Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Депресија: Симптоми и третман

Депресија - главните симптоми:

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

За оваа болест се карактеризира со знаци на намалена самодоверба, рамнодушност кон неговиот живот, губење на вкусот за него. Многу често, лице со симптоми на депресија наоѓа спас во алкохолни или, уште полошо, психотропни супстанции. Овие супстанции, се разбира, помагаат да се ослободат од знаците и симптомите на болеста, но не го решаваат проблемот со причината за депресија. Покрај тоа, употребата на штетни супстанции ја влошува состојбата и води до целосна загуба на лице.

За она што е депресија и кои се главните типови на оваа болест, размислуваме подетално.

Видови

Депресијата е ментално нарушување кое е најчесто кај жените и поретко кај мажите. Возраста на луѓе кои паѓаат под влијание на болеста е во опсег од 18 до 55 години, но појавата на болеста не е исклучена во претходната и подоцнешната возраст, но само во ретки случаи.

Во зависност од причините кои предизвикуваат појава на депресија кај некое лице - оваа болест е поделена на типови. Овие видови се нарекуваат:

 1. Хроничната депресија или дистимијата е предизвикана од протокот за долго време (до 2-3 години).
 2. Акутна или клиничка депресија е најсложената форма на болеста, која се карактеризира со изразена тежина на симптомите. Клиничката депресија се карактеризира со кратко траење на курсот, но е сложена. Секој возрасен е запознаен со симптомите на акутната форма на оваа болест.
 3. Реактивната депресија се карактеризира со спонтаност на појавата во позадината на појавата на сериозни стресни ситуации.
 4. Невротичната депресија се јавува преку емоционални нарушувања, во кои доминантната врска е окупирана од неврози.
 5. Алкохолната депресија е всушност вид на болест преку која едно лице ја губи употребата на алкохолни пијалоци. Ова може да се случи поради кодирање или идентификување на друга болест во која на едно лице не му е дозволено да зема алкохол.
 6. Продолжената депресија се карактеризира со продолжена акумулација на негативни фактори, кои во крајна линија се локализираат на слабост.
 7. Маскирана депресија е предизвикана од симптоми на болка кои укажуваат на соматски форми на болеста.
 8. Постпартална депресија - се јавува, соодветно, по раѓањето на детето.
 9. Биполарна или манична депресија - се карактеризира со доминација во човечката психа на емоционална лабилност (нестабилно расположение).

Секој од горенаведените типови има свои причини за кои всушност се јавува оваа или онаа форма на незадоволство. Кои се овие причини, размислете подетално.

Причини за ментални нарушувања

Причини за депресија

Појавата на ментално растројство кај жените и мажите е првенствено предизвикана од негативни промени во нивниот живот. Ова е главниот фактор или симптом кој игра главна улога во започнувањето на болеста. Но, покрај негативните промени, постојат и неколку причини кои влијаат на појавата на депресивно нарушување. Ако ги знаете овие причини, тогаш во некои ситуации, можно е самостојно да се избегне појава на психолошка болест.

Главните причини вклучуваат следниве фактори:

 1. Конфликтни ситуации кои се појавуваат меѓу роднините, пријателите и блиските лица. Како резултат на ваквите конфликти, оваа непријатна ситуација е депонирана во човечкиот мозок. Постојаните искуства и мисли за само еден доведуваат до депресивна состојба.
 2. Губењето на некој близок или пријател, исто така, води до фактот дека едно лице не издржува психолошка траума и се повлекува. Повеќето луѓе развиваат реактивна депресија, која исчезнува по одредено време. Но, за некои луѓе, особено за жените, загубата води до целосно психолошко нарушување, односно невротична депресија. Ако, сепак, не преземаат терапевтски мерки, тоа може да доведе до ментално лудило.
 3. Насилство. За жените, знакот за сексуална злоупотреба не е помалку значаен од загубата на некој близок. Покрај сексуалното, насилството може да биде и емоционално и физичко. Последните два вида на насилство во повеќето случаи не се во состојба да остават психолошка траума за цел живот.
 4. Генетска предиспозиција. Случаите на депресија кај предците можат да предизвикаат појава кај потомците.
 5. Проблеми. Присуството на проблеми директно влијае на почетокот на депресивните симптоми. И проблемите може да бидат и лични и деловни. Проблемот не е исклучен и социјална природа.
 6. Болест По учењето на фатална болест, соодветната реакција се јавува во форма на декадентно расположение.
 7. Зависност од алкохол. Лице што страда од лоши навики, исто така, има карактеристично својство на манифестација на депресија. Таквите луѓе прават разлика помеѓу два вида на болеста: хроничен и алкохолен. Првиот се случува на позадината на сите настани, што доведува до фактот дека едно лице наоѓа лекови против болки во алкохол или дрога. И вториот вид произлегува од забраната за употреба на алкохолни пијалоци, што всушност води кон конфузија. Алкохолната депресија претходно се среќаваше исклучиво на машката страна, но во моментов, овој тип на болест често се дијагностицира кај жените.
 8. Лекови Преземањето на лекови во некои случаи предизвикува појава на депресивни нарушувања. Овие нарушувања се случуваат под дејство на земени лекови, кои имаат несакан ефект врз лицето.
Про-депресивни лекови

Така, депресијата може да се појави не само кај жените. Оваа болест стана широко распространета кај луѓето од сите пола, возрасти и националности. Менталните нарушувања се дијагностицираат и во обичната средна класа на луѓе и кај богатите, па дури и познатите. Ова се објаснува со фактот дека современите вредности имаат директно негативно влијание врз личноста и неговата состојба. Секој човек има своја дефинитивна цел, но кога сфаќа дека не е во можност да го оствари тоа, тука доаѓа чувството на очај, изолација и несигурност. Тука се раѓа првиот знак на депресија, кој, ако не се обиде да излечи, може да доведе до многу посериозни болести, како што е развојот на рак на церебралниот кортекс итн.

Само во некои случаи, депресијата може да се појави во позадината на отсуството на проблеми, но има некои причини за ова, бидејќи, најверојатно, тоа е предизвикано од човечката генетска потсвест.

Симптоматологија

Често, луѓето го поставуваат следното прашање: "Што е депресија и како да се справиме со тоа?" Веќе е познато фактот дека депресијата е комплексна и сериозна болест, која се манифестира поради доминацијата на психолошката траума. Со оглед на прашањето како да се бори против болеста, потребно е прво да се обрне внимание на симптомите на депресија, бидејќи тоа е првиот знак на болеста што го прави многу јасен за локализација на одредена болест кај некоја личност.

Симптомите на депресија се доста разновидни и се манифестираат во секоја од нив поинаку, во зависност од видот на преовладувачката слабост. Главните знаци на симптоми на болеста се:

 • вознемирувачки чувства;
 • вина или очај;
 • пониска самодоверба;
 • самоограниченост
Симптоми на депресија

Симптомите кај жените се појавуваат појасно отколку кај мажите, што е поврзано со физиолошките карактеристики на мозокот. Еден човек може да биде депресивен многу години и да го скрие. Кај жените, сликата на симптомите е јасно видлива, па ако се откријат првите знаци на локализација на болеста, веднаш треба да се консултирате со лекар.

За ваша информација! Депресијата е сериозна болест која бара медицинска интервенција. Можно е да се третира ова нарушување самостојно, но во повеќето случаи овој третман на депресија доаѓа до ништо.

Симптомите на болеста, исто така, се манифестираат во форма на постојан замор, недостаток на интерес во животот. Пациентот повеќе не е заинтересиран за она што претходно му го донесе радост и задоволство. Симптомите на болеста влијаат дури и на сексуалниот живот, придонесувајќи за развој на импотенција кај мажите и неплодност кај жените.

Оваа болест е забележана и поради промена на однесувањето на едно лице: тој станува невнимателен, ја губи способноста да преземе насочени дејства и не може да го концентрира своето внимание. Честопати, болниот почнува да ги избегнува своите роднини и пријатели, станува осамен и резистентен. Често, луѓето наоѓаат спасение од такви симптоми во пијалоци што содржат алкохол или психотропни, па дури и полоши, наркотични супстанции.

Мислите кај пациент со депресија стануваат негативни, негативни и насочени против себе. Чудно е да се поправи негацијата од себеси, тој самиот се смета за непотребен, безвреден, оптоварен роднини и блиски луѓе. Се карактеризира со тешкотии во донесувањето одлуки.

Симптомите на болеста не влијаат само на емоционалната сфера, тие се манифестираат во форма на нарушување на спиењето, се појавува несоница. Во текот на денот, пациентот може да спие во текот на ноќта, но во исто време сонот е краток и се полни со чести буди, фобии. На хранлива страна, сликата може да се развие во две сценарија:

 1. Пациентот може воопшто да го изгуби својот апетит, а истовремено телото почнува брзо да се осиромашува, што доведува до губење на тежината.
 2. Апетитот може да се зголеми, а во исто време пациентот почнува да прејадува, да јаде ноќе и да се здобие со активна тежина.

Како што напредува болеста, се појавуваат физички болки во срцето, стомакот и градната коска. Често депресијата води кон запек. Наспроти позадината на намалувањето на енергетскиот резерват, телото брзо се преоптоварува за време на физичкиот и менталниот стрес. Првиот знак, кој е карактеристичен за појавата на психолошко и емоционално слабост, е проблемот на сексуалниот живот, кој сексуалниот партнер ќе го разбере на првиот ден.

Симптоми според типот

Физички, емоционални и придружни симптоми на депресија

Во зависност од видот на преваленцата на болеста, карактеристичните симптоми на манифестацијата исто така се разликуваат. Симптомите се важни за да знаат навреме да ги забележат и да побараат помош. Ако сликата на симптомите не е јасна, тогаш во овој случај невозможно е да се одложи медицинската дијагноза за откривање на болеста.

Симптоми за секој тип на болест се манифестираат во форма:

Клиничката депресија се карактеризира со појава на чувства на депресија и бескорисност. Пациентот има заблуда мисли за чувството на вина и бесмисленоста на постоењето. Во овој случај, пациентот има нарушен сон, апетит и болка во стомакот. Често овој вид предизвикува мигрена и кожни болести. Постојаната иритабилност доведува до нарушувања на гениталните органи.

Реактивната депресија се карактеризира како краткотрајни симптоми, што е карактеристично за период не подолг од еден месец, а продолжен - до две години.

Карактеристични симптоми се појавата на чувства на длабок очај, мисли на самоубиство, појава на стравови, фобии. Има главоболки и премногу работа, апетитот и ноќниот сон се вознемирени. Сите овие знаци зборуваат за преваленцата на менталното растројство - реактивна депресија. Понекогаш реактивната депресија доведува до суицидни обиди, особено често забележани кај жените. Ако се забележат првите знаци на такви наклонетости, тогаш потребно е да се спроведе постојана грижа за пациентот.

Невротичната депресија ги има следниве симптоми: чувство на летаргија, слабост, слабост, кои се придружени со преовладувачки главоболки. Често, невротичната депресија доведува до појава на нервни болести. Симптоматологијата од овој тип не е постојана и со себе носи успешна реконвалесценција, ако се преземат соодветни мерки. Пациентот се карактеризира со возбудливи искуства, со кои тој води постојана борба, обидувајќи се да влијае на психо-емоционалната ситуација, истовремено одржувајќи ја самосвестата. Невротичната депресија, исто така, заедно со неврозите, доведува до појава на психички напади и хистерија.

Алкохолната депресија е предизвикана од манифестација на нарушувања во дигестивниот и нервниот систем, како и од функционирањето на црниот дроб. Првите знаци на алкохолен тип на болеста се карактеризираат со појава на гадење.

Алкохолна депресија

Алкохолната депресија е изразена во влошување на здравјето, појава на летаргија и појава на мисли за самоубиство. Овој тип на болест е најчест кај мажите кои се на возраст, па обидите за самоубиство се случуваат токму за време на алкохолната депресија. Главните симптоми вклучуваат:

 • бавноста при движење;
 • општа летаргија;
 • мимикријата одговара на тажно расположение;
 • несоница;
 • чувство на постојана анксиозност.

Алкохолната депресија може да се појави една недела по несаканото отфрлање на алкохолот и трае до 2 години.

Долготрајниот изглед се карактеризира со манифестација на вакви симптоми:

 • апатија;
 • зголемена анксиозност и очај;
 • недоверба кон другите;
 • ниска самодоверба;
 • плачливост;
 • изолација и жед за осаменост.

Маската депресија се манифестира со следнава слика на симптомите:

Маскирана депресија се нарекува и скриена, што укажува на тешкотии во дијагностиката. Најкарактеристичен знак за овој тип на болест е недостатокот на подобрување, дури и со медицинска интервенција. Наспроти ова, со цел да се обиде да се ослободи од болеста, пациентот наоѓа други алтернативни начини да се ослободи од симптомите. Маскирана депресија често води кон скратување на животот, па дури и за време на третманот, потребна е грижа за пациентот.

Скриена депресија

Маничната депресија се манифестира во форма на следниве знаци на слабост:

 • раздразливост на предметите, општеството и секоја професија;
 • чувства на беспомошност и вина;
 • летаргија: физички, ментални и говор;
 • тага, анксиозност, тага;
 • недостаток на апетит и спиење.

Покрај емоционалните нарушувања, манична депресија предизвикува нарушувања во функционирањето на кардиоваскуларниот систем, се појавуваат аритмии, тахикардија и брадикардија. Постојат запек, пациентот постепено оди во состојба на застој, манифестирана во форма на одбивање на храна и недостаток на одговор на луѓето околу нив.

Хроничната депресија се определува со промена на однесувањето на едно лице: ја губи способноста да преземе насочени дејства, концентрацијата на внимание е нарушена. Тој се затвора во себе, не сака да има долги искрени разговори, осаменоста - станува негово вообичаено живеалиште. Пациентот прави пријатели, како алкохол и дрога. Постојаните размислувања само за лошите, намалувањето на самодовербата, целосната апатичност кон светот. За време на интоксикација се случуваат чести суицидни релапси.

Сите горенаведени симптоми укажуваат на преваленција на ментални нарушувања кај една личност. Колку порано се откриваат првите знаци на болеста, соодветно постои поголема шанса целосно да се ослободи од болеста. Третман на депресија започнува со точна дијагноза.

Дијагностика

Дијагноза на депресија

"Депресијата ме нападна, што да правам?" Е прашање кое е широко распространето кај младите луѓе. Да, повеќето луѓе самите веќе можат да го одредат присуството на депресија и да се обидат да најдат начини да се ослободат од неа. Но, дали депресијата е навистина депресија? За да откриеме дали некое лице навистина страда од депресија, неопходно е да се помине текот на дијагнозата.

Дијагнозата на болеста ја спроведува искусен лекар, кој при првите поплаки започнува со едноставни прашања за расположението и мислите на пациентот. Потоа, одете на тестовите, врз основа на кои сликата на болеста станува позната на докторот. Ако, сепак, лекарот открие сомневање за депресија, тогаш се спроведуваат низа процедури за испитување на пациентот, што овозможува исклучување на други слични болести.

Значи, дијагнозата вклучува:

 1. Проверка на физичката состојба: тежина, висина, притисок и пулс.
 2. Лабораториски тестови: неопходно е да се донира крв за анализа за откривање на абнормалности.
 3. Психологическое исследование: посещение психотерапевта, который проводит беседу о симптоматике и выяснении причины возникновения недуга. Также на основании этого врач выясняет наличие мыслей о суицидальных наклонностях, что важно в диагностировании депрессии.

После того как поставлен соответствующий диагноз, то необходимо незамедлительно перейти к лечению депрессии.

Третман

Лечение депрессии

Лечение депрессии начинается, прежде всего, с правильно поставленного диагноза и определения формы обострения, в котором находится заболевание. Если правильно и своевременно лечить депрессию, то, как результат можно добиться полного выздоравливания. Большинство людей не желают посещать врача, так как определение диагноза чревато негативными последствиями для больного: введение социальных ограничений, постановка на учёт, запрет на вождение транспортных средств и выезд за границу. Больной в большинстве случаев считает, что все пройдёт через определённое время, но, к сожалению, это только усугубит ситуацию. Таким образом, если не лечить психическое расстройство, то в итоге больного ожидает либо суицидальный рецидив на фоне эмоционального срыва, или же появление смертельного заболевания.

Заболевание склонно к тенденции локализации на основании стрессовых ситуаций, что приводит к соматическим недомоганиям следующих систем:

 • сердечно-сосудистой;
 • эндокринной;
 • желудочно-кишечной.

Депрессия в таких ситуациях имеет склонность к усложнению, но если своевременно её лечить, то можно добиться полного избавления от недомогания.

Если человек имеет психические расстройства, то необходимо уяснить, что лечить это заболевание самостоятельно не стоит, так как практически никакого эффекта это не даст. Лечение депрессии состоит из следующих комплексных методик:

 • Биологическая терапия , которая делится на медикаментозное и немедикаментозное лечение депрессии.
 • Психологическая терапия .

Лечение депрессии посредством биологической терапии по способу медикаментозного применения подразумевает употребление специальных медицинских препаратов. К таковым препаратам относятся трициклические антидепрессанты:

 • Мелипрамин;
 • Амитриптилин;
 • Пароксетин;
 • Тианептин.
Препарат Мелипрамин

Лечение заболевания с помощью этих антидепрессантов является не только эффективным, но и безопасным. Для каждого пациента в индивидуальном порядке назначается определённая доза для приёма. Стоит заметить, что эффективность действия этих препаратов заключается в продолжительности, поэтому на положительное влияние рассчитывать в первые недели не нужно. К тому же антидепрессанты не вызывают зависимости и привыкания, поэтому их употребление назначается в первую очередь.

Депрессия лечится путём применения бензодиазепиновых транквилизаторов, которые оказывают положительный эффект в первый месяц приёма. Но в отличие от трициклических препаратов, бензодиазепиновые вызывают привыкание, поэтому их приём строго контролируется. К бензодиазепиновым средствам относятся:

 • Феназепам;
 • Тазепам;
 • Элениум;
 • Корвалол;
 • Валокордин.

Лечение психологической терапией

Лечение депрессии психотерапией

Лечение депрессии по способу использования психотерапии состоит из трёх видов:

 • когнитивной;
 • психодинамической;
 • поведенческой терапии.

Основным назначением терапии является определение конфликта и его конструктивный способ разрешения.

Лечение депрессии когнитивной терапией является самым эффективным, так как в его основу заложено не только выявление конфликта, а и изменение способа мышления на более приемлемый, то есть оптимистический.

Поведенческая терапия позволяет осуществлять лечение депрессии путём устранения поведенческих симптомов. К этим симптомам относятся: отказ от развлечений и удовольствий, ведение монотонного образа жизни и т. д.

При этом лечение депрессии должно полагаться не только на лечащего врача, но и на окружающих больного людей. Важно, чтобы все действия больного воспринимались без агрессии, необходимо постоянно поддерживать его, говорить только на оптимистические тематики и настраивать больного на положительные моменты. В конце концов, необходимо отвлечь его от своих мыслей, подарить ему улыбку и радость, и чем чаще вы будете наблюдать на его лице данные проявления, тем быстрее он вылечится от депрессии.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Депрессия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: психотерапевт , психиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аффективные расстройства (совпадающих симптомов: 9 из 20)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Эндогенная депрессия (совпадающих симптомов: 7 из 20)

Различные виды психических расстройств, которые обуславливаются влиянием суточных или сезонных перепадов настроений, или же эти перепады без наличия каких-либо причин носят название в медицине как эндогенная депрессия. Такие расстройства являются тяжёлой формой заболевания, поэтому очень важно принимать соответствующие способы предотвращения развития недомогания, чтобы исключить его прогрессирование.

...
Невроз (совпадающих симптомов: 7 из 20)

Долготрајните и хронични нарушувања на човечкиот нервен систем, кои се карактеризираат со промена на психо-емоционалната состојба, се нарекуваат неврози. Болеста е предизвикана од намалување на менталните и физичките способности, како и појава на опсесивни мисли, хистерија и астенични манифестации. Неврозите се група на болести кои имаат долга слика на курсот. Луѓето кои страдаат од постојан замор, недостаток на сон, чувства, тага, итн, се изложени на оваа болест.

...
Неврастения (совпадающих симптомов: 6 из 20)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Переутомление (совпадающих симптомов: 6 из 20)

Преголемата работа е услов што не само што се соочуваат денес, туку и возрасните, но и децата. Се карактеризира со намалена активност, поспаност, оштетено внимание и раздразливост. Покрај тоа, многу луѓе веруваат дека прекумерната работа не е сериозен проблем и дека е доволно добро да спие доволно за да помине. Всушност, невозможно е да се ослободиме од таквата повреда со продолжен сон. Спротивното е точно - постојаната желба за спиење и неможноста да се опорави по спиење се главните симптоми на прекумерната работа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .