Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Булимија: Симптоми и третман

Булимија - главни симптоми:

Булимија (булимија нервоза) е вид на нарушување поврзано со јадење, во кое пациентите имаат драстично зголемување на апетитот и се манифестираат во вид на напад, придружен со болна глад, болка под лажица и слабост. Булимија, чии симптоми, исто така, може да го придружуваат голем број на болести на ендокриниот систем, централниот нервен систем, се манифестира, исто така, со ментални нарушувања, како и во чести случаи станува причина за дебелина.

Општ опис

Невропсихијатриското нарушување се смета за основа на булимија, се манифестира во губење на контролата над внесот на храна, како и во концентрацијата на пациентот на калории, тежина и, всушност, на храна. Ова нарушување е во комбинација со појавата на напади на силен глад кај пациентот, употреба на лаксативи и лекови за губење на тежината, исто така, пациентите, исто така, за да го надминат, предизвикуваат повраќање. Посебни карактеристики на булимиката е нивната ниска самодоверба, прекумерна самокритика, постојано чувство на вина. Идејата за сопствената тежина кај таквите пациенти е искривена. Тешката фаза на булимија е придружена со остри флуктуации во телесната маса на пациентите.

Од грчкиот, буквалниот превод на терминот "булимија" во неговите составни делови значи "билен глад", исто така, болеста може да се нарече "кинорексија". Патолошки зголемен глад во некои случаи може да биде проследен со абдоминална болка и слабост, внесот на храна не стигнува до фазата на сатурација, што доведува до лакомост (се дефинира како соодветен термин - полифагија).

Како што е веќе наведено, булимијата може да дејствува како сателит на реалните нарушувања на централниот нервен систем (ЦНС) според функционалниот или органскиот дел (епилепсија, повреди на главата, тумори итн.), Како и придружник на ментални патологии (опсесивно-компулсивно нарушување, психопатија , шизофренија, итн.). Покрај тоа, булимијата, исто така, може да се активира со зголемено ниво на инсулин во крвта на пациентот.

Во последниве години, инциденцата на булимија, дијагностицирана главно кај жените, се зголеми и, за жал, нема позитивни промени во намалувањето на нејзиниот раст во моментот. Вообичаено е да се издвои врската на булимијата со одредени етнички и социјални предуслови кои предиспонирале развој на ова нарушување.

Во принцип, можете исто така да назначите дека булимијата е една од опциите за опсесивни идеи кои се директно поврзани со храната. Друга опција за овој тип на нарушување е анорексијата .

Претежно булимија, која не е предизвикана од изложеност на било кој органски фактор, е психолошки по природа, предизвикувајќи ингестија на храна од страна на болно лице како начин за корекција на општата емоционална состојба во која тој моментно живее. На потсвесно ниво, пациентот, преку прејадување, прави обиди да избега од објективно постоечката реалност.

Така, појавата на негативни емоции (несигурност, гнев, страв, бес итн.) Станува повод да се сврти кон храната, поради што, како што се очекуваше, ќе се добијат позитивни емоции. Со други зборови, проблемите кои се јавуваат се "заглавени", храната им помага на таквите чувства да ги поттикнат на потсвеста. Со оглед на тоа што, на физиолошко ниво, внесот на храна всушност овозможува да се постигне производството на хормонот на среќата (ендорфин) преку пријатни сензации на вкус, се формира еден вид фиксација кој е поврзан со ситуацијата, изгледа едноставно: по јадење, едно лице добива позитивни емоции и, следствено, задоволство.

Како резултат на ова обврзување, храната се повеќе се однесува како начин за избегнување на проблемите што произлегуваат, без разлика на нивната големина. Потоа, продолжувањето на пријатните сензации се постигнува со зголемување на времето поминато на внесот на храна, а истовремено концентрирање на пациентот на полнењето на стомакот и на нејзиниот волумен што се консумира. Дури и подоцна, овие чувства на вкус поврзани со потрошувачката на храна се губат, повторно концентрацијата се однесува на полнотата на желудникот и на потрошените количини. На физиолошко ниво, концентрацијата на снабдувањето со крв се фокусира на органите на дигестивниот систем, влошувањето на функцијата на нервниот систем, психолошката состојба на пациентите се сведува на фокусирање на интересите исклучиво на нутритивните потреби.

Разгледаната варијанта за избегнување на проблемите што постојат во реалноста на пациентите има одредена привлечност, што ја одредува главната опасност од паѓање во маѓепсаниот круг поврзани со оваа болест. Принципот на таква атрактивност е крајно едноставен, лежи во фактот дека "вкусниот" е достапен секогаш, насекаде и секого, што е, всушност, храната е достапна за секого. И ако самата личност е предиспонирана за изнаоѓање едноставни начини за избегнување на психолошки проблеми, тогаш храната, поради која до одреден степен станува можно, станува речиси природна опција по сопствен избор.

Врз основа на овие аспекти, може да се додаде дека булимијата е психофизичка зависност од едноставна причина што содржи не само специфична психолошка позадина, туку и конкретно постоечки инстинкт поврзан со потребата да се задоволи гладта. Развојот на биолошката зависност се јавува во оние случаи во кои редовното прејадување води кон нарушување на механизмот со кој се обезбедува регулација на апетитот.

Така, основата за регулирање на чувството на глад повеќе не се сведува на нормални биолошки фактори (како што се, на пример, полнота на желудникот или содржина на јагленохидрати во крвта), туку на субјективниот принцип на негово активирање. Односно, чувството на глад во такви случаи не произлегува повторно од нормалниот принцип според којшто лицето навистина треба да јаде, но во други ситуации кога се изложени на фактори, патолошкото чувство на глад одредува што е можно дури и по јадење. Така, ако пациентот со булимија првично јадел храна само во услови кога не се чувствувал гладен, прогресијата на оваа болест доведува до фактот дека гладот ​​станува негов постојан придружник, односно неодоливо чувство на глад ќе биде постојано за пациентот.

Однесувањето во исхраната може да се прекрши во согласност со една од следниве опции:

 • апсорпцијата на храна се јавува пароксизмално и во големи количини, односно постои ненадеен почеток на апетитот;
 • постојаното консумирање на храна од страна на болните, односно, како што е јасно, пациентот јаде цело време;
 • ноќно внесување на храна, придружено со ноќна глад.

Булимија: класификација

Класификацијата на булимијата се сведува на почитување на следниве опции:

 • примарна булимија - чувство на постојана глад, во комбинација со неконтролирана желба да се "јаде, е и е";
 • булимија, што е резултат на анорексија - анорексијата, исто така, дозволува напади на прејадување кои не можат да се контролираат, по што се чини дека истото чувство како гулеми се виновни, обиди се прават во една или друга форма.

Текот на булимија, исто така, може да се утврди со едно од следните однесувања на пациентите:

 • нападите на лакомост се придружени со последователна имплементација на мерки за чистење на телото на храна што се јаде со повраќање, клизма или лаксатив;
 • нема чистење на консумираната храна, се прават обиди да се контролира сопствената тежина поради диетите, што е поврзано со периодични дефекти во ненаситност, што значи дека се преземаат мерки за да се влошат ограничувањата за исхраната во исхраната.

Булимија: причини

Причините за булимија се тесно поврзани со симптомите, бидејќи изборот на овој конкретен дел е прилично симболичен, поради што, сепак, можеме да го дефинираме за читателот некои принципи за причината и ефектот на развојот на оваа болест. Имајќи предвид дека проблемот со булимија е строго индивидуален, иако има некои слични карактеристики во различни случаи, некои од причините за оваа болест може да се земат директно од делот кој ги опишува манифестациите на булимија, односно од делот за симптоми.

За почеток, булимијата, во согласност со причините што го предизвикуваат, може да има физиолошка или психолошка природа.

Физиолошката природа имплицира претходно идентификувани органски лезии на мозокот, како и лезии кои влијаат врз метаболичките процеси и хормонските нарушувања. Што се однесува до психолошката природа на појавата, таа се јавува во огромното мнозинство на случаи на дијагностицирање на булимија.

Особено, на пример, може да се забележи дека често булимијата е болест што се развива кај луѓе од богати семејства, што е предизвикано од амбицијата и општата претенциозност на поставувањата што постојат во нив. Доста често, децата од таквите семејства покажуваат комплекс на инфериорност, во комбинација со стравот од неуспешно семејство, не успеаја да ги оправдаат надежите (или имагинарните надежи) што ги припишуваат, разочаруваат итн.

Првично, пациентите со булимија не се посебно истакнати "од толпата", иако тие може да бидат погодени од фактот дека тие имаат прекумерни барања во однос на самите себе, подложност на депресија и самостојност. Со текот на времето, нивниот живот е целосно фокусиран на храна и само на него, во врска со која комуникација и општеството како такво е веќе во позадина. Поради сегашната ситуација, пациентите со булимија почнуваат целосно да се повлекуваат во себе, на еден или друг начин, наоѓајќи причини да избегнат каква било комуникација.

Еден од проблемите на булимијата е тоа што, на пример, со оваа болест, за разлика од анорексијата, која може да се најде кај луѓе кои биле видливо исцрпени, тежината на Bullemus останува во рамките на нормалниот опсег во текот на подолг временски период, понекогаш достигнувајќи само некои умерени флуктуации. од страната. Ова се објаснува со фактот дека булимијата е придружена со потреба да се ослободи од храната што ја јаде преку повраќање, што се реализира од страна на пациентите, кои, и покрај значителниот апетит, се исклучуваат како прекумерна калорична исхрана. Во меѓувреме, ова не е конечна изјава, бидејќи околу половина од јадената храна сеуште има време да се вари. Така, пациентите тешко можат да се издвојат, најчесто се молчат за нивната манија, овозможувајќи само многу блиски луѓе да дојдат до него.

Во суштина, булимијата нервоза, како што веќе е наведено, се дијагностицира кај женскиот дел од популацијата, на возраст од 13 години и постари. Критичната возраст за врвот на симптомите на булимија е утврдена од 15 до 16, од 22 на 25 и од 27 на 28 години, иако оваа болест може исто така да се дијагностицира кај постари пациенти, ние ќе застанеме во овој момент во детален преглед на симптомите на болеста. Блага булимија често се дијагностицира кај луѓе од двата пола. Исто така се случува дека оваа болест може да биде резултат на претходна долготрајна исхрана. Со други зборови, со долгорочно ограничување на себеси во добивањето на саканата храна, едно лице "се распаѓа" во еден момент, почнувајќи, така да се каже, "гробот" во оваа насока.

Неверојатно, самите Bulemics често издвојуваат таква страна на проблемот, кој ја провоцира оваа болест, како недостаток на соодветни волнички квалитети. Тоа е, во согласност со овој принцип, пациентот токму поради тоа не може да одбие, поради одредени вообичаени напори, да консумира храна според предодредено сценарио, придржувајќи се кон исхраната без никакви отстапувања. Изборот на оваа страна во проблемот е неточен.

Факт е дека булимијата има заеднички аспекти со зависноста од дрога, освен што храната, како што веќе бевме забележано, е уште подостапна и, всушност, поради тоа се смета за лек - поради директна споредба на изложеноста, однесувањето и другите аспекти. Слично на тоа, со длабочината на проблемот на зависност, исто така може да се разгледа проблемот со булимија, бидејќи со оваа болест пациентот исто така нема да може да се ослободи од штетните желби за храна, односно излегувањето од маѓепсаниот круг се покажа како невозможна опција. Со оглед на фактот дека со текот на времето со булимија не се јавуваат чувства на ситост, "дозата" на консумираната храна треба да се зголеми, оброците се потребни почесто, закуски стануваат речиси константни, а потоа паралели со зависноста од дрога, како што читателот може да забележи, се неспорни.

Карактеристика на булимија е фактот што на главните преференции во храната на пациентите им се дава брашно и слатки. Причините за овој избор, воопшто, се јасни: таквата храна е поповолна за појавата на задоволството од тоа, со што се зголемува производството на ендорфин во телото, и, се разбира, таквата храна има повисока калорична содржина, поради што шеќерот во крвта се зголемува и со тоа, соодветно, се зголемува и сатурација.

Постои друга страна на таквата љубов кон храната, лежи во фактот дека пациентите, користејќи ги во преголеми количини, почнуваат да се чувствуваат виновни за тоа што јадат. Чувството на вина, како што е јасно, се однесува на чувствата кои се негативни, односно "джумски" чувства, што, соодветно, доведува до фактот дека со вината се појавуваат повеќе напади на глад, што, како што е јасно, повторно го затвора маѓепсан круг. Нападите на лакомоста во многу случаи се придружени со чувства на вина со желба да се ослободат од она што е изедено, што исто така може да се направи под влијание на страв за прекумерна тежина поради изобилството на она што е изедено. Најлесен начин е да се повикаат повраќање на таквите пациенти, иако тие не "презираат" со клизи и лаксативни лекови. Освен тоа, регулацијата на тежината на булемакот се обидува да се постигне поради одредени ограничувања во храната и исхраната.

Така, развојот на булимија е сличен на циклусот, во кој прво се забележува прејадување, потоа се обидува на само-прочистување (повраќање, клизми, лаксативи), а по исхраната , сето тоа до следниот дефект, кој во секој случај е присутен во овој циклус.

Во најголем дел, неколку од булемиите имаат идеја за тоа што претставува варење, како што се случува. Поради ова незнаење, односно, фактот дека повраќањето вештачки предизвикано од нив по оброк не ја дава храната штотуку јаде за да го напушти стомакот останува непозната, згора на тоа, речиси половина од она што беше изедено, сè останува во него по повраќање. Понатаму, оваа храна е насочена, како што се очекуваше, во цревата, по што природно го остава телото во соодветна форма. Што се однесува до употребата на лаксатив, всушност предизвикува губење на течност, но на ниту еден начин не станува средство за намалување на сварливоста на потрошените калории.

Покрај тоа, важна поента е практичната опасност од постапките за чистење поради методите кои се забележани и користени од страна на булемикосот. Тоа лежи во фактот дека кршењето на рамнотежата на водата во телото, а исто така ја иритира слузницата и езофагусот. Така, пациентите кои редовно ги користат клизмите за "чистење", честопати се соочуваат со разни видови на проктолошки нарушувања. И ова не е да се спомене фактот дека тешката дехидрација, повторно, постигната преку употреба на одредени лекови и врз позадината на целокупната слика на болеста, може да предизвика фатален исход.

Со оглед на карактеристиките на булимијата, треба да се забележи дека третманот на оваа болест бара не само спроведување на мерки во насока на гастроентерологија, туку и мерки на психотерапија, освен тоа, психотерапијата е главна и примарна насока на влијание врз пациентот за да се постигнат соодветните резултати. Отсуството на вакви мерки во третманот на мерките за корекција на психолошките проблеми ја отфрла веројатноста за лекување на булимија, што е важно да се запомни.

Симптоми на булимија

Основи поврзани со болеста, како и нејзините главни манифестации, ние разгледавме малку погоре накратко, но сега ќе се обидеме да добиеме подлабок увид во суштината на манифестациите на симптомите и нивната природа.

Основата на болеста, на пример, може да биде следнава шема. Так, ребенок в детстве недополучил нежности, ласки, тепла и пр., помимо этого он также попал под определенные ограничения по части контакта с остальными детьми, за счет чего мог бы получать соответствующую такому общению долю удовольствия, радости и положительных эмоций, но, как понятно, не получал их. То есть, ребенок рос в строгости, в «ежовых рукавицах». В качестве результата по такому жизненному укладу становится то, что он, не имея в распоряжении других источников радости и положительных эмоций, находит их, образно говоря, в еде.

В итоге основной приток таких эмоций приходит через еду, родители же, не имея возможности или желания дать ему большего (в эмоциональном, опять же, плане), потакают повышенному аппетиту, компенсирующему нехватку такого рода нужд. Это, в свою очередь, приводит к тому, что ребенок начинает переедать, что сказывается на его весе. В коллективе, например, в школе, он по этой причине сталкивается с неприятием себя другими, с насмешками, отсутствием популярности и различными выходками сверстников, обусловленными избыточным весом. Ребенок начинает понимать, что причиной всего этого может являться именно полнота, из-за чего он постепенно начинает ненавидеть собственные предпочтения в еде, собственное тело. В качестве разрушительных мер по борьбе с весом идут различные методы воздействия на организм, это и голодовки, и вызываемая рвота и т.д. В некоторых случаях дети доходят до состояния истощения, помимо этого у них пропадает интерес ко всему, что не связано с темой похудания.

Организм соответствующим образом реагирует на попытки ребенка бороться с лишним весом, в качестве протеста с его стороны появляются приступы голода, контролировать их с каждым проявлением все сложнее и сложнее.

Возможен и такой вариант, что булимия развивается у людей, чей вес можно назвать нормальным, однако суть заболевания заключается в том, что развивается оно в результате частых нападок на ребенка в детстве. В таких случаях часто бывает так, что для родителей ребенок «недостаточно хорош», вне зависимости от того, чего такое утверждение касается – в ход идет в частности сопоставление со сверстниками. Аналогично в ход идут упреки относительно неуклюжести ребенка, его неловкости или, что также, к сожалению, не редкость, относительно некрасивости, это также выдается «на верха» в форме соответствующих упреков. Ситуация усугубляется и тем, что девушки (а именно им в основном приходится сталкиваться с такими нападками) предпринимают все возможные, а иногда и невозможные попытки к тому, чтобы «доказать всем», чего они могут добиться (по части красоты, востребованности и моды), достигая эталонных образцов «супермоделей». Ими их тело, аналогично упреком родителей и окружения, воспринимается до достижения каких-либо результатов «не таким», после чего предпринимаются радикальные меры по борьбе с ним, а это схема из таких поочередно повторяющихся в действии составляющих, как «голодовка – чрезмерный аппетит – вызываемая рвота – переедание».

Булимия может проявляться также и эпизодически, что сопровождается появлением приступов голода у людей, внешне здоровых и благополучных, на первый взгляд. В основном проявления булимии здесь заключаются в попытках «заедания» проблемы, перед ним возникшей, проблемы, сталкиваться с которой человек не хочет. Это может касаться чего угодно, например, проблем, возникающих в семейной жизни или в работе – то есть в любой ситуации и сфере, в которой человек отказывается воспринимать их как должно. Из-за тревожности возникают предпосылки по необходимости в принятии какого-то решения. В результате сознание как бы отказывается принимать проблему, в то время как тело, образно говоря, находит проблему для ее «решения», через подсознания компенсируя возникающую тревожность ростом аппетита. Даже такой, простой, как кажется, пример, требует оказания квалифицированной помощи.

Итак, теперь вернемся к анорексии и к булимии, которые, по большому счету, являются двумя сторонами в одной общей проблеме. Анорексия сама по себе является результатом неконтролируемых мер, реализуемых в попытках похудеть в сочетании со страхом «обрасти» лишними килограммами. То есть анорексия сопровождается и утратой аппетита, и развитием у пациентов депрессивных состояний. В таком случае если анорексика насильно заставить есть, то у него разовьется «защитная реакция», сопровождающаяся рвотой с судорогами. Порядка 5% американок из «деловой» сферы деятельности страдают анорексией, в то время как на долю домохозяек приходится порядка 2%.

Что касается Российской Федерации, то здесь это заболевание приходится в среднем на 0,5% населения женского пола в возрастных пределах 25-55 лет. Преимущественно под это заболевание попадают женщины «публичной» сферы деятельности (шоу-бизнес, TV и т.д.), а также элита. В среднем смертность от анорексии составляет около 11,5% , что в частности происходит по причине недостаточности поступления пищи в организм, различных витаминов и микроэлементов, ему необходимых. Если говорить о более точных цифрах, то в среднем погибает около 2500 пациенток (в рамках рассмотрения ежегодной статистики по данному заболеванию). Кроме того, на один из десяти случаев приходится случай истощения, сердечного приступа или самоубийства.

В качестве практического антипода анорексии рассматривается интересующее нас заболевание, собственно, булимия. Булимия, как читатель уже смог понять, заключается по части своих проявлений в неконтролируемом переедании. Итогом этого заболевания на определенных этапах становятся конвульсии, промывание желудка в условиях больницы и последующее лечение по ряду направлений. Дополнительно к булимии присоединяются и патологии того или иного масштаба, поражающие желудочно-кишечный тракт (ЖКТ). В основном, как уже также мы выяснили, болеют женщины, примерно можно определить территориальную предрасположенность. Так, только на взрослых американцев приходится 1,5% населения, при этом из 10 случаев 9 приходится на женщин, 1, соответственно, на мужчин. По странам Европы статистика примерно аналогичная. А вот в Японии булимия является в некоторой мере редкостью, здесь распространенность заболевания составляет всего порядка 0,25%. Вне зависимости от территориального расположения булимия является чисто «женским» заболеванием.

Ситуаций, провоцирующих переедание, может быть масса. Это может быть и процесс развода, актуальный для женщины, и сессия для студентки, и непонимание родителей или «неразделенная любовь» для подростков и т.д. Что примечательно, по России статистика не только отличается от других стран по этому заболеванию, но и несколько отступает от отведенных для него стандартов. Дело в том, что на существующую заболеваемость приходится порядка около 34% случаев диагностирования булимии у мужчин, и порядка около 22% случаев диагностирования ее у детей.

Теперь перейдем к особенностям клинических проявлений, сопутствующим булимии. В частности у больных может выделяться определенная припухлость желез в области шеи и лица, эмаль зубов с их задней поверхности подлежит развитию эрозивных процессов, на лице могут появиться кровоизлияния, слюнные железы могут также опухать (что придает больных характерный внешний вид, при котором их сравнивают с бурундуком). В горле появляется постоянная болезненность, пищевод воспален, чему сопутствует изжога. Вся эта симптоматика проявляется в качестве результата воздействия, провоцируемого искусственно вызываемой больными рвотой. Булимические эпизоды «еды-рвоты» сопровождаются также импульсивными действиями, выполняемыми на фоне эмоционального перенапряжения, действия такого характера выполняются в условиях пребывания больных в одиночестве. Прием пищи сопряжен с необходимостью в значительных усилиях, касающихся нейтрализации того вреда, который несет с собой переедание, что также непосредственным образом связывается и с необходимостью в избавлении от калорий, поглощенных с самой пищей.

Больные булимией также реализуют соответствующую линию поведения на людях, за счет чего «заподозрить неладное» может быть довольно трудно. Так, из-за стыда, связанного с неконтролируемым поведением, обусловленным чрезмерным аппетитом, булимики предпринимают попытки скрыть реальное положение вещей. Зачастую втайне больные вдоволь наедаются, после чего, стандартно для себя, вызывают рвоту для избавления от съеденного. На людях же они питаются в меру, если не ограниченно. Если процессу принятия пищи в повседневном режиме что-либо помешало или если кто-то застал булимика за «голодной трапезой», действия, соответственно, стыдливо и быстро скрываются и прерываются/завершаются. Поглощение пищи в частых случаях сопряжено с подготовкой к «ритуалу», что сопровождается предварительными объемными закупками и приготовлениями. Для реализации плана такого «ритуала» больной даже может пойти на воровство пищи.

Перечисленные эпизоды и линия поведения, стинно присущая булимикам, на протяжении длительного периода времени могут скрываться, до тех пор, пока, соответственно, не будут обнаружены.

Прогрессирование булимии постепенно приводит к тому, что мысли больного человека сводятся только к утолению голода, в результате чего любого типа проблемы (межличностные, семейные, профессиональные и пр.) отходят на второй план. Внешне при этом, как уже отмечалось, большая часть больных булимией выглядит нормально, создавая впечатление людей здоровых, хотя может выделяться их склонность к одиночеству, взыскательность (прежде всего, к себе самим), депрессивность настроений. Стандарты ими завышаются, в то время как самооценка, наоборот, подлежит занижению. Опять же, как мы уже выделяли, жизнь в полной мере сосредоточена на еде, особенностях фигуры, а также на том, что приходится скрывать собственные предпочтения от окружения.

В качестве другого, не менее специфического признака булимии выделяется ощущение булимика потери контроля над самим собой, что актуально в частности для периода проявления у него приступа переедания. Это касается, к примеру, ощущения, что контролировать количество съеденного невозможно, или что в принципе невозможно воздержаться от еды. Также присутствует и страх больного перед тем, что у него не получится остановиться в приеме пищи с момента начала у него приступа переедания, причем страх этот может достигать серьезных панических состояний. Именно за счет таких страхов и ощущения отсутствия контроля им выполняются компенсаторные действия, то есть это уже рассмотренные ранее попытки искусственного вызова рвоты, использования клизмы, слабительных средств, голодания и диеты. Это, по мнению пациентов, позволяет противодействовать и перееданию, и весу, который за счет этого может увеличиться.

Булимия сопровождается помимо прочего также появлением тревоги у больных относительно собственного веса и в целом формы. Это объясняет серьезность отношения и соответствующего подхода к заботе о фигуре и о весе, в том числе и систематическое соблюдение диеты. Если рассматривать конкретные направления, за счет которых формируется самооценка, то у булимиков она сосредоточена именно на весе и фигуре, зачастую находясь на первом месте в распределении актуальных для них приоритетов. Более того, как раз именно особенности состояния по этим направлениям и определяет для них соответствующее «настроение» в оценке себя, в отношении к себе.

Далее следует также выделить и другую особенность, характерную для больных булимией, и заключается она в их эмоциональной хрупкости, что дополняется также затруднениями в контроле по части собственных эмоций. Образно говоря, можно выделить, что жир является для булимиков некой защитой, позволяющей оградиться от того, что вообще человека может ранить, касается это в частности отношений с противоположным полом и общих эмоций, которые могли бы привести к подобному результату. Еда же, в свою очередь, рассматривается в качестве замены любых удовольствий, которые существуют в жизни.

У больных булимией в результате преобладает в жизни два основных направления, это приступы постоянного и неудержимого аппетита/поглощения пищи и страх, связанный с потерей контроля в отношении эмоций. Страх потери контроля над ними постепенным образом трансформируется в своеобразное отношение к еде. Проявляется это, грубо говоря, в том, что здесь легко можно «распуститься» и «позволить себе все», чего не сказать об эмоциях в жизни, которые могут быть опасны и могут их «ранить» своим проявлением, то есть еда выступает в качестве противовеса остальным составляющим жизни, вне которой булимики, по сути, пребывают.

В основном с проблемой больные стараются справиться за счет ограничений в рационе питания, однако чем существеннее ограничения для себя они ставят и чем больше пытаются не есть, тем в большей степени возрастает их желание к безудержному поглощению пищи.

Существуют различные типы булимии по отдельным категориям пациентов, за счет чего имеет место разница по части психологических особенностей, требующая, соответственно, разницы в реализуемых мерах терапевтического воздействия. Так, для некоторых больных актуальна проблема избыточного веса, следовать какой-либо диете они в принципе не могут, потому лечение булимии для них по большей мере медикаментозное. В большинстве случаев такие больные приходят к осознанию сути проблемы, то есть того, что когда-то ими был пройден определенный опыт, в результате ч го возник и страх относительно дальнейшей неспособности к коррекции и управлению возникающих импульсов. Этому сопутствует и осознание того факта, что существующее отношение к пище является защитным, и что безудержные импульсы в других сферах они бы также хотели реализовать, уходя, тем самым, за рамки таких импульсов лишь в отношении потребляемой пищи.

Несколько реже на практике специалистам приходится сталкиваться с теми пациентами, которые не признают фактора защиты как актуальной проблемы в собственном расстройстве. Из-за этого отношение к еде с их стороны можно сравнить с восприятием ее в качестве демона, в них вселившегося. Связи безудержности в отношении еды и собственной неспособности к контролю себя в других жизненных сферах такие больные осознать и принять не могут. Зачастую такое отношение со стороны отдельной части больных связывается с повышенным чувством вины и с морализмом относительно собственной распущенности, а также с полным ее отрицанием. В основном рассматриваемая часть пациентов сталкивается с существенными трудностями, связанными с отношениями с противоположным полом.

Что примечательно, у некоторых больных симптомы булимии развиваются к тому времени в жизни, когда взрослеют дети, точнее – когда они покидают родительский дом. Здесь, как понятно, речь идет уже о женщинах более старшего возраста, которых мы изначально выделили в общем рассмотрении заболевания. Проблемы, возникающие в отношениях супругов, в таком случае принимают более очевидные контуры, что объясняется тем, что муж, как и прежде, занят профессиональной деятельностью, а супруга, оставшись «не у дел», исчерпав основную свою роль, то есть роль матери, сталкивается с определенным депрессивным фоном. В таких условиях за счет безудержного поглощения пищи реализуются попытки по части компенсации собственного состояния за счет приятных эмоций, получаемых с пищей, что также дает возможность своеобразно наполнять дни смыслом.

Существует и другой тип больных. Здесь при булимии имеется возможность в течение какого-то определенного периода выдерживать обусловленные диетой ограничения и состояния, возникающие на этом фоне, однако после происходит утрата контроля и срыв. В результате вес находится в постоянных колебаниях между оптимальным показателем и между той цифрой, которая такой показатель превышает на 5-6 кг. В таком случае происходит чередование у больных периодов контроля с периодами утраты контроля. Они находятся в условиях постоянной борьбы с диетами, хотя чрезмерного веса никогда не достигают.

В таком случае больные, достигая нормы веса через похудение, осознают собственную привлекательность, однако внутренний страх приводит к тому, что они опять начинают есть сверх меры, что делается для того, чтобы появился определенный слой жира, за счет которого обеспечивается возможность ограждения и защиты от окружающих их людей. Особенностью таких больных является также их повышенная сопротивляемость в отношении реализуемых в их адрес мер терапевтического воздействия. Для решения проблемы они, как правило, предпринимают попытки по обращению к специализированной помощи со стороны диетологов и других врачей, упуская необходимость в психокоррекции, за счет чего разочарование и отсутствие эффекта от остальных мер приводит к тому, что дальнейшая терапия ими попросту игнорируется.

Крайне актуальным аспектом для пациенток с булимией является зависимость от положительной оценки со стороны лиц, их окружающих. Стабилизация своей самооценки, иными словами, достигается за счет уверенности в том, что существует одобрение от окружения. Из-за этого вести себя булимики стараются зачастую таким образом, чтобы их поведение и действия соответствовали тем ожиданиям, которые существуют со стороны их окружения, что, впрочем, приводит к подавлению собственных желаний, которые, как понятно, находятся на заднем плане.

Пациентки с булимией в таком случае стремятся к тому, чтобы осчастливить других, придерживаясь мысли о том, что для того чтобы их любили, необходимо добиться совершенства. Такое поведение, равно как и худоба – критерии соответствия и совершенству, и достижению любви и признания окружающих, по их мнению. Принимать себя в ином варианте, чем ожидается, им трудно, из-за этого возникают и трудности с самовосприятием, и трудности во взаимоотношениях.

Учитывая то, что булимики стремятся к тому, чтобы нравиться окружающим людям, в качестве одной из мер, позволяющих этого добиться, стано вится сокрытие своих истинных эмоций, ведь если, например, будет проявлена злость, то человек, в адрес которого она обращена, будет обижен, а это означает, что понравиться ему также не удастся. В конечном итоге, булемиками совершается множество поступков, которых совершать не хочется, чему сопутствует, в свою очередь, и низкая степень самовыражения. Истоки такого поведения, равно как и проблема булимии, может уходить в раннее детство своими корнями. Добавить к этому можно также и то, что в качестве условия, также берущего начало из такой черты, как «нравиться другим», может рассматриваться и такая характерная черта булимиков, как стремление к перфекционизму, основанная на зависимости от одобрения людей, их окружающих. Желание добиться совершенства при этом имеет несколько иную форму, если связывается с едой. Коррекция веса посредством диеты в большинстве случаев становится неэффективной, потому как длительно придерживаться диеты не получается, из-за сбоя в ней усиливается дискомфорт и чувство вины, устранение их становится возможным лишь за счет еды, что приводит к повторному образованию замкнутого круга по схеме «еда – чувство вины – еда».

Сама по себе еда в любом случае становится средством для снятия стресса лишь на некоторое время. При этом, чем дольше проявляется переедание (собственно булимия как определяющее состояние), тем менее продолжительными становятся периоды «затишья», следующие за принятием пищи. В результате этого пища выступает также и в качестве регулятора настроения для больных. На основании указанных моментов необходимо подчеркнуть, насколько важным становится лечение булимии на ранних сроках, причем лечение не только медикаментозное, но и психотерапевтическое, и не только лечение конкретно пациента с этим заболеванием, но и работа с его семьей (в частности имеется ввиду, опять же, метод психокоррекции).

Подытоживая, хотелось бы остановиться и на том, что булимики в подавляющем большинстве случаев склонны категорически отрицать факт существования проблемы в виде рассматриваемого нами заболевания. Учитывая это, основные признаки булимии могут быть обнаружены родственниками и близкими людьми предполагаемых больных, потому, собственно, их мы и выделим отдельно:

 • Поведенческие признаки булимии
  • употребление пищи в значительном количестве, заглатывание большими кусками, при плохом пережевывании, еда поглощается торопливо;
  • поев, булимики спешат уйти из-за стола в туалет, что им крайне необходимо для вызова рвоты;
  • при булимии больные ведут замкнутый образ жизни, могут проявляться нестандартные признаки в поведении, указывающие на некоторые нарушения в психическом здоровье, также они скрытны;
  • чрезмерное увлечение диетами, настойчивый подсчет калорий, потребляемых с пищей;
  • наличие «в арсенале» больного мочегонных, рвотных, слабительных препаратов;
  • доведение себя до изнурения за счет физических упражнений;
 • Физиологические признаки булимии
  • слабость, общие нарушения здоровья, низкий уровень энергии на протяжении дня;
  • подверженность воспалительным заболеваниям глотки и горла (проявляются они в виде фарингитов, ангин и пр.);
  • нарушения менструального цикла, аменорея (отсутствие менструаций);
  • частые колебания веса в большую или в меньшую сторону;
  • обменные нарушения, заболевания органов пищеварительной системы;
  • гипертрофия слюнных желез, повышенное слюноотделение;
  • наличие стоматологических заболеваний, выступающих в данном случае в качестве результата регулярных вызовов рвоты;
  • появление признаков обезвоживания, дряблость кожи, дерматиты, изменение общего состояния волос, ногтей и кожи;
  • депрессии.

Осложнения булимии

Из-за систематического переедания, дополняемого вызовом рвоты, может развиться ряд серьезных для здоровья проблем, заключаются они в следующем:

 • развитие заболеваний в ротовой полости, в частности это пародонтит, пародонтоз и кариес, также разрушается зубная эмаль;
 • из-за рвоты голос становится постоянно охрипшим;
 • может развиться паротит;
 • развиваются нарушения цикла, что как уже было выделено, может достигать состояния аменореи;
 • отдельным проблемным направлением становится беременность, что касается как сопряженных с ней изменений, так и собственно факта ее возникновения (то есть рассматривается проблемы с зачатием);
 • расстройства со стороны пищеварительной системы (хронические формы энтеритов, гастритов, воспаление слизистой пищевода, нарушения кишечной перистальтики, метеоризм, запоры, нарушения функций печени, поджелудочной железы и пр.);
 • развитие эндокринных заболеваний (гипотиреоз, диабет);
 • нарушения в работе сердечно-сосудистой системы, что сопровождается нарушением сердечного ритма, головокружениями, потерями сознания; в редких, но не исключаемых вариантах течения заболевания булимия на фоне утраты микроэлементов (магний и калий), сопутствующих возникновению перечисленных проблем, может стать причиной остановки сердца;
 • разрыв желудка (данное осложнение проявляется редко, однако также не исключается, обуславливается оно избытком пищи в желудке);
 • склонность к алкоголизму на почве депрессивных состояний, провоцируемых постоянным беспокойством относительно собственного веса и сочетаемых с чувством вины, возникающим из-за переедания.

Диагностирование и лечение

В качестве основных направлений, на которых базируется диагностика булимии, можно определить опрос больного, в отдельных случаях – разговор только с людьми из близкого окружения или с родственниками, то есть с исключением общения с больным в силу тех или иных обстоятельств, этого не допускающих. Выясняются основные обстоятельства, касающиеся развития заболевания, симптоматика и особенности самочувствия, внешнего вида больного. Также дополнительно могут потребоваться результаты анализов, на основании которых имеется возможность выявления конкретных изменений, сопутствующих булимии. Диагноз «нервная булимия» может быть поставлен специалистом на основании такой картины, при которой переедание, сочетаемое с «очищением» проводится минимум дважды в неделю на протяжении трех месяцев и более.

Что касается такого вопроса, как лечение булимии, то оно, как уже было выделено, базируется на реализации комплекса мер медикаментозной терапии и мер поведенческой психотерапии. За счет поведенческой психотерапии имеется возможность «достучаться» до пациента в плане понимания им существующей проблемы, после чего определиться с тем, как именно в конкретном случае с ней справиться. Длительность такой терапии составляет около 5 месяцев, за счет соответствующего воздействия сокращению подлежит количество эпизодов, связанных с перееданием, что, в свою очередь, дает возможность впоследствии избавить пациента от возникшей зависимости. Лечение медикаментозное ориентировано, прежде всего, на восполнение утраченных микроэлементов (магний, калий), а также на лечение осложнений, спровоцированных булимией. Дополнительно назначаются антидепрессанты, которые дополняют поведенческую психотерапию, тем самым, способствуя улучшению результатов лечения.

Для лечения булимии при появлении соответствующих симптомов необходимо обратиться к психотерапевту, дополнительно лечение может потребовать консультации гастроэнтеролога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Булимия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: психотерапевт , гастроэнтеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Анорексия (совпадающих симптомов: 8 из 22)

Анорексијата подразбира посебен синдром во различни форми на нејзина манифестација, која се јавува под влијание на одреден број причини и се манифестира во апсолутно отсуство на апетитот на пациентот, без оглед на фактот дека постои објективна потреба за исхрана за самиот организам. Анорексијата, чии симптоми се јавуваат кај тековните метаболни заболувања, гастроинтестиналните заболувања, паразитарните и инфективните болести, како и кај одредени ментални нарушувања, може да доведат до недостаток на протеинска енергија.

...
Сахарный диабет (совпадающих симптомов: 4 из 22)

Дијабетес мелитус е хронична болест во која влијае врз работата на ендокриниот систем. Дијабетес мелитус, чии симптоми се базираат на продолжено зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и на процесите кои ја придружуваат изменетата состојба на метаболизмот, се развива особено поради недостаток на инсулин, како хормон произведен од панкреасот, кој ја регулира процесирањето на гликозата во телесните ткива во телото и во неговите клетки.

...
Депрессия (совпадающих симптомов: 4 из 22)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Ротавирус (совпадающих симптомов: 3 из 22)

Ротавирусната инфекција е заразна болест предизвикана од ротавирусот. Ротавирус, чии симптоми се манифестираат со умерени симптоми на ентеритис или гастроентеритис, често се комбинира со респираторни и интестинални синдроми за време на првичната манифестација на болеста. Луѓето од било која возраст се подложни на ротавирусна инфекција, пак, најчесто се забележува инциденцата кај децата од шест месеци до две години.

...
Лямблиоз (совпадающих симптомов: 3 из 22)

Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Бывает и так, что носители паразитов не болеют, однако свободно заражают людей, их окружающих, потому как их тело в этом случае выступает в качестве достаточно удобного и безопасного контейнера для лямблий.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .