Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аспергер синдром: симптоми и третман

Аспергеров синдром - главните симптоми се:

 • Пореметување во спиењето
 • Повторување на истите зборови и фрази
 • Сензорни нарушувања
 • Зависност од монолози
 • Неможност да се избере вистинската тема и зборови
 • Недостаток на комуникација
 • Склоност кон нарачка
 • Говор монотонија
 • Слаби гестови и изрази на лицето
 • Концентрација на една лекција

Можеби многумина го гледаа филмот "Дожд човек". Токму овој филм го привлече вниманието на општеството кон луѓето кои страдаат од аутизам - болест што се карактеризира со одредени нарушувања во развојот на мозокот. Аспергеров синдром е тип на аутизам.

Овој синдром во голема мера влијае на човечката перцепција на околниот свет, информации, нејзината интеракција со другите луѓе. За жал, оваа дисфункција е доживотна, но ако направите некои напори, доволно може да го направите вашиот престој во општеството пријатно за некоја личност.

Што може да предизвика болест?

Аспергеров синдром е конгенитално генетско нарушување, па затоа не може да се развие по раѓањето на дете под влијание на надворешни фактори. Ако зборуваме за наследноста, тогаш и овде сè не е сосема јасно: модерната медицина сè уште не дојде до заедничко мислење за тоа дали Аспергеров синдромот е наследна болест или дали е спонтана мутација. Сепак, во секој случај, нема директни зависности што ќе го намалат ризикот од оваа болест.

Како се манифестира овој синдром?

Манифестации на Аспергеров синдром може да се видат кај дете од околу три години, пред ова бебе да може да се развие сосема нормално: тој го учи говорот во догледно време, моторните вештини исто така кореспондираат со возраста. Но, во иднина може да се појават следните знаци на болеста:

 • Детето е тешко да се воспостави контакт со околината. И покрај фактот дека нема одложувања во говорот кај децата со Аспергеров синдром, тешко е да се запознаат со нови познаници, да комуницираат на секој можен начин во општеството. Ова е особено очигледно кога се поврзувате со врсниците: во детска градинка, во училиште, играјќи на игралиште итн. Тешко е за таквите деца да ги разберат емоциите на другите деца, нивните интереси и правилата на однесување кои неизбежно се јавуваат дури и во една таква мала ќелија на општеството.
 • Во разговор, детето сега и тогаш ги повторува истите зборови, фрази, згора на тоа, монотоно, речиси без интонации, поради што неговиот говор изгледа неприроден, како механички. Карактеристично за оваа болест се повторувачки движења, кои се изведуваат, каков што беа, несвесно: тропаат прсти на масата, намотка на влакната на прстот. Ако ја погледнете сликата со такви деца, тогаш се забележува извесна несмасност на позицијата.
 • Неможност да се избере вистинската тема и вистинските зборови. Често, поради ваквите однесувања, таквите луѓе се сметаат за груби и бесмислени, но ова е далеку од вистината: личноста родена со Аспергеров синдром не може да ја следи реакцијата на соговорникот и да разбере што им се допаѓа и што не го прават. Исто така е многу тешко за таквите луѓе да разберат навестувања, шеги, итн. Во овој дух: сите тие разбираат во буквална смисла, и ова мора да се земе предвид.
 • Тенденција кон монолози. Во разговорот, децата со таква болест ретко ја следат реакцијата на соговорникот: детето не се соочува со слушателот, не паузира, чекајќи одговор на неговата приказна. Тие само ги даваат акумулираните информации. Често не постои контакт со очите со соговорникот, и навистина нема никаков контакт. Сепак, тие се потполно свесни дека разговараат со друга личност, адекватно ја перцепираат ситуацијата.
 • Гестовите и изразот на лицето речиси не се изговара. Ако вокабулар на дете со слична болест е добар (во овој поглед, тие се често дури и понапред од здрави деца), а потоа со невербалниот дел од комуникацијата сè е поинаку: не се мавтаат рацете, гримасите и гримасите кои обично се карактеристични за децата. Изразот на лицето обично останува одвоено, а изгледот е насочен кон никаде (ова е забележливо дури и на фотографијата). Ова го прави говорот уште повеќе неприроден, непријатен, како да не зборува човек, туку робот.
 • Повторувачки дејства, тенденција за нарачување. Често, оние родени со Аспергеров синдром имаат желба за перфекционизам, односно желба да организираат сè. Играчките се наредени во големина, книгите се свиткани во уште еден куп. Да, кај постарите деца, таквиот феномен може да укаже на многу попрештетен товар за точноста, но за дете од 3-5 години, таквата желба за ред е исклучително атипична. Таа стана доста позната слика, каде што доста мало дете става коцки во совршено мазна колона. Покрај тоа, децата со ментални нарушувања имаат тенденција да вршат одредени активности секој ден. Таквите постапки се нарекуваат и ритуали.
 • Концентрација во било која лекција. За жал, multitasking во Аспергеров синдром не е типично: напротив, на таквите деца им е многу полесно да изберат една тема за разговор и да го следат. Истото се забележува и во однос на хобија, хоби: лицето совршено може да се разбере, на пример, во математиката, но во исто време нема поим за уметниците, фото и видео опрема итн. Сите слободно време, сета моќ Тие се посветени на своето хоби, без разлика дали се собираат печат или дизајнираат модели на авиони.
Симптоми на Аспергеров синдром
 • Прекршувања во однос на сензорни. Таквите манифестации на болеста не се премногу чести, а на фотографијата не се откриваат, но понекогаш може да се забележи зголемена перцепција на слухот, видот и другите чувства. Бучавата, премногу силна светлина, премногу силни мириси - сите овие нешта, невидливи за просечниот човек, стануваат тортура за луѓето со сличен синдром.
 • Пореметување во спиењето Некои луѓе кои страдаат од оваа болест забележуваат дека често се мачат од несоница, а спиењето често е немирна, често кошмари.
 • Над наведени се најкарактеристичните симптоми на Аспергеров синдром, но тоа не значи дека треба да се појават одеднаш, или фактот дека само листата на симптоми на Аспергеров синдром е ограничена. Меѓутоа, ако повеќекратните знаци ја покажуваат веројатноста за присуство на оваа болест, тогаш потребно е да се консултирате со лекар за испитување и сеопфатно лекување.

  Дијагноза - како да го препознаеме овој синдром

  Не е лесно да се дијагностицира Аспергеров синдром бидејќи симптомите на оваа болест се слични на оние на други ментални нарушувања. Сепак, колку побрзо ќе се открие болеста, толку поболно ќе биде адаптацијата на лице со Аспергеров синдром во општеството. Но, повторно, за откривање на болеста не е толку лесно, бидејќи сакате да извршите еден тест по друг. Покрај тоа, генетиката и специјалистите од областа на неврологијата треба да бидат вклучени во ова прашање. Ќе треба да помине тест за интелектуален развој, генетски истражувања, тест за психомотор итн. Не треба да се плашите од ова: секој тест (со исклучок на генетско истражување, се разбира) ќе се одвива во форма на разговор или игра.

  Дијагноза на Аспергеров синдром

  Мора да постои диференцијална дијагноза. Како што веќе спомнавме, некои од симптомите на Аспергеров синдром се типични за други болести, бидејќи е важно да се отфрли сето она што е излишно. Во основа, тестот помага да се исклучат ваквите болести:

  • опсесивно компулсивно нарушување;
  • хиперактивност;
  • разни форми на депресија;
  • нарушување на дефицитот на вниманието;
  • неврастенија

  Покрај тоа, сите овие ментални болести може да се комбинираат со Аспергеров синдром, па оваа точка, исто така, треба да се разјасни. Покрај тоа, Аспергеров синдромот многу често се меша со Каннер-ов синдром, односно класичен аутизам . Но, разликите меѓу овие болести се, и тие ќе бидат дадени подолу.

  • Аутизмот се манифестира веќе во првите години на животот, додека Аспергеров синдром до 3-4 години е речиси невозможно да се дијагностицира со личен контакт или со слика.
  • Во класичниот аутизам честопати се нарушува функцијата на говорот, додека во Аспергер речник не само што одговара на нивото на здраво дете од слична возраст, туку и го надминува. Покрај тоа, децата со Аспергеров синдром почнуваат да зборуваат многу порано од одење. Децата со класичен аутизам се токму спротивното.
  • Аутизмот на аутистите е значително намален, кај половина од нив постои ментална ретардација, згора на тоа, јасно е изразена. Кога Аспергер е ист ментален капацитет не заостанува зад нормалниот, а понекогаш и супериорен.
  • Авторите живеат како што се во нивниот свет и предвидувањата за нивната адаптација во општеството честопати се многу разочарувачки. Многу аутистични луѓе се болни со шизоидна психопатија. Луѓето со Аспергеров синдром, и покрај некои модели на однесување, се доста способни да водат нормален живот. Особено ако специјалистите работат со детето и го олеснуваат процесот на воспоставување контакти со надворешниот свет.

  Како што може да се види, Аспергеров синдромот не е, за разлика од класичниот аутизам, несовладлива бариера за нормален живот. Затоа, важно е да се посвети внимание на симптомите својствени на Аспергеров синдром и да се посети лекар.

  Тестови за да се открие присуството на синдромот

  Во моментов, постојат неколку тестови кои значително ја олеснуваат дијагнозата на Аспергеров синдром. Меѓу нив се:

  • RME тест. Овој тест вклучува поставување дијагноза базирана на погледот на пациентот. Понекогаш тоа го прават дури и по фотографија. Таа е наменета главно за мали деца. Сепак, резултатите од ваквото тестирање можеби не се целосно точни.
  RME тест
  • RAADS-R тест. Дизајниран за тинејџери од 16 години и возрасни. Ви овозможува да го идентификувате аутизмот, Аспергеров синдром и други такви ментални нарушувања.
  • Тест EQ. Го одредува нивото на човечката емпатија, односно неговиот емотивен развој. Во луѓето со Аспергер овие бројки се намалени.
  • AQ тест. Ги открива најкарактеристичните карактеристики на однесувањето на луѓето со слична болест: присуство на "ритуали", опсесија со било кој бизнис или задача итн.

  Тестовите наведени погоре ја олеснуваат дијагнозата на болеста, невозможно е да се зборува за присуството на Аспергеров синдром, врз основа на резултатите од тестовите или фотографиите. Потребна е посета на психолог, психијатар, невролог и други специјалисти.

  Третман на болеста

  Невозможно е да се отстрани Аспергеровиот синдром како таков, бидејќи тоа е генетска болест, сепак, можно е да се олеснат манифестациите на оваа болест, кои го спречуваат човекот да се вкорени во општеството. Се разбира, овој третман е сложен и директно зависи од симптомите на одредена личност. На пример, може да ви треба помош од следниве специјалисти:

  • Говорни терапевт Да, речникот на деца со Аспергеров синдром е доволно голем, но поентата тука веќе не е она што детето го вели, туку како го прави тоа. Говорниот терапевт ќе му помогне на вашето дете да даде разговори на емоционална боја, "жива" интонација, за да го направи својот говор посветла и побогат. Невербалните методи на комуникација, исто така, ќе бидат коригирани: детето ќе научи слободно да ги гестикулира, да претставува слики, итн.
  • Психолог . Всушност, психологот е повеќе одговорен за исходот на третманот. Овој доктор ќе му помогне на детето да комуницира со општеството, да го почувствува расположението на соговорникот, да ги согледа скриените пораки кои луѓето честопати ги адресираат кога комуницираат итн.
  • Дефектолог учител. Како психолог, таков учител може да му помогне на детето да го движи светот околу него. Покрај тоа, тој ќе може да го најде вистинскиот пристап во однос на обуката.
  • Општа терапија: масажа, физиотерапија, физиотерапија. Сето ова ќе помогне не само да се отстрани некоја непријатност на движењата, што понекогаш е својствено за луѓето со слична болест, но исто така придонесуваат за релаксација, за реставрација на целиот организам.

  За многумина, ваквиот третман изгледа прилично долг, но е многу неопходен за идниот живот на децата со Аспергеров синдром, особено за неговата социјална страна. И бидејќи е важно правилно да се пријде на прашањето за рехабилитација на деца кои страдаат од Аспергеров синдром.

  Предвидувања и превенција

  Аспергер синдром - предвидувања и превенција

  Аспергеров синдром, и поточно, луѓето со оваа болест ги имаат сите шанси да станат нормални членови на општеството, а предвидувањата за овој исход се охрабрувачки. Да, некои особини ќе останат со личност за живот, но на крајот, секоја личност е личност на свој начин посебна. Многу често, луѓето дијагностицирани со Аспергеров синдром се најдат во точните науки: математика, физика, ИТ, уметноста на фотографија и видео итн. Покрај тоа, некои познати личности поседуваат таков синдром. Меѓу нив се и Ајнштајн, Њутн и други научници. И, се разбира, со фактот дека постигнале значителен успех во животот, тешко е да се расправаме.

  Што се однесува до превенцијата (се разбира, тука зборуваме за оние кои размислуваат за родителство и сакаат да го спречат појавувањето на Аспергеров синдром кај нивните деца), сето тоа може да се советува тука да се грижи за вашето здравје и да ги избегне лошите навики. Постои и мислење дека еколошката состојба на животната средина може да влијае на појавата на синдромот. Модерната медицина не може да понуди нешто поспецифично во спречувањето на Аспергеров синдром.

  Како финален акорд, можеме да кажеме дека децата со Аспергеров синдром сигурно треба да бидат запазени од страна на психолози, психијатри и други специјалисти, згора на тоа, многу рано. Проекциите се добри, и може да се постигне значително намалување на манифестациите на болеста. Затоа, кога го набљудувате непознатоста во однесувањето на детето, треба да го однесете кај соодветниот специјалист. И нема ништо срамно во врска со ова, бидејќи менталното здравје игра исто толку важна улога како физичка.

  Сподели го овој напис:

  Ако мислите дека имате Аспергеров синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: психотерапевт , невролог , генетичар .

  Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


  Болести со слични симптоми:
  Хебрефрија (појавување симптоми: 2 од 10)

  Хебефренија (синхрофрена шизофренија) е доволно ретка генетски предизвикана болест поврзана со дезинтеграцијата на личноста. Недостатокот од третман и психотерапевтска помош е полн со сериозни последици не само за пациентот, туку и за неговите роднини.

  ...
  Ринофарингитис (појавување на симптоми: 1 од 10)

  Ринофарингитис е воспаление кое се јавува во областа на носната и фарингеалната мукоза. Оваа болест има сличности со две слични болести, кои се концентрирани во оваа област, имено фарингитис и ринитис. Со други зборови, ринофарингитис е компликација која произлегува од акутен ринитис, во кој фарингеалната мукоза е воспалена, што исто така прави вистински поплаки за појава на болка што се јавува при голтање. За возврат, грлото станува црвено, а неговата мукозна мембрана добива задебелување на мембраните, и во некои случаи се покрива со слуз или гноен цут.

  ...
  Вазомоторни ринитис (појавување на симптоми: 1 од 10)

  Вазомоторниот ринитис е нарушување кое се јавува во процесот на назално дишење, што е особено промовирано со стеснување кое се јавува во носната празнина. Вазомоторниот ринитис, симптоми кои во овој процес предизвикуваат отекување на ткивата во носната конха, исто така предизвикува кршење на васкуларниот тон, како и тонот на садовите во носната лигавица.

  ...
  Дијабетес инсипидус (појавување симптоми: 1 од 10)

  Дијабетес инсипидус е синдром предизвикан од недостаток на вазопресин во телото, кој исто така е дефиниран како антидиуретичен хормон. Дијабетес мелитус дијабетес, чии симптоми се оштетен метаболизам на водата и се манифестира како постојана жед со истовремена полиурија (зголемена форма на урина), сепак, е прилично ретка болест.

  ...
  Џардијаза (појавување на симптоми: 1 од 10)

  Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Исто така се случува носителите на паразити да не се разболат, но тие слободно ги инфицираат луѓето околу нив, бидејќи во овој случај нивното тело делува како прилично удобен и безбеден контејнер за Giardia.

  ...
  Прочитајте понатаму:
  Џозеф Адисон

  Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

  психотерапевт прифаќа
  Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
  Телефон : +7 (499) 969-23-38
  Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
  Телефон : +7 (499) 969-23-38
  Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
  Телефон : +7 (499) 519-32-81
  Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
  Телефон : +7 (499) 116-82-09
  Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
  Телефон : +7 (499) 969-23-63
  Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
  Телефон : +7 (499) 969-23-63
  Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
  Телефон : +7 (499) 116-82-18
  невролог прифаќа
  Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
  Телефон : +7 (499) 519-32-81
  Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
  Телефон : +7 (499) 116-82-09
  Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
  Телефон : +7 (499) 519-32-81
  Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
  Телефон : +7 (499) 969-23-63
  Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
  Телефон : +7 (499) 116-82-18
  Адреса : Москва, ул. Герила, 41
  Телефон : +7 (499) 116-82-14
  Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
  Телефон : +7 (499) 519-32-81
  Нашата група ВКонтакте
  Ги покануваме лекарите
  Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .