Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нарушување на дефицит на внимание: Симптоми и третман

Нарушување на дефицитот на вниманието - главни симптоми:

Појавата на компликации со концентрација и концентрација, како и појавата на невробихејвиорални нарушувања укажуваат на болеста "нарушување на дефицитот на вниманието" или скратено ADD. Децата се особено подложни на болеста, но манифестацијата на болеста кај возрасните исто така не е исклучена. Проблемите со болестите се карактеризираат со различни степени на сериозност, па затоа ADD не треба да се потценува. Болеста влијае на квалитетот на животот, неговата подложност, како и односите со другите луѓе. Болеста е доста комплексна, па пациентите имаат проблеми со учењето, изведување на било која работа и совладување на теорискиот материјал.

Децата кои делумно стануваат заложници на оваа болест, за да се спречи ваквата недоволна вредност, вреди да се знае што е можно повеќе за тоа, во што ќе помогне овој материјал.

Опис и видови

Оваа болест претставува абнормалности кај луѓето кои се предизвикани од висока интелигенција. Лице со таква слабост има тешкотии не само со ментален развој, туку и со физички развој, кој веќе се нарекува нарушување на дефицитот на вниманието со хиперактивност.

Деца - ова е главниот контингент, кој е предмет на манифестација на оваа болест, но во ретки случаи има симптоми на слабост и кај возрасните. Според годините на истражување, утврдено е дека појавата на хиперактивното нарушување на вниманието кај возрасните е поврзано исклучиво со природата на гените.

Кај децата, дефицит на хиперактивност во дефицитот на вниманието се случува многу често и може да се открие и по раѓање и подоцнежна возраст на детето. Најчесто синдромот се јавува кај момчињата, а ретко кај девојчињата. Ако го погледнете примерот, во речиси секоја училница има едно дете со нарушено внимание при хиперактивност.

Синдромот е поделен на три вида, кои се нарекуваат:

 • Хиперактивност и импулсивност. Овој вид се карактеризира со вродени знаци на импулсивност, нервоза, нервоза и зголемена активност кај луѓето.
 • Невнимание. Само еден знак на невнимание се манифестира исклучиво, а веројатноста за хиперактивност е исклучена.
 • Мешан изглед. Најчеста форма, која се манифестира дури и кај возрасните. Се карактеризира со доминација на првиот и вториот знак кај луѓето.

На јазикот на биологијата, АДХД е дисфункција на централниот нервен систем кој се карактеризира со формирање на мозокот. Проблемите со мозокот се најопасни и непредвидливи болести.

Причини

Причини за АДХД

Развојот на хиперактивното нарушување во дефицитот на вниманието лежи во неколку причини кои ги утврдија научниците врз основа на фактите. Овие причини вклучуваат:

 • генетска предиспозиција;
 • патолошки ефект.

Генетската предиспозиција е првиот фактор, според кој не се исклучува развојот на непријателството кај роднините на пациентот. Покрај тоа, во овој случај игра голема улога, и далечна наследност (односно, болеста била дијагностицирана кај предците) и соседот (родители, баби, дедовци). Првите знаци на дефицит на хиперактивност во дефицит на внимание кај детето водат грижа на родителите во медицинска установа, каде што се покажува дека предиспозицијата за болест кај бебето е поврзана со гените. По испитувањето на родителите, често станува јасно каде синдромот потекнува од детето, бидејќи во 50% од случаите токму тоа е случај.

Денес е познато дека научниците работат на изолација на гените кои се одговорни за оваа предиспозиција. Меѓу овие гени, важна улога им се дава на местата на ДНК кои ја контролираат регулацијата на допаминските нивоа. Допамин е главната супстанција одговорна за правилно функционирање на централниот нервен систем. Дисфункцијата на регулацијата на допамин поради генетска предиспозиција води до нарушување на хиперактивноста при дефицит на вниманието.

Патолошкото влијание е од големо значење во одговорот на прашањето за причините за дефицит на хиперактивност во дефицитот на вниманието. Патолошки фактори можат да послужат:

 • негативното влијание на лековите;
 • влијанието на тутунот и алкохолните производи;
 • предвремена или пролонгирана работа;
 • закани за прекин.

Ако една жена за време на бременоста дозволила да употребува забранети супстанции, веројатноста да се има дете со хиперактивност или овој синдром не е исклучено. Постои голема веројатност за присуство на хиперактивност на дефицит на внимание кај дете родено на возраст од 7-8 месеци од бременоста, односно, предвремено. Во 80% од овие случаи, патологијата се јавува во форма на АДХД.

Исто така, постојат причини за развој на болеста кај децата, ако жената, која е во позиција, ужива во вештачки додатоци во исхраната, пестициди, невротоксини и други. Исто така е можно да се предизвика овој синдром кај возрасните поради интересот за диететски додатоци, вештачки хормони итн.

До крајот на неистражените причини за предизвикување нарушување на хиперактивното нарушување на вниманието се:

 • присуство на заразни болести кај бремена жена;
 • хронични болести;
 • некомпатибилност на Rh факторите;
 • деградација на животната средина.

Од ова произлегува дека нарушувањето на хиперактивното дефицит на внимание е необично нарушување кое се јавува поради дејството на еден или повеќе од горенаведените фактори. Се разгледува најосновна и докажана причина за генетско влијание.

Симптоми на болеста

Симптомите на болеста имаат изразена манифестација кај децата, па сметаат дека главните знаци на нарушување на дефицитот на вниманието со хиперактивност во детството.

Најчесто, поттик за лекување во медицински центри се едукаторите, наставниците и воспитувачите кои детектираат некои отстапувања кај децата. Симптомите на болеста ги имаат следниве симптоми:

Концентрацијата и вниманието се скршени . Детето не може да се концентрира на едно нешто, постојано оди некаде, размислува за нешто од своја. Исполнувањето на било која задача завршува со грешки, што е предизвикано од нарушување на вниманието. Ако се свртиме кон детето, тогаш постои чувство на непочитување на говорот, тој сфаќа сè, но тој не може да го стави слушниот говор во една целина. Децата со нарушување на вниманието се целосно неспособни да планираат, организираат и спроведуваат различни задачи.

Прекршување на вниманието кај децата

Симптомите исто така се изразени во форма на отсуство на ум, додека детето има тенденција да ги изгуби своите работи, за да биде расеан од било која игра. Се појавува заборавот, а детето категорично одбива да преземе ментални задачи. Роднините имаат чувство на оддалеченост на детето од целиот свет.

Хиперактивност Се манифестира во врска со синдромот, така што родителите можат да ги следат следниве симптоми кај дете:

 1. Се случува чести движења на рацете и нозете. Детето е постојано во брзање некаде, но во исто време никогаш не оди во циклуси во вршење на какви било дејства.
 2. Немир на самото место, постојани гестови и брзина: детето на некој начин потсетува на Јулија, која постојано е во вообичаената акција.
 3. Постојано се качува каде што не е дозволено и во исто време не застанува речиси ништо.
 4. Кога се дружат со своите врсници, тој се однесува неспокојно, активно и не може едноставно да одигра една игра.
 5. Хиперактивност кај деца
 6. Заедно со овие знаци, пациентот има постојан карактер кој не влијае на нарушувањето на дефицитот на внимание кај децата.

Импулсивноста Симптомите на импулсивноста вклучуваат следните манифестации:

 1. Предвремен одговор на прашање што не беше искажано до крајот.
 2. Погрешни и брзи одговори на поставените прашања.
 3. Одбивања за извршување на какви било задачи.
 4. Тој не ги слуша одговорите на неговите врсници, може да ги прекине за време на одговорот.
 5. Постојано разговараат надвор од темата, можеби манифестација на разговорност.
Импулсивност - синдром на АДХД

Симптомите на нарушување на дефицитот на вниманието со хиперсензитивност имаат свои манифестации за различни категории на деца во зависност од возраста. Размислете повеќе.

Симптоматологија кај деца од различни возрасти

Размислете кои симптоми се својствени за деца од следниве возрасти:

 • предучилишна установа;
 • училиште;
 • тинејџер.

Во предучилишна возраст од три до седум години, симптомите се тешко откриени. АДХД на рана возраст е дијагностициран од лекар.

Од тригодишна возраст, родителите што се грижат може да забележат манифестација на хиперактивност во форма на постојано движење на детето. Тој не може да најде окупација, постојано брзајќи од еден агол до друг, не се зема за извршување на разни ментални задачи и постојано разговори. Симптомите на импулсивноста се предизвикани од невозможноста да се ограничат себеси во дадената ситуација, детето постојано ги прекинува родителите, вика над нив, се навредува и дури станува нервозна.

Игри со такви деца доведуваат до катастрофални последици: тие ги кршат иглите, ги истуркуваат целата нивна енергија; за нив ништо не вреди да им наштети на своите врсници, па дури и постарите деца. Пациентите со АДХД се вид на вандали за кои ништо не е значително. Нивните мозоци немаат речиси никаква контрола врз нивните движења. Исто така својствени симптоми на развојни одложувања од нивните врсници.

Кога ќе стигнат до седум години , кога ќе дојде време да одат на училиште, проблемите со децата со АДХД се повеќе и повеќе се зголемуваат. Децата со дефицит на хиперактивност со дефицит на внимание не можат да успеат со своите врсници во однос на менталниот развој. За време на часовите тие се однесуваат невнимателно, не обрнувајте внимание на коментарите на наставникот и воопшто не го слушајте материјалот. Тие може да бидат земени за задача, но по некое време активно се префрлуваат на друг без да го завршат првиот.

На училишна возраст, АДХД кај децата е поизразен, бидејќи активно е забележано од наставниот кадар. Меѓу сите деца во класата, пациентите со АДХД се видливи дури и со голо око, доволно е да се одржат неколку лекции, а лесно е да се открие присуството на синдромот кај децата дури и на лице без медицинско образование.

Однесување на децата со АДХД во училиште

Децата не само што заостануваат во развојот, туку на секаков начин се обидуваат да ги поттикнат своите врсници да го направат тоа: тие ги разбиваат лекциите, ги спречуваат своите соученици да вршат какви било дејства, а исто така можат да се расправаат, па дури и да примат на наставник подоцна. За наставникот во училницата, такво дете е вистински тест, поради што лекциите се неподносливи.

Постигнувајќи адолесценција , симптомите на АДХД почнуваат да се намалуваат малку, но всушност постои некаква промена во знаците на болеста. Импулсивноста се заменува со деликатност и појава на чувства на внатрешна анксиозност. Тинејџерите се земаат за извршување на одредени задачи, но сите, исто така, завршуваат безуспешно, без оглед колку се трудат.

Неодговорноста и недостатокот на независност се знаци на нарушување на дефицитот на вниманието и хиперсензитивност кај адолесцентите. Тие не се способни (дури и на оваа возраст) сами да ги извршуваат часовите, не постои организација, дневно планирање и дистрибуција на времето.

Односот со врсниците се влошува, бидејќи тие не комуницираат на соодветно ниво: тие се груби, не се ограничени во своите изјави, не ги почитуваат подреденоста со наставниците, родителите и соучениците. Заедно со ова, неуспесите водат кон фактот што адолесцентите ја потценуваат самодовербата, стануваат помалку психо-резистентни и се повеќе и повеќе раздразливи.

Тие чувствуваат негативен став од нивните родители и врсници, што предизвикува појава на негативни, па дури и самоубиствени мисли. Родителите постојано ги ставаат во лош пример, а со тоа предизвикуваат непријатност и антипатија кон своите сестри и браќа. Во семејството, децата со дефицит на внимание и преосетливост стануваат несакани, особено ако во домот се одгледуваат повеќе од едно бебе.

Симптоми на болеста кај возрасни

АДХД кај возрасни

Симптомите кај возрасните се разликуваат од децата, но ова не го менува конечниот резултат. Истата раздразливост е вродена, плус депресивни нарушувања и страв од обидување во нова сфера. Кај возрасните, симптомите се повеќе таинствени, бидејќи на прв поглед знаците се должат на смиреност, но истовремено и на недостаток на рамнотежа.

На работа, возрасните со АДХД не се паметни. Затоа, како едноставни службеници е нивниот максимум. Честопати им е тешко да се справат со менталните видови на работа, па затоа не мора да изберат.

Менталните нарушувања и изолацијата доведуваат до фактот дека пациентот со АДХД е анестетик од проблеми со алкохол, тутун, психотропни и наркотични супстанции. Сето ова само ја влошува ситуацијата и предизвикува целосна деградација на лицето.

Дијагностика

Доплер ултразвук

Дијагнозата на болеста не се потврдува ниту на посебна опрема, туку се врши со следење на однесувањето на детето, неговиот развој и ментални способности. Дијагнозата ја утврдува квалификуван лекар кој ги зема предвид сите информации од родителите, наставниците и врсниците.

Дијагностицирање на АДХД се врши со користење на следниве методи:

 1. Собирање на информации за детето за лекување на лекар.
 2. Студија за метаболизам на допамин.
 3. За да се идентификува дијагнозата, докторот може да го пропише донесувањето на Доплер ултразвук, ЕЕГ и видео ЕЕГ.
 4. Се врши невролошко испитување, каде што не се исклучува употребата на техниката НЕСС.
 5. Генетско испитување на родителите за да се идентификуваат причините за болеста.
 6. МНР Целосна човечка студија ќе покаже други абнормалности кои можеби придонеле за провоцирање на болеста.
 7. Не е исклучено дека се користат методи на невропсихолошко тестирање за деца од училиште и постари возрасти.

Врз основа на сите овие техники, прелиминарната дијагноза на ADD и хиперсензитивност се потврдени или побиени.

Третман

АДХД третман

Третманот на АДХД треба да вклучи комплексен ефект, што треба да се должи на употребата на методи за корекција на однесувањето, психотерапија и невропсихолошка корекција. Третманот исто така го вклучува и влијанието не само преку разни методи на пациентот, туку и од помош на родителите, наставниците и роднините.

Првично, лекарот води разговор со луѓето околу детето и ги објаснува карактеристиките на болеста. Главната карактеристика е дека таквото негативно и несовесно однесување на детето не е намерно. За позитивен ефект врз пациентот, придонесувајќи за негово заздравување, неопходно е околните луѓе да го третираат позитивно. На крајот на краиштата, прво, од ова почнува третманот.

На родителите им се доделуваат две главни задачи што мора да ги извршуваат и следат:

Проблем број 1: образованието не треба да вклучува жалење кон детето и дозволивост. Вие не треба да го жалам, да му се обратите со прекумерна љубов, ова само ќе предизвика влошување на симптомите.

Задача број 2: не прави високи барања и задачи со кои не може да се справи. Ова ќе придонесе за фактот дека ќе ја зголеми нервозата и ќе падне самодоверба.

За деца со АДХД, промената во расположението на родителите има многу поголемо негативно влијание отколку кај нормалните деца. Третманот, исто така, треба да потекнува од наставници, со кои децата поминуваат поголем дел од своето време. Наставникот треба да ја контролира ситуацијата и односите на децата во училницата и на секој начин да всади љубов и интегритет. Кога агресијата се манифестира кај пациент со АДХД, родителите не треба да бидат прекорувани, многу помалку повикани, но вреди да се обидат да го разјаснат вистинскиот став. На крајот на краиштата, вреди да се запамети дека сите негови манифестации се ненамерни.

За ваша информација! Исто така е невозможно детето да се чувствува од оние околу него дека го третираат како болен човек. Ова ќе ја потцени неговата самодоверба и ќе доведе само до егзацербација на симптомите.

Третман со лекови

Комплексот го применува третманот со помош на лекови, кои се формираат според поединечни индикатори. Следниве лекови се користат за лекување на лекови за лекување на АДХД:

 1. Да се ​​стимулира централниот нервен систем: метилфенидат, декстроамфетамин, пемолин.
 2. Трициклични антидепресиви: Имипрамин, Амитриптилин, Тиоридазин.
 3. Ноотропни супстанции: Ноотропил, Церебролизин, Семакс, Фенибут.
Лекови Semax

Тоа е стимуланси кои имаат големо влијание врз здравјето на лице со АДХД. Утврдено е дека третманот со овие лекови вклучува влијание на патогенетските фактори кои имаат насочено дејство врз мозокот.

Главната предност на ваквите лекови е брзината на влијание врз закрепнувањето на пациентот, односно ефектот на закрепнување е веќе забележлив речиси во првата недела по употребата на лекови. Меѓу знаците на лек е да се потенцира манифестацијата на поголема внимателност, помалку одвлекување внимание, се обидува да го доведе до крај секој случај.

Третманот на АДХД неодамна беше спроведен со помош на невролошката дрога Глиатилин. Этот препарат характеризуется высокими показателями метаболической и нейропротективной эффективностью. Лечение Глиатилином подразумевает избавление от симптомов невнимательности и гиперактивности. Стоит также помнить, что своевременное лечение способствует скорейшей нормализации здоровья пациента.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Синдром дефицита внимания и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: невролог , психиатр , педиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Астено-вегетативный синдром (совпадающих симптомов: 4 из 13)

Астено-вегетативниот синдром е функционално нарушување на автономниот нервен систем кој ја регулира нормалната активност на сите внатрешни органи и системи на телото. Основата на болеста е нарушување во текот на импулсите од нервните завршетоци до ткивните клетки или нарушувања се забележани помеѓу невроните на централниот нервен систем и периферните системи со задолжително учество на автономниот матични клетки.

...
Неврастения (совпадающих симптомов: 3 из 13)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Рак головного мозга (совпадающих симптомов: 3 из 13)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Переутомление (совпадающих симптомов: 3 из 13)

Преголемата работа е услов што не само што се соочуваат денес, туку и возрасните, но и децата. Се карактеризира со намалена активност, поспаност, оштетено внимание и раздразливост. Покрај тоа, многу луѓе веруваат дека прекумерната работа не е сериозен проблем и дека е доволно добро да спие доволно за да помине. Всушност, невозможно е да се ослободиме од таквата повреда со продолжен сон. Спротивното е точно - постојаната желба за спиење и неможноста да се опорави по спиење се главните симптоми на прекумерната работа.

...
Психическое расстройство (совпадающих симптомов: 3 из 13)

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .