Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дисфорија: Симптоми и третман

Дисфорија - главните симптоми:

 • Раздразливост
 • Халуцинации
 • Анксиозност
 • Агресија
 • Варење
 • Импулсивноста
 • Повреда на мускулно-скелетниот систем
 • Неправилна исхрана
 • Емоционална нестабилност
 • Повреда на кардиоваскуларниот систем
 • Конфликт
 • Премногу сомнително
 • Маѓепсаност
 • Губење на идентитетот
 • Гнев
 • Склоност кон насилство
 • Ниска самоконтрола
 • Непопустливост
 • Спонтаност на активности

Дисфорија е ментална состојба која е придружена со напади на агресија и гнев, прилив на лути, меланхолични расположенија и зголемена раздразливост. Оваа симптоматска манифестација е опасна за поединецот, бидејќи може да предизвика самоубиствени мисли или акти на насилна природа.

Често се забележува дисфорија кај децата, особено во адолесценцијата, кога се забележани хормонални промени. Во текот на овој период, психата е нестабилна, а присуството на болеста и недостатокот на третман може да предизвикаат сериозна штета на нервниот систем на тинејџер.

На болеста се дијагностицира за време на испитувањето од страна на психијатар, по што се избира индивидуален пристап кон пациентот и се пропишува соодветна терапија.

Прогнозата за третман е позитивна ако нарушувањето е откриено на време. Кога болеста е во тешка фаза, многу е тешко да се повлече и стабилизира пациентот.

Етиологија

Емоционалните капки можат да имаат два пола:

 • позитивно - кога расположението се крева остро (неразумна радост, радост, зголемена веселба);
 • негативен - остар пад, до иритација или зголемен гнев.

Еуфорија и дисфорија се две страни од истата монета. Првиот термин значи позитивен скок на расположение, вториот - негативен. Двата вида бараат навремено лекување, бидејќи силните емоционални нишалки доведуваат до непромислени дејства кои можат да бидат опасни за животот на пациентот.

Постојат две категории на причини за болеста. Во ментално здрав човек, состојбата може да биде предизвикана од такви фактори:

 • сериозно преоптоварување на нервниот систем, постојан стрес;
 • нездрава ситуација во семејството: родители алкохолизам, насилство;
 • проблеми со нарушувања на циркулацијата во садовите на мозокот;
 • генетски абнормалности;
 • ефект на алкохол;
 • хормонални промени.

Лице со болест во психијатрија може да има дисфорија поради следниве болести:

Ако состојбата на дисфорија често се повторува, тоа ќе биде сигнал за акција за родителите.

Класификација

Постојат неколку видови на болести:

 1. Родовата дисфорија е поврзана со нарушување на идентитетот, кога се забележува отфрлање и отфрлање на родот. Во психијатрија, оваа состојба се нарекува транссексуалност. Лицето ја губи родовата перцепција и се идентификува себеси на спротивниот пол. Претставниците на машките имаат тенденција да изгледаат женски и женски - машки. Девијации во менталниот развој и идентификација се појавуваат во предучилишни или пониски одделенија кога едно момче сака да си игра со кукли, да прави фризури, да ја менува облеката и девојките да играат топка, машини за пишување, да одбиваат фустани и да претпочитаат панталони, маици, шорцеви.
 2. Предменструальната дисфорија е забележана кај жени за време на менструалниот циклус. Тоа се случува поради неуспеси во одговорот на мозокот на хормоналните промени во телото. Во текот на овој период, пропишани лекови со седативен ефект.
 3. Покојаталната дисфорија може да се открие и кај жените и кај мажите по сексот. Причините се различни: незадоволство од партнерот, што предизвикува иритација, копнеж. Според статистичките податоци, овој тип на дистрофија е забележан кај 30% од жените.
 4. Алкохолната дисфорија е почеста кај адолесцентите, е поврзана со употребата на пијалоци кои содржат алкохол. Кај децата, доминираат следните симптоми: лутина, агресија, недостаток на волја, летаргија или недостаток на иницијатива. Адолесцентниот алкохолизам може да доведе до ментална деградација на поединецот.

Сите видови на дисфорија се опасни за поединецот и бараат индивидуален пристап. Во случај на адолесцентно алкохолизам, не само што страда психа, туку и целото тело на детето. Овој вид на нарушување е најопасниот, бидејќи последиците во подоцнежните фази ќе бидат неповратни.

Симптоматологија

Нестабилноста на психата се нарекува емоционална лабилност, чиј степен зависи од емоционалната слабост на личноста (на импулсивен тип или на граничната состојба).

Импулсивниот тип развива стабилна состојба на дисфорија: луѓето се нестабилни во тим, конфликт, склони кон насилство, непопустлив и кривичен. Лице со гранична држава се карактеризира со сомнеж, ентузијазам, лесно се изложени на туѓото влијание, е среќно да прифаќа лоши навики и наклонетост кон антисоцијалното однесување.

Знаците ќе зависат од причината за абнормалната состојба на пациентот. Времетраењето на нападите со текот на времето, влошена - нападите стануваат почести и траат неколку недели. Долгорочните отстапувања на менталната состојба може да предизвикаат сериозна болест.

Симптоми на дисфорија:

 • раздразливост;
 • анксиозност;
 • недостаток на самоконтрола;
 • спонтаност на активности;
 • лутина;
 • импулсивност;
 • агресија.

Кога се додава зависност од алкохол:

 • халуцинации;
 • опсесија;
 • проблеми со варење, срце, крвни садови, црн дроб;
 • нарушувања на движењето.

Со транссексуалноста:

 • губење на идентитетот;
 • недостаток на родова перцепција.

Сексуалната дисфорија се јавува во повеќето случаи поради несоодветно родителство, кога таткото има помек карактер од мајката.

Ако мајката во текот на бременоста броела на раѓање на девојче и се покажало дека е момче, во воспитувањето често има претерана мекост. Ова придонесува за појавување на игри на кукли на момчиња, често маскирање, употреба на козметика и девојки игри со момчиња, љубов на шорцеви, панталони и отфрлање на фустани и кукли.

Дијагностика

За да се дијагностицира дисфорија, психијатарот ги врши следните дејства:

 1. Спроведува разговор, при што ги идентификува главните симптоми, причината за отстапувањата во перцепцијата.
 2. Доделува психодиагностика со специјални прашалници.
 3. Го болнизира пациентот и набљудува за да го открие степенот на губење на идентитетот или состојбата на депресија .
 4. Таа го одредува типот на дистрофија и ги диференцира отстапувањата во менталната перцепција.

Доколку е потребно, ултразвучно испитување на мозокот, крвните садови на главата, целото тело може да се препише. Може да биде потребна консултација со гинеколог, нарколог, психолог, невролог. Терапијата е избрана поединечно.

Третман

Третманот на дисфорија зависи од видот и степенот на девијација во перцепцијата. За жените за време на менструацијата, пропишани се благотворни декорации, антидепресиви и хормонски агенси.

Во посткоиталната дистрофија се потребни сесии со психолог - специјалист ќе помогне да се идентификува причината за незадоволството.

Во раните фази на алкохолизам, пациентот е изолиран од околината, нарколог пропишува посебен третман. Откако ќе помине низ терапија, родителите се советуваат да ја променат животната средина, да го диверзифицираат животот на детето во различни секции, а се планираат курсеви за психотерапија. Доцните фази на алкохолната дистрофија не се подложни на третман, бидејќи негативното влијание врз телото и нервниот систем на алкохолот е неповратно.

Родовата дисфорија бара терапија чија цел е елиминирање на емоционалните и однесувањето на абнормалностите, депресијата, суицидните тенденции. Медицински настани:

 • психотерапија, вклучувајќи специјална обука, когнитивни техники;
 • конзервативна терапија - земање хормони на спротивниот пол, што ќе овозможи да се променат физиолошките карактеристики (раст на косата, глас карактеристики, дистрибуција на мускулите и масното ткиво);
 • хируршка интервенција - е пропишана, ако другите методи не даваат позитивен ефект, пациентот се спроведува со операција за трансформирање на гениталиите и на видовите жлезди, други надворешни знаци.

По третманот, пациентите се советуваат да го избегнат стресот, да ја менуваат околината, да се релаксираат повеќе, да најдат хоби и да го диверзифицираат животот.

Можни компликации

Дисфорија е сериозно ментално нарушување кое може да има несакани ефекти:

 • нервни нарушувања;
 • ментална болест;
 • интоксикација со алкохол ;
 • сериозни физиолошки и психолошки абнормалности;
 • суицидни тенденции.

Пациентот може да ја изгуби личната идентификација со родова перцепција, што доведува до развој на асоцијација и депресија.

Превенција

Превенција на ментална болест:

 • набљудување со специјалисти за време на бременоста;
 • право сексуално образование;
 • здрава психолошка состојба во семејството;
 • недостаток на насилство против лицето;
 • позитивна средина во тинејџер;
 • има омилена активност.

Важно е да се спречат стресни ситуации , а не да се преоптовари нервниот систем. Експертите советуваат да му дадат на детето спортска секција: фудбал, пливање, тенис, борење.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Дисфорија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипогликемија (појавување симптоми: 3 од 19)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Хореа Хантингтон (појавување симптоми: 3 од 19)

Нервниот систем е една од најважните компоненти на човечкото тело, и важноста на неговите функции не може да се прецени. И сите неуспеси во нејзината работа може да доведат до многу непријатни последици, што потоа ќе влијае на работата на целиот организам. Една од сериозните болести поврзани со централниот нервен систем е Хантингтоновата хореа. Оваа болест е опасна, првенствено поради тоа што влијае на човечката психа, што доведува до сериозни нарушувања и деградација на менталните способности. Покрај тоа, дури и највисокиот квалитет третман достапен денес не е во состојба да се справат со ова зло на крајот.

...
Диатеза на урична киселина (појавување симптоми: 3 од 19)

Диатезата на урична киселина не е независна болест. Ова е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација во телото на пациентот со голема количина на урична киселина, која има особеност да се кристализира. Мали сол кристали се испираат секој пат за време на процесот на емисија на урина. Таквата болест кај некоја личност продолжува безболно и без непријатност. Седиментот на соли на таква киселина наликува на мали црвеникави зрна со песок. Обележете ги само ако лицето ќе уринира во одреден капацитет.

...
Интоксикација (појавување симптоми: 3 од 19)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Синдром на апстиненција (појавување симптоми: 3 од 19)

Синдром на повлекување е комплекс на различни нарушувања (најчесто на дел од психата) што се јавува на позадината на остриот прекин на внесот на алкохол, дрога или никотин во телото по продолжената употреба. Главниот фактор што го предизвикува ова нарушување е обидот на телото самостојно да ја достигне државата, која беше со активна употреба на една супстанција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
психолог зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .