Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мозочна енцефалопатија: Симптоми и третман

Енцефалопатија на мозокот - главните симптоми:

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

Енцефалопатија не е независна болест, но продолжува против позадината на други болести. Таа се наоѓа во различни возрасни групи: како кај возрасни, така и кај деца. Нејзиниот проток е wavelike, хроничен. Понекогаш фазата на влошување е на пат за привремено подобрување, но прогнозата е разочарувачка: болеста е неизлечива, иако многу луѓе живеат подолго време, следејќи го режимот на лекување, правејќи систематски мониторинг на индикаторите за притисок и користење на народни лекови за превенција, со што значително се намалуваат негативните ефекти на болеста.

Причини за енцефалопатија

Енцефалопатија

Развојот на болеста е незаситен, меѓутоа, постојат исклучоци. На пример, со сериозно оштетување на црниот дроб и бубрезите, како и со малигната хипертензија, болеста напредува одеднаш и брзо. Во моментов, класификацијата на енцефалопатии се изведува врз основа на причините за нивното формирање:

 1. конгенитална (перинатална) енцефалопатија. Причините за појава се генетски метаболички нарушувања, зафатеност со папочната врвца, заразни болести, пренесени за време на бременост, повреди на раѓање;
 2. стекнати:
  • дисцрикулаторна. Се јавува со невоспалителна лезија на менингите, предизвикувајќи недостаток на церебрална крв, како и во присуство на патологии на мозочните садови. Тој е поделен на атеросклеротична, венска, хипертензивна и мешана енцефалопатија;
  • прогресивна васкуларна леукоенцефалопатија. Причината за нејзиниот изглед е оштетување на церебралните крвни садови и нарушување на нивната микроциркулација, како и присуство на артериска хипертензија;
  • токсична енцефалопатија. Се случува кога се изложени на телото на токсични материи. Може да биде алкохолен, наркотичен, "Верник" и лековити. Значи, алкохол - се развива со токсични оштетувања на менингите, чија причина е злоупотреба на алкохолни пијалоци. Верникевата енцефалопатија се манифестира со недостаток на витамин Б1;
  • пост-трауматски или "синдром на пропуштен штрајк" (SPU). Причината за нејзиното појавување е трауматска повреда на мозокот. Често се среќава во бокс, карате, фудбал и други спортисти;
  • ray. Се случува кога се изложени на зрачење на човечкиот мозок;
  • прогресивна мултифокална леукоенцефалопатија. Се јавува со прогресија на вирусот на JC (лимфом, СИДА, леукемија);
  • метаболички. Нејзиниот изглед е поврзан со нарушените метаболички процеси во телото. Може да биде хиперосмоларен, хипогликемичен, хипергликемичен (или дијабетичен), панкреатичен, хепатичен, уремичен, итн.

За разлика од вродена, стекната енцефалопатија се појавува веќе за време на животот на една личност.

Симптоми на енцефалопатија

Препознавањето на појавата на енцефалопатија е проблематично. Впрочем, државата што го предвидува нејзиниот развој може да се опише со вообичаените симптоми на лице, кои се привремени, како што се главоболка, вртоглавица и тинитус. Првично, ова може да биде погрешно поврзано со промена во времето, прекумерниот физички или ментален стрес или тежок стрес. Но, ако не обрнете внимание на нив, можете да спречите прогресија на болеста, бидејќи дури и таквите симптоми може да укажуваат на влошување на церебралната циркулација.

Во природата, симптомите на енцефалопатија се многу различни. Но, неговите најчести знаци, со исклучок на трите наведени погоре, се:

 • општа слабост;
 • зголемен замор;
 • плачливост;
 • недостаток на иницијатива;
 • промени на расположението;
 • депресивна состојба;
 • брз темперамент;
 • замаглување на свеста, уништување на меморијата;
 • оштетување на видот и слухот;
 • сиромашен сон;
 • опсесивна желба да умре.
Мозочна енцефалопатија

Во канцеларијата на докторот, таквите пациенти честопати имаат потешкотии да изговараат некои зборови, нивниот говор е опкружен, нивниот опсег на интереси е намален, постои желба да спие во текот на денот. Овие се чести и најчести симптоми на енцефалопатија. Треба исто така да бидете свесни дека секој тип на болест има свој симптоматски сет.

Значи, за развојот на дисцрикулаторната енцефалопатија се карактеризира со 3 фази, кои се карактеризираат со одреден сет на карактеристики:

 1. компензирана фаза. Постојат чести симптоми, како што се вртоглавица, оштетување на меморијата и главоболки.
 2. субкомпензирана фаза. Симптомите се поизразени и јасни:
  • постојана главоболка;
  • упорен тинитус;
  • влошување на спиењето;
  • плачливост;
  • состојба на депресија;
  • летаргија;
 3. декомпензирана фаза. Главните симптоми на оваа фаза се опасни по живот морфолошки промени во мозочното ткиво.

Прогресивната васкуларна леукоенцефалопатија може да доведе до развој на деменција. Симптоми на оваа енцефалопатија:

 • главоболка;
 • гадење, повраќање;
 • оштетување на меморијата;
 • вртоглавица;
 • појава на фобии;
 • психопатија;
 • појава на халуцинации;
 • астенија.
Последици од алкохолизам

Токсични и, пред сè, алкохолната енцефалопатија е опасно, деструктивните ефекти на токсичните супстанции врз садовите на човечкиот мозок, кои се манифестираат со следните симптоми:

 • пролонгирана, акутна тековна невропсихијатриска нарушување на личноста;
 • зголемување на обемот на коморите на мозокот;
 • прелевање на крвта на менингите;
 • оток на мозокот.

Посттрауматската енцефалопатија е опасна поради латентниот тек на симптомите кои се манифестираат долго после повредата:

 • нарушувања во однесувањето;

 • вознемирено размислување;
 • одвраќање;
 • губење на меморијата.

Треба да се напомене дека сериозноста на овие симптоми ќе биде посилна, потешката и поопасна последичната повреда. Радијационата енцефалопатија се карактеризира со 2 типа на нарушувања: астенична и психолошка. Симптоми кои ја карактеризираат прогресивната мултифокална леукоенцефалопатија:

 • прекршување на повисоки функции на мозокот;
 • нарушување на свеста што може да доведе до деменција;
 • епилептични напади и атаксија се ретки.

Оваа леукоенцефалопатија е најмногу "агресивна" на голем број енцефалопатии, нејзината прогноза е разочарувачка - смртоносен исход.

Симптоми на метаболичка енцефалопатија:

 • конфузија;
 • одвраќање;
 • поспаност;
 • летаргија;
 • оштетување на говорот;
 • појава на халуцинации;
 • прекршување на светоглед;
 • кома - со прогресија на болеста.

Дијагноза на болеста

Успешното откривање на енцефалопатијата придонесува за спроведување на сеопфатна дијагноза. За ова, потребно е, прво, прелиминарно да се испитаат податоците за историјата на пациентот. И второ, за тестирање на пациентот за:

 • координација на движењата;
 • мемориски статус;
 • психолошка состојба.

Овие студии може да покажат присуство на промени во психата на пациентот и при идентификување на трети лица болести, лекарот, најверојатно, ќе може да направи прелиминарна дијагноза.

Паралелно со горенаведените студии, на пациентот им се доделуваат следниве тестови:

 • комплетна крвна слика. Клучниот индикатор е липидот во крвта. Ако неговата вредност ја надминува нормата, тогаш можно е да се оцени дека дисциркулаторната енцефалопатија на пациентот почнува да напредува кај пациентот;
 • метаболни тестови кои ги илустрираат нумерички вредности на гликоза, електролити, амонијак, кислород и млечна киселина содржани во крвта. Исто така вклучени во овој тест е нумеричко мерење на хепаталните ензими;
 • анализа на автоантитела кои покажуваат присуство на антитела кои ги уништуваат невроните кои придонесуваат за развој на деменција;
 • следење на крвниот притисок;
 • тест за идентификација на лекови и токсини во телото (во токсична форма);
 • мерење на креатинин - ви овозможува да ги идентификувате абнормалностите во функционирањето на бубрезите.

За попрецизна слика на болеста, студии се спроведуваат и со користење техники како што се:

 • Доплер ултразвук на мозокот и вратот. Покажува присуство на абнормална циркулација на крвта, помага да се идентификуваат апсцесите;
 • ултразвучен скенирање - за откривање на плаки или спазми во ѕидовите на крвните садови;
 • ултразвучниот мониторинг ви овозможува да ја идентификувате причината за формирање на згрутчување на крвта и локацијата на емболија;
 • компјутерска томографија, МРИ - за откривање на тумори и абнормалности на мозокот;
 • електроенцефалографија - за откривање на мозочната дисфункција;
 • реоенцефалографија - да се процени состојбата на крвните садови и церебралниот проток на крв;
 • радиографија на 'рбетот (цервикален' рбет) со функционални тестови.
МНР на мозокот

За дијагнозата, не сите горенаведени студии ги пропишува лекар. Индикациите за спроведување на одредена студија се диктирани од тежината на болеста и одредени потешкотии во поставувањето на дијагнозата.

Енцефалопатија третман

Третманот на енцефалопатијата е доста долг. Нејзиното времетраење зависи од времетраењето и сериозноста на болеста, од возраста и дали пациентот има паралелни актуелни заболувања. Во текот на годината, пациентот треба да изврши третман во износ од 2-3 курсеви (болнички и амбулантски). Неговите главни области ќе бидат:

 • третман со лекови. Вклучува и назначување лекови кои ја оптимизираат церебралната циркулација и невропротекторите. Овој третман е курс (1-3 месеци);
 • физиотерапија третман. Вклучува акупунктурни процедури, терапија со озон, електрофореза, крвно зрачење, третман користејќи техники на магнетна терапија;
 • хируршки третман - со цел да се утврди протокот на крв во мозокот, преку спроведување на ендоваскуларна хирургија за да се прошират засегнатите крвни садови.

Успешниот третман на болеста придонесува за корекција на животниот стандард, кој вклучува:

 • одбивање на алкохол (во форма на алкохол), лекови, пушење;
 • исхрана без масти и без сол;
 • прилагодување на телесната тежина;
 • мотор мод.
Исхрана за мозочна енцефалопатија

Третманот за енцефалопатија, исто така, може да се врши со народни лекови:

 • 1 суп.л-патки. л зелен кромид сок, се меша со 2 суп.л-патки. л мед земен пред оброци ги минимизира ефектите од болеста;
 • 1.5 чл. л детелина цвеќиња пиење 300 мл врела вода, да се инсистира на 2 часа. Користете дневно 3 пати (30 минути пред оброците). Ова е народен лек - од бучава во главата;
 • 2 суп.л-патки. л шипка 500 ml врела вода - на возраст од неколку часа. Тоа е одличен народен лек за третман на енцефалопатија.

И покрај тоа што таква моќна болест како енцефалопатија е шок за личност, сепак, ако ги следите препораките на лекарот во комбинација со народни лекови, не само што може да ги минимизирате ефектите од болеста, да го намалите бројот на несакани ефекти, туку и да ја подобрите прогнозата за болеста, како и квалитетот на животот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Енцефалопатија на мозокот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Астроцитом (појавување на симптоми: 10 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 9 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Мигрена (појавување симптоми: 8 од 20)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 8 од 20)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување симптоми: 8 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .