Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Психопатија: Симптоми и третман

Психопатија - главните симптоми:

 • Раздразливост
 • Анксиозност
 • Агресија
 • Зголемена сугестибилност
 • Опсесивни идеи
 • Авто-сомнение
 • Песимизам
 • Недостаток на иницијатива
 • Себичност
 • Тијастичност
 • Акутна реакција на психотраума
 • Недостаток на автономија
 • Масохизам
 • Сексуални перверзии
 • Општествено непријателство
 • Садизам
 • Неможност за сочувство
 • Коцкање зависност
 • Недостаток на намена
 • Самозапалување

Психопатија (дисоцијална, антисоцијална, психотична растројство на личноста, социопатија) е пореметување на личноста кое се карактеризира со непочитување на моралните и општествените норми, стандардите и правилата на однесување усвоени во општеството (антисоцијални), настојувајќи да одат против правилата и традициите на одредена општествена група. Психопатите не можат да формираат емпатија и наклонетост, често импулсивен, па дури и агресивен.

Антисоцијалноста не треба да се меша со асоцијација. Асоцијалните лица, за разлика од психопатите, не одат против правилата на општеството и не им се спротивставуваат, но едноставно не ги разбираат овие норми и зошто треба да се следат, тие се рамнодушни кон општеството.

Застарени имиња на психопатија: антисоцијална или хебоидна психопатија, растројство на личноста, емоционално ниско-способни. Психопатите се ментално хендикепирани поединци кај кои аномалија на повисока нервна активност (ГНИ) се појавила или во раното детство или била вродена. Овие луѓе популарно се нарекуваат "ментално болни".

Причини

Во однос на причините за психопатија, постојат две верзии. Повеќето научници и специјалисти го поврзуваат дисоцијалното нарушување со наследување на дефектен ген или генетска мутација која произлегува од непознати причини. Тоа е, болеста кај одредена личност е веќе програмирана.

Друг дел од специјалистите верува дека причината лежи во одредени аспекти на воспитание и / или детското битие во непријателски социјални услови (затвор, интернат, "лоша" околина, физичко или психолошко насилство, малтретирање на училиште, родителско пиење, недостаток на грижа и внимание во семејството) .

Третата страна верува дека социопатија се развива со "наметнување" на генетски својствени особини на личноста на неповолни околности.

Присуството на органско оштетување на мозокот, повреди, ментални нарушувања може да послужи како фактори на ризик за развој на болеста или влошување на текот на патологијата.

Класификација

Класификацијата на психопатија се базира на различни клинички манифестации.

Психастеничната психопатија се карактеризира со такви манифестации:

 • анксиозност (високо ниво);
 • недостаток на самодоверба;
 • страв;
 • акутна реакција на психотраума;
 • само-копање;
 • лош процес на сопирање;
 • опсесии со кои пациентите можат да бидат мотивирани.

Епилептоидна психопатија (експлозивна, погранична, возбудлива психопатија) се карактеризира со висок степен на раздразливост и ментален стрес, експлозивно светло однесување, напади на гнев, бес, кои не соодветствуваат на ситуацијата. Провокацијата може да биде не само реална, туку и измислена од пациентот.

Експлозивната психопатија се манифестира со страдање (дисфорија), самоцентричност, неосновано сомневање, љубомора, гнев.

Во допир на лутина, пациентите може да покажат екстремен степен на агресија, што се изразува со тепање, вклучувајќи и убиство. Во такви случаи, тие зборуваат за "криминал во афективната држава". Во времето на убиството или другиот тежок криминал, свеста за возбудливите психопати се намалува.

Постојат и други "екстреми" во однесувањето: брз алкохол, скитници, патолошка зависност од коцкање, сексуални перверзии, други ексцеси.

Хистерична психопатија или хистерична се манифестира во демонстративно однесување, супериорност над другите луѓе, патолошка потреба да се препознаат хистерични личности. Таквите лица се карактеризираат со театарски ефекти, израз, прекумерна гестикулација, измама на секој чекор, инфантилизам и отсуство на критичко размислување. Хистеричните психопати треба да бидат во центарот на вниманието.

Паранојачката психопатија или параноид се карактеризира со тесно размислување, патолошко сомневање, самоцентричност, љубомора, конфликт, висока самосметаност. Непријателите и клеветниците параноидните психопати измислуваат и остануваат со нив во трајна војна.

Шизоидната психопатија се карактеризира со екстремна ранливост, хиперсензитивност со паралелни деспотични и емоционални ограничувања. Шизоидните психопати се склони кон социјална непријателство, педантерија, аутизам, неможност за минимална емпатија.

Мозаичната психопатија или мешовитата се карактеризира со присуство на клинички манифестации на различни видови на психопатија. Тоа е исклучително тешко за мозаикот психопат да се заедно во секое општество, да се прилагодат на правилата на однесување. Во овој вид на социопатија преовладува еден или друг симптом, што ја отежнува дијагностиката.

Нестабилната психопатија се карактеризира со лесна брза сугестија на пациентот, кој многу лесно може да се вклучи во криминална историја. Нестабилниот психопат нема волја, лицето води во неактивен живот, е апсолутно рамнодушен кон другите, бара пријатели за своите интереси, сака да живее за своето задоволство во денешно време, не прави планови не само за иднината, туку и за утре. Студијата и работата не е за нив, психопатите сакаат да потрошат многу пари за себе, но не за да заработат.

Дури и ако таквото лице работи, месечна плата може да се потроши дневно на пријатели и забава. Бескорисно е да се воздигне и да се истакне однесувањето, бидејќи срам и чувство на одговорност не се познати за болните. Ако има деца, не им е гајле што ќе јадат утре. Под лошото влијание може да се разликуваат.

Сексуалната психопатија или сексуалната манифестација се манифестира во перверзна сексуална желба насочена кон себе:

 • нарцизам;
 • хомосексуалност;
 • ипсација (оннизам);
 • авторезотизам (сексуално самозадоволство со сопствени делови на телото, без употреба на надворешни предмети);
 • бестијалност (бестијалност, интимен контакт со животни);
 • педофилија (вид на парафилија која се состои во сексуална привлечност на возрасно лице за дете);
 • садизам (задоволство од насилство);
 • мазохизам (задоволство од понижување).

Сексуалната психопатија е релативно нов вид на дисоцијално нарушување на личноста. Феномени кои се појавуваат во позадината на прекумерната сексуална ексцитабилност кај неврастениците, мастурбацијата кај момчињата и затворениците и мастурбацијата за време на тестовите не се релевантни.

Основата на механизмот на развојот на сексуалната социопатија е сексуалното искуство во раното детство и одложувањето на развојот во оваа фаза. Единственото нешто што досега "паѓа" на оваа теорија е хомосексуалноста, за причините за развојот на кои се случуваат научни дебати.

Кога астеновата психопатија изрази прекумерна ранливост, впечатливост, желба постојано да се заштити од било какви (физички, психолошки) оптоварувања. Тоа се случува главно кај жените. Придонес кон развојот на социопатија може да предизвика сериозна болест во која пациентот зависи од другите луѓе. Во овој случај, неопходно е да се консултирате со возрасните, да го слушате нивното мислење, да ги идеализирате од која било причина.

Емоционалната глупост не е навреда, туку медицински термин кој ги опишува луѓето со патолошка бездушност, рамнодушност, студенило кон блиски, до нивната болка. Емоционално досадна социопатија е неповратен, бидејќи се јавува главно кај луѓе со шизоиден тип или кај други тешки ментални нарушувања.

Претходно, оваа состојба беше наречена "морална деменција", "морална анестезија", а пациентот - психопатска, асоцијална, аморална личност. Емоционално глупави психопати не се поврзани со никого, не сакаат никого, не покажуваат човечки односи, не знаат каква љубезност, сочувство, сочувство, сожалување, реагирање и сл. Тие постојано се обидуваат да им нанесат страдања на другите, намерно навредувајќи дури и странец.

Постојат афективни типови на психопатија, во зависност од тоа кои влијанија преовладуваат. Дисмитизмот - се карактеризира со песимизам, скептицизам, тенденција на самозапалување, силна тага за неуспех, иритација на нечија радост или забава, тие се многу ретко среќни. Хипермитично - спротивно на дисмитикамот. Ова се хиперактивни луѓе, активни, оптимисти, секогаш весели, разборити, претприемнички, за кого велат "душата на колективното". Хипермиците треба да бидат центарот на вниманието, тие се стремат кон социјална работа, тие водат различни делови.

Психопатите со тенденција на судски постапки се карактеризираат со варијабилност во расположението, возбудливоста, чувствителноста, впечатливоста, сомнежот и правилноста. Пациентите со парнична активност извршуваат домашни и службени должности, се грижат за своите најблиски.

Симптоми

Знаците на психопатија се одредени од типот на нарушување на личноста. Во патологијата, не постои органско оштетување на мозокот, што укажува дека психопатите можат да бидат високоинтелигентни луѓе.

Аномалијата е предизвикана од нерамнотежата во процесите на иницирање на БНП и процесите на инхибиција, значајна доминација на или првиот или вториот сигнален систем кај одредена личност.

Пациентите со дисонанца се волежни квалитети со емоционална сфера со зачувување на интелектуалните способности. Различни комбинации на овие критериуми и одредување на развојот на одредена форма на растројство на личноста.

Астеничната психопатија кај децата може да се забележи уште во рана возраст. Таквите деца не се ориентирани кон цел, не преземаат иницијатива, не се независни, ненаметливи, лесно сугестибилни. Сепак, менаџерите можат да покажат топло емоции, чувствителност, лојалност кон блиски луѓе и тим.

Границата форма на нарушување има посебна карактеристика од други форми - добра адаптација во општеството. Таквите лица можат лесно да најдат работа, да се прилагодат на новите околности, да организираат живот, да изнајдат излез од тешка ситуација. Психопатични симптоми често се појавуваат под влијание на негативни фактори, тешка болест на внатрешните органи, бременост.

Хистероидната психопатија е забележлива од рана возраст. Истероидите бараат внимание само за себе и за никој друг, не можете да фалиш некој во нивно присуство. Играчките не се многу заинтересирани за такви деца, главната работа е постојана пофалба, восхит и внимание. Истероидите имаат потреба од гледач. За ова, болните се подготвени да учат добро, читаат стихови гласно, танцуваат, пеат. Благодарение на посветеноста заради пофалба, децата можат да постигнат голем успех во нивните студии, а подоцна и во нивната работа, но само ако се пофалат, се чуваат во центарот на вниманието, дадете пример.

Параноидната психопатија се одликува со преценети идеи на кои пациентот фиксира. Параноидите се себични, самозадоволни, одвратни, непријателски расположени во секој тим, имаат високо мислење за себе, ги преценуваат своите способности.

За параноичните луѓе се поделени на "добри" и "лоши". Добро само добродушно кон пациентот, кој зборува за него добро, внимателен. Параноидите дури и не простуваат рамнодушност кон својата личност, се подготвени да се одмаздат и да ги направат овие луѓе свои непријатели. Каприциозен, раздразлив, каприциозен, смисла за хумор им е непознат, не ја толерираат неправдата, совесно, точна. Виновникот на сите видови проблеми параноичен е секогаш само некој друг, но не и самиот. Параноидите имаат многу заедничко во однос на клиничката слика со шизоидните психопати.

Кај жените, психопатија се разликува од слична патологија кај мажите со пософистицирано, "суптилно", прикриено психолошко насилство врз роднините и сите околу себе. Психопатичниот човек почесто се заканува и користи физичко насилство.

Не мешајте психопатија и карактерска акцентација. Не постои условна разлика помеѓу акцентирани и нормални луѓе. Разликата меѓу акцентуацијата и психопатија лежи во фактот што првата држава се однесува на ликот на една личност, поточно на прекумерното изразување на неговите индивидуални особини.

Акцентуацијата е очигледна (една или друга карактеристика на карактерот постојано е истакната) и скриена (оваа или онаа карактерна особина е слабо изразена или се манифестира под влијание на провоцирачки ситуации). Акцентуацијата може да придонесе за развој на психоза и асоцијација.

Дијагностика

За дијагноза употребувајте критериуми за психопатија според меѓународна класификација:

 1. Асоцијалното однесување е јасно изразено, не одговара на социокултурните традиции на општеството.
 2. Однесувањето е константно, а не епизодно.
 3. Однесувањето не одговара на реалноста.
 4. Постојана манифестација на знаци на социопатија во текот на долг животен век.
 5. Однесувањето води кон вознемиреност (процес кој ја уништува личноста и ги нарушува физичките и менталните функции).
 6. Однесувањето (не секогаш) води кон проблеми во социјалната сфера и професионалната дејност.

За дијагнозата на трите критериуми ќе биде доволно.

Третман

Малкумина од психопатите се изложуваат на лошо и одат на лекар поради нивната неспособност да го анализираат своето однесување. Дали е тоа ако некое лице забележува друго однесување од другите и разбира дека тие се водени од други принципи.

Во третманот на психопатија, се користат две главни шеми:

 1. Психотерапија.
 2. Терапија со лекови.

Доделување:

 • антидепресиви - со опсесивни идеи и постојано лошо расположение;
 • невролептици - со хипер-ексцитабилност, инконтиненција, антисоцијално однесување, психостенија;
 • стабилизатори на расположението - со дисфорија, постојани остри промени во расположението.

Транквилизаторите и психостимулантите се препишуваат во мали дози со претпазливост поради брзото формирање на зависност од овие лекови во психопатите.

Дисоцијалното растројство не е органска патологија, туку патолошка девијација на карактерот, па затоа терапијата не може да ја промени психопата. Со помош на лекови и психотерапија, можно е да се намали манифестацијата на индивидуални, најизразени симптоми кои најмногу им штетат на пациентот и на другите.

Предвидувања

Поради скриените симптоми, не е можно прецизно да се утврди врската помеѓу машките социопати и женските социопатии. Според еден податок, психопатија кај мажи се јавува многу пати почесто отколку кај жени - околу 80:20. Според други, соодносот е 5: 1 во корист на жените. Вкупната патологија влијае на 1-2% од светската популација.

Менталните аномалии се реверзибилни во повеќето случаи, но мора да се создадат поволни услови за пациентот. Симптомите нема да исчезнат целосно, но тие во суштина ќе се изедначат.

Најнеповолна прогностичка во однос на шизоидната и параноичната социопатија. Под околности, пациентите може да развијат депресија , неврастенија , суицидни обиди, фобии, опсесивно-компулсивно нарушување (опсесивни мисли, ниска самодоверба, постојани сомневања за нивните постапки, како резултат - влошување на социјалниот статус).

Болните луѓе можат да "удираат" во алкохолизам, зависност од дрога, криминал или било која друга зависност, манифестирана во екстремен степен. За хистерични поединци, обидите за самоубиство се повеќе "театарска изведба", со задолжително присуство на "гледачи".

Превенција

Секоја личност мора да расте и развие сеопфатно во хармонија. Неопходно е да се создадат нормални материјални услови за детето, да се објаснат духовните вредности и да се држат до нив во семејството.

Родителите треба да го научат детето од рана возраст да контактираат со општеството, за да покажат што е љубов, грижа, љубезност, соучество и почит. Основите на интеракција со општеството треба да се научат и да се всадат во семејството.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате психопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипогликемија (појавување симптоми: 3 од 20)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Диатеза на урична киселина (појавување симптоми: 3 од 20)

Диатезата на урична киселина не е независна болест. Ова е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација во телото на пациентот со голема количина на урична киселина, која има особеност да се кристализира. Мали сол кристали се испираат секој пат за време на процесот на емисија на урина. Таквата болест кај некоја личност продолжува безболно и без непријатност. Седиментот на соли на таква киселина наликува на мали црвеникави зрна со песок. Обележете ги само ако лицето ќе уринира во одреден капацитет.

...
Родова дисфорија (појавување симптоми: 3 од 20)

Родовата дисфорија (нарушување на половиот идентитет) е психијатриска болест која се карактеризира со неперцепција од страна на поединецот од неговата или нејзината полова особина. Ова не треба да се меша со неконвенционалната ориентација: во овој случај, лицето се обидува целосно да го промени својот пол и да доведе иден животен стил во согласност со промените.

...
Прогресивна парализа (појавување симптоми: 3 од 20)

Прогресивната парализа (сингл Бетловата болест) се смета за ретка форма на церебрален сифилис, бидејќи во просек се дијагностицира кај 5% од луѓето кои ја имале оваа болест. Вреди да се забележи дека машките претставници најчесто страдаат од оваа болест.

...
Синдром на исцрпна исцрпеност (појавување на симптоми: 3 од 20)

Синдром на исцрпна исцрпеност (синдром на ШИР, оваријална инсуфициенција, предвремена деплеција на јајниците, хипергонадотропна аменореа, ендокрина неплодност, предвремена менопауза) е патолошка состојба која се карактеризира со прекин на функционирањето на таквите органи кај жените под 40-годишна возраст. Вреди да се спомене дека на почетокот на болеста не му претходи нарушување на менструалната или репродуктивната функција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .