Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тумор на 'рбетниот мозок: симптоми и третман

Тумор на 'рбетниот мозок - главни симптоми:

Тумор на 'рбетниот мозок е патолошка форма на малигната или бенигната природа, која се наоѓа во регионот на' рбетниот мозок. Клиничките симптоми може да не се појават во раните фази на растот. Најчесто болеста е откриена со значително зголемување на големината на туморот.

Главни знаци: болни сензации за време на изведувањето на физичката работа, со поклонување на главата, забележано е рефлексно пореметување. Симптомите се влошени, бидејќи неоплазмот расте. Луѓето од 30 до 50 години спаѓаат во ризичната група, кај децата се регистрираат изолирани случаи на OSM.

Наводи од причини: генетски абнормалности, имунодефициенција и наследна предиспозиција.

Дијагнозата на тумори на 'рбетниот мозок се состои од неколку фази: надворешно испитување, инструментални испитувања (Х-зраци, магнетна резонанца), лабораториски процедури (клинички и општи анализи на крвта, онколошки маркери, пункција на цереброспиналната течност).

Терапевтските мерки ќе бидат насочени кон запирање на растот на туморското ткиво, уништување на атипични клетки. Се изведуваат хемотерапија, радиолошко зрачење и хирургија за да се отстрани погодената област.

Прогнозата зависи од типот на патологијата, сериозноста на состојбата на пациентот, возраста на пациентот и бенигниот или малигниот ОСМ.

Етиологија

Тумор на 'рбетниот мозок

Научниците сè уште не дошле до недвосмислен одговор на прашањето зошто туморот се формира помеѓу мозокот и 'рбетниот мозок.

Спонтаниот раст на одредени типови клетки веројатно може да настане поради следните причини:

 • наследност - кога еден или повеќе случаи на ОСМ се присутни во семејството, веројатноста за појава на тумор кај дете е висока;
 • фетални малформации - тумори на 'рбетниот мозок можат да се јават кај деца;
 • случајна мутација на гените при сливот на негативните фактори кои доведоа до дегенерација на здрави клетки во пациентите;
 • изложеност на зрачење или штетни емисии од хемиско потекло;
 • имунолошки нарушувања, кога малигните клетки не се откриваат со текот на времето и не се елиминираат со заштитната функција на телото.

Кога се одредува малигниот тумор на 'рбетниот мозок, здравите клетки се генетски преродени, почнувајќи да се делат неконтролирано: стапката на пролиферација на ткивото се зголемува за 10 пати.

Во човечкиот генетски апарат може да се задржи блокиран ген за рак, кој поради несаканиот ефект на надворешен агенс (вирус, инфекција, траума) може да се активира.

Бенигната природа на неоплазмата има слична слика, само клетките не се регенерираат, но во процесот на раст тие ја диференцираат и прифаќаат сличноста на ткивото во кое се наоѓа скок во растот.

Класификација

Во медицината постојат примарни и секундарни формации слични на туморот во 'рбетниот мозок (СМ). Примарните OSM се формираат од сопственото нервно ткиво и менингите, а секундарните тумори вклучуваат тумори кои метастазираат од малигнен тумор лоциран во друг орган.

Постои хистолошка градација на ОСМ:

Топографската класификација вклучува тумори:

 • во областа на цервикалниот 'рбет;
 • во градниот кош;
 • во лумбалниот регион;
 • во областа на 'рбетниот столб;
 • во областа на кондиција.

Интрамедуларен тумор на 'рбетниот мозок е формиран од супстанцата CM, има бениген карактер на развој. Овој тип е претставен со глиоми и епендимоми, предизвикува намалена чувствителност на местото на формирање. Карактеристичен развој во рамките на КМ во рамките на цервикалниот или торакалниот. Овој тип на тумор вклучува:

 • епендимоми;
 • астроцитом ;
 • невроми;
 • олигодендроглиом;
 • хемангиобластоми;
 • глиобластоми;
 • холестатом.

Тумор на екстрамедуларен тумор на 'рбетниот мозок е обично секундарна формација (од малигни клетки на метастази). Се развива од ткивата околу КМ. Може да биде локализиран субдурално (сместен под мозочната мембрана, наречен интрадурален тумор) или епидурално (лоциран над мозочната мембрана). Прегледи:

 • менингиоми;
 • хемангиоми;
 • неврофиброми;
 • ангиоми;
 • неуроми.

Екстрамедуларни тумори се почести (во 80% од случаите) отколку интрамедуларни (се наоѓаат кај 20% од пациентите).

Класификација на тумори на 'рбетниот мозок

Симптоматологија

Симптомите на тумор на 'рбетниот мозок ќе зависат од возраста на пациентот, сериозноста на состојбата, видот и степенот на добробитност. Клучни карактеристики:

 • болка во грбот или вратот, болка може да се даде на горните и долните екстремитети, колковите, ребрата, рамената;
 • намален мускулен тон, мускулна слабост или атрофија;
 • недостаток на координација на моторните и поддржувачките функции, што доведува до пад на време на одење, се губи флексибилноста на 'рбетот, движењата стануваат неточни;
 • вкочанетост, пецкање или чувство на печење во областа на патологијата или во нозете и рацете, поретко во градите или главата;
 • забележана е пареза на горните и долните екстремитети;
 • се забележани дефекти во цревниот и уринарниот систем;
 • има грчеви, главоболка, висока температура, тежината е намалена.

Интрамедуларна форма се карактеризира со бавен развој, со благи симптоми. Болките се појавуваат со значително зголемување на неоплазмите, имаат болен карактер без одредена локализација, влошена во склоната. Губење на чувството може да биде површно, пациентот не чувствува топлина и студ. Првиот знак на патологија е слабост во нозете.

Клиничките симптоми на екстрамедуларни тумори имаат три фази на развој:

 • Радикуларна. Може да трае од 2-3 месеци до неколку години. Синдромот на болка се чувствува во областа на одреден корен.
 • Браун-секаровска форма. Продолжува брзо и асимптоматски, со нарушените функции во мускулите, се забележуваат проблеми со чувствителност.
 • Параплегична форма. Дијагностициран со целосен пораз CM. Карактеристично е подвижноста на нозете и функцијата на карличните органи.

На првите симптоматски манифестации на болеста треба да се спроведе сеопфатен преглед.

Дијагностика

Тумор на 'рбетниот мозок не е откриен со надворешен преглед на пациентот. Невролог може да се сомнева во присуство на клинички онколошки центар, по што пациентот се упатува на детална дијагноза:

 1. Радиографија на 'рбетот. Овозможува откривање на фокусот само во проширената форма, кога туморот предизвикува поместување на коскените структури или нивно уништување.
 2. Контраст миелографија. Се користи многу ретко, бидејќи не дава точни резултати.
 3. Магнетна резонанца. Најефективен метод за истражување OSM. Овозможува да се испита во слоеви во 'рбетот формирањето на меките ткива, за да се утврди локацијата, структурата и степенот на раст на фокусот.
 4. Внесувањето и проучувањето на церебралната течност.

Лабораториските процедури вклучуваат општи и биохемиски анализи на крвта. Екстрадуралниот тумор на 'рбетниот мозок му припаѓа на метастазата на тумори во органите: по проверка на крвта за туморските маркери, малигнитетот на процесот ќе биде потврден.

По целосна дијагноза, лекарот ја врши диференцијацијата на болеста и пропишува терапевтски мерки.

Третман

Хируршката интервенција се смета за ефективна терапевтска мерка. Радикално отстранување на туморот на 'рбетниот мозок е прифатливо кога е откриен екстрамедуларен OSM.

Неуриномот на коренот и менингиомот се елиминираат по ламинектомија - операцијата за отстранување на вертебралниот лак. Шуплината се проширува и елиминира причината за исцедување на каналот, отворен е пристап до 'рбетниот мозок и неговите мембрани. За време на операцијата, повратната мобилност се враќа.

Отстранувањето на тумор на 'рбетниот мозок на интрамедуларниот тип е речиси невозможно, бидејќи постои висок ризик од траума. Техниката е соодветна за тешки нарушувања на движењето.

Кога функциите на 'рбетот се делумно зачувани, декомпресија на КМ се изведува со исцедена циста.

Радиотерапијата кај интрацеребрални патологии е неефикасна. Најефективен настан е хемотерапијата. Малигните тумори со метастази имаат разочарувачка прогноза.

По операцијата, пациентот е пропишан конзервативен третман:

 • лекови против болки;
 • антиинфламаторно;
 • деконгестиви.

Се чува чорапот од специјални корсети за да се задржи кичмата во мирување. По две недели, можете да препишете специјални масажи и физиотерапија.

Можни компликации

Туморот на 'рбетниот мозок најчесто ги има следните последици:

 • нарушување на моторната активност - лицето има проблеми со одење;
 • хендикеп поради хендикеп;
 • карлична дисфункција со фекална или уринарна инконтиненција;
 • проблеми со чувствителност;
 • постојана болка;
 • малигнитет на туморот и метастазите.

Само отстранувањето на бенигните тумори им овозможува на лицето да живее целосно, малигни лезии доведуваат до попреченост.

Превенција

Тумор на 'рбетниот мозок нема специфични превентивни мерки. За да не се открие развојот на неоплазма, треба да се зајакне имунолошкиот систем, да се води здрав начин на живот, да се избегне зрачење и изложеност на штетни хемикалии.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тумор на 'рбетниот мозок и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , неврохирург , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дросопатија (појавување симптоми: 6 од 20)

Дросопатијата не делува како независна болест, т.е. е генерички термин кој комбинира група на патолошки состојби кои влијаат на 'рбетот и блиските анатомски структури. Тука спаѓаат лигаментите и крвните садови, нервните корени и влакна, како и мускулите.

...
Енцефалитис што се пренесува на тиквите (појавување на симптоми: 5 од 20)

Енцефалитис кој е пренесен со глодање е сериозна заразна болест која се пренесува на луѓето од крлежи на енцефалитис. Вирусот се шири во мозокот и 'рбетниот мозок на возрасен или дете, предизвикува тешка интоксикација и влијае на централниот нервен систем. Тешките енцефалитички форми без навремено лекување можат да доведат до парализа, ментални нарушувања, па дури и смрт. Како да ги препознаеме симптомите на опасна патологија, што да правиме ако се сомневате дека е инфекција што се пренесува преку крлежи и што е значењето на вакцинацијата во спречувањето и лекувањето на смртоносната болест?

...
Миозитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Мускулното оштетување поради трауматска, инфламаторна или токсична природа и како резултат на влијанието на различни фактори главно врз мускулните влакна, предизвикувајќи нивно слабеење, па дури и атрофија, се нарекува миозитис. Тоа е болест која се јавува главно на човечки скелетни мускули: грбот, вратот, градите и другите групи.

...
Ревматска полимијалгија (појавување на симптоми: 5 од 20)

Ревматската полимиалгија е воспалителна болест која се манифестира како болка во мускулите на рамото и на карличниот појас, што често може да биде придружено со треска и значително губење на тежината. Точната етиологија на патологијата сеуште е непозната. Симптомите на темпоралниот артритис може да се додадат во целокупната клиничка слика. Најмногу се погодени луѓе од 50 до 75 години. Жените страдаат од оваа болест многу почесто од мажите.

...
Вирусен менингитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Вирусен менингитис е акутна инфламаторна болест која претежно влијае на мека обвивка на мозокот. Во главната група за ризик, децата под 10 години. Но, болеста може да влијае на младите луѓе под 30-годишна возраст. Болеста може да биде или зависна од самостојност или може да биде последица на сериозните заразни болести кои претходно биле доживеани.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
неврохирург зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .