Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нарколепсија: Симптоми и третман

Нарколепсија - главните симптоми:

Нарколепсијата е невролошко нарушување од овој вид, чиј ефект влијае на способноста на лицето да ја контролира сопствената будност и спиење. Нарколепсија, чии симптоми се придружени со прекумерна поспаност и неконтролирани напади на спиење кои се манифестираат во текот на денот, е на некој начин опасна болест, бидејќи може да настане ненадеен напад во секое време и за време на извршувањето на какво било дејство.

Општ опис

Како по правило, нарколепсија се развива кај млади луѓе (15-25 години), главно кај мажи, иако можноста за манифестирање на нарколепсија е дозволена на која било друга возраст. Наследството, во комбинација со влијанието на одредени надворешни фактори, се смета за главен фактор кој придонесува за развојот на оваа болест, на пример, вирусните болести може да се идентификуваат како еден од нив. Во принцип, причините за оваа болест не се целосно проучени. Голем број експерти сметаат дека причината за нарколепсија е недостатокот на таква биолошка активна супстанца, поради што процесите поврзани со заспивање и будење се регулирани во мозокот, орексин (хипокретин) се смета за таква супстанција.

Нападот на заспивање со нарколепсија е проследен, како што е јасно, со ненадеен сон, во комбинација со моментална загуба на мускулен тон. Нарколепсијата е придружена со постојана поспаност и замор, и овие состојби се релевантни, без оглед на вкупното времетраење на спиењето на пациентот. Повторно, како што е јасно, нарколепсијата може да стане сериозна пречка која влијае на квалитетот на животот, особено ако тоа е неконтролирана и непризнаена форма.

Во однос на преваленцата на нарколепсија, постојат податоци за фреквенцијата на нејзината дијагноза во просек од 20-40 лица од 100.000. Тековните методи на терапија имаат за цел да ја корегираат оваа болест, но не и да се ослободат од неа.

Нарколепсија: Причини

Како што веќе беше забележано, во моментов нема точни причини кои би ја објасниле природата на оваа болест. Главните опции се резултатите од голем број студии. Така, според некои податоци, причините за нарколепсија лежат во идентификацијата на гените кои се тесно поврзани со нарушувањето на спиењето кое го разгледуваме. На сметка на овие гени, се обезбедува контрола за формирање во мозокот на сигнали поврзани со заспивање и будење. Според другите, нарколепсијата е предизвикана од недостатокот на хипокретин во мозокот кој е веќе истакнат погоре. Покрај тоа, беа идентификувани и такви аномалии на различни региони на мозокот, поради што се обезбеди учество во регулацијата на фазите на РЕМ. Овие абнормалности делуваат како главен фактор кој влијае врз развојот на симптомите релевантни за нарколепсијата.

Со комбинација на фактори поврзани со приватноста на пациенти со фактор на генетски нарушувања, оваа болест може да се развие соодветно. Нешто подоцна, врз основа на голем број студии, покрај наведените карактеристики на развојот на болеста, беше откриено дека може да има поврзаност помеѓу развојот на нарколепсија и некои нарушувања во имунолошкиот систем, што исто така може да се смета како фактор кој го придружува развојот на оваа болест. Важно е да се истакне дека ниту проблемите од психолошко ниво ниту проблемите на обемот на психијатриската причина за развој на нарколепсија.

Нарколепсија: Симптоми

Симптомите на нарколепсија може да се дефинираат од следната група на манифестации, оваа патологија е истовремена:

  • Прекумерна дневна поспаност. Поради прекумерната поспаност во текот на денот, се предизвикуваат проблеми поврзани со нормална активност во текот на денот. Во овој случај, како што веќе е наведено, поспаноста е придружен фактор на општата состојба на пациентот, без оглед на тоа колку време е потребно за спиење ноќе. Така, нарколепсијата не е состојба предизвикана од недостиг на, на пример, ноќен сон - пациентот може да спие било кое време, нарколепсијата во нејзините манифестации не е поврзана со оваа состојба. Исто така, пациентите кои бараат помош од лекар во врска со прекумерната дневна поспаност, имаат поплаки за размислување заматен, тешкотии кон концентрирање и недостаток на енергија. Покрај тоа, тие развиваат депресии, развиваат прекумерно "стегање" и исцрпување на општата состојба.
  • Развојот на катаплексија. Со оваа состојба се подразбира состојба во која има ненадејна загуба на мускулен тонус, што предизвикува, соодветно, ненадеен замор и губење на контролата над состојбата на мускулите. Наспроти позадината на оваа состојба, се развива целосен комплекс на манифестации, кои можат да се манифестираат само како нечувствителност на говорот, репродуциран од пациентот, како и состојба на апсолутно осиромашување на организмот предизвикан од одредена мускулна група, итн.
  • Појава на халуцинации. Најчесто овие вклучуваат илузорни искуства, природата на пациентите тие се доста светли и реалистични, па дури и застрашувачки. Халуцинациите можат да се манифестираат во одредени варијанти на сопствените сорти, на пример, хипнагогично, односно да се појават веднаш пред заспивањето, како и хипнопомки, односно такви халуцинации кои го придружуваат будењето на пациентот во своја сопствена појава. Така, со халуцинации, се случуваат невообичаени феномени, се слушаат звуци. Халуцинациите воопшто може да предизвикаат развој на анксиозност кај пациенти поради особеностите на нивната манифестација.
  • Развојот на парализа на спиење. Овој симптом е придружен со развој на привремена неспособност, односно недостаток на способност да зборува или да се движи, што е предизвикано од заспивање на пациентите или, пак, со нивно будење. Времетраењето на манифестацијата на овие епизоди е кратко и е од редот на неколку минути или дури секунди. Како по правило, исчезнувањето на знаците на парализа се јавува при допирање на пациентот. Завршувањето на нападот е придружено со враќање на способноста за репродукција на говор и за движење, во зависност од тоа која од функциите, соодветно, е "блокирана".

Општо земено, можно е да се дополни сликата на манифестацијата на болеста со фактот дека симптомите на нарколепсија може да се манифестираат веднаш и целосно и да бидат придружени со нивниот постепен развој и влошување забележани во текот на годините.

Дијагноза и третман

Дијагнозата на нарколепсија е придружена со проценка на општата состојба на пациентот во канцеларијата на докторот, поради што може да се исклучат или потврдат и други болести кои се карактеризираат со манифестација на симптоми и симптоми слични на нарколепсија.

Во услови на сомнолошката лабораторија, специјалист прави студија за општата медицинска историја на пациентот кој се пријавил за него, што е исто така придружено со физички преглед на сложена скала.

По можност, во дијагностиката се користат две главни опции за тестирање: MSLT тестот и полисомнографијата. Полисомнографијата се состои во спроведување на студија во која пациентот останува во посебна просторија, малите електроди се прицврстени на неговата кожа, а нивното прицврстување го обезбедува лепило како супстанција слична на железо. Приложените електроди регистрираат голем број параметри, како што се пулс, карактеристики на мускулната активност, интрацеребрални бранови, движења на очите. Врз основа на резултатите од таков тест, можно е да се утврди дали се релевантни други нарушувања поврзани со нарколепсија, што овозможува поцелосна слика за карактеристиките на текот на оваа болест во секој конкретен случај.

Што се однесува до испитувањето на МСЛТ, се врши следниот ден по полисомнографијата. Тука, пациентот треба да заспие кога пред-фиксирање на електродите на телото, времетраењето на спиењето е околу 20 минути. За ова се направени неколку обиди, со интервал од 2-3 часа помеѓу нив.

Врз основа на овие два теста, станува јасно дали се предизвикани симптоми кои ги вознемируваат пациентите, имено нарколепсија, или постои друга патологија придружена со наведените симптоми.

Во однос на третманот, тоа е, како што е веќе наведено на почетокот, повеќе симптоматско. Овие симптоми може да се ублажат или контролираат до одреден степен, но сеуште не е можно да се опорави од болеста. Поради дозволените ефекти на манифестации на нарколепсија може да се намали, поради што, за возврат, е дозволена можноста за водење нормален живот. Различни типови на стимуланси (аналози на амфетамин) може да се користат за лекување на поспаност. Антидепресивите се користат за да се елиминираат симптомите поврзани со абнормалности во фазата на почетокот на РЕМ сонот.

Олеснување на симптомите на истовремена нарколепсија, исто така, може да се постигне преку промени во животниот стил. Особено, ова подразбира потреба да се одбие никотин, алкохол, елиминација на кофеин и потрошувачка на тешка храна. Покрај тоа, важно е да се запази режимот на дневен и ноќен сон - ноќен сон треба да биде долг, ден, напротив, намален (во рок од 10-15 минути). Добредојдовте во оваа работа вежбање, придржување кон исхраната.

Ако се појават симптоми кои укажуваат на релевантност на нарколепсија, неопходно е да се консултирате со невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Narcolepsy и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 3 од 5)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Термоневроза (појавување симптоми: 3 од 5)

Термоневроза - мало зголемување на температурата, кое не е поврзано со присуство на инфекција или воспаление во телото, може да трае од неколку часа до две или три недели. Специјалисти ја одредуваат состојбата на вегетативно-васкуларна дистонија, бидејќи центарот на терморегулацијата на телото се наоѓа во кортексот на мозокот: тој придонесува за појава на спазам во садовите лоцирани на површината на кожата, што предизвикува нарушувања во телесната температура.

...
Хепатитис Ц (симптоми на појавување: 2 од 5)

Хепатитис Ц е инфективна болест која влијае на црниот дроб и е еден од најчестите типови на хепатитис. Хепатитис Ц, чии симптоми веќе долго време не можат да се појават, често продолжува со неговото доцно откривање поради оваа причина, што, пак, води до латентен превоз кај пациенти со паралелно ширење на вирусот.

...
Хипотензија (појавување симптоми: 2 од 5)

Денес, многу луѓе страдаат од хипотензија. Многумина веруваат дека овој термин се однесува на состојба во која притисокот се намалува. Но, ова не е сосема точно, бидејќи постојат и други болести, како што се хипотензија на мускулите, стомакот и жолчниот меур. Главната причина за развојот на презентираните состојби е погрешен начин на живот и штетни производи.

...
Зголемен крвен притисок (појавување на симптоми: 2 од 5)

Високиот крвен притисок е прилично честа болест, особено кај жени на возраст над 40 години. Оваа болест се манифестира многу бавно. Првично, едно лице има слабост, слаб сон и вртоглавица. Потоа доаѓа брз замор, наплив на крв во главата, прстите се вкочанети и мали "муви" блиц пред моите очи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .