Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Минлив исхемичен напад: симптоми и третман

Транзитен исхемичен напад - главните симптоми:

Транзитен исхемичен напад (ТИА) - недостаток на церебрална циркулација поради васкуларни нарушувања, срцеви заболувања и намалување на крвниот притисок. Таа е почеста кај лицата кои страдаат од остеохондроза на цервикалниот 'рбет, кардијална и васкуларна патологија. Особеноста на транзиентниот исхемичен напад е целосно враќање на сите откажани функции во рок од 24 часа.

Вредноста на ТИА е дека таа е претходник на миокарден инфаркт и церебрален мозочен удар . Состојбата бара брза дијагноза и третман за да се намали ризикот од овие сериозни компликации.

Појавата на исхемичен напад на церебрална транзиторна тековца придонесува за следните фактори:

 • деструктивни промени на 'рбетниот столб;
 • проширување на срцевите комори;
 • зголемена коагулација на крв;
 • висока вазоконстрикторна активност (простагландини, простациклин, тромбоксан);
 • промени во васкуларниот ѕид на главните артерии на мозокот (каротид, вертебрални, примарни).

Постојат случаи кога транзиторниот исхемичен напад влијае врз децата. Главната улога во механизмот на педијатриска патологија е доделен на микроемболи од срцето и микротромбоза на позадината на хиперкоагулацијата.

Симптоми на ТИА

Во повеќето случаи, транзиторните исхемични напади имаат симптоми кои предупредуваат за претстојната катастрофа. Тие вклучуваат:

 • чести главоболки;
 • ненадејни напади на вртоглавица;
 • заматен вид (потемнување, "goosebumps" пред очите);
 • вкочанетост на делови од телото.

Сликата на транзиторно тековен исхемичен напад се манифестира со растечка главоболка на одредена локализација. Вртоглавица е придружена со гадење и повраќање, може да има дезориентација или конфузија. Тежината на состојбата се определува со времетраењето на церебралната исхемија и нивото на крвниот притисок. Клиничката слика зависи од локацијата и степенот на васкуларна болест.

ТИА во системот на каротидната артерија

Типични симптоми се развиваат во рок од 2-5 минути. Циркулаторното нарушување во каротидната артерија има карактеристични невролошки манифестации:

 • слабост, тешкотии при движење на екстремитетите на едната страна;
 • губење или намалување на чувствителноста на десната или левата половина од телото;
 • говорно оштетување од целосно отсуство на помали тешкотии;
 • ненадејна целосна или делумна загуба на видот.

Карактеристики на лезијата на каротидната артерија

Минлив исхемичен напад и мозочен удар

Како по правило, минливото појавување на исхемичен напад во системот на каротидната артерија има објективни симптоми:

 • слабеење на пулсот;
 • бучава при слушање на каротидната артерија;
 • патологија на ретинални садови.

Карактеристични фокални симптоми на оштетување на мозокот во патологијата на каротидната артерија. Транзиторниот исхемичен напад се манифестира со специфични невролошки знаци, имено:

 • лице асиметрија;
 • повреда на чувствителност;
 • патолошки рефлекси;
 • флуктуации на притисокот;
 • стеснување на садовите на фундусот.

Патологијата на каротидната артерија, исто така, не се манифестира како симптоми на мозокот: тежина во градите, прекини во работата на срцето, недостаток на воздух, солзи, конвулзии.

ТИА вертебро-базиларниот систем

Клиничката слика на транзитно развиен исхемичен напад е докажана и од церебрални така и од специфични знаци. Тие зависат од локацијата и степенот на оштетување на главните и 'рбетните артерии, како и нивните гранки. Состојбата на пациентот е утврдена со развојот на колатералната циркулација, степенот на хипертензија и присуството на истовремени заболувања.

Транзиторниот исхемичен напад во вертебрално-базиларниот базен изнесува 70% од сите случаи на ТИА. Оваа фреквенција се должи на бавниот проток на крв низ садовите на оваа област на мозокот.

Нарушувања на движењето може да бидат не само еднострани, туку и различни локализации. Постојат случаи на парализа на сите екстремитети. Степенот на оштетување варира од слабост до парализа.

 1. Нарушувањата на чувствителноста често се еднострани, но исто така можат да ја променат нивната локализација.
 2. Вкупно или делумно губење на видот.
 3. Вртоглавица е придружена со двоен вид, прекршување на голтањето и говорот. Повраќање често се јавува.
 4. Напади на краткорочен пад без губење на свеста.
 5. Чувството на кружна ротација на предметите, нестабилно одење. Вртоглавица се зголемува со вртење на главата.
Симптоми на минлив исхемичен напад

Изолирани симптоми не се знаци на ТИА. Дијагнозата на транзиторниот исхемичен напад може да се направи само кога тие се комбинирани. Ако има симптоми наведени во точките 1 и 2, тогаш пациентот има минлив исхемичен напад со сите последици.

Дијагностика

Сите пациенти кај кои постои развој на транзиентно исхемичен напад веднаш се предаваат на клиниката. Раната дијагноза и навременото лекување ќе го "блокираат" патот до мозочен удар. Пациентите се доставуваат до невролошкиот оддел, опремен со потребниот дијагностички комплекс.

Шема за клинички преглед

Списокот на задолжителни дијагностички методи за исхемичен напад со транзиторна тековна состојба вклучува:

 • аускултација на каротидните артерии;
 • мерење на крвниот притисок;
 • тест за крв со целосно развиена леукоцитна формула ;
 • липиден спектар на крв: холестерол и триглицериди;
 • состојбата на коагулациониот систем;
 • ЕКГ;
 • Ултразвук на садовите за глава и врат;
 • електроенцефалографија;
 • МНР со ангиографија;
 • компјутерски томограм.
Електроенцефалографија

Сите пациенти мора да бидат испитани, бидејќи понатамошните последици може да бидат неповратни и да доведат до попреченост или смрт. Транзиторна клиника за исхемичен напад може да маскира неколку сериозни болести.

Диференцијална дијагностика

Некои од симптомите кои го карактеризираат минливиот исхемичен церебрален напад се слични на манифестациите на други невролошки болести, имено:

 1. Мигренскиот напад е придружен со визуелни нарушувања на говорот;
 2. По епилептичен напад, период на придушен свест започнува со намалување на чувствителност;
 3. Дијабетес мелитус се манифестира со разни невролошки симптоми: парестезии, вртоглавица, губење на свеста;
 4. Мултиплекс склерозата може да дебитира со симптоми на ТИА;
 5. При болеста на Мејоне, конвулзии се придружени со повраќање и вртоглавица.

По објективен клинички преглед, диференцијалната дијагноза може да продолжи со здрав третман.

Третман

ТИА третман

Медицинската помош е насочена кон запирање на исхемична епизода и спречување на церебрален мозочен удар. Специфичниот третман на транзиторниот исхемичен напад се состои во реставрација на: церебралниот крвен проток, оптималниот крвен притисок, функцијата на срцето и антикоагулантниот систем. За да се постигне целта, се користат следните лекови:

 • антихипертензивна терапија: бета-блокатори, клофелин, лабеталол;
 • Кавинтон, Винпоцетин, Цераксон се користат за обновување на циркулацијата на крвта во мозокот;
 • реолошки својства се обновуваат од страна на trental, reosorbilact;
 • статини за нормализирање на нивото на холестерол;
 • лекови тоник мозочни садови - трокевазин, венротон.

Покрај земањето на лекови, пациентот треба да знае дека транзиторната епизода на исхемичен напад нема да се случи ако се следат сите превентивни мерки.

TIA Предупредување и прогноза

Превентивните мерки ги спречуваат мозочните и кардијалните компликации: церебралниот мозочен удар и миокардниот инфаркт. Тие се состојат од постојан монитор на липидниот спектар на крв и крвен притисок. Покрај лековите, пациентот мора да ги следи препораките за режим на исхрана, мотор и пиење.

Редовното вежбање, избегнување на животински масти и лоши навики, пиење доволна количина на течност (најмалку 1,5 литри дневно) ќе обезбеди поволна прогноза. Запомнете дека овие едноставни препораки не само што можат да го продолжат, туку и да го спасат животот на една личност.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате транзиторен исхемичен напад и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , неврохирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тумор на мозокот (појавување симптоми: 8 од 20)

Туморот на мозокот е болест која се карактеризира со рак на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...
Невросифилис (појавување симптоми: 8 од 20)

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 8 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Сончев удар (појавување симптоми: 7 од 20)

Сонцето и топлотен удар се услови кои, кога се развиваат, веднаш треба да почнат да им помагаат на жртвата, бидејќи постои директна закана за неговиот живот. Овие состојби најчесто се случуваат во пролетно-летниот период, кога активноста на сонцето се зголемува неколку пати. Многу луѓе тврдат дека сончевиот удар и топлотниот удар се едно и исто, но тие не се. Тие имаат некои разлики.

...
Хипертензивна криза (појавување на симптоми: 7 од 20)

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
неврохирург зема
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .