Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трипофија: Симптоми и третман

Трифобија - главните симптоми:

Трипофобијата е состојба во која еден човек има паничен страв кога гледа дупки, дупки од кластери (многу дупки), меурчиња во тестот, абсцеси на кожата итн. Трипофобија, чии симптоми, и покрај тоа што болеста не е препознаена во официјалната медицина, Таа забележува околу 10% од популацијата, се манифестира во форма на гадење, пруритус, нервен тремор и општо непријатност кога наведените причини за оваа фобија се појавуваат на повидок.

Општ опис

Фобиите, како што знаете, има многу, згора на тоа, здравите луѓе често ги перцепираат со хумор. Сепак, не треба да се смеете на лице кое, гледајќи во бар на порозна чоколада или во обичен мед, е покриено со пот и е чудно, од ваша гледна точка, се однесува. Повеќе е веројатно дека имате трипофоби, а неговиот страв е дури и одредена предност, барем за предците во минатото, бидејќи преку таков страв, посебно внимание и впечатливост тие можат да преживеат, со што се избегнува отровни животни и можноста за инфекција. тешки болести.

Порозна чоколада

Со тригофобијата, лицето се плаши од дупки, особено ако ги гледа во кластер. Овие примери во форма на порозна чоколада и мед се примери за сосема безопасни, меѓу оние кои генерално се способни да предизвикаат страв. Друга работа е кога вистинскиот хорор е предизвикан од моделите на чипка, видливи на телото на змија или на повеќе чирови, итн.

Како што веќе беше наведено, ваквите стравови се вкоренети во далечното минато, односно во такви времиња кога таков страв беше клучот за опстанок. Според еден психолог, ова може да звучи чудно, но трифофобијата е една од најчестите фобии во светот. Патем, овој психолог се вика Џеф Кол, и тој знае за трипофобија не по слушање - ја дијагностицира оваа болест во себе.

За да разбере што е стравот и како да се излечи, Кол учествуваше во една студија фокусирана на проучување на еволутивните корени, директно поврзани со овој страв. Се покажа дека цртежот во форма на мали дупки - богатството на многу видови на отровни животни. Се претпоставува дека во човечкиот мозок постои посебна област која реагира на посебен начин на акумулација на дупки, реакцијата на тој начин се покажува како да гледаме само на опасен ѕвер, било да е змија или некој друг.

Тим истражувачи во тоа време привлекоа волонтери, и, како што се покажа, трифофобијата се покажа како околу 16% од учесниците во студијата. Неверојатно, еден од нив рече дека најстрашниот за него е фотографија, која покажа шема од телото на сино-прстен октопод. Особено, ова е еден од нај отровните претставници на морското дно.

Прстен октопод

Беа направени дополнителни обиди да се утврди кои специфични слики предизвикуваат напади на фобијата за која станува збор. На учесниците во студијата им беа понудени 152 слики, од кои околу половина предизвикаа неутрални емоции, додека другата половина предизвика вистинска паника.

Врз основа на анализата, беше откриено дека трипофобичните слики имаа одредени карактеристики кои значително ги разликуваа од контролните слики. Слики на отровни животни (ист сино-октопод, цар кобра, скорпии, итн.) Исто така имале слични својства.

Кобра

Се верува дека трифофобијата, како фобија на еволутивното оправдување, е воопшто. Сепак, останува прашањето дека некои луѓе ја страдаат оваа болест во експлицитна форма, додека други имаат максимум што може да се манифестира - ова чувство на непријатност што се случува кога гледате слики или предмети со повеќе дупки. Постои и друго мислење, тоа се однесува на фактот дека стравот поврзан со визијата за акумулацијата на дупките првично се појавил кај приматите, што истовремено претставува адаптивен одговор поврзан со обични кожни болести. На пример, миесот на кожата е придружен со колонизација на ларви на инсекти под кожата, што доведува до појава на чиреви на неа, во која, како што веќе може да се претпостави, има дупки.

Трипофија: Симптоми

Состојбата на фобија е придружена со појава на силен и неконтролиран страв кај некоја личност, тој се појавува во однос на специфичен предмет на страв - жив организам, акција или објект. Симптомите на трипофобија се слични на манифестациите на други видови на фобии: на сличен начин се забележани губење на координацијата, генерално непријатност и нервоза, гадење, повраќање и вртоглавица.

Да се ​​вратиме на означувањето на оние предмети кои можат да предизвикаат страв и симптоми поврзани со трифофобијата, особено:

  • отвори во мускулите, акни, отворени пори, отвори на жлезди, отвори во човечки, животни и било кои други живи организми, pockmarks итн;
  • дупки присутни во растенијата (ова може да вклучува семиња, пченка, парчиња од грав, итн.);
  • дупки добиени кога се изложени на живи организми (гасеници, црви, ларви итн.);
  • отвори во храна (порозна чоколада, тесто), отвори во леб, саќе, кругови во сирење, вени и венци пронајдени во сурово месо, итн;
  • дупки во површини од природно потекло (природни, органски минерали, итн.).

Манифестациите на трипофобија, исто така, се состојат во појава на алергиски реакции, бланширање или црвенило на кожата, лицето почнува интензивно да се пот. Отчукувањата на срцето се зголемуваат, екстремитетите почнуваат да трепери, во некои случаи дишењето може да биде тешко. Покрај тоа, на кожата можат да се појават видливи светли точки, што укажува на силен емотивен напор.

Во принцип, фобиите (што е, не само трипофобијата што ја разгледуваме) се манифестираат спонтано, без очигледна причина. Во меѓувреме, во некои случаи, природата на нивното појавување лежи во возраста, менталните, културните или наследни предуслови.

Културните предуслови, на пример, лежат во одредени феномени, мислења и ставови кои постојат во одредени национални асоцијации или културни групи. Исто така, предиспонирачката социјална ситуација може да дејствува како поттик за манифестацијата на оваа фобија.
Карактеристики на семејни односи, надворешни настани поврзани со семејниот живот, наследна предиспозиција - сето ова исто така може да предизвика тригофобија. Со текот на времето, појавата на трифофобија кај некоја личност е предизвикана од влијанието на факторите кои ги зајакнуваат или, спротивно, ги елиминираат фобиите, особено поради промените поврзани со стареењето, ситуации со кои се соочуваат лица, општо искуство во животот итн.

Исто така, се случува трипофобијата да се почувствува со неконтролирани удари на гнев и страв, нервоза, опсесивни идеи, рефлекс на грчеви. Во напредна форма, трифофобијата е придружена со главоболки, конвулзии и грчеви. Покрај тоа, се развиваат сериозни форми на психосоматски пореметувања.

Трифобија: третман

Во моментов нема општа клиничка пракса за третирање на трипофобија. Поради оваа причина, во третманот се користат општи корективни методи за ментално закрепнување на пациентите. Главната задача на психотерапевтот (имено, овој лекар треба да се консултира за оваа болест) е враќање на општата состојба на пациентот на психолошко и физичко ниво како резултат на изложеност на надразнувачи.

Како една од опциите за третман, тоа е демонстрација на смирувачки тип на слики кои ќе овозможат да се постигне состојба на одмор, по што транзицијата кон слики што може да доведе до појава на страв, односно слики со дупки. Постепено, со соодветен пристап, исчезнува аверзијата што се случува пред очите на дупките. Дополнително, се применуваат смирувачки вежби за дишење.

Доколку постојат сериозни истовремени психосоматски нарушувања, конвулзии, грчеви, губење на свеста, мускулна парализа, тогаш станува неопходно да се спроведат мерки на интензивна терапија во болницата, каде што се користат антивоспалителни, седативни и антиконвулзивни лекови.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Трифобија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш психотерапевтот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Парагонимијаза (појавување симптоми: 6 од 14)

Парагонимијаза - болест која се манифестира како лезија на респираторниот систем. Причинителот на патолошкиот процес е паразитски организам - белодробни флукови Paragonimus westermani. Обично е локализиран во областа на белите дробови. Ретко, но сепак, може да се пресели во мозокот и другите внатрешни органи. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...
Мигрена (појавување симптоми: 5 од 14)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 5 од 14)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Синдром на Арнолд-Киари (абнормалност) (појавување симптоми: 5 од 14)

Синдромот на Арнолд-Киари или аномалијата (Магноформацијата на Арнолд-Киари) е група на мозочни развојни патологии. Прекршувањата се поврзани со функционирањето на малиот мозок, кој е одговорен за рамнотежата на една личност. Оваа група, исто така, ја вклучува и патологијата на подлогата на медулата, која се манифестира во нарушување на центрите кои се одговорни за респираторниот систем, кардиоваскуларниот и централниот нервен систем.

...
Радијациона болест (појавување на симптоми: 5 од 14)

Зрачената болест е патолошка состојба на лицето, што е предизвикано од систематското изложување на телото на радиоактивно зрачење. Клиничката слика се манифестира ако дозата на зрачење надминува 100 rad (1 Gy). Ако дозата е помала од ова, тогаш можеме да зборуваме за асимптоматскиот тек на зрачната болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .