Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Психоза: Симптоми и третман

Психоза - главни симптоми:

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

Причини

Фактори кои придонесуваат за развојот на оваа болест се поделени на надворешни и внатрешни. Првата група вклучува:

 • стрес;
 • психолошка траума;
 • заразни болести;
 • употребата на алкохолни пијалаци и лекови;
 • труење со индустриски отрови.

Кога причината за развојот на болеста е поврзана со внатрешната состојба, се формира ендогена психоза. Нејзиното формирање придонесува за кршење на нервниот систем.

Манифестации

Се разликуваат следниве знаци на психоза:

 • нагло менување на активноста во работата;
 • зголемен стрес;
 • нарушување на вниманието;
 • чувство на страв;
 • промени на расположението;
 • депресија;
 • недоверба;
 • престанок на контакт со луѓе;
 • постои интерес за работи како магија или религија.

Како по правило, оваа болест има пароксизмален проток. Затоа, постојат фази на психоза, кои се карактеризираат со сезонска и спонтаност. Вториот се јавува во случај на влијание на психопростовите струи кои преовладуваат на млада возраст. Таквиот напад се карактеризира со траење и постепено ослободување.

Видови на психоза

Како резултат на повредите на менталната состојба, земајќи ја предвид етиологијата, се делат на следниве видови:

 • ендогени;
 • реактивна психоза;
 • акутна психоза;
 • ситуациона;
 • соматогени

Покрај тоа, при изготвувањето на класификацијата беа земени предвид и клиничката слика и преовладувачките симптоми. Во овој случај, одвои:

 • параноична психоза;
 • депресија;
 • манична.

Постпартална психоза

Постпартална психоза

Овој тип на болест многу често се чувствува откако жената родила дете. Пруерпералната психоза не дава никакви дефинитивни симптоми, па затоа е многу важно да се постави дијагноза и да се почне со лекување на психозата.

Постпартална психоза може да се појави поради компликации при породување. Ако една жена има добиено доволен број на повреди за време на породувањето, тогаш ќе биде потешко за нејзината ментална состојба да тече. Најчесто постпартална психоза се јавува по првото раѓање, бидејќи тука е жената подложена на тежок стрес. Често, постпартална психоза се зема за постпартална депресија. Но, тој има јасни симптоми:

 • анксиозност;
 • нарушување на спиењето;
 • слаб апетит;
 • луди идеи;
 • халуцинации.

Постпартална психоза треба да се лекува во болница. Мајката и бебето се забранети да бидат сами. За време на лактацијата, неопходно е многу внимателно да се третира постпарталната психоза со помош на терапија со лекови и психотерапија.

Масовна психоза

Развојот на оваа патологија се јавува во тимот, каде што основата е сугестибилност и подложност. Масовната психоза предизвикува повреда на состојбата на умот, така што луѓето губат соодветна способност и стануваат опседнати.

Случаите презентирани од болеста имаат заеднички механизам на формирање. Масовната психоза се карактеризира со не-колективно однесување, наречено толпа. Во овој случај може да се случи масовна самопочит, религиозно обожавање, масовни миграции, хистерија.

Масовната психоза е формирана поради илузијата што се појавува кај еден од поединците. Тоа е суштината на кристализација, која го исполнува целиот регион на умот. Најчесто, масовната психоза влијае на луѓето со слаба психа, кои страдаат од депресија и ментални нарушувања.

Параноидна психоза

Оваа форма на болеста се смета за потешка. Параноидната психоза се карактеризира со кршење на состојбата на умот, како резултат на која се присутни идеи за прогон. Како по правило, оваа патологија се јавува кај органски и соматогени нарушувања. Параноидната психоза во врска со шизофренијата предизвикува ментален автоматизам и псевдо-халуциноза. Следниве симптоми на психоза се присутни:

 • ранчор;
 • постојано незадоволство;
 • болна перцепција на сите неуспеси и неуспеси;
 • едно лице станува арогантно, љубоморно.

Најчесто, параноичната психоза влијае на младите луѓе. За да се ослободи од оваа состојба потребно е навремено психотерапија. Таквиот третман е насочен кон зголемување на општите животни вештини, подобрување на квалитетот на социјалните контакти и зајакнување на самопочитта.

Сенилна психоза

Таквиот патолошки процес во светот на медицината е исто така наречен сенилна психоза. Сенилната психоза ги погодува луѓето кои зачекориле над знакот од 60 години. Таквите нарушувања честопати личат на манично-депресивна психоза. Сенилната психоза се разликува од сенилната деменција поради тоа што му недостасува целосна деменција. За сенилната психоза се карактеризира со акутна форма на проток. Причината за болеста лежи во соматските заболувања. Покрај тоа, формирањето на сенилна психоза е под влијание на:

 • болести на респираторниот тракт на акутни и хронични форми;
 • срцева слабост е честа причина за развој на сенилна психоза;
 • хиподинамија;
 • нездрава исхрана;
 • хиповитаминоза.

За хроничната сенилна психоза се карактеризира со курс во форма на депресија, која најчесто се дијагностицира со жени. Со мал тек на сенилна психоза, се формираат субдепресивни состојби. Тие се карактеризираат со симптоми на психоза, како што се летаргија, чувство на празнина и аверзија кон животот.

Алкохолна психоза

Алкохолна психоза

Алкохолната психоза е патологија на ментална активност која се јавува во втората и третата фаза на алкохолизам. Нема симптоми на психоза во почетната фаза на зависност од алкохол. Постојат следниве видови на алкохолна психоза:

 • делириум тременс;
 • халуциноза;
 • заблудална алкохолна психоза;
 • алкохолна псевдопарализа;
 • алкохолна енцефалопатија;
 • хеморагичен полиенцефалитис;
 • алкохолна депресија;
 • дипсоманија;
 • антабус психоза.

Алкохолната психоза е последица на алкохолизам. За оние луѓе кои консумираат алкохол, но не толку често, таквите ментални нарушувања не се почитуваат. Многу често алкохолната психоза се јавува поради присуството на дополнителни опасности: акутни инфекции, повреди, стрес. Тие влијаат врз формирањето на психотични реакции во однос на нездравиот нервен систем на алкохол, со што се предизвикува алкохолна психоза.

Меѓу алкохолните психози се разликуваат следниве форми:

 • акутен;
 • субакутен
 • хроничен.

Доколку се повтори алкохолната психоза, тогаш нејзиниот развој се јавува по истото клише како примарна, само има компликации во текот на курсот. Алкохолната психоза може да предизвика сериозни прекршувања на одразот на реалноста и психо-органските нарушувања. Повеќето алкохолни психози влијаат на луѓето чие искуство со пиење ги надмина 5-7 години.

Ако патологијата се јави на позадината на хроничниот алкохолизам, тогаш се нарекува Корсаковска психоза. Оваа состојба ги има следните симптоми:

 • нема способност да се запаметат;
 • Психозата на Корсаков предизвикува ретроградна амнезија;
 • присуство на нарушувања на ориентација во време и место;
 • намалување на интелигенцијата.

Korsakovsky психоза се развива постепено, а неговото времетраење може да достигне многу години. Невозможно е целосно да се опорави, психоза на Корсаков остава дефекти во меморијата и перцепцијата. Ако алкохолната зависност се јави во блага форма, тогаш процесот на лекување е успешен, а психозата на Корсаков не остава никакви дефекти.

Терапијата во овој случај е насочена кон елиминирање на симптомите предизвикани од психоза на Корсаков. Првично, пациентот е пропишан одмор во кревет и топли бањи.

Реактивна психоза

Реактивна психоза

Реактивната психоза се формира поради влијанието на различни фактори кои носат големо значење. Реактивната психоза има една таква особина, која е по отстранувањето на причината за болеста, самата болест исчезнува. Реактивната психоза ги има следните манифестации:

 • агитација и летаргија;
 • однесувањето е придружено со силна смеа или со тепање.
 • прекршување на правилната ориентација на време и место.

Кога има продолжена реактивна психоза, тие вклучуваат реактивна депресија и параноичен. Депресијата се јавува против позадината на смртта на најблиските, тешките животни ситуации. Таквата продолжена реактивна психоза се манифестира во форма на депресивно расположение, солзи, слаб апетит, ниска подвижност. Луѓето кои страдаат од реактивна психоза одат наоколу со главите надолу на градите.

Акутна психоза

Оваа форма на психоза се јавува во врска со релевантните манифестации:

 • делумно држави;
 • визуелни, аудитивни и тактилни халуцинации;
 • нарушувања во перцепцијата за себе.

Акутна психоза е болест во која пациентот е отуѓен од други луѓе. Пренесената болест е поделена на два вида: ендогена психоза и егзогена. За ендогената психоза се карактеризира со ментално нарушување поради внатрешни услови. Вториот тип на акутна психоза е резултат на изложеност на надворешни состојби. Многу често акутната психоза се развива на позадината на трауматска повреда на мозокот или онколошки мозочен тумор. Зборувајќи со други зборови, се јавува акутна психоза поради присуство на соматски заболувања.

Шизоафективна психоза

Шизоафективна психоза

За оваа форма на болеста се карактеризира со различни симптоми. Тие вклучуваат губење на тежината, лош апетит, губење на енергија, недостаток на интерес за секојдневните работи. Го потврдува присуството на болест како шизоафективна психоза, чувство на безнадежност, самоинкриминација, мисли за самоубиство.

Можно е да се разликува шизоафективна психоза од други форми врз основа на промена на состојбата на манија, која се карактеризира со зголемена активност во сите сфери на животот. Однесувањето на личност со шизоафективна психоза е самоуништувачка и опасна по живот.

Терапија

За третман на психоза на која било форма на пациенти треба да бидат хоспитализирани, инаку нивните постапки и активности можат да им наштетат на другите.

Терапијата со лекови вклучува земање такви лекови:

 • психотропна;
 • антипсихотици;
 • транквилизатори;
 • антидепресиви;
 • тоник.

Ефективни средства за психоза кога се возбудени се:

 • Seduxen;
 • Трифтазин или Аминазин;
 • Стелазин;
 • Еперапин;
 • Халоперидол;
 • Реактивната психоза се третира со помош на депресанти Пиразидол, Герфонал, Амитриптилин.
Лекар Seduxen

Важна улога има психолошката рехабилитација. Тоа ја зголемува ефективноста на терапијата со лекови. Главната задача на психијатарот е да изгради доверба кај пациентот.

Опоравувањето од психоза вклучува спроведување на тренинг сесии. Следниве физиотерапевтски процедури се користат тука:

 • електричен;
 • акупунктура;
 • терапевтска вежба;
 • работна терапија.

Физичката терапија помага да се елиминира замор, емоционално преоптоварување, подобрување на метаболичките процеси и подобрување на ефикасноста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате психоза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Манично-депресивна психоза (појавување симптоми: 6 од 16)

Човечката психа е сложен систем и понекогаш може да пропадне. Понекогаш тие се незначајни и се корегирани со неколку посети на психолог, но понекогаш проблемите можат да бидат многу позначајни. Еден од сериозните ментални нарушувања кои бараат надзор од специјалисти е манично-депресивна психоза.

...
Ментално пореметување (појавување симптоми: 6 од 16)

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

...
Афективни нарушувања (појавување симптоми: 6 од 16)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Шизофренија (појавување симптоми: 5 од 16)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Депресија (појавување на симптоми: 5 од 16)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .