Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Манично-депресивна психоза: симптоми и третман

Манично-депресивна психоза - главните симптоми:

Човечката психа е сложен систем и понекогаш може да пропадне. Понекогаш тие се незначајни и се корегирани со неколку посети на психолог, но понекогаш проблемите можат да бидат многу позначајни. Еден од сериозните ментални нарушувања кои бараат надзор од специјалисти е манично-депресивна психоза.

Карактеристична карактеристика на оваа болест е алтернативната манифестација кај лице со одредени афективни состојби: манична и депресивна. Овие состојби може да се наречат спротивното, бидејќи манично-депресивната психоза се нарекува и биполарно афективно нарушување.

Зошто луѓето имаат биполарно растројство?

Се верува дека манично-депресивната психоза (МДП) се должи на наследството: ова се должи на некои нарушувања во пренесувањето на нервните импулси во хипоталамусот. Но, се разбира, прилично е тешко да се одреди однапред, особено ако болеста е пренесена не од претходната генерација, туку од повеќе далечни роднини. Затоа, идентификувани се ризични групи, меѓу кои случаи на појава на болеста се особено чести. Меѓу нив се:

 • Постојан стрес на психата. Ова може да биде работа со негативни емоции или тешка ситуација во семејството - накратко, целиот тој ден по-ден носи лице надвор од рамнотежа.
 • Хормонални пореметувања.
 • Адолесценција.
 • Искусно насилство - морално или физичко.
 • Присуство на други ментални болести.

Друга карактеристика на болеста е тоа што, и покрај тенденцијата на емоционалноста и нервозата пропишани за жените, се среќаваат кај жени.

Знаци на биполарно афективно растројство

Како што веќе беше споменато, за таква болест како манично-депресивна психоза, постојат два "полови", две држави - манични и депресивни. Бидејќи симптомите на секоја фаза треба да се опишат одделно.

Манична сцена

За време на оваа фаза на биполарно растројство, пациентот чувствува чувство на возвишеност, радост, неговото сеќавање се подобрува, постои желба да се комуницира со надворешниот свет. Се чини, и каде се симптомите на болеста? Но сепак постои манична фаза на таква болест како манично-депресивна психоза, некои знаци кои овозможуваат да се разликува болната состојба на умот од вообичаената бодрост.

 • Зголемена желба за ризик, добивање адреналин. Тие вклучуваат коцкање, екстремни спортови, пиење, психоактивни супстанции итн.
 • Немир, агитација, импулсивност.
 • Брз, збунет говор.
 • Долга, безусловна еуфорија.
 • Можеби присуството на халуцинации - и визуелни и аудитивни, тактилни.
 • Не сосема соодветна (или сосема несоодветна) перцепција на реалноста.

Една од главните недостатоци на оваа состојба е извршувањето на осипни дејства, кои во иднина може да ја влошат уште една фаза на болеста - депресивната фаза. Но, се случува маничен синдром да постои во личноста сама по себе, без појава на депресија. Оваа состојба се нарекува манична психоза, и тоа е посебен случај на униполарно нарушување (наспроти биполарно, во кое се комбинираат два синдрома). Друго име за овој синдром е психоза на хипоманија.

Фаза на депресија

Депресија на ТИР фаза

По манична фаза на психоза, за време на која пациентот покажува екстремна активност, се јавува депресија. Следните симптоми се карактеристични за депресивната фаза на болеста:

 • Апатија, одложена реакција на околните стимули.
 • Ниско расположение, желба за самокривање и самоповредување.
 • Неможност да се концентрира на ништо.
 • Одбивање да се јаде, да разговараат дури и со блиски луѓе, неподготвеност да продолжат со лекувањето.
 • Пореметување во спиењето
 • Бавен, некохерентен говор. Едно лице одговара на прашања "на машината".
 • Главоболки и други симптоми кои зборуваат за ефектот на депресијата врз физичкото здравје: гадење, вртоглавица итн.
 • Перцепцијата на светот во сива, досадна боја.
 • Губење на тежината поради губење на апетитот. Кај жените, може да се појави аменореа.

Депресивната состојба е опасна, пред сè, од можните суицидни тенденции, затворањето на личноста во себе и неможноста да се спроведе понатамошен третман.

Како да се третира ТИР

Манично-депресивна психоза е болест која бара многу компетентен и сеопфатен третман. Се препишуваат посебни лекови, исто така, се користи психотерапија, како и конзервативна терапија.

Лекови третман

Ако зборуваме за третман на психоза со лекови, тогаш треба да правиме разлика помеѓу лекови наменети за долг курс и лекови, чија главна цел е брзо да ги отстрани симптомите на болна ментална состојба.

Силни антидепресиви се користат за олеснување на акутните депресивни состојби. Сепак, третманот со антидепресиви мора да се комбинира со стабилизатори на расположението, во спротивно состојбата на пациентот може да се дестабилизира. Што се однесува до маничната фаза, тогаш ќе ви требаат лекови кои ќе помогнат во нормализирањето на спиењето, да се отстрани преголемото однесување. Невролептици, антипсихотици и сите исти стабилизатори на расположението ќе бидат потребни.

Продолжениот третман е дизајниран не само за отстранување на ефектите од афективните состојби, туку и за стабилизирање на состојбата на пациентот во периоди на "смиреност". И на долг рок, за да се минимизираат манифестациите на болеста. Ова се, пак, седативи, невролептици, транквилизатори. Третман на манично-депресивна психоза, исто така, често вклучува употреба на литиум карбонат: има изразен антимантички ефект, ја отстранува возбудена состојба.

Психотерапевтски методи на третман

Групна психотерапија

Иако лекови играат голема улога во заздравувањето на лице со биполарно растројство, потребна е друга терапија. Вклучувајќи и едно лице треба психолошка помош. Широко се користат во овој поглед се:

 • Когнитивна терапија. Во оваа фаза, едно лице треба да дознае што во неговото однесување ја влошува неговата состојба. Ова ќе помогне да се избегнат понатамошни слични модели на размислување.
 • Семејна терапија. Тоа помага во воспоставувањето контакти со други луѓе, пред сè - со роднини и пријатели.
 • Социјална терапија. Пред сè претпоставува создавање на јасна дневна рутина, која ќе овозможи регулирање на времето за работа и одмор, без да дозволи прекумерна оптовареност или дури и да ја влоши состојбата на пациентот на било кој начин.

Општа терапија

Во интервалите помеѓу депресивните и маничните фази се користат конзервативни методи на лекување, кои придонесуваат за релаксација, стабилизирање на расположението и општо зајакнување на менталното и физичкото здравје. Електро-спиење, физиотерапија, масажа, хидромасажа итн.

Во заклучок, вреди да се напомене дека иако манично-депресивната психоза е болест што е доста опасна за една личност, но ако започнете со лекување во болница во време, тогаш пациентот може да се врати во нормален живот. И, се разбира, покрај дрогата и процедурите, поддршката на најблиските е многу важна во оваа ситуација. Истото важи и за болести како што се депресија или хипоманија психоза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате манично-депресивна психоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психотерапевт , психијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Планинска болест (појавување симптоми: 7 од 19)

Планинска болест (хипоксија надморска висина, надморска висина, надморска височина декомпресија болест) е патолошки процес во кој кислород гладувањето се јавува за време на искачување на надморска височина. Развојот на ваквата болест најчесто се јавува кај планинарите, како и кај луѓето кои работат на висина.

...
Психоза (појавување симптоми: 6 од 19)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 6 од 19)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Интоксикација (појавување симптоми: 6 од 19)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Ретроцеребеларна арахноидна циста (појавување симптоми: 6 од 19)

Ретрокеребеларна арахноидна циста (синџир на мозок на алкохол) е формација која често се јавува во длабоките ткива на мозокот. Меѓу лекарите, општо прифатено е дека туморот има бениген тек, но веројатноста за онколошка дегенерација не е исклучена.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .