Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ишемична болест на мозокот: Симптоми и третман

Ишемична болест на мозокот - главните симптоми:

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

По својата природа, исхемична болест на мозокот се јавува поради стеснување на садовите преку кои кислородот се транспортира преку крвотокот. Како резултат на недостаток на кислород за мозочните клетки, се случуваат неуспеси, кои се карактеризираат со манифестација во форма на болка и други заболувања. Оваа статија ќе кажува за исхемија на церебралните крвни садови.

Видови на исхемија

Постојат два типа на церебрална васкуларна исхемија:

 1. Зачинета
 2. Хроничен.

Акутната исхемија се карактеризира со ненадеен изглед и кратко траење на курсот. Ненадејното нарушување на протокот на крв придонесува за појава на акутна исхемија, која се карактеризира со соодветните симптоми. Тоа е од кој дел од мозокот страда од недостиг на кислород и се појавуваат соодветни симптоми. Акутна непријатност може да предизвика такви абнормалности: слепило, мускулна слабост, вртоглавица.

Хроничната форма на исхемична болест е предизвикана од недостатокот на кислород во мозочните клетки. Хроничната слабост се карактеризира со отсуство на болни симптоми кои се својствени за акутна исхемија. Како последица на хроничната форма на болеста, церебралните артерии се првенствено погодени. Исто така, хроничната церебрална исхемија се јавува како резултат на долготрајниот тек на акутната форма на болеста. Недостатокот на терапевтски мерки за елиминирање на акутната форма на болеста предизвикува појава на хронична форма на коронарна срцева болест.

Причини

Церебралната исхемија се јавува поради блокада на садовите преку кои кислородот се транспортира до мозочните клетки. Мозокот, не добива доволно кислород, не е способен за нормално функционирање. Но, што предизвикува блокада на крвните садови? Ова прашање го има следниов одговор: причините кои предизвикуваат васкуларна оклузија се јавуваат како резултат:

 • неуспех на функционирање на срцевиот мускул, кој предизвикува аритмија и хронични заболувања;
 • намалување на циркулацијата на крвта во мозокот, што резултира од атеросклеротични лезии на артериите;
 • хипертензија , која предизвикува појава на церебрални васкуларни грчеви и оштетен венски одлив;
 • дијабетес и зголемен крвен инсулин;
 • амилоидоза, која е карактеристична главно кај постарите лица;
 • крвни болести кои го намалуваат капацитетот на кислород и предизвикуваат појава на згрутчување на крвта.
Церебрална васкуларна оклузија

Атеросклерозата и артериската хипертензија се меѓу главните причини за ваквите абнормалности кај луѓето. Како резултат на атеросклероза, постои зголемување на маснотиите на ѕидовите на крвните садови, што предизвикува тие да се блокираат. Најчесто, атеросклерозата предизвикува хронична форма на индикација, бидејќи стеснувањето на луменот во садовите се случува постепено. Акутната форма се формира поради моменталната блокада на крвните садови, која е предизвикана од формирање на згрутчување на крвта.

Атеросклерозата и тромбозата се најопасните причини за церебрална исхемија, што доведува до фатален крај на една личност. Можно е да се предизвика акутна форма на болеста преку следните заболувања:

 • брадикардија ;
 • анемија ;
 • како резултат на труење со штетни материи;
 • дебелина;
 • во употреба на штетни материи.

Оваа болест ги зафаќа речиси сите категории луѓе, од мали до возрасни. Но, најстрашниот е знак на исхемија, и поточно, хипоксија кај новороденчиња.

Причини за церебрална исхемија кај новороденчиња

Врз основа на ова, вреди да се напомене дека болеста на церебрална васкуларна исхемија е прилично опасна болест која бара непосредна интервенција на специјалист со медицинско образование. Но, пред да трчаат во клиниката, неопходно е да се идентификуваат соодветните симптоми.

Симптоматологија

Симптомите на исхемија се манифестираат во рана фаза, што има позитивен ефект врз можноста за рано донесување соодветни мерки и закрепнување. Главните симптоми на исхемија се нарушувања на мозокот, кои се манифестираат во форма на нарушена меморирање на информации, недостаток на способност за интелектуален развој или само учење. Кај луѓето, постојат отстапувања во психолошките и емоционалните сфери.

Развојот на болеста, исто така, се карактеризира со чести промени на расположението и појава на раздразливост. Човек дури и секоја игра може да се вознемири во хистерична состојба, по што има поплаки за главоболки и мигрена. Работата која е поврзана со менталниот стрес, станува сè потешко секој ден и како резултат се појавуваат грешки. Недостаток на желба да се направи било која работа, која е предизвикана од симптом на замор како резултат на недоволно снабдување со кислород до мозокот.

Пациентот има влошување на спиењето и често будење. Сиромавиот сон е предизвикан од фобија, распространетоста на вознемирувачки мисли. Таквите симптоми може да изгледаат краткотрајни за пациентот, но со развојот на симптомите на болест стануваат покомплицирани. Постојат серолошки знаци на болеста:

 • главоболки стануваат потрајни;
 • gagging и гадење;
 • вртоглавица;
 • намалена чувствителност на телото;
 • често несвестица се јавува со влошување на болеста.
Симптоми на церебрална исхемија

Симптомите на церебрална исхемија се карактеризираат со намалување на визуелните и аудиторните функции, а исто така се манифестираат како намалување на телесната температура. Кога ги чувствувате екстремитетите, можете да го набљудувате нивното ладење. Овие знаци се својствени за акутната форма на болеста, но хроничната форма има повеќе бенигни симптоми.

Симптоми на исхемични фази

Исхемијата на мозокот е поделена во три фази, кои се карактеризираат со соодветните симптоми. Размислете за нив подетално.

Фаза број 1 . Во оваа фаза, малкумина брзаат во клиниката за дијагностицирање на болеста, што не ги вклучува најдобрите последици. Карактеристичните симптоми на исхемија на првата фаза се:

 • слабост и мало студ;
 • мали главоболки и слабост;
 • намалување на работниот капацитет.

Во овој случај, едно лице не може да ги забележи сите овие знаци и да продолжи да работи за нивниот бизнис. Со текот на болеста, може да се забележи промена во одењето на пациентот: малината на чекорот и промената на нозете. Пациентот во оваа фаза не смее сериозно да ги зема симптомите на недоносеност и се надева на нивно успешно исчезнување.

Фаза број 2 . Во зависност од сложеноста на процесот на оклузија на крвните садови, втората фаза може да се случи и на ден 3-4, а на ден 3-4. Во оваа фаза, постои зголемување и зголемување на главоболки, гадење и влошување на знаци на индиферентност. Човекот станува поразрлив, повлечен и непредвидлив. Тој може да го смени секојдневниот живот, се жали на проблеми на работа.

Пациентот ги губи своите интереси, не само на познавање на нешто ново, туку и на роднини, пријатели и себе. Апетитот се намалува, што предизвикува губење на тежината. Психолошката изолација доведува до влошување на исхемијата, што резултира во последната фаза.

Фаза број 3 . Ако болеста не е откриена навреме и ако не се преземат соодветни мерки за негово уништување, се јавува последната фаза на исхемија. Во оваа фаза се изговараа симптоми:

 • вознемирената положба на лицето: шушкање при одење, несигурност во секој чекор и чести падови;
 • се јавува инконтиненција;
 • потешкотии во ориентацијата по локалитетот, нарушување на говорот, намалување на меморијата, недостаток на размислување;
 • губење на способноста да води нормален живот.

Ишхемијата, исто така, подразбира распаѓање на личноста, која удира едно лице од клетката на општеството. Со текот на времето, едно лице ја губи способноста за самопослужување, се случува деградација.

Симптомите на болеста укажуваат на потреба од посета на болницата за дијагностицирање и идентификација на болеста.

Дијагностика

Дијагноза на церебрална исхемија

Дијагнозата на церебрална исхемија вклучува:

 • општ преглед на пациентот;
 • земање историја;
 • серија истражувања.

Анкетите вклучуваат:

 1. Спроведување на USDG, при што се одредува протокот на крв низ садовите во областа на вратот.
 2. Студија за интракранијален притисок користејќи офталмоскопија. Таквата студија дава слика за состојбата на садовите.
 3. Ако се сомневаат на атеросклеротични плаки или згрутчување на крв, се врши ангиографија на церебралните артерии. Овој метод на испитување ви овозможува да ја идентификувате причината за исхемијата.
 4. Причините за болеста, исто така, се откриени со Х-зраци, ЕКГ или ехокардиографија на цервикалните региони.

Дијагнозата се изведува од искусен доктор, бидејќи знаците на исхемија се слични на Паркинсонова болест , Алцхајмерова болест и други болести.

Третман

Целосно лекување на исхемична болест е речиси невозможно, па третманот има за цел да ги намали симптомите и да го забави процесот на деградација на пациентот. Така, третманот се изведува со преземање на следниве видови лекови:

 • Актовегин;
 • Реополиглукин;
 • Антиагрегативни агенси.
Лекот Актовегин

Овие лекови се должат на директно влијание врз причините кои предизвикуваат церебрална исхемија.

Дополнително, терапијата е пропишана што има повеќе профилактички ефект врз телото: хиполипидемија и хипотензија. Се спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Исто така вреди да се истакне бројот на лекови кои се должат на комбинираните ефекти (превенција и елиминација на причините). Овие лекови вклучуваат:

 • Синаризин;
 • Винпоцетин;
 • Екстракт од лисја на Гинко Билоба.

Во прилог на терапевтски и соматски третман, тие понекогаш прибегнуваат кон хируршка интервенција. Хируршко лекување се изведува во случај на изразена атеросклероза на артериите. Во овој случај, пациентот работи во форма на засек на вратот. По инцизирањето, се наоѓа оклудираниот сад, а плочата што се појавила е отстранета. Оваа операција е неопходно спроведена под ултразвучна контрола на протокот на крв. Во ретки случаи, постојат компликации предизвикани од развојот на периоперативен мозочен удар.

Ако се спроведе навремен третман и третата фаза не може да се развие, тогаш процесот на исхемија може да се забави многу години. Но, треба да се запамети дека секоја манифестација на исхемија ќе ја влоши состојбата на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате коронарна болест на мозокот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 10 од 19)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Миокардитис (појавување симптоми: 10 од 19)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Цефалгија (појавување симптоми: 10 од 19)

Цефалгија (цефалгија синдром) е болка во областа на главата, која може да варира во сериозноста, интензитетот и времетраењето. Таков симптом може да биде симптоматски, како и да биде манифестација на сериозен патолошки процес, затоа, со својот чест изглед, треба да се консултирате со лекар.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 9 од 19)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Нервна исцрпеност (појавување симптоми: 9 од 19)

Нервната исцрпеност е психо-емоционална состојба што се јавува кај лице после доживување на ментален стрес, стрес и прекумерна ментална активност. Нашето тело е добро функционален систем во кој сè е поврзано, и затоа преоптоварувањето на еден од системите (интелектуална или емоционална) веднаш влијае на општото добро на човекот, предизвикувајќи симптоми на нервен исцрпеност.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .