Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Опсесивна невроза: симптоми и третман

Опсесивна невроза - главните симптоми:

 • Анксиозност
 • Појава на фобии
 • Нервно функционирам
 • Често повторени ритуали
 • Сексуална опсесија
 • Опсесивни мисли и слики
 • Страв
 • Чувство на инфериорност
 • Желба за совршена чистота
 • Зголемена моторна активност
 • Интрузивни спомени
 • Авто-сомнение
 • Наметлива сметка
 • Сомневања
 • Фобии
 • Стравови

Опсесивната невроза (со други зборови, опсесивно-компулсивно растројство) е ментално растројство кое е придружено со постојани опсесивни слики, стравови, сеќавања и сомнежи, што често резултира со бесмислени ритуални дела. Од 1 до 5% од населението на Земјата, без оглед на полот, страдаат од ваков тип на неврози во различен степен.

Опис на болеста

"Болеста на сомнежот" беше името на оваа болест од францускиот психијатар од 19 век, Жан-Етјен Доминик Ескирол. Вознемирувачки мисли периодично се јавуваат за секој од нас: говор пред јавноста, неизменет железо и одговорен состанок ја прават возбудливата ситуација повторно и повторно во мојата глава. Но, ако таквите моменти се случуваат секој ден, и да се ослободиме од опсесивните мисли е потешко, може да се зборува за почеток на невроза.

Неврозата на опсесивните состојби обично продолжува во еден од трите типа:

 1. Еден континуиран напад на ментална болест кој трае од две недели до неколку години.
 2. Класичниот тек на болеста со релапси и периоди на целосна ремисија.
 3. Постојана невроза со периодично влошување на симптомите.

Причини

Неврозата на опсесивните состојби обично се развива кај интелектуалци, размислување, чувствителни луѓе кои се склони да го согледаат сето она што се случува во животот блиску до срцето.

Постојат две главни групи на причини кои можат да предизвикаат невроза на опсесивно-компулсивно нарушување: биолошко и психолошко.

Научниците се уште се расправаат за точната биолошка причина за оваа болест. Официјална гледна точка е ова: основата на менталното растројство е нарушување на метаболизмот на хормоните - серотонин, кој е одговорен за нивото на анксиозност во телото, и норадреналинот, кој обезбедува соодветен тек на мисловните процеси.

Во 50% од случаите причината за опсесивна невроза кај децата и кај возрасните е генетски мутации. Разни болести, исто така, можат да предизвикаат појава на болни вознемирени мисли:

 • трауматска повреда на мозокот;
 • стрептококна инфекции;
 • хронични болести;
 • имунолошка реакција на силен патоген.

Психолошките причини се прилично изговор за развој на невроза, причините за кои се биолошки определени. Силен стрес, хроничен замор, психолошка траума може да биде еден вид на активирач за опсесивно-компулсивен синдром и панични мисли. Кај деца, честите казни во детството, стравот од јавно говорење на училиште, разводот на родителите може да предизвика невроза.

Симптоматологија

Опсесивно компулзивно нарушување

Симптомите на опсесивна невроза можат да бидат многу разновидни и да се движат од нејасни општи мисли до живописни и моќни слики, сомнежи и фобии, кои пациентот самиот не може да се ослободи. Традиционално, постојат 4 големи групи на симптоми на опсесивен синдром:

 • опсесии (опсесивни мисли, спомени, слики, сомнежи, стравови);
 • фобии (сите видови на стравови);
 • принудувања (бесмислени монотони ритуали);
 • коморбидитет (дополнителна ментална болест).

Опсесии

Обсервациите се или нејасни или екстремно специфични. Нејасни вознемирени мисли го прават лицето постојано вознемирено, загрижено, доаѓа до разбирање на некои нерамнотежи, поради што животот не може да биде вообичаен и смирен.

Специфичните опсесии предизвикуваат анксиозност и самодоверба, го исцрпуваат пациентот и постепено ја уништуваат личноста. Ова е постојано извртување во спомен на настани од минатото, патолошка вознемиреност за најблиски, мисли на разни несреќи што може да им се случуваат на болните или на неговото семејство итн. Сексуалната опсесија често се среќава: пациентот претставува сексуален контакт со пријателите, колегите, дури и животните Таа страда од свесноста за сопствената инфериорност.

Фобии

Популарните фобии, кои денес се познати дури и за луѓето далеку од психијатрија, се класичен знак на опсесивна невроза. Најчести:

 • Едноставни фобии - немотивирани стравови на одредена ситуација или феномен. Оваа хидрофобија - страв од вода, арахнофобија - страв од пајаци, окхлофобија - чувство на паника пред толпата луѓе, бацилофобија - страв од микроби и болести итн.
 • Агорафобија - страв од отворен простор. Една од најопасните сорти на опсесивен синдром, да се ослободиме од овој симптом е исклучително тешко.
 • Клаустрофобија - страв од затворен простор. Типични манифестации - паника напади во затворена просторија, лифт, воз одделенија, рамнина.
 • Различни социјални фобии - страв од јавно говорење, неспособност за работа во присуство на никого, итн.

Компулси

Можно е да се разликува опсесивно-невроза од други ментални патологии со карактеристична карактеристика. Пациентот разбира дека нешто ненормално му се случува, сфаќа опасност од мисли и нелогичност на неговите стравови и се обидува да се справи со тоа. На почетокот, разни дејства и ритуали, кои на крајот го губат значењето, помагаат да се ослободат од сомнежите.

Живи примери на принудувања ги мијат рацете на секои 5 минути од страв од лов на инфекција, бесконечна проверка на сите исклучени електрични апарати поради страв од пожар, ставање работи во строг ред за да не помине за курва итн. Пациентот верува дека сите овие дејства тие можат да помогнат во спречување на ужасна катастрофа или враќање на чувство на мир и регуларност, но обично се свесни дека нема да се откажат целосно да се ослободат од вознемирувачки мисли.

Коморбидитет

Покрај класичните симптоми, неврозата на опсесивно-компулсивно нарушување може да биде придружена и со други сериозни ментални нарушувања:

 • Анорексија и булимија нервоза (особено кај деца и адолесценти);
 • Анксиозно растројство - социјално и генерализирано;
 • Аспергеров синдром ;
 • Туретов синдром (нарушување на крлежи кај деца).

Покрај тоа, зависниците од дрога и алкохоличарите често страдаат од опсесивен синдром: земањето дрога и алкохолот може да станат принуда за невротичен. Неврозата често се развива заедно со депресија и несоница: вознемирувачки мисли и спомени кои не можат да се отстранат неизбежно доведуваат до депресивна состојба.

Симптоми кај деца

Симптоми на опсесивна невроза кај децата

Опсесивната невроза кај децата е реверзибилна: детето соодветно ја перцепира реалноста и родителите често не ги забележуваат симптомите на болеста, земајќи ги за нивните развојни карактеристики.

Децата можат да ги имаат сите основни знаци на ментална патологија, но најчесто тоа се фобии и нападни движења. Во предшколските и пониските одделенија, неврозата најчесто се манифестира вака: детето ги гризе ноктите, копчињата за пресврти, прстите, прстите со кликање итн. На постара возраст децата развиваат фобии: страв од смрт, јавно говорење, затворен простор итн.

Дијагностика

Обично, дијагнозата на опсесивно-компулсивна невроза не е тешка: опсесии, принудувања или очигледни фобии кои пациентот не може да се ослободи без помош на специјалист. Сепак, искусен психијатар треба да спроведе диференцијална дијагностика со цел да се разликува болеста од други нарушувања со слични симптоми (психопатија, тумор на мозокот, рана фаза на шизофренија) и да се избере индивидуален комплексен третман на опсесивно-компулсивна невроза.

Главните дијагностички методи за оваа невроза:

 1. Медицинска историја (сите информации за условите за живот, први симптоми, минати болести, егзацербации, итн.).
 2. Испитување на пациентот (вегевоваскуларни нарушувања, треперење на прстите и сл.) Може да се наведе во врска со болеста.
 3. Разговор со роднините и пријателите на пациентот.

Третман

Третман на опсесивна невроза

Ако пациентот е дијагностициран со опсесивно-компулсивно нарушување, третманот мора да биде комплексен: лекови и психотерапија.

Терапијата се изведува во болница под постојан надзор на докторот. Најефективните лекови за таква дијагноза се антидепресиви (сертралин, флуоксетин, кломипрамин и други), транквилизери (клоназепам, итн.) И во тешки хронични форми, атипични психотропни лекови.

Психотерапевтските методи работат со психотерапевт, когнитивно-бихејвиорална терапија, хипноза итн. Третманот на опсесивно-компулсивна невроза кај малите деца е ефективен со помош на бајката терапија, игри техники, исто така е важно да се почитуваат посебните режими на денот и да се зајакне имунитетот на детето.

Отстранувањето на опсесивната невроза воопшто не е лесно: целосна наплата обично се наоѓа кај мажи помлади од 40 години и кај жени. Сепак, долгорочното полноправно лекување дава исклучително поволна прогноза и овозможува намалување на бројот на рецидиви и напади на паника со таква невроза на минимум.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Неврози на опсесивно-компулсивно нарушување и карактеристични симптоми на оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психотерапевт , психијатар , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Афективни нарушувања (појавување симптоми: 3 од 16)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Опсесија (појавување симптоми: 3 од 16)

Опсесија (лат. "Воспитување") - периодично издигаат опсесивни состојби, кога идеите, мислите и идеите кои не даваат остаток го заземаат лицето. Карактеристична особина е фиксацијата на мисли или идеи кои предизвикуваат негативни емоции кај некоја личност. Овие мисли е тешко да се управуваат, дури и потешко да се ослободат од нив. Синдром може да се појави во врска со опсесивно однесување (присила). Но, присилите и фобиите (ирационален страв) не припаѓаат на опсесии.

...
Хипертензивна криза (појавување на симптоми: 2 од 16)

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...
Циклотимија (појавување симптоми: 2 од 16)

Циклотимијата е ментално афективно нарушување кое е тип на манично-депресивна психоза и се карактеризира со наизменични периоди на емоционална возбуда и депресија. За разлика од манично-депресивна психоза, со циклуси и промени на расположението се помалку изразени, а главната карактеристика на нарушувањето е периодичноста. Значи, со патологија како што е циклотимијата, може да се повторат или периоди на еуфорија или депресија, но исто така се забележуваат и алтернативни промени на периодите.

...
Крајна дискинезија (појавување симптоми: 2 од 16)

Доцната дискинезија (син PD, tardivnaya дискинезија) - е вид на неуролептичен синдром, а тоа значи дека таквата болест е поврзана со продолжена употреба на невролептици, кои негативно влијаат на состојбата на нервниот систем. Игнорирањето на клиничките знаци може да биде фатално.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .