Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Микроцефалија: симптоми и третман

Микроцефалија - главните симптоми:

Микроцефалијата е патологија дијагностицирана кај деца во кои черепот е намален на значителна големина, што влијае на големината на мозокот. Тој, пак, исто така е предмет на соодветно намалување на таквите промени. Микроцефалијата, чии симптоми се манифестираат во форма на овие промени, се комбинира со нормалната големина на остатокот од телото, но повторно, поради истовремени промени во мозокот, се карактеризира со ментална инсуфициенција на пациентот, кој се манифестира на еден или друг начин.

Општ опис

Како што е јасно од погоре опишаниот опис, микроцефалијата е прилично сериозен дефект, патологија која влијае на мозокот и, според тоа, влијае на активноста на централниот нервен систем. Обемот на черепот е намален на 2-3 сигма девијации, ако се извлечат паралели за споредба со обемот на пациентите со просечни критериуми за возраст и пол. Микроцефалијата, во една или друга форма, се дијагностицира во просек во еден случај на 10.000, со еднаков однос на двата пола. Во околу 10% од случаите, микроцефалијата предизвикува развој на олигофренија кај пациенти.

Ако ги земеме предвид специфичните броеви кои ја одредуваат олигофренијата кај новороденчињата, тогаш е познато дека дијагнозата на микроцефалијата е утврдена кога обемот на главата е во рамките на не повеќе од 25-27 сантиметри. За појасна слика, додаваме дека нормалните показатели на обемот на главата на новороденото бебе се во просек 35-37 сантиметри. Промените во мозокот во оваа патологија исто така се значајни, особено може да се издвои дека неговата маса во почетната фаза е околу 250 грама, додека во нормалниот развој на детето оваа бројка одговара на просечно 400 грама. Во иднина неговата тежина се зголемува малку (до 500-700 грама со нормална телесна тежина од 1020-1970 грама), но сепак останува во рамките на патологијата, со што се одредува непроменета слика за општата состојба на пациентот.

Така, патолошката промена во главата може да се разликува од нормата речиси двапати, иако некои медицински статистики покажуваат дека кога се споредуваат со параметрите на мозокот што нормално се развива, овие отстапувања може да достигнат трикратно намалување.

Микроцефалијата може да биде вродена, односно дијагностицирана веќе при раѓање или стекната, односно развиена во текот на првата година од својот живот. Визуелните промени во такви случаи се манифестираат на таков начин што главата престанува да расте, големината на мозокот останува непроменета (што е, исто така, и не се зголемува), развојот на лицето (како и телото како целина) се јавува како што треба да биде во здраво лице. Главата како резултат на таквите промени останува мала, челото е наведнато, лицето е големо. Во согласност со постепениот раст на детето, фактот на постоечката девијација предизвикана од слична претпоставка, која е премногу истакната кога визуелно се споредува со мала глава, станува очигледна.

Врз основа на резултатите од патолошката студија, откриено е дека мозокот за микроцефалијата, покрај неговото истовремено намалување, има неразвиеност на големите хемисфери, а особено се однесува на областа на фронталните региони. Исто така, микроцефалијата може да биде придружена со манифестации во форма на макро- или микрогирија (што, пак, определува невообичаено широк или, напротив, тесни големини за извидување), како и манифестации во форма на поречефалија (формирање на цистични шуплини во мозочните ткива), ахириа или лисенцефалија недостаток на извиткување или нивната мазност).

Првично, забележавме дека микроцефалијата е придружена со ментална ретардација, иако ова не е недвосмислена изјава. Со микроцефалија кај децата, може да има задоцнување во моторниот и говорот, особено, подвижноста може да биде предизвикана од спазам или мускулна парализа. Во однос на двосмисленоста на изјавата за ментална ретардација, можно е да се дефинираат некои исклучоци во однос на способноста за учење на болните деца. Во оваа смисла, дозволена е малку поповолна и не толку ограничена слика за болеста, под кои услови можностите на децата со микроцефалија се пошироки (за повеќе детали во овој дел, види подолу).

Микроцефалија: слика на главата на бебето

Причини за микроцефалија

Во согласност со времето на развој (по аналогија со веќе забележаната конгенитална или стекнати варијанти на оваа болест, наведена погоре), назначете примарна микроцефалија и секундарна микроцефалија.

Примарната микроцефалија, исто така наведена како вистинска или наследна микроцефалија, е компонента предизвикана од наследни болести кои се развиваат во рецесивен или автосомно рецесивен начин на наследување и се поврзани со сексот во согласност со ова. Вистинската микроцефалија е дијагностицирана во просек кај 7-35% од случаите на развој на оваа патологија.

Следно е секундарна микроцефалија, која, пак, може да биде ембриопатска и синдромска. Секундарната микроцефалија е предизвикана од хромозомски аберации (овој тип на мутација, наспроти што се развива структурна промена на хромозомите), наследни ензимопатии (генетички предизвикани од наследни болести придружени со метаболни нарушувања), како и патологии на текот на бременоста и на трудот. Оваа форма на микроцефалија се развива во просек со 125 видови на хромозомски абнормалности. Најчесто синдроматска микроцефалија е дијагностицирана кај Даунов синдром , синдром на мачки, синдром Едвардс, синдром Патау итн.

Развојот на секундарна форма на ембриопатска микроцефалија е проследен со претходен ефект врз фетусот на разни видови фактори. Значи, меѓу нив може да се идентификува интоксикација на позадината на професионални, наркотични, алкохолни и други можности за изложување. Интраутерината инфекција ( токсоплазмоза , цитомегаловирус , рубела , херпес , итн.), Интракранијална повреда на раѓање и присуство на хормонални заболувања кај мајката на болното дете (како што се тиреотоксикоза , дијабетес , итн.) Исто така може да го одреди развојот на болеста.

Секундарната микроцефалија на мозокот кај чести случаи се манифестира во комбинација со формирање на фокуси на хеморагија, цистични фокуси или фокуси на калцификација. Микроцефалијата кај децата честопати се надополнува со други аномалии, на пример, формирање на карактеристични пукнатини на небото и усните (ова кореспондира со патологии како "расцеп на непце" или " расцеп на усните "), развој на вродени катаракта , хипоплазија на бубрезите, вродени срцеви и белодробни дефекти , примарни форми на кардиомиопатија и така натаму. во согласност со природата на овие симптоми и симптоми се заеднички модел карактеризирање на состојбата на пациентите, може да укажуваат на тоа дека екстра приклучи патологии на микроцефалија сериозноста итн носови фрлија во голема мера е полошо.

Микроцефалија кај новороденчето: слика

Микроцефалија: симптоми

Микроцефалијата е придружена со карактеристични надворешни манифестации, предизвикани, како што е јасно, од промените на кои е изложена черепот, а со тоа и мозокот. Веќе при раѓање, обемот на черепот кај новороденчињата со микроцефалија значително се намалува, нивниот последователен општ развој е придружен со ретардација во однос на индикаторите за волумен кога се споредуваат со показателите за нормален развој. Фацијалниот дел од черепот во волумени значително преовладува над церебралниот дел.

Забележете, повторно, дека децата со надворешна болна микроцефалија се издвојуваат со наклонети и тесни чела, големи уши и гребени на чело кои се наоѓаат во малку испакнати положби. Затворањето на фонтанелите и кранијалните конци се јавува во текот на првите месеци од животот, исто така се случува, дека во моментот на раѓањето веќе се затворени. Последователниот развој на болно дете е проследен со ретардација во растот и тежината, а таквите промени може да доведат до џуџест. Уставот станува непропорционален, непцето е високо и тесно, големи заби, редок.

Во случај на микроцефалија, исто така се релевантни мускулни нарушувања. Особено може да се забележи мускулна дистонија - состојба која е придружена со нарушување на мускулниот тонус пред да се намали или, напротив, пред да се крене на едната или на двете страни на телото. Спастична пареза (невролошки синдром, манифестиран како слабеење на доброволните движења во однос на истовременото оштетување на мозокот), нарушена координација на движењата (атаксија), страбизам и конвулзии.

Често меѓу придружните микроцефалиски болести се забележани церебрална парализа (церебрална парализа) и епилепсија . Општо земено, како што читателот веќе можеше да го разбере од погоре, кај децата со микроцефалија, развојот се случува со очигледно одложување. Особено, тие почнуваат да седат, да лазат и да одат многу доцна, да ја држат главата. Развојот на говорот, исто така, се случува со задоцнување, артикулацијата е нејасна, вокабуларот е ограничен. Разбирањето на говорот, упатено кон пациентите, исто така е нарушено.

Развојот на интелектуалните нарушувања може да биде различен, главно варијации во опсегот од манифестацијата на монотоноста до манифестацијата на идиотизмот. Доколку менталната ретардација се манифестира во својата не премногу изразена форма, тогаш е дозволена можноста за настава на децата, овозможувајќи им да развијат вештини за самопослужување (со нивна последователна независна реализација). Покрај тоа, во такви случаи, децата можат да вршат едноставни задачи. Во меѓувреме, и покрај тоа што е дозволена варијанта на оваа "олеснета" манифестација на ментална ретардација, на децата со микроцефалија често им е потребно постојано следење, помош и грижа поради реткоста на ова сценарио и, соодветно, оптоварената форма на болеста.

Постојат, исто така, некои особености во однос на температурните особености на пациентите со микроцефалија, особено врз основа на нив, може да се воведат деца во групата со груби или во еретичната група. Топол тип на темперамент предизвикува слабост и неактивност, рамнодушност кон она што се случува околу себе, активноста на таквите деца може да се дефинира како пасивно имитирана во форма на нејзина манифестација.

Во врска со започнувањето на овој тип темперамент како еретичен, тогаш со таква кореспонденција децата, напротив, се карактеризираат со сопствена хиперактивност , нестабилност на вниманието, мобилност и деликатност. Во однос на особеностите својствени на емоционалната сфера, можете да ја нагласите нивната безбедност. Тоа е, во најголем дел, повеќето од болните деца се добродушни и пријатни, со помалку честа изложеност на афективни рафали, емоционална нестабилност.

Микроцефалија: норма и патологија

Дијагностицирање

Не постои посебна тешкотија во дијагностицирањето на микроцефалијата кај новороденчињата, се базира на визуелното определување на параметрите што укажуваат на намалување на големината на главата, како и во идентификувањето на знаците кои укажуваат на неразвиеност на разузнавањето.

За време на бременоста, дијагностиката се спроведува и за сродни развојни патологии, вклучувајќи ја и релевантноста на микроцефалијата. Особено, споредбата на вродените биометрички параметри на фетусот, нивната идентификација се јавува во рамките на ултразвучното динамичко набљудување. Акушерскиот ултразвук, постапувајќи како таков метод, се карактеризира со недостаток на чувствителност во однос на дијагнозата (околу 68%), поради што развојот на фетална малформација што одговара на болеста се случува прилично доцна - со 27-30 недели гестација. Со оглед на оваа функција, присуството на сомневање за евентуален развој на микроцефалија на позадината на генетската или хромозомната патологија бара задолжително додавање на ултразвучен скрининг со инвазивни дијагностички методи. Како такви методи се сметаат биопсија на хорион, кордоцентеза или аминоцентеза. Покрај тоа, фетусот кариотипирање може да се смета како дополнување на дијагностичките процедури.

Определувањето на степенот на микроцефалија се врши врз основа на имплементација на комплекс од дијагностички методи, особено Ехо ЕГ, невросонографија, КТ и МРИ на мозокот , ЕЕГ. Врз основа на резултатите од дијагностички метод, како што е радиографијата на черепот, микроцефалијата се разликува од патологијата како што е краниозистозата.

Третман

Третманот на микроцефалија како насочен ефект специфично врз оваа болест е отсутен како таков. Секоја мерка на изложеност кога станува збор за олеснување на симптомите, соодветно, третманот на микроцефалијата е само симптоматски. На пример, редовно е потребно да се преземат курсеви за терапија со лекови, поради што постои позитивен ефект врз метаболичките процеси во рамките на влијанието врз мозочното ткиво. Врз основа на соодветни индикации, терапија со седативи и антиконвулзиви може да се индицира.

Дополнителните активности кои се спроведуваат кај деца кои страдаат од микроцефалија се во удар поради професионална терапија, масажа и физикална терапија. Така, главните активности, покрај симптоматскиот третман, се сведуваат на обезбедување на максимална можна социјализација и адаптација на пациентите.

Покрај тоа, набљудување на диспанзерите го обезбедуваат релевантни специјалисти.

Прогнозата за микроцефалија во однос на способноста за дружење, како и очекуваниот животен век на пациентите, е прилично променлива. Некои пациенти, како што е веќе наведено, може да се научат и може да имплементираат одредени минимално потребни вештини за самопомош. Во поголемиот дел, неговата прогноза може да се дефинира како неповолна, што е дополнето со намален животен век на таквите пациенти, како и фактот дека повеќето од нив, поради голем број околности, мора да останат за живот во услови на специјализирани интернати.

Во однос на прашањето за спречување на микроцефалијата, првенствено се состои во соодветен пристап во планирањето на бременоста, како и во спроведување на анкетата за инфекции. Во услови на рано откривање на микроцефалија, се разгледува опција за вештачко прекинување на бременоста врз основа на индикации. Спречување на оваа болест во принцип невозможно. Во случај на раѓање во семејство на дете со овој тип на аномалија, се препорачува да се подложи на медицински и генетски преглед за да се процени можниот ризик за следното дете со истата аномалија.

Симптомите на микроцефалија бараат апел до присутните педијатар и невролог. Според особеностите на воспитувањето на децата, дефектологот се упатува на оваа дијагноза, а логопедот е упатен за да се поправи неразвиеноста на говорот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Микроцефалија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , невролог , генетичар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Алцхајмерова болест (појавување симптоми: 2 од 9)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Паркинсонова болест (појавување симптоми: 2 од 9)

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...
Паркинсонизам (појавување на симптоми: 2 од 9)

Паркинсонизмот е група на невролошки симптоми кои можат да се манифестираат во различни болести. Најчесто овој синдром се јавува кај Паркинсонова болест. Оваа болест се карактеризира како хроничен тип на прогресивна слабост на мозокот. Патологијата е означена со таков термин, како што првпат го опиша Ј. Паркинсон. Лекарот ги изнел заедничките симптоми и кажал како да се справи со патологијата.

...
Идиокија (појавување симптоми: 2 од 9)

Идиоцизмот (идиотизмот) е најтежок степен на ментална ретардација (ментална ретардација), во која размислувањето и говорот се речиси целосно отсутни. Некои психијатри сугерираат да не го користат името на болеста, а не да ги повикуваат пациентите "идиоти", бидејќи условите почнаа да бидат навредливи и отиде подалеку од опсегот на медицината.

...
Дислексија (појавување симптоми: 1 од 9)

Зборувајќи за дислексија, важно е да се забележи дека во моментов не постои универзално прифатена дефиниција на оваа болест, додека Меѓународното здружение за дислексија сеуште дава свое толкување. Значи, дислексијата, чии симптоми лежат во неможноста на точноста и брзината на препознавање на зборовите, декодирањето и правописот, е специфичен вид на инвалидност во учењето. Овој тип на тежина има невролошка природа и е поврзан со инфериорноста што ја имаат фонолошките компоненти на јазикот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .