш детето целосно ја губи способноста да си служи, се развива дизартријата и ја нарушува респираторната функција. Сето ова ја прави неговата комуникација и движење невозможно. Во некои случаи, хемихореа се јавува во фазата на генерализација на хиперкинеза. Карактеризира со појава на мускулна хипотензија. Хиперкинезата се враќа три или шест месеци. Хореа кај деца е потешка отколку кај возрасните;
 • Хореа бремена. Оваа болест се развива кај примипарусни жени кои во детството страдаа од ревматска хореа. Патологијата е асоцирана со антифосфолипиден синдром. Болеста обично се развива во 3-5 месеци од бременоста, а исто така може да се повтори со следните бремености. Симптомите се случуваат спонтано во текот на неколку месеци.

Симптоматологија

Во медицината, постојат неколку симптоми кои се карактеристични за било кој вид хореа:

 • неволно движење на екстремитетите (важен дијагностички симптом);
 • глава грчеви;
 • намален тон на мускулите;
 • недостаток на координација на движењата;
 • гримаси;
 • зголемени гестови;
 • ако побарате од некое лице да напише нешто, можете да забележите промена во ракописот;
 • губење на меморијата;
 • хиперкинезијата кај оваа болест исчезнува за време на спиењето;
 • танцување одеа;
 • зголемување на температурата;
 • сите движења кои едно лице се обидува да ги контролира, врши со големи потешкотии.
Хореална хиперкинеза

Дијагностика

Дијагнозата на хореата се базира на клиничката слика на болеста и поплаките на пациентот. За повеќе информации, користете лабораториски и инструментални техники:

 • крвен тест . Овој метод ви овозможува да откриете намалување или зголемување на нивото на леукоцити во крвта. Ова е карактеристично за оваа болест. Крвта се проверува и за откривање на стрептококна инфекција во телото на пациентот. За таа цел, обрнете внимание на индикаторите на Ц-реактивен протеин, ревматоиден фактор (особено важен индикатор за дијагноза на ревматска хореа);
 • електроенцефалограм. Техниката ви овозможува да фаќате дури и мали промени во активноста на мозокот;
 • МНР;
 • електромиографија. Иновативна техника која овозможува темелно истражување на мускулните потенцијали. Со оваа болест тие ќе бидат издолжени;
 • компјутерска томографија.

При испитување на пациентот, лекарот го привлекува вниманието кон најкарактеристичните симптоми на оваа болест - хиперкинеза и грч. Присуството на овие два знака веќе покажува дека лицето не успеало во работата на нервниот систем. Третманскиот режим ќе се избере врз основа на податоците добиени за време на испитувањето.

Третман

Третманот на хореа треба да го врши само високо квалификуван лекар кој компетентно може да го избере потребниот план за терапевтски мерки. Тој исто така ќе ги избере соодветните лекови и нивната доза. Во текот на целиот период на терапија, терапијата може да се разликува малку, во зависност од подобрувањето или влошувањето на пациентот.

Терапијата со лекови во третманот на болеста игра клучна улога. Пациентот е пропишан со следните групи на лекови:

 • неуролептици. Повеќето доктори преферираат халоперидол. Често се комбинира со ресерпин, аминазин. Третманот е многу ефикасен со соодветна шема;
 • антибиотици. Оваа група на синтетички лекови се користи ако болеста е предизвикана од инфекција. Лекови по избор - бицилин, пеницилин;
 • седативи. Предност се дава на група барбитурати;
 • кортикостероиди;
 • NPPP;
 • антихистаминици;
 • вазодилататори.

Во комбинација со терапија со лекови, се користи витаминска терапија, како и третман со физиотерапија, со што се намалуваат непријатните симптоми. Радон бањи, галванизација, electrosleep имаат добар ефект.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Chorea и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Помала хореа (Sidedama chorea) (појавување симптоми: 6 од 11)

Мала хореа (Сиденамската хореа) е болест на ревматската етиологија, која се базира на поразот на субкортикалните јазли на мозокот. Карактеристичен симптом на развојот на патологијата кај луѓето е нарушување на моторната активност. Болеста влијае главно на мали деца. Девојчињата се болни почесто од момчињата. Просечното времетраење на болеста е од три до шест месеци.

...
Невросифилис (појавување симптоми: 3 од 11)

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

...
Фабричка болест (појавување симптоми: 3 од 11)

Фабриевата болест (синдромска наследна дистонична липидоза, керамид тригексозос, дифузен универзален ангиокератом, Андерсеновска болест) е наследна болест која предизвикува проблеми со метаболизмот кога гликосфинголипидите се акумулираат во ткивата на човечкото тело. Кај мажите и жените се наоѓа подеднакво.

...
Тумор на 'рбетниот мозок (појавување симптоми: 3 од 11)

Тумор на 'рбетниот мозок е патолошка форма на малигната или бенигната природа, која се наоѓа во регионот на' рбетниот мозок. Клиничките симптоми може да не се појават во раните фази на растот. Најчесто болеста е откриена со значително зголемување на големината на туморот.

...
Болест на Алцхајмерова болест (појавување симптоми: 2 од 11)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .