Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ендогена депресија: симптоми и третман

Ендогена депресија - главните симптоми:

Различни видови на ментални нарушувања, кои се предизвикани од влијанието на дневните или сезонски промени во расположението или овие разлики без присуство на било какви причини, се нарекуваат во медицината како ендогена депресија. Ваквите нарушувања се тешка форма на болеста, па затоа е многу важно да се преземат соодветни начини да се спречи развојот на болестите со цел да се спречи нејзината прогресија.

Карактеристични знаци на болеста се мисли на самоубиство, предизвикано од ниска самодоверба. Особено многу активно ги апсорбира таквите мисли на човечкиот мозок наутро, но не е исклучено ноќе. Лицето кое има знаци на оваа болест е склоно кон рано будење и отсуство на ноќен сон. Тој различно го перцепира светот околу него, дури ни како песимист, туку како непотребно создавање од никој, што води до една финална мисла за самоубиство.

Видови на депресија

Постојат два типа на депресија: реактивни и кружни (ендогени).

Реактивен се случува во случај на неочекуван стрес: смрт на роднини, фатална болест, поделба, итн.

Ендогената депресија , која всушност е дискутирана во овој член, е внатрешна болест на човекот. Провокација на болеста се изведува со намалување на хормоните како серотонин, допамин и норадреналин. Кога нивниот развој е премногу низок, човек на потсвеста има апсурдни мисли за неговата бесполезност во овој свет, како и силна апатија, чувство на угнетување и безвредност.

На најранливите луѓе кои се карактеризираат со манифестација на болеста се оние кои ги имаат следниве карактеристики по карактер:

 • одговорност;
 • интегритет;
 • анксиозност;
 • чувство на потреба за исполнување на нивната должност;
 • несигурност;
 • скромност.

Често луѓето со типови на темперамент стануваат заложници на болеста: флегматичен и меланхоличен. Ендогената депресија може да се појави одеднаш, дури и во епизода на целосна благосостојба во семејството.

Причини

Причини за ендогена депресија

Причините за манифестација на ендогена депресија лежат во недостаток на произведени хормони, како што е наведено погоре. Но, кои се причините за овој феномен, размислуваме подетално.

 1. Примарната причина за недоволното производство на хормони, која влијае на појавата на болеста е кружна депресија, се смета за генетска предиспозиција. Ако роднините на дури најдалечните генерации имале особеност на манифестацијата на оваа болест, тогаш веројатноста за депресија која се јавува кај потомството е висока.
 2. Можно е поразот на личност која има слаби карактерни особини: сомничавост, неодлучност, анксиозност. За таквите луѓе се карактеризира со страв од донесување одлуки.
 3. Понекогаш медицината не ја исклучува причината за возбуда преку сериозен стрес, иако постојат спорови околу ова. Но, со цел да се исклучат факторите на можната манифестација на болеста, неопходно е да се заштити од стресни ситуации.

Најчесто, жените се изложени на манифестација на болеста, која е поврзана со биолошките карактеристики на структурата на психата.

Симптоми

Често е многу тешко да се утврдат првите знаци на ендогена депресија кај една личност, бидејќи, пред сè, оваа болест е совршено скриена од следните фактори:

 • лошо расположение;
 • мрзеливост;
 • замор;
 • психолошки проблеми.

Судејќи според ова, вреди да се напомене дека е доста тешко за не-специјалист да ја дијагностицира болеста "ендогена депресија". Таквите симптоми на ендогена депресија мора да го предупредат лицето и да размислат за преземање соодветни мерки за да се ослободат од болеста. Значи, симптомите на болеста се манифестираат на следниве начини:

 1. Едно лице има периодични напади со лошо расположение, кои се случуваат на неразумно позадина. Овие напади може да престанат, но по кратко време тие продолжуваат и се појавуваат уште повеќе. Често влошувањето на расположението се случува во пролетната или есенската сезона. Во зависност од сатурацијата на денот, малаксаноста се карактеризира со активирање наутро и во текот на денот. Кон вечер симптомите ги симнуваат, но ноќните соништа го разбудуваат лицето од незгода.
 2. Постои бавно движење на телото и ментална активност. Пациентот се карактеризира со кршење на вниманието, забавување на перцепцијата, тешкотии во размислувањето. Тешко му е да го фокусира своето внимание на одредена цел, понекогаш не слуша и не ги забележува луѓето околу него.
 3. Лицето заболено од болеста има симптоми на тежок замор, дури и ако тој не направил ништо. Замор се базира на неподготвеноста да се изврши било каква акција.
 4. Човек самостојно (дури и без добра причина) се обвинува за сите гревови, недостатоци, недостатоци. Чувството на песимизам го придружува насекаде, дури и за време на спиењето, кое поминува алармантно.
 5. Пациентот има долг период на спиење, но буквално по неколку часа, овој сон веќе исчезнува. Тешко е човек да заспие, фрла речиси до утрото.
 6. Често, симптомите на кружна депресија влијаат врз апетитот на една личност, и, поточно, во негово отсуство. Пациентот едвај јаде или воопшто не јаде, што доведува до губење на тежината, гладно слабост и развој на непријатност на дигестивниот систем, особено појавата на гастритис е предизвикана.
 7. Едно лице не чувствува физичка болка сам по себе, но други симптоми на болка сензации го мачат. Овие болки вклучуваат: болка, анксиозност, досадни мисли за самоубиство, и често долг тек на болеста предизвикува извртување на болки во зглобовите, коските и мускулите.
 8. Едно лице паѓа самодоверба и целосна самодоверба. Овие симптоми се особено опасни ако пациентот сам живее и нема кој да го поддржува и смири.
 9. Суицидните мисли доведуваат до обиди да го прекинат животот, но не го доведат предметот до крај, бидејќи смртта е тежок и решителен чекор што луѓето со слаби умови не ги земаат.

Повеќе симптоми ...

Симптоми на ендогена депресија

Ако ја погледнете сликата на личност со оваа болест, тогаш таа е темна и празна. Пациентот лежи во кревет цел ден и не сака ништо. Недостатокот на желба не лежи во неговата мрзеливост, но во отсуство на интерес. Хормоните на радост, љубов и задоволство не се произведуваат во мозокот, па затоа само страдањето е карактеристично за човекот.

Суицидните мисли кај пациентите завршуваат со обиди, но во ретки случаи, прогресијата на оваа сериозна болест ги надминува стравовите и турка за смртоносен подвиг. Многу е важно луѓето со болеста ендогена депресија да не останат сами со себе.

Депресивните луѓе неактивно одат во дијалогот, се целосно ангажирани во нивните искуства, седејќи или лежат во една положба. Други имаат чувство дека некој е едноставно исклучен од животот. Тој не е ментално болен, но симптомите се нешто слични.

Ако пациентот води кон разговор, тогаш темата на разговор е само една - неговата депресија, тежина во душата, бескорисноста, итн. Личност во таква состојба оди во себе уште повеќе, што доведува само до влошување на болеста. Неопходно е да се спроведат медицински мерки што е можно поскоро.

Дијагноза и третман

Дијагноза на ендогената депресија

Менталниот непријатност на лицето, според него, не е причина да побара лекарска помош, но е главен фактор на ризик кој влијае на понатамошната прогресија на болеста. Многумина сметаат дека депресијата е нормална појава и верува дека наскоро ќе помине. Овие мисли не се во ред, бидејќи ако продолжите да се повлекувате во себе, ќе биде потешко да излезете од оваа состојба.

За ова, неопходно е да се спроведе испитување на лице, при што ќе се дијагностицира специјалист. Дијагнозата вклучува само испитување на пациентот, разговор со него, врз основа на кој се јавува идентификација на ментални нарушувања. Како и многу болести, ендогената депресија најдобро се третира во раните фази на курсот, па затоа третманот не треба да се одложува.

Ендогената депресија се третира со земање лекови. Дополнително, психотерапевтската консултација може да биде пропишана. Оваа консултација е многу важна, бидејќи преку такви превентивни мерки, убедување и ставање на лице на нормален вообичаен начин на живот се врши.

Ако третманот на болеста се прави правилно, тогаш дури и покрај фазата во која се наоѓа прогресивната депресија, лекот се јавува брзо и без последици.

За ваша информација! Самотранспарентност на лице кое страда од ендогена депресија поради неможноста за нејзино спроведување не е дозволено.

Третманот го врши психотерапевт или психијатар во болницата и вклучува:

 • Компетентен избор на методот на лекување со антидепресиви. Антидепресивите влијаат врз зголемувањето на производството на хормони во мозокот.
 • Примањето лекови треба да се врши неколку месеци, па дури и години до целосно закрепнување.
 • За да се подобри ефективноста на третманот, не е можно да се додели транквилизатори, стимуланси, ноотропици и седативи на пациентот.

Главната улога во откривањето на симптомите на болеста се игра од страна на роднините на пациентот, па затоа од нив се бара повик до докторот за понатамошен третман на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ендогена депресија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш докторите можат да ви помогнат: психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Депресија (појавување симптоми: 7 од 12)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Дистимија (појавување симптоми: 4 од 12)

Дистимија или ситна депресија е депресивно нарушување на хроничниот тип, кое продолжува со мало изразување на симптоми, има долга и долготрајна природа. Песимистичките гледишта за животот се својствени за луѓето кои се соочуваат со таква патологија, и тие се, исто така, скептични за оние позитивни емоции што можат да ги искусат други индивидуи. Вреди да се напомене дека според друга дефиниција, оваа болест значи хронична депресија, чии симптоми практично не се појавуваат.

...
Хепатитис Ц (симптоми на појавување: 3 од 12)

Хепатитис Ц е инфективна болест која влијае на црниот дроб и е еден од најчестите типови на хепатитис. Хепатитис Ц, чии симптоми веќе долго време не можат да се појават, често продолжува со неговото доцно откривање поради оваа причина, што, пак, води до латентен превоз кај пациенти со паралелно ширење на вирусот.

...
Нервен слом (појавување симптоми: 3 од 12)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Лордоза (појавување симптоми: 3 од 12)

Лордозата се нарекува искривување на цервикалниот и лумбалниот 'рбет, во кој булбата се соочува напред. Оваа анатомска особина може да има физиолошка и патолошка природа. Физиолошката лордоза е природен феномен кој обезбедува целосна операција на целиот мускулно-скелетен систем, патолошкиот е сериозна опасност по здравјето и бара задолжителен третман.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .