Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничен синдром на замор: симптоми и третман

Синдром на хроничен замор - главните симптоми се:

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

Општ опис

Синдром на хроничен замор најмногу е "атрибут" на цивилизирани, развиени земји. Нејзините главни манифестации се сведуваат на долготраен замор, и овој замор не исчезнува, дури и ако пациентот успее да обезбеди долг, а не фиксен ограничувачки фактор за неговото елиминација. Ако ја разгледуваме оваа болест на ниво на специфични механизми, односно механизмите чие дејство на CFS предизвикува, тогаш можеме да назначиме дека нејзиното појавување е поврзано со развојот на неврозите во централните регулаторни центри поврзани со автономниот нервен систем. Ова, пак, се должи на инхибиција на активностите на таа зона, која е директно одговорна за инхибиторните процеси.

Како фактори кои ја провоцираат болеста, може да се идентификува нерамнотежа во однос на интелектуалното и емоционалното оптоварување во однос на физичката активност, која во овој случај спаѓа под штетата. Жителите на мегаполиси, бизнисмени и претприемачи, вклучувајќи и претставници на професии со значителна одговорност (железнички транспортни оператори, контролори на летање итн.), Се во посебна група за ризик. Меѓу предиспонирачките фактори, исто така е можно колективно да се утврди неповолната еколошка и санитарна состојба и присуството на хронични заболувања (вклучително и вирусни инфекции). Како главни симптоми кои ја придружуваат оваа болест во фазите на неговото влошување, депресија, апатија, агресија со делумна манифестација на амнезија, неразумни напади на гнев итн. Може да се назначат синдром на хроничен замор, исто така, има други имиња, како што се миалгичниот енцефаломиелитис, имунолошката дисфункција, пост-вирусен астенија синдром.

Во просек, синдромот на хроничен замор е нарушување кое е релевантно за десет лица на сто илјади од проучуваната популација, таквите податоци особено паѓаат на САД. Според Австралија, според податоците од 1990 година, оваа бројка е неколку пати повисока од фреквенцијата во Америка, тука, ова нарушување било дијагностицирано во просек од 37 лица за ист број на предмети.

Во однос на предиспозицијата за CFS според родот, заболувањето за кое станува збор почесто се дијагностицира кај жените, главната старосна група е пациенти на возраст од 25-45 години.

Хроничен синдром на замор: Причини

Во моментов, сè уште не е јасно што се причините за синдромот на хроничен замор, но главната улога се игра во претпоставките за природата на развојот на оваа болест вирусна инфекција, прекумерни товари (и ментални и физички), алергии на храна и недостаток на микро- и макронутриенти.

Вирусна / инфективна теорија на почетокот на CFS изгледа најубедливо од овие причини. Врз основа на постоењето, особено вирусот на херпес, хепатитот Ц, цитомегаловирусот, вирусот Епштејн-Бар, ентеровирусот може да се смета како активирачки фактори (фактори што дејствуваат како поттик за развој на CFS). Доста често, болеста го прави своето деби на позадината на пациентите кои страдаат од акутна форма на болест слична на грип. Како убедлива изјава за комуникација со инфективни / вирусни болести, исто така се смета за висока фреквенција на откривање на вирусите на херпес кај пациенти со CFS, што исто така е придружено со идентификација на знаци кои укажуваат на нивната реактивација (реактивација).

Верзијата во врска со постоењето на вирус кој сè уште не е идентификуван, кој, поверојатно, исто така припаѓа на групата на вируси на херпес, исто така не е целосно исклучена. Се претпоставува дека таков вирус може да делува како главен фактор кој предизвикува, додека другите варијанти што се разгледуваат погоре играат помала улога, во која, во меѓувреме, нивната реактивација (реактивација) се јавува како резултат на нарушувањата на имунолошкиот статус предизвикани од овој непознат вирус. . Во таква слика за развојот на CFS, познатите вируси, и покрај секундарниот ефект на нивното влијание, со нивна реактивација може да обезбедат некаква поддршка на вирус кој се уште е непознат. Така, таквиот однос може да се смета како значајна и можна опција, со која се утврдува целокупната слика за состојбата на интересот.

Врз основа на резултатите од овие бројни студии, познато е дека синдромот на хроничен замор е придружен со имунолошки нарушувања, и овие нарушувања се и квантитативни и функционални во нивната манифестација. Некои експерти сметаат дека синдромот на хроничен замор е само резултат на одредени ментални патологии, меѓу кои особено тие назначуваат атипични или "големи" депресии, соматизирани нарушувања.

Таквите опции во дискусијата за природата на развојот на синдромот на хроничен замор, како што се прекумерното производство на млечна киселина поради зголемена физичка активност, ги намалуваат нивоата на митохондриите со нивната истовремена дисфункција и оштетениот транспорт до кислородни ткива не се исклучуваат.

Исто така, се верува дека симптомите на хроничен замор синдром и соседната состојба на фибромијалгија, барем делумно, се должат на оштетен клеточен метаболизам. Значи, врз основа на резултатите од студиите на пациенти со синдром на хроничен замор, тие утврдија дека имаат јасна поврзаност помеѓу индикаторите за нивото на L-карнитин содржани во крвната плазма и, всушност, ризикот од развој на нарушување, односно CFS. Ако истражувате во спецификите на оваа врска, го добивате следното: колку е помало нивото на L-карнитин во крвната плазма на одреден пациент, толку е помал нивото на неговиот работен капацитет, што исто така влијае и на неговата општа состојба и благосостојба.

Одделно, би сакал да се задржиме на состојбата на фибромијалгија истакната во оваа теорија, CFS е често збунет со тоа поради сличноста на симптомите. Фибромиалгија е нарушување во кое се нарушени меките екстра-артикуларни ткива. Ова, пак, е придружено со појава на дифузна форма на мускулно-скелетна болка, како и појава на бодови со специфична болка или поени, со значително зголемена чувствителност (може да се определи со испитување на областите што соодветствуваат на нивното присуство). Пролиена болка е кога се забележува во различни области на левата и десната страна на телото во регионот под ременот и, соодветно, над него, вклучително и во областа на проекцијата на 'рбетот. Овој вид на болка често се комбинира со чувство на вкочанетост, кое се манифестира наутро, како и пливање сензации, "мравки", оток на мускулите.

Симптомите на фибромијалгија се влошени од стрес, прекумерна работа, како и поради временските промени. Поради значајните психолошки форми на нарушувањата кои ја придружуваат фибромијалгијата, оваа болест се нарекува и синдромот на хроничен замор, кој првично го разгледувавме. Меѓу придружните манифестации на фибромиалгија може да се идентификуваат нарушувања на спиењето, мигрени, депресија, синдром на нервозно дебело црево, синдром на иритирачки мочен меур и голем број други синдроми, кои, исто така, читателот ќе можат да ги идентификуваат како заеднички за CFS откако ќе се запознаат со симптомите на оваа болест е малку помал. Ние исто така додаваме дека иако фибромијалгија е слична на CFS (со симптоми и дури и фактот дека неговата природа е слично веројатно непозната), таа сама по себе е поинаков тип на болест, иако во некои случаи се "припишува" на CFS.

Постојат голем број на резултати врз основа на кои е познато дека пациентите со синдром на хроничен замор може да бидат во состојба во која нивното тело работи на границата на сопствените способности, што е предизвикано, особено, од активноста на имунолошкиот систем. Телото, фигуративно кажано, "мисли" дека е во средината на борба против одредена инфекција. Всушност, со ова се поврзува главната наводна причинска врска на CFS и инфективната / вирусна природа на оваа болест. Слично на тоа, истите карактеристики можат да бидат поврзани со фактот дека пациентите со CFS постојано се во состојба на недостаток на енергија. Како фактори кои укажуваат на постојано присуство на имунолошкиот систем во активна состојба, може да се идентификува следново:

 • зголемен број на антиинфламаторни цитокини, преку кои се обезбедува регулирање на интерсистемските и меѓуклеточните форми на интеракција, врз основа на кои се одредува степенот на опстанок на клетките, а растот е потиснат или стимулиран;
 • намалена функција на специфичен клеточен тип, особено т.н. природни убијци, чии функции се редуцирани во борбата против туморски клетки, како и клетки кои претрпеле вирусна инфекција, особено се земаат предвид;
 • намалување на одговорната функција на Т-клетките до ефектите на инфективните агенси (Т-клетките се специфична форма на бели крвни клетки);
 • присуство на автоантитела - такви антитела, кои се или спонтано формирани или се формираат во позадината на трансферот на одредени заразни болести од страна на телото, овие антитела всушност го напаѓаат телото.

Посебно место е окупирано и до одреден степен со "стандардно множество" од причини кои, исто така, го одредуваат развојот на CFS, особено може да се назначат следниве варијанти:

 • Градскиот живот. Ова е начинот на кој можете да ја означите горенаведената опција за престој во мегаполис. Подложноста на CFS е индицирана со фактот дека урбаната болест често се дијагностицира со оваа болест во споредба со руралните жители, кои, пак, дијагностицирани со CFS се исклучително ретки, речиси во изолирани случаи. Овде можете да додадете физичка работа, како фактор, поради присуството на синдром на хроничен замор кај активностите на пациентите, што исто така е многу поретко отколку кај оние пациенти чии активности се карактеризираат со намалена физичка активност или недостаток на тоа.
 • Хиподинамија. Оваа состојба, воопшто, е последица на претходната причина. Овде се засегнати не само функциите на мускулно-скелетниот систем, туку и функциите на дигестивниот, респираторниот и кардиоваскуларниот систем. Покрај тоа, овој ефект предизвикува метаболички нарушувања, што ја надополнува целокупната слика на пациентите.
 • Диететски дисбаланс, хиперфагија. Во било кое време и во речиси секоја околина, со исклучок на помошта "однадвор", сите претставници на живите суштества ја добиваат својата храна со одреден степен на труд и само поради тоа добиваат храна што им е потребна за нормален живот и општа животна поддршка. Како и за луѓето, тука, како што е јасно, сè е повеќе од едноставно - речиси секоја храна е достапна, во секој обем и за секој вкус. Во најголем дел, парадоксално, изборот паѓа на оние производи кои се многу далеку од "здрави", особено нивниот состав. Рафинирана храна, храна со минимална количина на корисни супстанции или воопшто нема, храна базирана на хемиски соединенија - сето ова воопшто не спаѓа во критериумите за "корисност". Сепак, оваа храна е, исто така, претежно полна со калории, па дури и нејзината потрошувачка во значителни количини не дозволува да достигне сатурација, што резултира со видлива лакомост (која исто така е дефинирана како хиперфагија) е всушност предизвикана од ненаситен глад. Таквата глад, пак, произлегува од едноставна причина што телото прима помалку од виталните супстанции што му се потребни. Ништо добро за него, како што читателот може да го разбере, за себе не носи, што е исто така релевантно во контекст на разгледување на причините кои го предизвикуваат развојот на хроничен замор синдром.
 • Прекумерно емоционално оптоварување. Овој фактор, како и погоре, игра, со сета баналност, значајна улога во развојот на многу многу болести, и CFS воопшто не е исклучок, ако не и за главниот дел од влијанието, тогаш за придружната главна причина. Еве, повторно, можете да се вратите во ритамот на животот поставен од големите градови и мегалополиси, што е речиси сигурно придружено со стрес. Во исто време, сликата е надополнета со редок одмор и нецелосна (или дури и целосно отсуство) релаксација за подолг временски период, одложени одмори итн. Како резултат на тоа, компензирачките способности на телото ќе бидат исцрпени, што во никој случај не е поволен фактор за тоа, порано или подоцна, што ќе доведе до нарушување.

Во секој случај, и покрај повредите кои беа пронајдени кај пациентите во врска со развојот на CFS во нив, да се тврди нешто недвосмислено за природата на развојот на оваа состојба, во принцип е погрешно, односно постојат само претпоставки за ова прашање, што ги издвоивме.

Хроничен синдром на замор: Симптоми

Повеќето луѓе знаат што е чувство кога замор достигна екстремен степен. Таквиот замор е претежно предизвикан од претходната физичка или ментална преоптовареност, релативно лесно е да се ослободите од тоа - само релаксирајте одредено време. Практично сè е соочено со таков замор, може да очекува деца и возрасни, кои се манифестираат под влијание на разни ситуации, почнувајќи од студии и работа и завршувајќи со вообичаеното општо чистење. Покрај тоа, како замор секогаш е одредено на одреден начин од страна на една личност, односно може лесно да се утврди во кое време и под влијание на какви специфични настани се појавува. Што се однесува до синдромот на хроничен замор, пациентите тука не се точно способни да одредат што е фактор за нивниот развој, истовремено замор, и всушност не е толку лесно да се ослободи од таквиот замор, па затоа е неопходно да остане во таква состојба подолго.

Кои се симптомите на хроничен замор синдром? Да се ​​задржиме на ова прашање подетално. Прво, забележуваме дека појавата на оваа состојба може да биде предизвикана од било која заразна болест, и во овој случај може да се разгледа дури и најстариот "обичен" студ. Нормално, завршувањето на акутниот период на секоја таква болест во текот на следните неколку недели може да биде пропратено со општа слабост и зголемен замор, пациентите може периодично да манифестираат главоболка, да преовладува депресивно расположение.

Ако се разгледува болеста која се разгледува, односно синдромот на хроничен замор, нејзината препознатлива карактеристика е тоа што дури и по половина година симптомите кои се наоѓаат се уште се манифестираат во општа состојба на пациентите, што во некои случаи станува причина за нив да видат специјалист и Во зависност од специфичните симптоми, може да има неколку такви специјалисти. На пример, пациентите со нарушувања на спиењето бараат консултација со невролог, со проблеми со столот - консултација со гастроентеролог со појава на егзема - консултација со дерматолог и др. Во меѓувреме, во врска со секој поединечен симптом на специјалист за кој треба да се наведе во такви случаи, долгорочниот и ефективен резултат за пациентите не се определува во одбраниот третман, бидејќи честопати главниот проблем во фактичката состојба на пациентите останува без соодветно внимание.

Главниот симптом на синдромот на хроничен замор е, всушност, замор, кој пациентот постојано го доживува, односно не поминува замореност. Соодветно на тоа, да се ослободи од него не се јавува ниту по долг сон или по одмор кој трае неколку дена или повеќе. Исто така, постојат пореметувања во спиењето, некои пациенти додека доживуваат постојана поспаност, повеќето од нив се манифестираат несоница.

Речиси секоја промена во врска со вообичаениот животен стил на пациентите може да го предизвика CFS, односно од приспособување кон распоредот на работата и завршувајќи со промената на временските зони. Синдром хронической усталости также сопровождается сопутствующими усталости проявлениями, такими как, например, ослабление внимания и нарушение работоспособности, трудности, связанные с сосредоточением. На фоне актуальных нарушений отмечаются и расстройства эмоционального плана, в частности появляется апатия, развивается депрессия, нередко даже появляются фобии. Актуальны также нарушения, связанные с терморегуляцией, что приводит к повышению или, наоборот, к понижению температуры, что, опять-таки, отмечается на протяжении длительного времени.

Определенным изменениям также на фоне общего состояния подлежит и вес пациентов, в частности речь идет о похудании, причем за несколько месяцев вес может снизиться до 10 кг и более. В качестве дополнительных проявлений симптоматики могут также проявляться головокружения, болезненность лимфоузлов, сухость глаз, фарингит. Женщины могут сталкиваться с усилением проявлений, обычно сопровождающих предменструальный синдром (ПМС).

Подытоживая в общем плане рассмотренную картину проявления синдрома хронической усталости, можно выделить отдельный перечень симптомов, это состояние сопровождающих:

 • Выраженная усталость, в особенности, если она проявляется после предшествующего ей гриппа или обычного простудного заболевания (в т.ч., опять же, после любого другого инфекционного заболевания);
 • Интенсивно проявляющиеся головные боли;
 • Нарушения сна (бессонница, сонливость);
 • Болезненность мышц, болезненность суставов (без сопутствующей их отечности);
 • Болки во грлото;
 • Неспособность к сосредоточению, нарушения памяти;
 • Увеличение лимфоузлов (подмышечных, шейных);
 • Сухость глаз, нарушения зрения;
 • Синдром раздраженного кишечника (диарея, запоры);
 • Нарушение кровообращения в конечностях;
 • Сухость во рту;
 • Боль в груди, не связанная с заболеваниями сердца;
 • Перепады артериального давления;
 • Болезненность менструаций, выраженное проявление ПМС.

Перечисленная симптоматика проявляется аналогично СХУ, то есть на протяжении длительного периода времени, с разной степенью интенсивности. Существует также несколько дополнительных критериев, на основании которых можно предположить актуальность для себя СХУ:

 • Возникшее чувство усталости не связано с предшествующей напряженной физической деятельностью.
 • Из-за усталости любая деятельность осуществляется со значительными усилиями, на нее затрачиваемыми.
 • Наблюдается значительное ухудшение самочувствия после дополнительного напряжения (физического или умственного), а также после перенесения тех или иных заболеваний.
 • Полноценный и продолжительный ночной сон делает больного отдохнувшим.

Практически вся перечисленная симптоматика относится к группе так называемых малых симптомов, на основании которых может быть диагностирован СХУ. В их числе и большие симптомы, всего их два:

 • усталость, не обусловленная конкретными причинами, проявляющаяся на протяжении длительного периода времени и не исчезающая после времени, в достаточном количестве отведенном на отдых;
 • пониженная двигательная активность (в среднем вполовину и более).

Дијагностицирање

Диагностика СХУ представляет собой значительные затруднения в выделении именно этого заболевания, потому как симптомы, как видно, проявляться могут самые различные, однако выраженности конкретной их группы, как таковой, нет. Диагностика синдрома хронической усталости происходит на основании общей клинической картины, в рамках которой проявляются один или оба симптома из «большой группы», а также шести и большего количества симптомов, соответствующих «малой группе».

В рамках диагностики подлежат исключению соматические, инфекционные, онкологические, психиатрические и эндокринные заболевания. Это, соответственно, определяет необходимость в посещении ряда специалистов. Проводится также исследование крови на предмет актуальности инфекционных заболеваний, в т.ч. на СПИД. Помимо этого требуется всестороннее обследование внутренних систем и органов. В довершение к этому добавим, что СХУ также попадает под состояние нормы, соответствующее предшествующему перенесению серьезных заболеваний или травм.

Третман

В качестве первого и основного шага в лечении СХУ рассматривается необходимость снижения нагрузки, актуальной для больного (эмоциональной или физической). Также необходимо сократить объем деятельности минимум до 20%, по возможности исключив те обязанности, при которых в особенности усиливается психическое напряжение. В некоторых случаях добиться такого рода изменений трудно, потому в качестве действенной альтернативы могут рассматриваться аутотренинг, сеансы психотерапии, некоторые виды релаксирующих методик.

Важно, чтобы пациент осознал, что он не может выполнять конкретную работу в заданном ранее объеме по причине собственной болезни, важно понять и то, что синдром хронической усталости в действительности болезнью и является. Отдельная роль отводится корректировке распорядка дня, рабочей деятельности и времени, отводимого на отдых. Определенная польза достигается за счет оздоровительных процедур, таких как контрастный душ, пешие прогулки, физические упражнения и пр. Рекомендуются дыхательные упражнения, бег трусцой, гимнастика и т.д.

В зависимости от того, в каком состоянии пребывает больной, нагрузка от воздействия в рамках лечения может быть увеличена. Помимо прочего, рекомендуются положительные эмоции, за счет чего обуславливается воздействие на психологическое состояние пациентов. Что касается использования каких-либо препаратов, то в основном применяются те из них, за счет которых обеспечивается укрепление иммунитета и повышение общей сопротивляемости организма стрессам и стороннему воздействию. Также рекомендуется к употреблению больше жидкости, исключается спиртное и напитки, в состав которых входит кофеин. Также ограничивается потребление пищи, в состав которой входит сахар, в противном случае возрастает уровень в крови глюкозы, а за ним – снижение сахара до пределов ниже нормы, чему, в свою очередь, сопутствует чувство усталости.

При появлении симптомов, указывающих на возможную актуальность синдрома хронической усталости, необходимо обратиться к неврологу, дополнительно может понадобиться консультация ряда других специалистов (инфекционист, психотерапевт, ревматолог, терапевт, эндокринолог и пр.).

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Синдром хронической усталости и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: невролог , эндокринолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пироплазмоз (совпадающих симптомов: 9 из 23)

Пироплазмозата е болест која е предизвикана од интрацелуларни микроорганизми на протозоа од родот Babesia, паразитирање на говеда, кучиња и други животни. Микроорганизмите влегуваат во човечкото тело преку каснувања и ги напаѓаат црвените крвни клетки, предизвикувајќи нивно уништување и, како резултат на, сериозни симптоми. Третманот во почетниот период на болеста е обично успешен, но ако не е започнат навремено, а пироплазмозата влијаела на повеќе од 5% од црвените крвни клетки, во повеќето случаи лицето умира. Затоа, важно е да побарате помош од специјалисти кога ќе се појават првите симптоми.

...
Долевая пневмония (совпадающих симптомов: 9 из 23)

Лобарна пневмонија е воспаление на белодробното ткиво кое не се шири низ белите дробови, но влијае на еден или повеќе од неговите лобуси. Главната група за ризик се состои од мали деца и постари лица. Главната причина за развојот на болеста е патолошкиот ефект на патогениот агенс (вирус или бактерија), кој може да влезе во телото на неколку начини.

...
Неврастения (совпадающих симптомов: 8 из 23)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Эхинококкоз (совпадающих симптомов: 8 из 23)

Ехинококозата е паразитарна болест која е честа кај луѓето. Нерамномерно е дистрибуиран низ целиот свет. Честите случаи на морбидитет се забележани во оние земји каде преовладува земјоделската активност. Echinococcus може да го нападне секој орган во човечкото тело. Ехинококозата се развива кај деца, како и кај возрасни од различни возрасни групи.

...
Ишемический колит (совпадающих симптомов: 8 из 23)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .