Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болница: Симптоми и третман

Hospitalism - главните симптоми:

 • Пореметување во спиењето
 • Губење на апетитот
 • Координација на движењето
 • Одложен развој на говор
 • Апатија
 • Летаргија
 • Агресија
 • Одложен психомоторни развој
 • Лошо зголемување на телесната тежина
 • Глава грпка
 • Незаинтересираност во комуникацијата
 • Задоцнување во развојот на моторни активности
 • Неможност да се земе вашата омилена играчка
 • Задржување на вештина на глава
 • Нема реакција на насмевка или говор
 • Неможност за преместување на ставка од едно до друго место
 • Заостанувањето на самореволуцијата од стомакот до грбот
 • Детето не го задржува изгледот на лицето на возрасно лице
 • Завиткување на телото од страна на страна
 • Благ плаче

Hospitalism е комплекс на нарушувања во менталниот и физичкиот развој на детето, што произлегува од психолошката траума на одвојување од мајката, недостатокот на емоционален и социјален контакт. Карактеристични симптоми: летаргија, апатична состојба, слаб плач, недостаток на оток и реакција на гласот. Детето може да заостанува во развојот на говорот и развојот на моторните вештини.

Најчесто, болеста се манифестира со долг престој на детето во болници, неделни расадници, училишта за интернат или во социјално загрозени семејства.

Хосбизмот кај децата се дијагностицира по медицинскиот преглед на специјалисти: невролог, психолог, психијатар.

Терапевтските мерки вклучуваат психолошка и педагошка корекција со социјална рехабилитација, земајќи симптоматски лекови.

Етиологија

Главната причина за развојот на психолошко нарушување е недостатокот на интеракција со роднините (мајка, татко, баба или дедо) или недостаток на родител. Ако детето не добие сензорен, емоционален и интелектуален контакт со возрасен, ова може да предизвика појава на синдромот.

Истражувачите идентификуваат ситуации кои можат да предизвикаат хоспитализам кај децата:

 1. Да се ​​биде надвор од семејството кога децата се отсечени од своите домови и најблиски и се наоѓаат во болници, засолништа, сиропиталишта, интернати. Детето нема внимание од постојано менувачкиот персонал во болницата и другите институции, не го добива потребното внимание и топлина.
 2. Одвојување на мајката кога детето не ја прима мајката љубов. Ситуацијата се забележува ако жената страда од зависност од алкохол, употребува лекови или се дијагностицира сериозни ментални нарушувања.

Емоционалното одвојување од дете се манифестира кај жени кои не сакаат да се породат и не се подготвени за појавувањето на бебето.

Најранливи групи деца:

 • бебиња;
 • деца од предучилишна возраст;
 • момци со лошо здравје.

Хосбизмот во психологијата е прилично чест концепт што социјалните и медицинските работници честопати се среќаваат како резултат на големиот број напуштени деца и неповолната атмосфера во семејството.

Симптоматологија

Синдромот на хоспитализам кај децата влијае врз развојот на детето физички, емоционално и интелектуално.

Главниот симптом на патологијата кај новороденчето е отсуството на реакција на насмевка или говор, новороденчето не го поправа изгледот на лицето на возрасно лице. Недостаток на ревитализација (кога детето активно се движи со рацете и нозете), не се забележуваат вокални манифестации (викање и "гукања").

Кај доенчињата кои се развиваат во просперитетното семејство, нема такви проблеми: за новороденче од 3-4 месеци реакциите се развиваат што е можно повеќе, а за време на хоспитализацијата долго трае.

Хоспитализмот се манифестира со следниве симптоми:

 • благ плаче;
 • недоволна телесна тежина;
 • задоцнување во развојот на моторни активности;
 • доцнење во држењето на главата и самопреворањето од стомакот на грбот и назад.

Од 4 месеци до една година, синдромот се манифестира како одложување на моторните и говорните вештини: во 5-8 месеци, болните деца само што почнуваат да фунта, а по 9 месеци се појавува гугање.

Децата имаат проблеми со координацијата, нивните движења се остри и нестабилни. Доцнењето се манифестира со такви знаци:

 • неможност да ја земете вашата омилена играчка;
 • неможноста да се помести објект од едно до друго место;
 • лулање на телото од страна на страна;
 • шејкот на главата;
 • повторени удари на објект против ѕид или маса;
 • недостаток на интерес за комуникација;
 • летаргија;
 • апатично однесување;
 • лош сон и апетит.

Детскиот хосбилизам се манифестира со кршење на социјалните, комуникативните и говорните вештини. Намалениот интерес за комуникација, говорот нагло и некомплициран ("даде", "нека оди"), емоционалната состојба е нестабилна, детето е подложно на агресија, често плаче, вреска, може да се бори и да побегне.

Се појавуваат опсесивни состојби:

 • цицање прсти, врвови на коса или било какви предмети;
 • занишан торзо.

Болно дете подоцна учи на тенџере, родителите имаат проблеми со калемење и други основни хигиенски вештини.

Дијагностика

Феноменот на хоспитализам, со оглед на возраста, се дијагностицира преку надворешен преглед и кратко набљудување на детето. Лекарот ги интервјуира роднините, вработените или лицата кои биле во контакт со детето. Потребна е инспекција на такви тесни специјалисти:

 • невролог - утврдува усогласеност со развојот на возраста на детето, ги проверува тонусот на мускулите, рефлексите, реакциите на звуците, светлината;
 • психијатар - ги одредува комуникациските вештини, способноста за самоповредување, ја проверува емоционалната сфера;
 • Специјалист за психолог проверува соодветен одговор во процесот на разговор, контактни вештини, говор, размислување, меморија и внимание.

Дијагнозата е комплицирана поради отсуството на роднини или присуството на дисфункционално семејство, детето бара хоспитализација и продолжено набљудување. Се избира индивидуална терапија.

Третман

Хоспитализмот се третира со употреба на специјални психолошки техники кои се насочени кон развивање на сферата на знаењето со помош на игри-вежби за внимание, меморија и размислување. Третманот го олеснува стресот, помага да се бори против стравот и вознемиреноста, додека детето игра, тој искуства исклучиво позитивни емоции и гради комуникациски вештини.

Педагошката корекција има позитивен ефект, е да го поддржи контактот на детето со роднините.

Современите медицински институции укажуваат на хоспитализација на дете со близок роднина (мајка, баба, татко или дедо, возрасна сестра или брат). Инфективни и психотични институции се опремени со специјални простории за состаноци.

Тешките случаи бараат дополнителна терапија со лекови, која е неопходна за стабилизирање на емоционалната сфера и стимулирање на когнитивната активност.

Можни компликации

Последици од детскиот хоспитализам:

 • ретардација на растот;
 • недоволна телесна тежина;
 • намален имунитет.

Детето честопати страда од респираторни инфекции, заболувања на урогениталниот систем и дигестивниот тракт. Ако не обрнете внимание на детето и не започнете со третман, состојбата се влошува со разни ментални пречки:

 • аутизам ;
 • бебе лудило;
 • интелектуална попреченост што доведува до попреченост.

Превенција

Спречувањето на болеста е поради вниманието на бебето, комуникацијата со него и неговата социјална адаптација. Неопходно е да се исклучи присуството на негативна микроклима во семејството.

Родителите треба почесто да ги посетуваат децата во болниците со цел да се исклучи појавата на нивните чувства на напуштање и осаменост.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате болница и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психолог , психијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Психоза (појавување симптоми: 4 од 20)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 4 од 20)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Уремија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Уремија е процес на труење на човечкото тело со протеински метаболизам. Се развива поради нарушување на нормалното функционирање на бубрезите. Оваа состојба понекогаш се нарекува "самоуправа-труење на урина". Неговото латинско име се преведува како "урина" и "крв". Болеста се карактеризира со патолошки промени кои се случуваат во системот на неврохоморалната регулација на телото. Уремијата има доста комплексна патогенеза.

...
Интоксикација (појавување симптоми: 4 од 20)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Рабдомиома (појавување симптоми: 4 од 20)

Рабдомиом е бениген тип кој е формиран од пресечено ткиво и може да има различна локализација. Сепак, најчестиот срцев рабдомиом кај деца на возраст под 15 години. Рабдомиомот на јазикот или носот е исклучително редок.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .