Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епилепсија: Симптоми и третман

Епилепсија - главните симптоми:

Таквата болест како епилепсија е хронична и се карактеризира со манифестација на спонтани, ретко појавени, краткорочни епизоди на епилептични напади. Треба да се напомене дека епилепсијата, чии симптоми се многу изразени, е една од најчестите невролошки болести - на пример, на секои 100-тиот човек на нашата планета се јавуваат повторливи епилептични напади.

Епилепсија: главните карактеристики на болеста

Кога се разгледуваат случаи на епилепсија, може да се забележи дека сама по себе е конгенитално заболување. Поради оваа причина, неговите први напади се јавуваат кај деца и адолесценти, 5-10 и 12-18 години, соодветно. Во оваа ситуација, не е утврдена никаква штета во мозочната супстанција - се менува само електричната активност карактеристична за нервните клетки. Исто така, постои опаѓање на прагот на ексцитабилност во мозокот. Во овој случај, епилепсијата е дефинирана како примарна (или идиопатска), нејзиниот тек е бенигнен, а исто така е подложна на ефективен третман. Исто така, важно е дека во случај на примарна епилепсија, која се развива според наведеното сценарио, пациентот со возраст може целосно да ја исклучи употребата на апчиња како неопходност.

Како друга форма на епилепсија, епилепсијата е секундарна (или симптоматска). Нејзиниот развој се јавува по оштетување на мозокот и неговата структура особено, или во случај на метаболни нарушувања во него. Во вториот случај, појавата на секундарна епилепсија е придружена со сложена серија на патолошки фактори (неразвиеност на мозочните структури, трауматски повреди на мозокот, мозочни удари , зависност во една или друга варијанта, тумор, инфекција итн.). Развојот на оваа форма на епилепсија може да се случи без оглед на возраста, болеста е потешко да се третира во овој случај. Во меѓувреме, комплетен лек е исто така можен исход, но само ако основната болест која предизвикала епилепсија е целосно елиминирана.

Со други зборови, епилепсијата е поделена во две групи според појава - се стекнува епилепсија, чии симптоми зависат од корените (наведени трауми и болести) и наследна епилепсија, која, соодветно, се јавува поради пренесувањето на генетските информации кај децата од родителите.

Прочитајте повеќе: причини за епилепсија .

Видови на епилепсија напади

Манифестации на епилепсија се појавуваат, како што забележавме, во форма на напади, додека тие имаат своја класификација:

 • Врз основа на причината за појава (примарна епилепсија и секундарна епилепсија);
 • Врз основа на локацијата на почетниот фокус, се карактеризира со прекумерна електрична активност (длабоки делови од мозокот, лева или десна хемисфера);
 • Врз основа на варијанта која го формира развојот на настаните во процесот на напад (со или без губење на свеста).

Со поедноставена класификација на епилептични напади, конвулзии се генерализирани парцијални напади .

Генерализирани напади се карактеризираат со напади во кои постои целосна загуба на свеста, како и контрола врз извршените дејства. Причината за оваа ситуација е прекумерната активација која е карактеристична за длабоките делови на мозокот, што подоцна го инволвира целиот мозок. Воопшто не е потребно резултатот од оваа состојба да се изрази во пад, бидејќи мускулниот тонус е нарушен само во ретки случаи.

Во однос на овој тип напади, како делумни напади, овде може да се забележи дека тие се карактеристични за 80% од вкупниот број возрасни и 60% од децата. Делумна епилепсија, чии симптоми се јавуваат за време на формирање на лезија со прекумерна електрична ексцитабилност во одредена област во церебралниот кортекс, е директно зависна од локацијата на оваа лезија. Поради оваа причина, манифестации на епилепсија може да бидат моторни, ментални, автономни или чувствителни (тактилни).

Треба да се забележи дека делумната епилепсија, како локализирана и фокална епилепсија, чии симптоми се посебна група на болести, имаат метаболичко или морфолошко оштетување на специфичен дел од мозокот во сопствената развојна основа. Тие можат да бидат предизвикани од разни фактори (повреди на мозокот, инфекции и воспалителни лезии, васкуларна дисплазија, акутен тип на нарушувања на церебралната циркулација итн.).

Кога некој е во свест, но со губење на контролата над одреден дел од телото, или кога се случуваат чувства на претходно невообичаени, тој зборува за едноставно вклопување . Ако има повреда на свеста (со делумна загуба на тоа), како и недоволно разбирање од страна на лицето точно каде е и што се случува со него во моментот, ако не е можно да се направи контакт со него, тогаш тоа е напад . Како и со едноставен напад, во овој случај, движењата на неконтролирана природа се вршат во еден или друг дел од телото, и често се случува имитација на конкретно насочени движења. Така, едно лице може да се смее, да оди, да пее, да разговара, да ја удри топката, да се нурне или да продолжи со акцијата што ја започна пред нападот.

Секаков вид напад е краткорочен, со траење до три минути. Практично секој од нападите е придружен со поспаност и конфузија по неговото завршување. Според тоа, ако имало целосно губење на свеста за време на нападот или имало повреди на тоа, лицето не се сеќава на ништо за него.

Главните симптоми на епилепсија

Како што веќе бевме забележано, епилепсијата генерално се карактеризира со појава на екстензивен конвулзивен напад. Почнува, по правило, одеднаш, и без никаква логичка врска со фактори од надворешен тип.

Во некои случаи, можно е да се одреди времето на непосреден почеток на таквиот напад. За еден или два дена, епилепсијата, чии рани симптоми се изразени во општа слабост, исто така, укажува на нарушување на апетитот и спиењето, главоболки и прекумерна раздразливост како нивни брзи прекурзори. Во многу случаи, појавата на напад е придружена со појава на аура - за истиот пациент, нејзиниот карактер е дефиниран како стереотипни на екранот. Аурата трае неколку секунди, проследено со губење на свеста, можеби пад, често придружена со посебен крик, кој е предизвикан од спазам што се јавува во глотисот за време на контракција на мускулите на градниот кош и дијафрагмата.

Во исто време се јавуваат тонични конвулзии, при што се извлекуваат и трупот и екстремитетите, во состојба на напнатост, а главата се фрла назад. Дишењето се одложува, додека вените во областа на вратот избиваат. Лицето добива смртоносен бледило, челустите под дејство на грчеви се компресирани. Времетраењето на тоничната фаза на нападот е околу 20 секунди, по што веќе има клонични конвулзии, кои се манифестираат во отсечени контракции на мускулите на трупот, екстремитетите и вратот. Во оваа фаза на заплена, која трае до 3 минути, дишењето често станува засипнатост и бучава, што се објаснува со акумулацијата на плунката, како и залепувањето на јазикот. Постои и ослободување на пена од устата, често со крв, што се јавува поради гризење на образот или јазикот.

Постепено, фреквенцијата на нападите се намалува, нивниот крај води до сеопфатна мускулна релаксација. Овој период се карактеризира со недостаток на одговор на сите стимули, без оглед на интензитетот на нивното влијание. Учениците се во проширена состојба, не постои реакција на ефектите од светлината. Не се предизвикани рефлекси на длабок и заштитен тип, меѓутоа, мокрењето на принудна природа се случува многу често. Со оглед на епилепсијата, невозможно е да не се забележи пространоста во неговите сорти, и секоја од нив се карактеризира со свои карактеристики.

Новороден епилепсија: симптоми

Во овој случај, епилепсија на новороденчиња, чии симптоми се јавуваат на позадината на зголемената температура, се дефинира како наизменична епилепсија. Причината за ова е општата природа на нападите, во кои конвулзиите поминуваат од еден екстремитет до другото и од една половина од телото на другото.

Вообичаеното формирање на пена за возрасни, како и гризењето на јазикот, обично е отсутно. Исто така е исклучително ретка епилепсија и нејзините симптоми кај доенчињата се дефинираат како актуелни феномени специфични за постарите деца и возрасни и изразени во форма на неволно мокрење. Исто така, нема пост-напад на спиење. Веќе по враќањето на свеста, можно е да се открие карактеристична слабост долж левата или десната страна на телото, нејзиното времетраење може да биде до неколку дена.

Набљудувањата покажуваат дека кај бебиња со епилепсија симптомите кои го нагласуваат нападот можат да се најдат во општа раздразливост, главоболка и апетитни нарушувања.

Временска епилепсија: симптоми

Временската епилепсија се јавува поради влијанието од повеќе причини, но постојат основни фактори кои придонесуваат за нејзиното формирање. Значи, тие вклучуваат повреди на раѓање, како и оштетување на мозокот, кое се развива од рана возраст поради повреди, вклучувајќи и воспалителни процеси и други видови на појава.

Временска епилепсија, чии симптоми се изразени во полиморфни пароксизми со посебен аура пред нив, има траење на манифестации од редот на неколку минути. Најчесто се карактеризира со следниве карактеристики:

 • Абдоминални сензации (гадење, абдоминална болка, зголемена перисталтика);
 • Срцеви симптоми (отчукување на срцето, болка во срцето, аритмија );
 • Недостаток на здив;
 • Појавата на неволни феномени во форма на потење, голтање, џвакање, итн.
 • Појавување на промени во свеста (губење на комуникациски мисли, дезориентација, еуфорија, мирна, паника , стравови);
 • Вршење дејства диктирани од привремена промена во свеста, недостаток на мотивација во дејства (соблекување, подигање работи, обид за бегство, итн.);
 • Чести и тешки лични промени, изразени во пароксизмални нарушувања на расположението;
 • Значителен вид на автономни нарушувања кои се јавуваат во интервалите помеѓу нападите (промена во притисокот, оштетена терморегулација, разни видови на алергиски реакции, нарушувања на метаболички ендокриниот тип, нарушувања во сексуалната функција, нарушувања во метаболизмот на водата и солта итн.).

Најчесто, болеста има хроничен тек со карактеристична тенденција за постепена прогресија.

Епилепсија кај деца: симптоми

Таков проблем како епилепсија кај деца, чии симптоми веќе ви се познати во општа форма, има голем број на сопствени карактеристики. Значи, кај децата е многу почеста отколку кај возрасните, а нејзините причини може да се разликуваат од слични случаи на возрасна епилепсија и, конечно, не секој напад што се јавува кај децата се припишува на таквата дијагноза како епилепсија.

Главните (типични) симптоми, како и знаците на напади на епилепсија кај деца се изразени на следниов начин:

 • Конвулзии изразени во ритмички контракции карактеристични за мускулите на телото;
 • Привремено задржување на дишењето, несакано мокрење, како и губење на измет;
 • Губење на свеста;
 • Екстремно силна мускулна тензија на телото (зацврстување на нозете, свиткување на рацете). Нарушувањето на движењата на кој било дел од телото, изразено во грчењето на нозете или рацете, набрчкајќи ги или повлекувајќи ги усните, паѓајќи го назад окото, принудувајќи една страна од главата да се сврти.

Покрај типичните форми, епилепсијата кај децата, како, всушност, епилепсија кај адолесцентите и нејзините симптоми, може да се изрази во форми на друг вид, чија особина не се препознава веднаш. На пример, отсуство епилепсија.

Отсуство на епилепсија: симптоми

Терминот отсуство од француски преведува како "отсуство". Во овој случај, кога постои напад на пад и без конвулзии, детето едноставно се замрзнува, престанува да реагира на настаните што се случуваат наоколу. Отсуството на епилепсија се карактеризира со следниве симптоми:

 • Ненадеен бледнее, прекин на активноста;
 • Отсутен или фиксен поглед концентриран во еден момент;
 • Неможноста да се привлече вниманието на детето;
 • Продолжување на акцијата започнати од детето по нападот со исклучок на должината на времето со нападот од меморијата.

Често оваа дијагноза се манифестира околу 6-7 години, додека девојчињата се разболуваат повеќе од двапати почесто од момчињата. Во 2/3 од случаите се забележани деца со роднини со болест. Во просек, отсуството на епилепсија и симптоми трае до 6,5 години, станува поретко и исчезнува или со текот на времето се формира во друга форма на болеста.

Роландска епилепсија: симптоми

Овој тип на епилепсија е една од нејзините најчести форми кои се релевантни за децата. Се карактеризира со манифестација главно на возраст од 3-13 години, додека врвот на манифестацијата паѓа на возраст од околу 7-8 години. Деби на болеста за 80% од вкупниот број на пациенти доаѓа во 5-10 години, и за разлика од претходното, отсуство на епилепсија, различно е во тоа што околу 66% од пациентите со тоа се момчиња.

Роландската епилепсија, чиишто симптоми се, всушност, типични, се манифестира во следниве услови:

 • Појава на соматосензорна аура (1/5 од вкупниот број случаи). Се карактеризира со парестезија (невообичаена сензација на вкочанетост на кожата) на мускулите на ларинксот и фаринксот, образите кога е еднострано локализирана, а исто така со вкочанетост на непцата, образите, а понекогаш и јазикот;
 • Појава на клонични еднострани, тонично-клонични напади. Во овој случај, мускулите на лицето се исто така вклучени, во некои случаи грчевите може да се прошират на ногата или раката. Вклучувањето на јазикот, усните и фарингеалните мускули доведува до опис на детето на сензации во форма на "менување кон вилицата", "трескање на забите", "треперење на јазикот";
 • Тешкотии во говорот. Тие се изразени во исклучување на можноста за изговарање на зборови и звуци, додека престанок на говорот може да се појави на самиот почеток на нападот или да се манифестира во текот на неговиот развој;
 • Изворна салвација (хиперсаливација).

Карактеристична карактеристика на овој тип на епилепсија, исто така, е во тоа што главно се случува во текот на ноќта. Поради оваа причина, исто така се дефинира како ноќна епилепсија, симптоми кои во 80% од вкупниот број на пациенти паѓаат во првата половина на ноќта, а само 20% во состојба на будност и спиење. Ноќните напади имаат одредени карактеристики, кои, на пример, лежат во нивното релативно кратко траење, како и во тенденцијата за последователна генерализација (ширење на процесот преку орган или организам од фокус кој има ограничено ниво).

Миоклонична епилепсија: симптоми

Овој тип на епилепсија, како миоклонична епилепсија, чии симптоми се карактеризираат со комбинација на грчеви со означени епилептични напади, е исто така познат како миоклонус епилепсија. Овој тип на болест на двата пола е впечатлив, додека морфолошките клеточни студии на клетките на 'рбетниот мозок и на мозокот, како и на црниот дроб, срцето и другите органи, во овој случај, откриваат депозити на јаглени хидрати.

Болеста започнува на возраст од 10 до 19 години, се карактеризира со симптоми во форма на епилептични напади. Подоцна се појавуваат миоклонија (мускулни контракции на принудна природа во целосен или делумен волумен, со или без повик на моторниот ефект), со што се одредува името на болеста. Менталните промени честопати се дебатираат. Што се однесува до фреквенцијата на нападите, таа е поинаква - може да се појавува и дневно и во интервали од неколку пати месечно или помалку (со соодветен третман). Исто така, можна е и свест заедно со напади.

Посттрауматска епилепсија: симптоми

Во овој случај, посттрауматската епилепсија, симптомите на кои се карактеризираат, како и во други случаи, конвулзии, е директно поврзана со оштетување на мозокот предизвикани од повреда на главата.

Развојот на овој тип на епилепсија е релевантен за 10% од оние луѓе кои доживеале тешки повреди на главата, со исклучок на пенетрирачки рани во мозокот. Веројатноста за појава на епилепсија се зголемува со пенетрирачка повреда на мозокот до 40%. Манифестацијата на карактеристични симптоми е можна дури и по неколку години од моментот на повреда и тие директно зависат од местото со патолошка активност.

Алкохолна епилепсија: симптоми

Алкохолната епилепсија е компликација карактеристика на алкохолизам. Оваа болест се манифестира во конвулзивни напади кои одеднаш се јавуваат. Почетокот на нападот се карактеризира со губење на свеста, по што лицето добива силен бледило и постепена цијаноза. Често, пена произлегува од устата за време на нападот и се појави повраќање. Прекращению судорог сопутствует постепенное возвращение сознания, после чего зачастую больной впадает в сон длительностью до нескольких часов.

Выражается алкогольная эпилепсия в симптомах следующих:

 • Потеря сознания, обморок;
 • Судороги;
 • Сильная боль, «жгучая»;
 • Сведение мышц, чувство сдавливания, стягивания кожи.

Возникновение припадка может произойти в течение первых нескольких суток с момента прекращения приема алкоголя. Нередко приступы сопровождаются галлюцинациями, характерными для алкоголизма. Причина эпилепсии заключается в длительном алкогольном отравлении, в особенности при использовании суррогатов. Дополнительным толчком может служить перенесенная черепно-мозговая травма, инфекционного типа заболевания и атеросклероз .

Читать подробнее: алкогольная эпилепсия .

Бессудорожная эпилепсия: симптомы

Бессудорожная форма судорог при эпилепсии является достаточно частым вариантом ее развития. Бессудорожная эпилепсия, симптомы которой могут выражаться, к примеру, в сумеречном сознании, проявляется внезапно. Длительность ее составляет порядка от нескольких минут до нескольких дней при таком же внезапном исчезновении.

В данном случае происходит сужение сознания, при котором из различных проявлений, свойственных внешнему миру, больным воспринимаются лишь та часть явлений (предметов), которые для них эмоционально значимы. По этой же причине нередко возникают галлюцинации, различные бредовые идеи. У галлюцинаций характер крайне устрашающий при окрашивании зрительной их формы в мрачные тона. Данное состояние может провоцировать нападение на окружающих с нанесением им травм, нередко ситуация сводится к летальному исходу. Этот тип эпилепсии характеризуется психическими расстройствами, соответственно, эмоции проявляются в крайней степени их выражения (ярость, ужас, реже – восторг и экстаз). После приступов больные происходящее с ними забывают, гораздо реже могут проявляться остаточные воспоминания событий.

Эпилепсия: первая помощь

Эпилепсия, первые симптомы которой могут напугать человека неподготовленного, требует определенной защиты больного от получения им возможных травм при припадке. По этой причине при эпилепсии первая помощь предусматривает обеспечение больного мягкой и плоской поверхностью под ним, для чего под тело подкладываются мягкие вещи или одежда. Тело больного важно освободить от предметов стягивающих (прежде всего это касается грудной клетки, шеи и талии). Голову следует повернуть набок, придавая наиболее удобное положение для выдыхания рвотной массы и слюны.

Ноги и руки до завершения припадка следует немного придерживать, не противодействуя при этом судорогам. Для защиты языка от укусов, а также зубов от возможных переломов, в рот кладут что-либо мягкое (салфетку, платок). При сомкнутых челюстях размыкать их не следует. Воду давать при приступе нельзя. При засыпании после припадка будить больного не следует.

Читать подробнее: первая помощь при эпилепсии .

Эпилепсия: лечение

В лечении эпилепсии применяется два основных положения. Первое заключается в индивидуализированном подборе эффективного типа медикаментов с их дозировками, и второе – при длительном ведении больных при требуемом введении и изменении доз. В целом лечение сосредоточено на создании соответствующих условий, обеспечивающих восстановление и нормализацию состояния человека на психо-эмоциональном уровне с коррекцией нарушений в функциях определенных внутренних органов, то есть лечение эпилепсии ориентировано на причины, провоцирующие характерные симптомы с их устранением.

Для диагностирования болезни необходимо обратиться к неврологу, который при соответствующем наблюдении над больным подберет подходящее решение в индивидуальном порядке. Что касается частых выраженных расстройств психического характера, то в этом случае лечение проводится психиатром.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Эпилепсия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: невролог , психиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Нейросифилис (совпадающих симптомов: 5 из 7)

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

...
Столбняк (совпадающих симптомов: 4 из 7)

Столбняк является одним из наиболее опасных заболеваний инфекционного характера воздействия, характеризующимся выделением токсина, а также значительной быстротой клинического течения. Столбняк, симптомы которого проявляются также в поражении нервной системы в комплексе с генерализованными судорогами и тоническим напряжением, возникающим в скелетной мускулатуре, заболевание крайне тяжелое – достаточно лишь выделить статистику по смертности, которая достигает порядка 30-50%.

...
Менингоэнцефалит (совпадающих симптомов: 4 из 7)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...

Периартеритис нодоза е болест која влијае на садовите со мал и среден калибар. Во официјалната медицина, болеста се нарекува некротизирачки васкулитис. Постои име на периартеритис, болест Кусмаол-Мејер, панартеритис. Како што се развива патологијата, се формираат аневризми, се повторува оштетување не само на ткивата, туку и на внатрешните органи.

...
Гипомагниемия (совпадающих симптомов: 4 из 7)

Хипомагнесемијата е патолошка состојба која се карактеризира со намалување на нивото на магнезиум во телото под влијание на разни етиолошки фактори. Ова, пак, води до прогресија на тешки патологии, вклучувајќи невролошки и кардиоваскуларни.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .