Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперактивност: Симптоми и третман

Хиперактивност - главни симптоми:

 • Пореметување во спиењето
 • Нарушување на концентрацијата
 • Возбуда
 • Движење непријатност
 • Импулсивноста
 • Недостаток на контрола врз активностите
 • Интрузивни движења
 • Немир
 • Прекумерна мобилност
 • Прекумерна енергија

Хиперактивноста е форма на нарушување кое често се јавува кај деца од предучилишна возраст, како и кај деца од рана училишна возраст, иако не е исклучена "транзицијата" на понатамошни возрасни групи ако не постојат соодветни мерки наменети за него. Хиперактивноста, чии симптоми се прекумерна енергија и мобилност на детето, не е патолошка состојба и често е предизвикана од кршење на вниманието.

Општ опис

Хиперактивноста е, покрај гореспоменатите симптоми во форма на прекумерна енергија и зголемена активност, неспособност да се концентрира на одреден предмет, импулсивноста и немирноста на детето, во отсуство на контрола врз сопствените дејства.

Карактеристиките на однесувањето кај децата со хиперактивност се намалуваат во просек од 70% од случаите до појава на анксиозност, слични индикатори паѓаат на релевантноста на невролошките навики, кај околу 50% од случаите се јавуваат проблеми со апетитот и кај 46% од проблемите со спиењето. Во прилог на ова, може да се укаже на непријатноста, изгледот на досадни движења кај детето, грчењето.

Општо земено, разгледувањето на хиперактивноста обично се означува со дефицит на вниманието, што дефинира таква кратенка за оваа состојба како АДХД, односно одговара на означувањето "нарушување на вниманието хиперактивност". Треба веднаш да се забележи дека недостатокот на внимание во овој случај не укажува на тоа дека на детето им се дава малку време и внимание, но дека не може да го фокусира своето внимание на ништо.

Хиперактивноста ја одредува потребата за поголем напор за насочување на вештините за пишување, читање и др. Комуницирањето со врсниците е речиси задолжително за децата со хиперактивност, придружени со проблеми од комуникациска скала, конфликти. Едукаторите и наставниците ги третираат таквите деца како поединци кои не се премногу "удобно", што е предизвикано од проблемите кои се јавуваат со нив во текот на образовниот процес, поради својствените карактеристики на нивното однесување во однос на позадината на хиперактивноста.

Врз основа на овие студии, познато е дека хиперактивноста е релевантна во просек за 2-20% од децата, додека хиперактивниот синдром кај момчиња се дијагностицира до пет пати почесто отколку, соодветно, кај девојчињата.

Поради фактот што мозокот на децата со хиперактивност процеси на влезните информации лошо, слична реакција од негова страна, исто така, го зема предвид и влијанието на надворешните и внатрешните стимули. Како резултат на ова, невнимателното дете е "неконтролирано", бидејќи ниту убедување, ниту казна, ниту барања не дејствуваат со него. Без оглед на условите, детето ќе дејствува импулсивно, без соодветно внимание на одредена ситуација. За да ја разберете вашата линија на однесување во врска со хиперактивно дете, треба да дознаете кои се причините за хиперактивноста.

За да го надминете, додадете дека хиперактивноста и АДХД, особено во 30-80% од случаите, се придружени со возрасни животни пациенти. Покрај тоа, токму спротивно на позадината на ова нарушување, кое во детството не беше детектирано, дека подоцна се јавуваат проблеми во врска со неможноста да се одржи вниманието, организацијата на меѓучовечките односи и општата околина, како и проблемите поврзани со развојот на нови информации и материјали.

Хиперактивност: причини

Хиперреактивноста на синдромот може да биде предизвикана од компликации кои го придружуваат развојот на детето, особено оние кои се релевантни за време на бременоста на мајката, во процесот на трудот или за време на детството. Означете ги главните причини за хиперреактивност подолу:

 • присуството на мајката на хронични болести;
 • токсични ефекти предизвикани од труење во текот на бременоста, предизвикани од одредени производи, пушење, алкохол, земени лекови;
 • пренос на повреди за време на бременост, модринки;
 • пренос на заразни болести за време на бременоста;
 • присуство на закана од спонтан абортус, релевантно, како што е јасно, за време на бременоста на мајката;
 • компликации на трудот, провоцирање на хеморагии, асфиксија;
 • карактеристики на породување, со исклучок на нивниот природен тек (царски рез, стимулација на трудовата активност, минливоста на трудот или, обратно, продолжен тек на трудовата активност);
 • карактеристики на еколошката состојба во регионот на живеење;
 • трансферот на одредени болести.

Хиперактивност: симптоми

Како по правило, првите симптоми на хиперактивност се манифестираат на возраст од 2-3 години, додека родителите не брзаат да видат лекар со проблемите поврзани со ова нарушување. Поради тоа, сите мерки во оваа насока се земени само за да се достигне критичната точка, која во многу случаи паѓа до моментот на влегување во училиштето.

Главните основни знаци кои одговараат на хиперактивноста може да се идентификуваат како тријада на манифестации, а тоа е зголемена моторна дезинхибиција, импулсивност и активен облик на дефицит на внимание.

Недостатокот на активна форма на внимание лежи, на пример, во неможноста да се води внимание на одреден процес или феномен за одреден временски период. Концентрацијата се постигнува со одредување на специфичната мотивација за ова. Мотивациониот механизам е формиран со доволно за оваа лична зрелост.

Што се однесува до следната опција, и оваа зголемена моторна дезинхибиција, таа делува како манифестација на таква состојба како замор. Кај децата, замор честопати е споредлив со прекумерната стимулација и недостатокот на способност за контрола на однесувањето, кое, како што е јасно, го разликува од замор во вообичаената смисла.

Што се однесува до таквата манифестација како импулсивност, таа се состои во неподготвеност да ги успори настаните импулси и желби. Поради ова, хиперактивните пациенти честопати извршуваат одредени дејства непромислено, само под влијание на моментален фактор, во одреден момент што предизвика појава на одредена мотивација или желба. Децата не можат да ги почитуваат правилата со импулсивност.

Прилично карактеристична особина на децата со хиперактивност е таков момент како цикличност, тоа е во тоа што продуктивноста на нивниот мозок е околу 15 минути, по што следи 5-минутен "пауза", овозможувајќи ви да се подготвите за следниот циклус на активност. Како резултат на ова префрлување, може да се забележи дека во рамките на приближно исто време и соодветно на наведените цифри, детето некако "го напушта" процесот во кој бил вклучен во времето на "ресетирање" (комуникација, конкретни акции). За да се обезбеди можност да остане во услови на конкретна реалност, детето може со вршење на било какви активности на трети лица, односно, може да почне да ја искривува главата, да се вртат наоколу - постојаноста на мозокот се одржува со таква моторна активност.

Да се ​​биде сам, хиперактивно дете не може да се концентрира, тој исто така станува слаб, дејствијата на кои тој е способен се претежно монотони и едноставни за изведување. Еве, детето бара надворешно активирање. Ако се наоѓате во семејство или во мали групи, условите предизвикуваат сосема соодветно однесување на хиперактивно дете, но кога тој е во поголема група, на јавно место итн. - се случува прекумерно возбудување, активноста со полно работно место станува невозможна.

Меѓу дополнителните манифестации на симптоми, исто така е можно да се укаже на релевантноста на непријатните движења, кои се предизвикани од слабоста на моторната координација. Општо земено, децата можат да имаат добра севкупна интелигенција, иако нејзиниот развој е предизвикан од одредени потешкотии врз основа на постоечката хиперактивност.

Дијагноза и третман

Дијагностика на хиперреактивност се врши врз основа на општо собирање на информации од субјективна скала, како и врз основа на психолошки и хардверски преглед. Именувањето на лекарот ќе вклучува прашања во врска со карактеристиките на текот на бременоста и породувањето, како и пренесените и реалните заболувања на детето. Дијагностика исто така вклучува и серија тестови, врз основа на кои се проценуваат параметрите кои го одредуваат степенот на неговата грижа. Што се однесува до хардверското испитување, тоа вклучува постапка на електроенцефалограм, МРИ (магнетна резонанца). Врз основа на сеопфатна слика за добиените резултати, се одредуваат специфични индивидуални принципи на третман.

Третманот на хиперактивните деца е комплексен во природата на спроведувањето на мерките, се базира на методите на терапија со лекови, психолошкото и педагошкото влијание и методите на влијание поради одредени елементи на психотерапијата. Лековите што може да се препишат во третманот, не придонесуваат кон лекување на хиперактивност како такво, туку на сметка на нивниот прием може да ги намали симптомите (импулсивност и сл.), Како и да ја подобри способноста за учење и работа. Исто така, со помош на лекови, може да се постигнат подобрувања во координацијата на движењата, што се бара особено за пишување, спортски активности итн.

Родителите во справувањето со детето треба да ја исклучат негативата во речениците. Конфликтните ситуации бараат најголема можна смиреност од нивна страна. Важно е да се определат зададените задачи преку јасни формули на активности, долги формулации, напротив, се исклучени, речениците треба да бидат кратки. Наредбите дадени на детето треба да бидат изградени во соодветната логичка секвенца од нив, неколку нарачки не треба да се даваат одеднаш. Освен тоа, важно е детето да му биде јасно дека, без оглед на ситуацијата и каде е, родителите секогаш ќе го поддржат, помагајќи му да се справи со проблемите што се јавуваат.

Ако симптомите покажат хиперактивност, треба да го контактирате вашиот невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперактивност и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Манично-депресивна психоза (појавување на симптоми: 3 од 10)

Човечката психа е сложен систем и понекогаш може да пропадне. Понекогаш тие се незначајни и се корегирани со неколку посети на психолог, но понекогаш проблемите можат да бидат многу позначајни. Еден од сериозните ментални нарушувања кои бараат надзор од специјалисти е манично-депресивна психоза.

...
Неурестенија (појавување симптоми: 3 од 10)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Туретов синдром (појавување симптоми: 3 од 10)

Гилес де ла Турет синдром е ментално растројство кое е придружено со несакано грчеви на структурите на мускулите на лицето, кои можат да бидат придружени со неконтролирани извици на зборови, често со навредлив јазик. Тиките можат да бидат со различна тежина, интензитет и времетраење. Најчесто се манифестира на лицето, во форма на чести трепкање на очите или треперење на мускулите на усните. Болеста е хронична.

...
Хиперкинетички синдром (појавување симптоми: 3 од 10)

Хиперкинетичкиот синдром е нарушување кое се карактеризира со невнимание, импулсивност, хиперактивност и манифестација на насилни, несакани движења во одредени делови од телото. Кодот за ICD-10 (Меѓународна класификација на болести) е F90.

...
Шизофренија (појавување симптоми: 2 од 10)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .