Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хореа од Хантингтон: Симптоми и третман

Хореа Хантингтон - главни симптоми:

Нервниот систем е една од најважните компоненти на човечкото тело, и важноста на неговите функции не може да се прецени. И сите неуспеси во нејзината работа може да доведат до многу непријатни последици, што потоа ќе влијае на работата на целиот организам. Една од сериозните болести поврзани со централниот нервен систем е Хантингтоновата хореа.

Оваа болест е опасна, првенствено поради тоа што влијае на човечката психа, што доведува до сериозни нарушувања и деградација на менталните способности. Покрај тоа, дури и највисокиот квалитет третман достапен денес не е во состојба да се справат со ова зло на крајот.

Што може да предизвика болест

Оваа болест е генетска и наследна. Се разбира, ова не значи дека Хантингтоновата болест дефинитивно ќе биде присутна кај дете чии роднини се дијагностицирани со дегенеративна хореа, но тие се изложени на ризик:

 1. Децата, еден од родителите (или и двете) од кои се болни со Хантингтоновата хореа, а опасноста е многу поголема ако таткото има повреда.
 2. Жители на изолирани населби. Ова го зголемува ризикот од бракови меѓу блиските роднини, и како резултат на тоа, манифестации на генетски болести.

Постојат и други шеми: на пример, болеста е географски нерамномерно распоредена. Меѓу жителите на Азија има многу помалку случаи на болеста отколку, на пример, во Европа.

Како се манифестира болеста?

Хантингтоновата болест може да се манифестира во било која возраст: можно е да се детектираат карактеристични нарушувања кај многу мало дете, и кај лице по години. Но, главните симптоми остануваат непроменети. Тие вклучуваат, на пример:

 1. Повреда на меморијата. Овој момент е доста тешко да се пронајде дали болеста влијаела врз мало дете, но кај возрасните овие симптоми може да укажуваат на значителен дефект на мозокот.
 2. Тоа е многу тешко за една личност да се концентрира, неговите мисли скокаат од тема на тема. Перформансите на монотоните, кои бараат внимание и упорност на часовите, се сосема невозможни.
 3. Тешкотии со говорот. Станува сè потешко за една личност, бидејќи болеста напредува да зборува јасно и значајно, говорот станува некохерентен, а во нив има помалку и помалку смисла.
 4. Карактеристични движења. Хантингтоновата хореа придонесува за уништување на мозочните клетки, така што моторната функција почнува да се влошува со текот на времето. Таквите симптоми прилично точно укажуваат на тоа дека болеста е присутна.
 5. Подобрено движење на очите. Ако, за повеќето ментални болести, пациентите гледаат во една точка и очите им престанале, како да се калливи. За оние кои се болни со дегенеративна хореа, нивните очи течат, без долго да се задржуваат на еден предмет.

Во најтешките фази на болеста како Хантингтонова хореа, кога дури и поддржувачкиот третман повеќе не може да го забави развојот на болеста, се додаваат и други непријатни симптоми: може да се појават халуцинации, неразумни бесмислици и напади на агресија, лицето целосно се распаѓа, говорот станува безначаен и неразбирливо.

Начини за дијагностицирање на оваа болест

Иако многу од симптомите укажуваат на присуство на болест како што е Хантингтоновата хореа прилично точно, неопходно е да се потврди дијагнозата со специјални студии. Најважни од нив се:

 1. Магнетна резонанца или компјутерска томографија. На нив можете да видите дали коморите на мозокот се зголемени. Сепак, ова значи дека болеста веќе е доста развиена, а третманот требаше да започне одамна, па затоа овој метод не е погоден за одредување во раните фази.
 2. Генетско тестирање врз основа на тестови на крв . Ако не се најдат повреди, тогаш со апсолутна сигурност може да се каже дека лицето нема да има манифестации на болеста во текот на својот живот, но лажните позитиви во оваа студија не се невообичаени. Тестот наместо открива дали постои веројатност за болест.
 3. Функционално невровизурирање. Овој метод е најефикасен, бидејќи овозможува идентификација на болеста долго пред да се појават првите симптоми. Ова ви овозможува да пропишете третман навремено и да започнете тешка борба со болеста.
Компјутеризирана томографија - еден од начините за дијагностицирање на Хантингтоновата хореа

И, се разбира, семејната историја се собира. Но, ова, за жал, е многу груб начин да се дијагностицира.

Хантингтонови методи за третман на хореа

Иако е сосема невозможно да се излечи Хантингтоновата болест, компетентниот третман може и да го успори. Постојат следниве методи за справување со оваа сериозна болест:

 1. Лекови кои помагаат во справувањето со несаканите движења на телото. Овие се обично антипсихотици - халоперидол или хлорпромазин. Неодамна, невролептиците на новата генерација исто така станаа широко распространети - тие се поефикасни и имаат помалку несакани ефекти.
 2. Антидепресиви. Избивањето на бес и психоза може да донесе многу проблеми и за пациентот и за оние околу него. Затоа, треба да го доведете нервниот систем во мирна состојба. Сепак, овие препарати се, по правило, прилично тешки, затоа тие треба да се користат само во случаи кога третманот од ваков вид е крајно неопходен.

И, се разбира, треба да се забележи дека само високо квалификуван специјалист може да го избере соодветниот третман. Во никој случај не треба да земате силни дроги сами - ова не само што не може да се подобри, туку и во голема мера ја влошува ситуацијата. Сепак, овие лекови ретко се во јавна сопственост: тие се продаваат само ако има соодветен состанок од лекар.

Кои се предвидувањата за Хантингтоновата болест?

Што се однесува до изгледите за развој на болеста, тогаш, со Хантингтоновиот трохај, тие, за жал, се многу разочарувачки: максималниот животен век на пациентот, дури и ако се земе предвид дека е извршено навремено и точни третмани, е околу 15-20 години. По овој период, едно лице станува апсолутно беспомошно. Неговата личност е целосно и неповратно уништена. Често, веднаш по смртта, се случува самоубиство да биде најчеста причина. Ова се должи на разни причини: понекогаш пациентот го разбира она што го чека во иднина и не сака да стане товар за другите, а понекогаш и поради болест, лицето едноставно не сфаќа дека со одредени активности можат да се повредат себеси.

Како заклучок, вреди да се напомене дека иако Хантингтоновата хореа е сериозна болест, а нејзините симптоми се многу тешки, не треба да се откажувате ако студиите го потврдија своето присуство. Третманот пропишан од лекарите специјализирани за оваа болест може значително да го продолжи животот на полноправно живеење. И ова е многу.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Chorea Huntington и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Шизофренија (појавување симптоми: 5 од 13)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Афективни нарушувања (појавување на симптоми: 5 од 13)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Ретроцеребеларна арахноидна циста (појавување симптоми: 5 од 13)

Ретрокеребеларна арахноидна циста (синџир на мозок на алкохол) е формација која често се јавува во длабоките ткива на мозокот. Меѓу лекарите, општо прифатено е дека туморот има бениген тек, но веројатноста за онколошка дегенерација не е исклучена.

...
Хепатална енцефалопатија (појавување симптоми: 4 од 13)

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...
Психоза (појавување симптоми: 4 од 13)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .